«Φωτιά» στο Αιγαίο βάζει ο Ερντογάν σε μια προσπάθεια που έχει όπως φαίνεται στόχο να ενισχύσει το εθνικιστικό αίσθημα στην Τουρκία ενόψει του δημοψηφίσματος για τη μεταρρύθμιση του συντάγματος που θα δώσει υπερεξουσίες στον Τούρκο πρόεδρο παρατείνοντας έως και το 2029 την παραμονή του στην εξουσία. Η στρατηγική της έντασης άρχισε να ξεδιπλώνεται, με αφορμή την απόφαση μη έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών από την Ελλάδα στην Τουρκία, με μπαράζ παραβιάσεων και παραβάσεων στο Αιγαίο και εμπρηστικές δηλώσεις από Τούρκους αξιωματούχους και βέβαια τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, η στρατηγική συμμαχία που έκανε την προηγούμενη περίοδο ο Τούρκος πρόεδρος με το κόμμα των Γκρίζων Λύκων «Κίνημα Εθνικιστικής Δράσης» οδηγεί αναπόφευκτα σε κινήσεις ενίσχυσης των εθνικιστικών αντανακλαστικών στη γείτονα, με στόχο τη μεγαλύτερη συσπείρωση και την πόλωση ενόψει της προσφυγής στην κάλπη για τη συνταγματική μεταρρύθμιση.
Ενδεικτικό του κλίματος είναι και το δημοσίευμα της ιστοσελίδας turkishminute.com, το οποίο αναφέρει ότι ο Ερντογάν σε συνεργασία με το κόμμα των Γκρίζων Λύκων φαίνεται πως έχουν θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο κλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο. Το άρθρο αναφέρεται και στο περίφημο σχέδιο με την κωδική ονομασία “Καταιγίδα” (Oraj), το οποίο ήταν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του σχεδίου “Βαριοπούλα” το οποίο αποσκοπούσε στην ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν το 2003 . Το σχέδιο “Καταιγίδα” προέβλεπε την πρόκληση θερμού επεισόδιο με την Ελλάδα, ακόμη και την κατάληψη ενός νησιού, με στόχο να προκληθεί εσωτερική αναταραχή στην Τουρκία και να εφαρμοστεί το δεύτερο μέρος, δηλαδή η ανατροπή του τότε πρωθυπουργού Ερντογάν. Οπως σημειώνει το άρθρο, η διαφορά με την σημερινή κατάσταση είναι ότι ο Ερντογάν συνεργάζεται με τους εθνικιστές και τους στρατηγούς στην εφαρμογή ενός σχεδίου κλιμάκωσης.
H στρατηγική της έντασης
Σημειώνεται ότι η Αγκυρα κλιμακώνει τις τελευταίες εβδομάδες την στρατηγική της έντασης. Μετά τη ρίψη στεφάνου στη σημείο όπου την 31η Ιανουαρίου του 1996 έχασαν τη ζωή τους οι Ελληνες αξιωματικοί Χριστόδουλος Καραθανάσης, Έκτορας Γιαλοψός και Παναγιώτης Βλαχάκος, από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, ακολούθησαν πάνω από 100 τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.  Ο Πάνος Καμμένος συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αντιπτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τις βραχονησίδες νωρίς το πρωί και προχώρησαν σε ρίψη στεφάνου προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη των τριών αξιωματικών. Πρόκειται για κίνηση στην οποία προχωρεί ο Έλληνας υπουργός κάθε χρόνο από τότε που έχει αναλάβει το υπουργείο Άμυνας.
Μισή ώρα αργότερα τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σε πολλαπλές παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις πάνω από το σημείο.
Δύο τουρκικά αεροσκάφη, που εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως, πέταξαν πάνω από τα Ίμια και την Καλόλιμνο σε ύψος από 16.500 έως 25.000 πόδια από τις 07:43 έως τις 08:28 το πρωί. Λίγα λεπτά μετά τις 09:00, άλλα 2 τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν και πάλι πάνω από τα Ίμια σε ύψος 23.000 ποδιών.
Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά μαχητικά που απογειώθηκαν από την 133η σμηναρχία Μάχης στο Καστέλι.
Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ:
Στις 07:43, τουρκικό F-16 πέταξε πάνω από τα Ίμια στα 25.000 πόδια
Στις 07:57, στα 24.000 πόδια
Στις 08:25 στα 17.000 πόδια και στις 08:41 πέταξε πάνω από την Καλόλιμνο στα 24.000 πόδια
Το έτερο τουρκικό F-16
Στις 07:59 πέταξε πάνω από τα Ίμια στα 25:000 πόδια
Στις 08:24 στα 17.500 πόδια
Στις 08:27 πέταξε πάνω από την Καλόλιμνο στα 16.500 πόδια και ένα λεπτό αργότερα πέταξε πάλι πάνω από τα Ίμια στα 18.000 πόδια
Περαιτέρω στις 09:08, τουρκικό F-16 πέταξε πάνω από τα Ιμια στα 23.000 πόδια και 7 λεπτά αργότερα άλλο τουρκικό F-16 πέταξε επίσης πάνω από τις νησίδες στο ίδιο ύψος. Τα δύο τουρκικά αεροσκάφη δεν κατέθεσαν σχέδια πτήσεως και αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν επίσης από ελληνικά μαχητικά.

Δεν θα επιτρέψουμε στην Ελλάδα
να ανοίξει νέους χώρους στο Αιγαίο
Αυστηρή προειδοποίηση προς την Ελλάδα απήθυνε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Veysi Kaynak λίγες ώρες μετά τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τα Ίμια και την Καλόλιμνο παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.
«Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να ανοίξει νέους χώρους» στο Αιγαίο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ, προσθέτοντας πως «δυστυχώς η Ελλάδα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις βραχονησίδες» και τονίζοντας πως οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας «δεν θα το επιτρέψουν».
«Οι βραχονησίδες “Καρντάκ” (σσ όπως οι Τούρκοι αποκαλούν τα Ίμια) και παρόμοιες βραχονησίδες, επιχειρείται να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από την Ελλάδα, αλλά η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν θα επιτρέψει ποτέ στην Ελλάδα να δημιουργήσει νέους χώρους γύρω τους», ήταν η δήλωση του Καϊνάκ σε ημερίδα του πρακτορείου Αναντολού.
Άμεσα, οι δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου δημοσιεύθηκαν στα τουρκικά ΜΜΕ με τίτλους όπως αυτόν της εφημερίδας Σαμπάχ, που στην ιστοσελίδα της γράφει: «Η κυβέρνηση “εξηγεί” τα Ίμια».

Nέες τουρκικές απειλές:
Τα Ίμια ήταν μικρό μήνυμα –
Θα πλημμυρίσουμε τα νησιά
με πρόσφυγες
Ο Τούρκος αρθρογράφος Ιλνούρ Τσεβίκ της Daily Sabah, απειλεί ευθέως σε κείμενό του στην τουρκική ιστοσελίδα, την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη λέγοντας πως «η Άγκυρα έχει τον τρόπο να πλημμυρίσει τα ελληνικά νησιά και την Ευρώπη με πρόσφυγες από τη Συρία» αλλά και πως η τουρκική πρόκληση στα Ίμια «ήταν μόνο ένα μικρό μήνυμα».
Ο Ιλνούρ Τσεβίκ, κατηγορεί στο κείμενό του την Ελλάδα πως αρνείται να εκδώσει τρομοκράτες και πραξικοπηματίες, «κατ’ εντολή της ΕΕ και συγκεκριμένα της Γερμανίας».
Παράλληλα ισχυρίζεται πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποσχεθεί στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την έκδοση τουλάχιστον 6 εκ των 8 Τούρκων στρατιωτικών.

«Γλιτώσατε το 1996 χάρη στη δειλία
ενός ναυάρχου»
Νέα πρόκληση από Τουρκία – Βουλευτής Σμύρνης απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο!
«Μην παίζετε μαζί μας το παιχνίδι των Ιμίων, θα σας χτυπήσουμε», προειδοποιεί ο Χουσεΐν Κοτσαμπιγίκ με αναρτήσεις του στο Twitter.
Μια νέα προκλητική δήλωση έρχεται από την Τουρκία αναφορικά με το ζήτημα των Ιμίων, λίγη ώρα αφότου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος προχώρησε σε ρίψη στεφάνου στο σημείο με ελικόπτερο.
Ο Χουσεΐν Κοτσαμπιγίκ, βουλευτής Σμύρνης του ισλαμιστικού κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας, έφτασε στο σημείο να απειλήσει… ακόμα και με πόλεμο τη χώρα μας, με ανάρτησή του στο Twitter.
«Προειδοποιώ την Ελλάδα: Το 1996 γλιτώσατε χάρη στη δειλία ενός ναυάρχου. Μην παίζετε μαζί μας το παιχνίδι των Καρντάκ (τουρκική ονομασία για τα Ίμια) γιατί θα σας χτυπήσουμε», έγραψε σε ανάρτησή του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βουλευτής είχε αναφερθεί και προχθές στο θέμα με αναρτήσεις του, σημειώνοντας τα εξής: «Το 1996 η πρωθυπουργός Τσιλέρ είχε δώσει εντολή για βύθιση των ελληνικών πλοίων στα Ίμια αλλά επειδή ο ανόητος επικεφαλής του ναυτικού τότε φοβήθηκε δεν εκτέλεσε τη διαταγή. Η κακομαθημένη συμπεριφορά των Ελλήνων στο Αιγαίο συνεχίζεται από τότε που αυτή η πολιτική οδηγία δεν εφαρμόστηκε. Αλλά οι Έλληνες πρέπει να ξέρουν ότι η σημερινή Τουρκία δεν είναι η Τουρκία του 1996».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ