Τοπικές Ειδήσεις

Κινητοποίηση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο

Το πρωί της 31 Οκτώβρη, με σύνθημα “Δώσαμε τη μάχη για να περάσουμε-Θα δώσουμε τη μάχη για να μείνουμε στη σχολή μας. Δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους”, φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του νησιού μας καλούσαν σε μαζική κινητοποίηση στις αρχές του Πανεπιστημίου για να δοθεί άμεσα λύση στο ιδιαίτερα οξυμένο ζήτημα της φοιτητικής στέγασης και σίτισης. Την ίδια στιγμή, δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα, οργάνωσαν συλλαλητήρια, κινητοποιήθηκαν, διεκδικώντας σπουδές στο ύψος των αναγκών του 2019. Δεκάδες ήταν και οι φοιτητές των σχολών στο νησί μας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των εκλεγμένων με την Π.Κ.Σ. και της επιτροπής αγώνα στο Πανεπιστήμιο. Με την επιτυχημένη αυτή κινητοποίηση να είναι το “ένα το κρατούμενο”, δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν και θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους τις επόμενες μέρες, ενώ καλούν κάθε φοιτητή να μπει και αυτός στον αγώνα για τις σπουδές, το μέλλον, τη ζωή που έχει ανάγκη.

Σε ανακοίνωση τους επισημαίνουν:

“Τα απαράδεκτα κριτήρια εισδοχής στις εστίες έχουν ως αποτέλεσμα χιλιάδες φοιτητές του πανεπιστημίου Αιγαίου να μένουν εκτός εστίας. Για όλους αυτούς υπάρχει ένας δρόμος: τα εκτοξευμένα νοίκια-φωτιά, που ξεπερνάνε τα 260-300€ για μια γκαρσονιέρα, ενώ πολλοί αναγκάζονται να δουλέψουν παράλληλα προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό το κόστος.

Ένα σημαντικό κομμάτι φοιτητών, δεν γίνονται δεκτοί στην εστία παρότι πληρούν ακόμα και αυτά τα κατάπτυστα κριτήρια γιατί δεν επαρκούν τα δωμάτια. Χαρακτηριστικό για την κατάσταση είναι το παράδειγμα από την Ρόδο φέτος, που προκειμένου να «μπαλώσουν» τις τραγικές ελλείψεις πρότειναν στις επιλλαχούσες φοιτήτριες να μείνουν σε ορφανοτροφείο!

Ακόμα όμως και οι «τυχεροί» που καταφέρνουν να πάρουν δωμάτιο σε εστία δεν ξέρουν καν αν θα έχουν δωμάτιο και τον επόμενο χρόνο αφού οι διακιούχοι αλλάζουν κάθε χρόνο!

Θέλουμε Πανεπιστήμιο που θα εξασφαλίζει στους φοιτητές όλη την απαραίτητη στήριξη για να σπουδάζουν χωρίς εμπόδια, με κατασκευή σύγχρονων και αναβαθμισμένων εστιών, με την αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων! Καθένας μόνος του είναι εύκολος στόχος για τις κυβερνήσεις. Μόνο ενωμένοι στους συλλόγους μας μπορούμε να απαντήσουμε στον κοινό μας αντίπαλο! Ο σύλλογος είναι η δύναμή μας. Για να συζητάμε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας, να βοηθάμε ο ένας τον άλλον, να οργανώνουμε τον αγώνα μας για να δίνουμε λύση σε όσα μας απασχολούν, να μαχόμαστε, να ξεπερνάμε τα εμπόδια, οργανωμένα να διεκδικούμε πίσω όσα μας πήραν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και να κατακτήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση τη δουλειά και τη ζωή.

Η ατομική μας προσπάθεια για να λύσουμε τα κοινά μας προβλήματα, δεν αρκεί από μόνη της αν δεν συνδυαστεί με συλλογικό αγώνα!

Αγωνιζόμαστε μέσα από τους συλλόγους μας ώστε να σπουδάζουμε και να ζούμε με αξιοπρέπεια, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας και τις δυνατότηες που υπάρχουν το 2019!

Διεκδικούμε από την κυβέρνηση, το Υπουργείο, τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και την Πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου:

● Μέτρα στήριξης των πρωτοετών φοιτητών που αναζητούν κατοικία! ● Καμία καθυστέρηση! Τώρα να γίνει επενοικίαση ξενοδοχείων με ευθύνη της Πρυτανικής αρχής για όσους φοιτητές έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο στην εστία. ● Να δοθεί γενναία κρατική χρηματοδότηση για την ανέγερση νέων εστιών και για την συντήρηση, την φύλαξη και την καθαριότητα όλων των εστιών. ● Άμεση χορήγηση στεγαστικού επιδόματος για όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους και δεν μένουν σε εστία. ● Διεύρυνση των κριτηρίων εισδοχής στην εστία. ● Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση των εστιών, για επιβολή ενοικίου στους εστιακούς. ● Όχι στο ξεσπίτωμα των εστιακών φοιτητών στο τέλος της ακαδημαικής χρονιάς! ● Με ευθύνη του κράτους και της Πρυτανικής αρχής να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους εστιακούς φοιτητές (πλυντήρια, σίτιση, βιβλιοθήκες, αναγνωστήρια, χώροι άθλησης κ.λ.π.).”

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου