Ειδήσεις

Η Ασφάλεια Ρόδου αποκτά online σύστημα ελέγχου αποτυπωμάτων

Ενα νέο όπλο στον αγώνα της τοπικής ΕΛΑΣ για την εξιχνίαση εγκλημάτων πρόκειται να τεθεί σύντομα σε πλήρη λειτουργία.
Πιο συγκεκριμένα μετά την αγορά του νέου ΑΣΑΔΑ (αυτόματο σύστημα αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων) και την ψηφιοποίηση των βάσεων δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ και κυρίως αυτών που διατηρεί η διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών, αναμένεται να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει στη Ρόδο και συγκεκριμένα στα γραφεία της Σήμανσης της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου online σύστημα ελέγχου αποτυπωμάτων.
Ηδη από τις αρχές του τρέχοντος έτους οι επιτελείς της Σήμανσης αποστέλλουν πλέον με ηλεκτρονικό τρόπο τα αποτυπώματα προς ταυτοποίηση με την βάση δεδομένων της ΕΛΑΣ και οι απαντήσεις έρχονται εντός 10ημέρου.
Ο χρόνος ελέγχου των αποτυπωμάτων στο παρελθόν ήταν πολλαπλάσιος και πολλές φορές περνούσε και τον ένα χρόνο.
Ουσιαστικά πλήρη τεχνολογικό εξοπλισμό και στελέχωση στην ταυτοποίηση αποτυπωμάτων έχουν μόνο η κεντρική υπηρεσία στην Αθήνα, ενώ οι υπόλοιπες οφείλουν ουσιαστικά να απευθύνονται για τα στοιχειωδώς σοβαρά περιστατικά σε αυτήν.
Ετσι δεν υπάρχουν πλήρεις εγκληματολογικές έρευνες σε περιστατικά «μικρομεσαίου» ενδιαφέροντος – ιδίως στην επαρχία – αντιθέτως με ό,τι συμβαίνει στο εξωτερικό, όπου και οι περιφερειακές υπηρεσίες είναι πλήρως οργανωμένες.
Οnline σύνδεση συσκευών θα λειτουργήσει εξάλλου και σε σημαντικούς διασυνοριακούς σταθμούς έτσι ώστε να υπάρχει άμεσος έλεγχος των αποτυπωμάτων των εισερχομένων αλλοδαπών για να διαπιστωθεί αν «απασχολούν».
Στο μεταξύ στην νέα εποχή, όπου η εξακρίβωση στοιχείων και η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων θα γίνεται με ένα smartphone, βαδίζει ολοταχώς η Ελληνική Αστυνομία.
Το έργο «Εξυπνη Αστυνόμευση» έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να προκηρυχθεί σύντομα ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία του.
Η εφαρμογή του αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα του 5ετούς στρατηγικού επιχειρησιακού προγράμματος της ΕΛ.ΑΣ. για το διάστημα 2015-2019 και προωθεί την πρακτική «bring your own device», δηλαδή «φέρε τη δική σου συσκευή», ώστε να αξιοποιηθεί η αυξημένη διείσδυση «έξυπνων» κινητών στο αστυνομικό προσωπικό.
Σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές του έργου, τις οποίες έφερε στο φως της δημοσιότητας το «Εθνος της Κυριακής», στόχος είναι να χρησιμοποιηθούν οι σύγχρονες τεχνολογίες σε πεζές και εποχούμενες περιπολίες και να προσφέρουν λύσεις στους αστυνομικούς σχετικά με την επαλήθευση στοιχείων των πολιτών που υπόκεινται σε έλεγχο.
Η νέα γενιά κινητών τηλεφώνων διαθέτει ήδη αναγνώριση αποτυπωμάτων και θα αξιοποιηθεί από την Ελληνική Αστυνομία. Τουλάχιστον 500 συσκευές τηλεφώνων προβλέπεται να προμηθευτεί η ΕΛ.ΑΣ., οι οποίες είτε θα έχουν ενσωματωμένο το σκάνερ είτε θα μπορούν να φέρουν πρόσθετη συσκευή, ώστε να γίνεται λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων.
«Τα ληφθέντα δεδομένα δακτυλικών αποτυπωμάτων θα συγκρίνονται παράλληλα τόσο με τα αντίστοιχα δεδομένα δακτυλικών αποτυπωμάτων στο εθνικό AFIS όσο και σε διεθνείς βάσεις δεδομένων, και εν συνεχεία βάσει πρόσθετων συγκρίσεων-αναζητήσεων που θα κάνει το σύστημα κεντρικά, στη φορητή συσκευή θα λαμβάνεται συνοπτική απάντηση επιχειρησιακού ενδιαφέροντος» αναφέρεται στις τεχνικές προδιαγραφές του έργου.
Η καινοτομία δεν αφορά όμως μόνο τα δακτυλικά αποτυπώματα, αλλά και τις φωτογραφίες. Ο αστυνομικός θα μπορεί να φωτογραφίζει τον πολίτη με το ειδικό κινητό τηλέφωνο και βγάζοντας μία… σέλφι να τον ταυτοποιεί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου