Την ιδιαιτέρως μεγάλη σημασία των δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, κολοσσών της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια, που συνδυάζει την λειτουργία της οικονομίας με τους κανόνες της ηθικής, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, ανέδειξε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, στην διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, με κορυφαία διευθυντικά στελέχη των ΕΛΠΕ, όπου ανακοινώθηκε η χορηγία 25.000 λίτρων καυσίμων θέρμανσης σε 13 σχολεία, σε 7 νησιά των Δωδεκανήσων.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία συμμετείχε και ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, παρέστησαν οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, Νίκος Ράπτης και Γιάννης Παπαδομαρκάκης, αντίστοιχα, οι οποίοι παρέλαβαν από τον γενικό διευθυντή Εγχώριας & Διεθνούς Εμπορίας του Ομίλου ΕΛΠΕ κ. Ρομπέρτο Καραχάννα, τα δελτία των καυσίμων, καθώς και διευθυντές σχολείων.
Το προφίλ, τα μεγέθη, τις δραστηριότητες καθώς και τις δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης των ΕΛΠΕ, με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη, παρουσίασαν ο γενικός διευθυντής του Ομίλου, κ. Ρομπέρτο Καραχάννας, ο διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων του Ομίλου, κ. Ιωάννης Κορωναίος, η διευθύντρια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, κα Ράνια Σουλάκη και η διευθύντρια Έρευνας και Ανάπτυξης, κα Μαρία Μοσχοπούλου. Παρουσιάστηκαν επίσης οι δράσεις για τη νέα γενιά, που τα ΕΛΠΕ υλοποίησαν στα νησιά της Καρπάθου, του Καστελορίζου, της Κάσου και της Τήλου, στο πλαίσιο του προγράμματος περιβαλλοντικής Επιμόρφωσης «Η Ενέργεια για Ζωή ταξιδεύει», που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε τομείς όπως η Παιδεία – Έρευνα – Καινοτομία, οι Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες, οι Βιώσιμες Πόλεις και Περιβάλλον, Πολιτισμός, Αθλητισμός και Υγεία.
Ειδικότερα, τα σχολεία στα οποία ο Όμιλος ΕΛΠΕ προσφέρει πετρέλαιο θέρμανσης, συνολικής αξίας 25.000 ευρώ, είναι:
ΛΕΡΟΣ: Μπελένιo Γυμνάσιο Λέρου 2.000 lt
ΡΟΔΟΣ: 3ο ΓΕΛ Ρόδου 2.000 lt
Γυμνάσιο Αρχαγγέλου – ΓΕΛ- ΕΠΑΛ Ρόδου 2.000 lt
1o ΕΠΑΛ Ρόδου 1.000 lt
Δημοτικό Σχολείο Έμπωνα 2.000 lt
ΣΥΜΗ: 1ο Γυμνάσιο – ΓΕΛ Σύμης 2.000 lt
1ο Δημοτικό Σχολείο Σύμης 2.000 lt
2ο Δημοτικό Σχολείο Σύμης 2.000 lt
ΚΩ: 7ο Δημοτικό Σχολείο Κώ 2.000 lt
Γυμνάσιο – Λύκειο Αντιμάχειας Κω 2.000 lt
ΚΑΣΟΣ: Γυμνάσιο Κάσου 2.000lt
ΝΙΣΥΡΟΣ: Δημοτικό Σχολείο Μανδρακίου Νισύρου 2.000 lt
ΚΑΡΠΑΘΟΣ: 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρπάθου 2.000 lt
Τα καύσιμα έχουν παραδοθεί μέχρι σήμερα στα σχολεία της Καρπάθου, της Κάσου και του Έμπωνα και ακολουθούν τα υπόλοιπα.
Σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία αυτή των ΕΛΠΕ, έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής του αιτήματος του περιφερειάρχη, για την χορηγία 5.000 λίτρων καυσίμου κίνησης , τα οποία τροφοδότησαν τα μηχανήματα της Περιφέρειας, του στρατού και όλων των δυνάμεων που εργάστηκαν για την αντιμετώπισης των συνεπειών της πρόσφατης θεομηνίας στο νησί της Σύμης.
Ο περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος εξήρε την πρωτοβουλία του Ομίλου ΕΛΠΕ, στο πρόσωπο του οποίου τα νησιά έχουν έναν ισχυρό σύμμαχο, τονίζοντας παράλληλα το ηθικό σκέλος των δραστηριοτήτων του Ομίλου, μέσα από τις πρωτοβουλίες Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης. Συγκεκριμένα, δήλωσε:
«Είναι πολύ μεγάλη η χαρά μας που είστε σήμερα εδώ, διότι γινόμαστε αποδέκτες μιας πολύ σημαντικής πρωτοβουλίας του Ομίλου ΕΛΠΕ. Χθες, στο Δημοτικό Σχολείο του Έμπωνα, αισθάνθηκα για μια ακόμη φορά ότι έχουμε ένα πολύ ισχυρό σύμμαχο στο πλευρό μας.
Από την μεγάλη οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008, όλος ο πλανήτης έμαθε ότι αυτό που συνέβη ήταν αποτέλεσμα της απουσίας ηθικής, στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η οικονομία. Διότι η κατασκευή και εμπορία τοξικών προϊόντων, μπορεί να βρει εμπόδιο, μόνο στη συνείδηση των κατασκευαστών τους. Αυτό αναδεικνύει με τρόπο ιδιαίτερα επιτακτικό, πώς ηθική και οικονομία είναι έννοιες που εάν βρίσκονται σε αρμονία ή δυσαρμονία, ανάλογα είναι και τα αποτελέσματα που διαχέονται στην κοινωνία. Ο Όμιλος ΕΛΠΕ, πήρε σαφή θέση πώς θα τοποθετηθεί απέναντι στην δύσκολη κοινωνική κατάσταση που διαμορφώθηκε στη χώρα μας, στα χρόνια της κρίσης. Η ηθική την οποία βάζει στους κανόνες λειτουργίας του και έρχεται να εκπαιδεύσει περιβαλλοντικά την κοινωνία, με μια πολύ “επιθετική” πολιτική, με ιδιαίτερα ευγενείς στόχους, έχει μεγάλη σημασία για μας. Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που ως πολιτικός φορέας έχουμε επίσης πολύ ψηλά τον πήχυ της ηθικής, αναζητούμε τέτοιους ακριβώς συνεργάτες. Δεν ψάχνουμε για συμμάχους αδιακρίτως. Και είμαστε ευτυχείς που έχουμε για σύμμαχο ένα γίγαντα της οικονομίας, ο οποίος έχει αξίες, κανόνες και πολύ ψηλά την έννοια της ηθικής στη λειτουργία του».
Ο Όμιλος ΕΛΠΕ, εκτός από τις προαναφερθείσες δράσεις, είναι και ένας εκ των μεγάλων χορηγών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ως «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019» και ειδικότερα της δράσης “Aegean Gardener”.
O περιφερειάρχης, ο οποίος τίμησε με αναμνηστική πλακέτα της Περιφέρειας τον γενικό διευθυντή Εμπορίας των ΕΛΠΕ κ. Ρομπέρτο Καραχάννα, για την προσφορά τους στα νησιά, ευχαρίστησε τον Όμιλο για την στήριξή του στον αγώνα που δίνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ως «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019», ένα αγώνα, που όπως τόνισε «δεν αφορά μόνο την γαστρονομία αυτή καθαυτή, αλλά έχει να κάνει με τη φήμη του Νοτίου Αιγαίου και της χώρας ολόκληρης, αφού είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα κατακτάται ένας τέτοιος στόχος, έχει να κάνει με τις ευκαιρίες, την οικονομία, τις θέσεις εργασίας»
Στο πλαίσιο της δράσης “Aegean Gardener”, την Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, στον Έμπωνα έγινε και η επίσημη έναρξη της χορηγικής δραστηριότητας των ΕΛΠΕ στα Δωδεκάνησα , με την χορήγηση 2.000 λίτρων πετρελαίου στο Δημοτικό Σχολείο – Νηπιαγωγείο Έμπωνα, για τις ανάγκες της σχολικής χρονιάς.
Παρουσία του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, του διευθυντή εταιρικών σχέσεων των ΕΛΠΕ, Γιάννη Κορωναίου, του αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς τομέα και Γαστρονομίας, Φιλήμονα Ζαννετίδη, του προέδρου του Περιφερειακού Φυτωρίου, Μιχάλη Μπαριανάκη, του εντεταλμένου Περιφερειακού Σύμβουλου, Χρήστου Ευστρατίου, της εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου, Χαρούλας Γιασιράνη της επικεφαλής της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019, Χάιντι Λαζάνη, του Διευθυντή του Περιφερειακού Φυτωρίου Ν.Α, Νίκου Ρένεση και του Διευθυντή Α’ βάθμιας εκπαίδευσης, Νικόλαου Ράπτη, οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Έμπωνα δημιούργησαν τον δικό τους λαχανόκηπο στην αυλή του σχολείου τους.
Σκοπός του πρότζεκτ “Κηπουροί του Αιγαίου” (“Aegean Gardener”), είναι να ενημερωθούν οι μαθητές για τον κύκλο της καλλιέργειας αυτών των προϊόντων, με απώτερο στόχο όχι μόνο να στηρίξουν την τοπική παραγωγή που τους προσφέρει προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, αλλά και να φυτεύουν και να τα συντηρούν και οι ίδιοι αργότερα στα χωράφια και τους κήπους τους, ξεκινώντας από το σχολείο.
Με τον τρόπο αυτό, οι μαθητές μυούνται στην Αιγαιακή Διατροφή μέσα από την παραγωγή παραδοσιακών λαχανοκομικών προϊόντων, χρησιμοποιώντας τοπικούς σπόρους,.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ Δ/ΝΤΗΣ ΕΛΠΕ
Στην τοποθέτησή του, ο γενικός διευθυντής Εγχώριας & Διεθνούς Εμπορίας του Ομίλου ΕΛΠΕ, κ. Ρομπέρτος Καραχάννας, υπογράμμισε τα εξής:
«Ως Κύπριος που είμαι, νιώθω σαν περιστέρι αφού αισθάνομαι πιο κοντά στο…σπίτι μου. Εμείς, η ΕΛΠΕ είμαστε ο μεγαλύτερος ενεργειακός Όμιλος στο νοτιο-ανατολικό κομμάτι της Ευρώπης. Είμαστε η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία – κολοσσός, και είμαστε περήφανοι διότι πρόσφατα καταταχθήκαμε μεταξύ των 100 μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου. Νομίζω ότι γι αυτό από μόνο του, εμείς σαν Έλληνες πρέπει να είμαστε περήφανοι. Έχουμε τρία διυλιστήρια στον Απρόπυργο, στην Ελευσίνα και στην Θεσσαλονίκη, αλλά δεν είμαστε μόνον…πετρέλαια.
Είμαστε στον χώρο της ενέργειας, παράγουμε πετροχημικά, ηλεκτρισμό μαζί με την ΕΛΠΕΝΤΙΣΟΝ, είμαστε στο φυσικό αέριο, έχουμε την ΕΚΟ και την ΒΡ και ανήκουμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πρόσφατα μπήκαμε στο κομμάτι της έρευνας και ελπίζουμε και στο κομμάτι της παραγωγής υδρογονανθράκων στην χώρα μας.
Τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει άλματα. Η κρίση, μπορεί ίσως να βοηθήσει να γίνουμε καλύτεροι κι αυτό το έχουμε αποδείξει κάνοντας ρεκόρ παραγωγής με 15εκ. τόνους. Είμαστε εξωστρεφείς, αφού πάνω από το 50% εξάγεται, που σημαίνει ότι είμαστε ανταγωνιστικοί για να καταφέρουμε να πηγαίνουμε εκτός Ελλάδας, με προϊόν υψηλής ποιότητας, και σε καλή τιμή, τηρώντας του ευρωπαϊκούς κανόνες και τις προδιαγραφές.
Σαν εμπορία, η ΕΚΟ, δραστηριοποιούμαστε σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Σερβία, το Μαυροβούνιο, τα Σκόπια, η Κύπρος καθώς και η Γεωργία. Εάν δούμε λίγο τα μεγέθη εμείς πουλάμε πάνω από 5,5εκ. τόνους, προϊόν και με βάση τα μερίδια αγοράς στην Ελλάδα πάνω από 4εκ. Έλληνες μας προτιμούν ενώ πάνω από 8εκ. Έλληνες, όταν καταναλώνουν ενέργεια, είναι προϊόντα υψηλής ποιότητας από τα ΕΛΠΕ» όπως τόνισε.
Επιπλέον, ο κ. Καραχάννας αναφέρθηκε στον σκοπό της παρουσίας της εταιρείας στα Δωδεκάνησα, λέγοντας: «Οι μεγάλες εταιρείες έχουν υποχρέωση απέναντι στις κοινωνίες να δίνουν πίσω έστω κι ένα μικρό κομματάκι από αυτό που έχουν πάρει επειδή μας επέλεξαν οι καταναλωτές. Σε αυτό το πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης, δεν είναι μόνον τα 25.000 λίτρα στα σχολεία των απομακρυσμένων περιοχών, δεν είναι μόνον η βοήθεια που τρέξαμε να δώσουμε στην Σύμη, αλλά και το γενικότερο πρόγραμμα που εμείς τα ΕΛΠΕ προγραμματίζουμε να κάνουμε στα επόμενα χρόνια.
Το άλλο κομμάτι για την ενεργειακή απόδοση, αφορά το πρόγραμμα ‘εγγύηση’. Αυτό σημαίνει ότι εμείς ελέγχουμε τα πρατήριά μας, φροντίζουμε να μην…..κλέβουν τον καταναλωτή στην αντλία (και από θέμα ποιότητας, χωρίς νοθεία). Διενεργήσαμε ελέγχους σε 47 πρατήρια στην δική σας περιοχή, πιστοποιώντας ότι εμείς δεν είμαστε εδώ για να πουλήσουμε έτσι απλά. Είμαστε μια εταιρεία που θέλουμε να προστατεύσουμε τον καταναλωτή. Επίσης, θέλουμε να σας….εκπαιδεύσουμε στο πώς θα εξοικονομείτε ενέργεια (στην οδήγηση, στους καυστήρες κ.λπ.) και να έχετε καλύτερη απόδοση. Αυτό σημαίνει ότι εστιάζουμε στην σχέση μας με τον καταναλωτή κι αυτό είναι ηθικά σωστό», όπως είπε.
Καταλήγοντας, ο κ. Καραχάννας είπε: «Η ΕΛΠΕ σαν μεγάλη εταιρεία, θα βοηθήσει την Ελλάδα να πάει ένα βήμα παραπέρα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτή θα είναι μια μακροχρόνια σχέση με τις τοπικές κοινωνίες.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ