ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στα “κάγκελα”οι ξενοδόχοι

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ξενοδοχειο
Μέγεθος γραμμάτων

«Στα κά­γκε­λα» βρί­σκο­νται ξε­νο­δό­χοι και επι­χει­ρη­μα­τί­ες του του­ρι­σμού μπρο­στά στο εν­δε­χό­με­νο να μπει η χώρα σε μια πα­ρα­τε­τα­μέ­νη εκλο­γι­κή δια­δι­κα­σία η οποία, όπως επι­ση­μαί­νουν, ανα­μέ­νε­ται να είναι «κα­τα­στρο­φι­κή» για τις αφί­ξεις τις επό­με­νης σεζόν. Εν­δει­κτι­κό της ανα­στά­τω­σης που επι­κρα­τεί στο χώρο των ξε­νο­δό­χων είναι ότι ο Σύν­δε­σμος Ελ­λη­νι­κών Του­ρι­στι­κών Επι­χει­ρή­σε­ων ακύ­ρω­σε την προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη για την Πέμ­πτη εκ­δή­λω­σή του ενό­ψει των εορ­τών των Χρι­στου­γέν­νων και συ­γκα­λεί σή­με­ρα έκτα­κτη συ­νέ­ντευ­ξη τύπου με θέμα τις πι­θα­νές επι­πτώ­σεις στην οι­κο­νο­μία της χώρας και στον του­ρι­σμό από την έκρυθ­μη πο­λι­τι­κή κα­τά­στα­ση, όπως τη χα­ρα­κτη­ρί­ζει.

Νω­ρί­τε­ρα συ­νε­δριά­ζει το Δ.Σ. του Συν­δέ­σμου με αντι­κεί­με­νο την εξεύ­ρε­ση εναλ­λα­κτι­κών τρό­πων αντί­δρα­σης σε πε­ρί­πτω­ση πο­λι­τι­κής και οι­κο­νο­μι­κής αστά­θειας, σε μια προ­σπά­θεια αφε­νός να κρα­τη­θεί ζω­ντα­νή η δια­φαι­νό­με­νη ζή­τη­ση από τις του­ρι­στι­κές αγο­ρές του εξω­τε­ρι­κού και αφε­τέ­ρου να μην επη­ρε­α­στούν αρ­νη­τι­κά οι υπάρ­χου­σες προ­κρα­τή­σεις, οι οποί­ες σύμ­φω­να με το ρε­πορ­τάζ ήδη αγ­γί­ζουν το 10% των προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νων πα­κέ­των για το 2015.

Οι ξε­νο­δό­χοι, όπως λένε οι πλη­ρο­φο­ρί­ες, θα ζη­τή­σουν τη διε­ξα­γω­γή των εκλο­γών του χρό­νου το φθι­νό­πω­ρο και θα κά­νουν για ακόμη μια φορά έκ­κλη­ση για πο­λι­τι­κή συ­ναί­νε­ση, φο­βού­με­νοι κυ­ρί­ως τη μεί­ω­ση των προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νων θέ­σε­ων που έχουν ανα­κοι­νώ­σει οι αε­ρο­πο­ρι­κές εται­ρεί­ες για την επό­με­νη σεζόν. «Μία συ­ναι­νε­τι­κή λύση εκλο­γών το φθι­νό­πω­ρο 2015, ώστε να ολο­κλη­ρω­θεί η συμ­φω­νία και να μην δια­τα­ρα­χθεί ο του­ρι­σμός απο­τε­λεί βέλ­τι­στη επι­λο­γή. Το πο­λι­τι­κό σύ­στη­μα έχει υπο­χρέ­ω­ση να συ­νεν­νοη­θεί και να μην οδη­γή­σει σε πλήρη κα­τα­στρο­φή ότι απέ­μει­νε, με τόσο κόπο και θυ­σί­ες, στην χώρα μας» έγρα­φε πιο συ­γκε­κρι­μέ­να στο λο­γα­ρια­σμό του στο twitter ο πρό­ε­δρος του ΣΕΤΕ Αν­δρέ­ας Αν­δρε­ά­δης.

Τα νέα εντού­τοις δεν φαί­νε­ται να είναι καλά, καθώς τα πρώτα στοι­χεία που φθά­νουν στο Σύν­δε­σμο δεί­χνουν να έχει αρ­χί­σει να επη­ρε­ά­ζε­ται αρ­νη­τι­κά ο ρυθ­μός των κρα­τή­σε­ων. Η πε­ρί­ο­δος είναι ιδιαί­τε­ρη κρί­σι­μη, δε­δο­μέ­νου πως 25% των του­ρι­στών, ει­δι­κά από τις αγο­ρές της Γερ­μα­νί­ας και της Με­γά­λης Βρε­τα­νί­ας, προ­γραμ­μα­τί­ζουν από νωρίς τις δια­κο­πές της χρο­νιάς και πιο συ­γκε­κρι­μέ­να κατά το πρώτο δί­μη­νο κάθε χρο­νιάς.

Όπως έδει­χνε η ζή­τη­ση μέχρι και τα τέλη του προη­γού­με­νου μήνα, η Ελ­λά­δα θα υπο­δε­χό­ταν την προ­σε­χή σεζόν ένα εκα­τομ­μύ­ριο επι­πλέ­ον του­ρί­στες, πε­τυ­χαί­νο­ντας σύμ­φω­να με τις προ­βλέ­ψεις ένα ακόμη ρεκόρ, αγ­γί­ζο­ντας σχε­δόν τα 23 εκατ. του­ρί­στες, εξαι­ρου­μέ­νων των επι­σκε­πτών κρουα­ζιέ­ρας. Τα νε­ό­τε­ρα έρ­χο­νται από τη Γαλ­λία, όπου υπάρ­χει αύ­ξη­ση 12% των προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νων πτή­σε­ων τσάρ­τερ για το 2015 και αύ­ξη­ση των προ­κρα­τή­σε­ων μέσω του δια­δι­κτύ­ου της τά­ξε­ως του 10%- 12%. Γύρω στο 7-8% αυ­ξη­μέ­νες εμ­φα­νί­ζο­νται οι κρα­τή­σεις από τη Γερ­μα­νία. Οι επι­χει­ρη­μα­τί­ες του του­ρι­σμού ση­μειώ­νουν ότι οι ανα­με­νό­με­νες αφί­ξεις βρί­σκο­νται πλέον σε «κίν­δυ­νο» και υπο­στη­ρί­ζουν πως αν δεν υπάρ­χει πο­λι­τι­κή συ­νεν­νό­η­ση για τη στρα­τη­γι­κή του του­ρι­σμού, τότε η χώρα θα βρε­θεί ξανά στο πε­ρι­θώ­ριο της του­ρι­στι­κής ζή­τη­σης.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.