Το απόλυτο αλαλούμ επικράτησε χθες στη Ρόδο με την υποβολή αιτήσεων για το εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης, αφού μέχρι την τελευταία στιγμή το Υπουργείο έστελνε διορθωτικές εγκυκλίους!
Παρά το γεγονός ότι για χθες, 1η Φεβρουαρίου, ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει η κατάθεση των αιτήσεων στη Ρόδο, εντούτοις αυτό δεν έγινε αφού οι 100 υπάλληλοι που θα αναλάβουν την εξυπηρέτηση των πολιτών δεν πρόλαβαν να ενημερωθούν, λόγω των συνεχόμενων αλλαγών του Υπουργείου για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί.
Παράλληλα χθες, γινόταν μετ’ εμποδίων και η πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://keaprogram.gr  για την ηλεκτρονική υποβολή  των αιτήσεων αφού το σύστημα κατά διαστήματα «έπεφτε» λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας από χρήστες ανά την Ελλάδα.
Όπως δήλωσε στην «δ» η αρμόδια αντιδήμαρχος κ. Λίτσα Κρεμαστινού-Ροδίτη, εκτιμάται ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει χωρίς προβλήματα από την ερχόμενη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου και μέχρι την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, θα ανακοινωθούν τα ονόματα των υπαλλήλων και τα σημεία εξυπηρέτησης των πολιτών σε όλο το νησί. Οι υπάλληλοι θα εξυπηρετούν δικαιούχους στα δημοτικά καταστήματα κάθε δημοτικής ενότητας, στην Πρόνοια του Δήμου Ρόδου ενώ θα μπορούν να απευθύνονται και στα ΚΕΠ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι δικαιούχοι μπορεί να φτάσουν και τις 12.000 (!) καθώς τα εισοδηματικά κριτήρια αφορούν συνήθως το 10% του πληθυσμού κάθε περιοχής. Σύμφωνα με την κ. Κρεμαστινού ο αριθμός των δικαιούχων θα ξεκαθαρίσει με την υποβολή των δικαιολογητικών, ωστόσο εκτιμάται ότι θα εξυπηρετηθούν από τις υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου και τα ΚΕΠ περίπου 10.000 με 12.000 δικαιούχοι, γι αυτό και θα διατεθούν 100 συνολικά υπάλληλοι για τον σκοπό αυτό.
Πόσα χρήματα θα πάρουν οι δικαιούχοι:
Για άγαμο προβλέπεται ποσό 200 ευρώ/μήνα
Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος της οικογένειας προβλέπονται 100 ευρώ/μήνα
Για κάθε ανήλικο μέλος της οικογένειας προβλέπονται 50 ευρώ/μήνα.
Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 14.400 ευρώ. Υπάρχει πίνακας που οριοθετεί το συγκεκριμένο όριο στα 4.800 ευρώ, εάν πρόκειται για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, και αντίστοιχα στα 7.200, στα 8.400, στα 9.600, στα 10.800, στα 12.000 και στα 13.200 ευρώ, ανά είδος νοικοκυριού.
Ορίζονται τα 900 ευρώ ως ανώτατο όριο εγγυημένου ποσού, ανεξάρτητα από τη σύνθεση του νοικοκυριού.
Εξαιρούνται από το ΚΕΑ όσοι εκτίουν τη θητεία τους στις ένοπλες δυνάμεις και όσοι κρατούνται σε σωφρονιστικά καταστήματα.
Μη δυνάμενοι για εργασία δεν θεωρούνται όσοι υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις.
Εάν διαπιστωθεί, μετά την υποβολή της αίτησης, από τις μηνιαίες διασταυρώσεις που θα γίνουν, ότι εκ παραδρομής ή τεχνικής αστοχίας έχει εγκριθεί χωρίς να πληρούνται κάποια από τα κριτήρια, η πράξη έγκρισης ανακαλείται αυτομάτως.
Οι δικαιούχοι για το ΚΕΑ – Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης 2017 θα έχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων, παροχή σχολικών γευμάτων, παραπομπή και ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης και ένταξη στα προγράμματα των Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας.
Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για το ΚΕΑ – Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης 2017: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για τον άγαμο, ενώ το ποσό προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.
Σημειώνεται επίσης ότι τα ΚΕΠ στη Ρόδο παραλαμβάνουν αιτήσεις ενώ από τους τρεις εναλλακτικούς τρόπους υποβολής αίτησης (απευθείας ηλεκτρονικά από τον αιτούντα, μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών των δήμων, ΚΕΠ), τα ΚΕΠ παραλαμβάνουν τις αιτήσεις και τις καταχωρούν στο Διαχειριστικό Πληροφοριακό Σύστημα του προγράμματος ΚΕΑ, στις περιπτώσεις που δεν απαιτείται η υποβολή δικαιολογητικών μαζί με την υποβολή της αίτησης (π.χ. αποδεικτικά οικογενειακής κατάστασης, τόπου κατοικίας, άδειες διαμονής κ.λπ).
Ηδη χθες, οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου, δέχονταν καταιγισμό τηλεφωνημάτων από ενδιαφερόμενους που ζητούσαν πληροφορίες για την υποβολή των δικαιολογητικών η οποία θα ξεκινήσει όμως την ερχόμενη Δευτέρα, λόγω του αλαλούμ που προκλήθηκε με τα συμπληρωματικά έγγραφα και τις διευκρινίσεις από το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ