Το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ εξακολουθεί να παραμένει ορθάνοικτο, υποστηρίζει σε άρθρο του ο επικεφαλής οικονομολόγος της Intelligence Unit του Economist, Simon Baptist, ωστόσο όπως αναφέρει, πλέον προκαλεί μικρότερο ανησυχία από ό,τι στο παρελθόν. Ακόμη, «βλέπει» ως πιθανό το σενάριο της προσφυγής της ελληνικής κυβέρνησης σε πρόωρες εκλογές και τονίζει ότι πέντε χρόνια μετά από τότε που άνοιξε στα σοβαρά η κουβέντα για Grexit, το χρέος της χώρας παραμένει σε επίπεδα που δεν επιτρέπουν τη βιώσιμη παραμονή της χώρας στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Αναλυτικά. γράφει:

Παρότι το Brexit κυριαρχεί στα ευρωπαϊκά πρωτοσέλιδα κατά το τελευταίο έτος, το «μεγαλύτερο αδερφάκι του», το Grexit, δεν έχει απομακρυνθεί. Πάνω από πέντε χρόνια μετά από τότε που άνοιξε στα σοβαρά η προοπτική της αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, το ελληνικό χρέος εξακολουθεί να απέχει πολύ από μία πορεία που θα επιτρέψει τη βιώσιμη παραμονή της χώρας στην νομισματική ένωση. Και τώρα που το μεγαλύτερος μέρος του ελληνικού χρέους επί της ουσίας οφείλεται σε άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και θεσμικά όργανα, η χώρα είναι όμηρος της τύχης των λαϊκιστικών πολιτικών κινημάτων που ενισχύονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Αν και πιστεύουμε ότι το Grexit είναι πιο πιθανό να συμβεί παρά να αποτραπεί εντός της προσεχούς πενταετίας, υπάρχουν μερικοί λόγοι για να είμαστε λιγότερο ανήσυχοι σήμερα σε σύγκριση με το παρελθόν. Ο πρώτος είναι ότι με το χρέος της να οφείλεται κατά κύριο λόγο σε άλλες κυβερνήσεις, μία αθέτηση πληρωμών από την Ελλάδα πλέον συνοδεύεται από μικρότερο κίνδυνο άτακτης χρεοκοπίας και μετάδοσης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η προοπτική ενός Grexit δεν προκαλεί το ίδιο σοκ που ενδεχομένως να προκαλούσε λίγα χρόνια πριν, καθώς οι εταιρείες, τα νοικοκυριά και οι κυβερνήσεις έχουν ήδη λάβει μέτρα για να περιορίσουν την έκθεσή τους. Ο τρίτος λόγος είναι ότι μετά από έξι χρόνο σχεδόν μόνιμης ύφεσης, όλο και περισσότεροι Έλληνες πιστεύουν ότι η οικονομική οδύνη μίας νομισματικής αλλαγής μπορεί να μην είναι χειρότερη από αυτή που βιώνουν ήδη.

«Η πίεση είναι πιθανό να αυξηθεί ενόψει κομβικών ευρωπαϊκών εκλογών φέτος, με αυξανόμενη την πιθανότητα η ίδια να Ελλάδα να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές» καταλήγει ο Simon Baptist.

capital.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ