4 άτομα, κάτοικοι Αττικής και Καλαμάτας, θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου ως εμπλεκόμενοι σε κύκλωμα, που με τη χρήση απατηλών μέσων και υποσχέσεων, αφαιρούσαν από την ιδιοκτησία αμέριμνων πολιτών πολυτελή αυτοκίνητα τα οποία διέθεταν προς πώληση μέσω ιστοσελίδων και τα μεταπωλούσαν σε τρίτους.

Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε μετά από μήνυση ενός κατοίκου της Ρόδου.
Ο Ροδίτης αγόρασε συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του έτους 2006 από εταιρεία  της Ρόδου ένα επιβατικό αυτοκίνητο τύπου SUV, μάρκας ΒMW Χ5, πέντε θέσεων, πετρελαιοκίνητο, χρώματος μαύρου, με πρώτη άδεια κυκλοφορίας 03-02-2006, ελαφρώς μεταχειρισμένο, αντί του συνολικού ποσού των 58.000 ευρώ.
Περί τα μέσα του μηνός Οκτωβρίου 2011, λόγω οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπιζε, αποφάσισε να το πωλήσει και δημοσίευσε σχετική αγγελία στην ιστοσελίδα «car.gr».
Μετά από λίγες ημέρες, έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον πρώτο των μηνυομένων, ο οποίος του παρουσιάστηκε ως υποψήφιος αγοραστής. Συμφώνησαν στο ποσό των 24.000 ευρώ, το οποίο, όπως του είπε, θα μπορούσε να του το καταβάλει σε δύο ισόποσες δόσεις των 12.000 ευρώ η κάθε μία και πιο συγκεκριμένα στις 30-12-2011 η πρώτη και στις 30-01-2012 η δεύτερη, με παρακράτηση της κυριότητας του οχήματος, έως την ολοσχερή εξόφλησή του.
Τον ενημέρωσε επίσης, ότι εκδότης των επιταγών αυτών θα ήταν εταιρεία περιορισμένης ευθύνης στον Κορυδαλλό, η οποία ανήκε στον αδερφό του, δεύτερο των μηνυομένων.
Η εν λόγω εταιρία, όπως του είπε, ήταν φερέγγυα, με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και δραστηριότητα, είχε δύο καταστήματα και ασχολούνταν με εμπόριο λευκών ειδών και εξοπλισμούς ξενοδοχείων.
Δέχθηκε, όπως αναφέρει, να τους μεταβιβάσει το όχημα και ο δεύτερος μηνυόμενος έστειλε στη Ρόδο έναν υπάλληλό του για να το παραλάβει.
Ο πρώτος του ζήτησε να συντάξει μια εξουσιοδότηση στον αδερφό του προκειμένου να γίνει η μεταβίβαση του αυτοκινήτου, απευθείας στο όνομά του, αφού η εταιρεία του θα εξοφλούσε το τίμημα, μέσω επιταγών.
Ο υπάλληλος του παρέδωσε την υπεύθυνη δήλωση του δεύτερου μηνυομένου, στην οποία δήλωνε ότι αγοράζει το αυτοκίνητο και ότι η μεταβίβαση θα γίνει σε μία εβδομάδα. Η ως άνω υπεύθυνη δήλωση είχε θεώρηση του γνησίου της υπογραφής του δεύτερου των εγκαλουμένων από κάποιον Αστυνόμο Β΄ του Αστυνομικού Τμήματος Περιστερίου Αττικής, ο οποίος, όπως εκ των υστέρων έμαθε ο μηνυτής, δεν υπηρετούσε στο Τμήμα αυτό εκείνη την περίοδο!!.
Οι επιταγές ήταν ακάλυπτες ενώ διαπίστωσε στην πορεία ότι η εταιρεία που δήθεν είχε μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα και φερεγγυότητα λόγω της δήθεν οικονομικής της ευμάρειας ήταν κλειστή (και το κεντρικό κατάστημα αλλά και το υποκατάστημά της).
Επιπρόσθετα μετά από έρευνες που πραγματοποίησε, διαπίστωσε ότι και άλλα άτομα είχαν εξαπατηθεί από τους ίδιους κατά τον ίδιο τρόπο, ενώ ενημέρωσαν επιπλέον, ότι χρησιμοποιούν πλαστές σφραγίδες Αστυνομικών Τμημάτων και υπαλλήλων Δήμων και ότι πλαστογραφούν το γνήσιο της υπογραφής των φερόμενων ως υπογραφόντων.
Ο μηνυτής μετέβη στο Γραφείο Συγκοινωνιών προκειμένου να εξακριβώσει αν το αμάξι του μεταβιβάστηκε στον εγκαλούμενο με παρακράτηση κυριότητας και υπέβαλε σχετική αίτηση στο Υπουργείο Μεταφορών.
Από το σχετικό έλεγχο, προέκυψε ότι ο δεύτερος μηνυόμενος προέβη στη μεταβίβαση του αυτοκινήτου στο όνομά του χωρίς παρακράτηση κυριότητας, δυνάμει μιας καθ’ όλα πλαστής εξουσιοδότησης που έφερε την υπογραφή του και τον εμφάνιζε ότι εξουσιοδοτεί κάποιον για να κάνει την μεταβίβαση του αυτοκινήτου και εν συνεχεία να προχωρήσει στην «άρση της κυριότητας».
Επιπλέον, βεβαιώνεται το γνήσιο της υπογραφής του στο Β΄ Αστυνομικό Τμήμα Νέας Ιωνίας από κάποια ανθυπαστυνόμο. Μετά από σχετικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι οι εν λόγω σφραγίδες του Β΄ Αστυνομικού Τμήματος Νέας Ιωνίας ήταν πλαστές και ότι η αστυνομικός αυτή είχε συνταξιοδοτηθεί πριν από μερικά έτη.
Επίσης διαπίστωσε ότι ο δεύτερος μηνυόμενος προφανώς με πλαστή εξουσιοδότηση, είχε προχωρήσει στις 11-11-2011 στη μεταβίβαση του αυτοκινήτου στο όνομά του, από τον άγνωστο, όπως αποδεικνύεται από την από 10-11-2011 υπεύθυνη δήλωση-εξουσιοδότηση, με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής του από υπάλληλο του Δήμου Φυλής.
Εν συνεχεία το όχημα αυτό μεταβιβάσθηκε εκ νέου από τον πρώτο στον τρίτο μηνυόμενο, κάτοικο Δήμου Καλαμάτας.
Εν πάση περιπτώσει ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου στο πλαίσιο της έρευνας διέταξε την κατάσχεση του επίδικου Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου και έθεσε τον τρίτο μηνυόμενο ως μεσεγγυούχο.
Το αυτοκίνητο τού παραδόθηκε για φύλαξη με την επιπρόσθετη υποχρέωση να το διαφυλάττει και να το παραδώσει σε κάθε αίτημα της δικαστικής αρχής.
Ο μηνυτής απευθύνθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2013 στο Γραφείο Μεταφορών και Συγκοινωνιών της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, προκειμένου να λάβει ένα αντίγραφο του εγγράφου εμφάνισης στοιχείων του οχήματός του, για δικαστική χρήση και διαπίστωσε ότι ο μεσεγγυούχος το είχε μεταβιβάσει κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή σε ένα άλλο άτομο κάτοικο Δήμου Καλαμάτας.
Από τις νέες έρευνες προέκυψε ότι οι αρμόδιοι υπάλληλοι Τμήματος Μεταφορών της Δ/νσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, μηδόλως ενέγραψαν την κατάσχεση αυτή στα στοιχεία του αυτοκινήτου του μηνυτή, που ενημερώνονται πανελλαδικά σε περίπτωση μεταβολής, με αποτέλεσμα ο «μεσεγγυούχος» και συνεργός των δραστών που του υπεξαίρεσαν το όχημά του, με απίστευτο θράσος και διαπράττοντας ακόμη μία εγκληματική πράξη, μεταβίβασε περαιτέρω το όχημα σε ένα άλλο άτομο.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Στέλιος Κιουρτζής.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ