Συνεντεύξεις

N. Γκιρτζιμανάκης: «Είναι χρέος μας να συνεισφέρουμε δυναμικά για τη ριζική ανανέωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης»

Για τις θέσεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για την εκπαίδευση, το πανεπιστημιακό άσυλο και την δράση της στον χώρο των πανεπιστημίων, μιλάει σήμερα στην «δημοκρατική» ο γραμματέας της παράταξης στην Ρόδο, κ. Νίκος Γκιρτζιμανάκης.
Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ από την ίδρυσή της έως σήμερα έχει συμβάλει καταλυτικά στην εξέλιξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με το να πρωτοστατεί και να πρωτοπορεί μέσα στα ελληνικά πανεπιστήμια – Το μέλλον έφτασε και ήρθε η ώρα να μην κάνουμε ούτε βήμα πίσω σε όσα ονειρευόμαστε και διεκδικούμε».

• Κύριε Γκιρτζιμανάκη, να μιλήσουμε για την δράση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Είναι η φοιτητική παράταξη που επεκράτησε στις εκλογές στα πανεπιστήμια ανά την χώρα.
Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ από την ίδρυσή της έως σήμερα έχει συμβάλει καταλυτικά στην εξέλιξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με το να πρωτοστατεί και να πρωτοπορεί μέσα στα ελληνικά πανεπιστήμια. Πολλές από τις ιδέες της έγιναν νόμοι του κράτους, γεγονός που αποδεικνύει την καταλληλότητα και αναγκαιότητά των προτάσεών μας για το ελληνικό πανεπιστήμιο. Σήμερα οφείλουμε να είμαστε πιο μπροστά από κάθε άλλη φορά. Μετά την απομάκρυνση της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε η χώρα από την μεταπολίτευση και μετά, είναι χρέος μας να συνεισφέρουμε δυναμικά στην κοινή προσπάθεια για τη ριζική ανανέωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Είναι χρέος μας για να διασφαλίσουμε όλα όσα κατακτήσαμε και όλα όσα πρόκειται να έρθουν. Δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Ούτε βήμα πίσω στην τήρηση της νομιμότητας μέσα και έξω από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τα οποία δυστυχώς λειτούργησαν ως ορμητήρια των διάφορων μπαχαλάκηδων. Ούτε βήμα πίσω για ανοιχτές σχολές που προάγουν και εξασφαλίζουν την ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία. Ούτε βήμα πίσω στα προγράμματα σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την αναβάθμιση των υποδομών φοιτητικής μέριμνας. Ούτε βήμα πίσω στην εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση εκ μέρους των φοιτητών. Ούτε βήμα πίσω στις μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν τα ελληνικά πανεπιστήμια ισάξια, αν όχι καλύτερα, των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αντιπροσωπεύει και εκφράζει όλους τους φοιτητές, οι οποίοι απαιτούν να μην τίθενται εμπόδια στην ακαδημαϊκή τους καθημερινότητα. Θέλουμε ο κάθε φοιτητής να είναι πρωταγωνιστής στην διαμόρφωση της νέας εποχής στην Παιδεία που ανοίγεται μπροστά μας. Το μέλλον έφτασε και ήρθε η ώρα να μην κάνουμε ούτε βήμα πίσω σε όσα ονειρευόμαστε και διεκδικούμε.
• Τι θα λέγατε για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Παιδείας εν μέσω των συνεχιζόμενων βίαιων επεισοδίων που σημειώνονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση;
Οι φοιτητές σε κάθε γωνιά της χώρας στηρίζουν έμπρακτα τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η εκπαίδευση και στέλνουν ένα απόλυτα ξεκάθαρο μήνυμα: ότι οι σχολές μας πρέπει να μείνουν ανοιχτές για όλους. Σε αυτό το αίτημα, το οποίο υπερβαίνει πολιτικούς χώρους και κομματικές τοποθετήσεις, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ανταποκρίνεται έμπρακτα, συμμετέχοντας σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων κρατώντας στη συντριπτική τους πλειοψηφία τις σχολές ανοιχτές, με στόχο να εκπροσωπήσει όλους τους φοιτητές που οραματίζονται ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκών προδιαγραφών Πανεπιστήμιο και να εγγυηθεί την απρόσκοπτη συνέχιση του ακαδημαϊκού έργου. Η βία που ασκούν οι οργανωμένες μειοψηφίες με στόχο να επιβάλουν κλίμα τρομοκρατίας στις σχολές μας δεν θα περάσει. Και δεν θα περάσει γιατί οι φοιτητές είναι πιο ενωμένοι και αποφασισμένοι από ποτέ. Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από τις αρχές μας. Διεκδικούμε ανοιχτές σχολές στην κοινωνία και στις μεταρρυθμίσεις. Ανοιχτές σχολές στους φοιτητές και στο σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ανοιχτές σχολές στη νέα εποχή που ανοίγεται μπροστά μας με τους φοιτητές σε ρόλο πρωταγωνιστή.
• Τα φαινόμενα με την δράση από ακραίες μειοψηφίες μέσα στα πανεπιστήμια, δεν έχουν τέλος. Θα ήθελα το σχόλιό σας, ως φοιτητής που είστε.
Οι ακραίες μειοψηφίες που εκπροσωπούν τις πιο αναχρονιστικές αντιλήψεις της χώρας, προσπαθούν να δημιουργήσουν χάος στα ελληνικά πανεπιστήμια μέσα από καταλήψεις. Μοναδικός τους στόχος έχει αποδειχτεί ότι είναι η αποσταθεροποίηση της ομαλής λειτουργίας των σχολών μας και η παρεμπόδιση των μεταρρυθμίσεων που επιχειρούνται στο χώρο της Παιδείας.
Όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και τώρα η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αποτελεί τη φωνή της λογικής, της ελευθερίας και της προόδου στα Πανεπιστήμια, τη φωνή όλων των φοιτητών. Και οι φοιτητές, μαζί με την κοινωνία των πολιτών, απαιτούν σχολές ανοιχτές για την ακαδημαϊκή κοινότητα, ανοιχτές στην κοινωνία, ανοιχτές στη νέα εποχή. Θα είμαστε παρόντες σε όλες τις διαδικασίες με στόχο να εγγυηθούμε ότι οι σχολές μας θα μείνουν ανοιχτές και η ακαδημαϊκή λειτουργία θα συνεχιστεί ομαλά. Και θα το πετύχουμε, έχοντας δίπλα μας όλους τους φοιτητές. Η ΔΑΠ- ΝΔΦΚ είναι το πιο ζωντανό κομμάτι της οργάνωσης. Η νέα χρονιά και η νέα δεκαετία μας καλεί να υπερβούμε τον εαυτό μας και να αφήσουμε το αποτύπωμά μας στα Πανεπιστήμια. Είμαστε εκείνοι που θα διασφαλίσουν την επικράτηση της κανονικότητας και της νομιμότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
• Θα ήθελα το σχόλιό σας για το πανεπιστημιακό άσυλο.
Η κατάργηση έρχεται να ικανοποιήσει όχι απλά την πάγια θέση μας, όχι μόνο το αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, αλλά κυρίως έρχεται να υπηρετήσει τη διάταξη του άρθρου 16 του Συντάγματος για την υποχρέωση του κράτους να προστατεύει και να προάγει την ακαδημαϊκή ελευθερία. Είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι πρωτοστατήσαμε, εντός και εκτός πανεπιστημίων, στην προσπάθεια να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν στις σχολές μας να ξαναγίνουν χώροι μάθησης, γνώσης και ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Όπως ακριβώς πετύχαμε αποκλειστικά με δημοκρατικά μέσα την κατάργηση του ασύλου ανομίας, έτσι θα διεκδικήσουμε και θα πετύχουμε την εφαρμογή του μέτρου στην πράξη:
Με θέσεις, με προτάσεις, με επιχειρήματα. Σε αυτή μας τη θέση βρήκαμε συμπαραστάτες τους περισσότερους φοιτητές, οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία με την ψήφο τους γύρισαν την πλάτη στις οπισθοδρομικές αντιλήψεις των παραβατικών μειοψηφιών και των συνομιλητών τους. Η σημερινή νίκη απέναντι στην ανομία είναι νίκη όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας και ανήκει σε όσους με κίνδυνο της ζωής και της σωματικής τους ακεραιότητας υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία και την ελευθερία. Από σήμερα τα πανεπιστήμια γυρίζουν σελίδα και από καταφύγιο εγκληματιών ξαναγίνονται κομμάτι της κοινωνίας και κοιτάζουν με θάρρος το μέλλον. Ένα μέλλον ελευθερίας, προόδου, κανονικότητας, αξιοσύνης και ασφάλειας, χωρίς να παρεμποδίζεται η πολυφωνία και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών, που αποτελούν ύψιστα αγαθά και αδιαπραγμάτευτα κεκτημένα για κάθε πολίτη. Είναι το μέλλον που υποσχεθήκαμε στους Έλληνες πολίτες, το μέλλον που μας χωράει όλους, το μέλλον που η νέα Κυβέρνηση θα φέρει στη χώρα.
Με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω και το νέο πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ κ. Παύλο Μαρινάκη που μας στηρίζει σε κάθε μας βήμα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου