Την τακτική της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση για το θέμα των «κόκκινων» δανείων περιέγραψε ο Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στην συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Αρνούμαστε κάθε έννοια αγοροπωλησίας δανείων. Δεχόμαστε αναδιαρθρώσεις δανείων υπό τον όρο ότι θα μπαίνουν νέο κεφάλαια από μετόχους και επενδυτές», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για «σεβασμό στην πρώτη κατοικία». Όπως εξήγησε ο Γιάννης Δραγασάκης «η κυβέρνηση διαμορφώνει στρατηγική και νομοθεσία. Οι θεσμοί έχουν το δικό τους ρόλο. Η Τράπεζα της Ελλάδας κάνει κατηγοριοποίηση των δανείων και θέτει στόχους. Το ΤΧΣ έχει ρόλο να ελέγχει αν οι στόχοι τηρούνται». Τόνισε επίσης αναφορικά με το θέμα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων ότι πρέπει να τηρηθεί το κοινωνικό κριτήριο με τη προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και το αναπτυξιακό με τη διασφάλιση της απασχόλησης.

Ο Γιάννης Δραγασάκης υπογράμμισε ότι «η ανακεφαλαιοποίηση είναι αναγκαία όχι όμως αρκετή». Σημείωσε μάλιστα ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε ένα παράλληλο σύστημα τραπεζών όχι υπό την εποπτεία της ΕΚΤ. Έχει σημασία η Αναπτυξιακή τράπεζα, οι συνεταιριστικές και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Σήμερα απλά βάζουμε τις βάσεις για αντιμετώπιση της κρίσης. Η πορεία έχει και άλλους σταθμούς».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ