ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου διατάσσει τη ΔΕΥΑΡ να απομακρύνει αντλιοστάσιο λυμάτων από την ιδιοκτησία οικογένειας

Δαμιανός Αθανασίου 2 λεπτά ανάγνωση
ΔΕΥΑΡ
✦ Σύνοψη ⌄
  • Το Πολυ­με­λές Πρω­το­δι­κείο Ρόδου έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή ζευ­γα­ριού κατά της ΔΕΥΑΡ, δια­τάσ­σο­ντας την απο­μά­κρυνση αντλιο­στα­σίου λυμάτων από την ιδιο­κτη­σία του και επι­δι­κά­ζο­ντας απο­ζη­μί­ωση 3.000 ευρώ.
  • Η οικο­γέ­νεια υπο­στη­ρί­ζει ότι το αντλιο­στά­σιο τοπο­θε­τή­θηκε αυθαί­ρετα, χωρίς νόμιμες δια­δι­κα­σίες ή τη συναί­νεσή της, περίπου 40 μέτρα από την κατοι­κία της.
  • Σύμφωνα με την αγωγή, από το 2010 οι συχνές βλάβες προ­κα­λούν υπερ­χει­λί­σεις λυμάτων κάθε 20 έως 25 ημέρες, με έντονη δυσο­σμία και κιν­δύ­νους για την υγεία, ενώ λύματα κατα­λή­γουν σε ποτάμι και θάλασσα.
  • Παρά τις επα­νει­λημ­μέ­νες δια­μαρ­τυ­ρίες και τις δια­βε­βαιώ­σεις ότι η εγκα­τά­σταση θα απο­μα­κρυν­θεί, δεν έγιναν εργα­σίες· το 2023 αυτοψία δημό­σιας υγείας εντό­πισε λυμα­το­λά­σπη και σωλήνα που διο­χέ­τευε λύματα στο ποτάμι.

Οι πρώτες δια­μαρ­τυ­ρίες ξεκί­νη­σαν πριν από περισ­σό­τερα από 15 χρόνια. Ακο­λού­θη­σαν δια­βε­βαιώ­σεις που δεν υλο­ποι­ή­θη­καν, μια μήνυση και τελικά η προ­σφυγή στη Δικαιο­σύνη. Η υπόθεση έκλεισε σε πρώτο βαθμό με απόφαση που υπο­χρε­ώ­νει τη Δημο­τική Επι­χεί­ρηση Ύδρευ­σης και Απο­χέ­τευ­σης Ρόδου (ΔΕΥΑΡ) να απο­μα­κρύ­νει το αντλιο­στά­σιο λυμάτων από την ιδιο­κτη­σία ενός ζευ­γα­ριού ημε­δα­πών.

Το Πολυ­με­λές Πρω­το­δι­κείο Ρόδου έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή απο­ζη­μί­ω­σης από αδι­κο­πρα­ξία που είχε ασκήσει το ζευγάρι. Το δικα­στή­ριο δια­τάσ­σει τη ΔΕΥΑΡ να απο­μα­κρύ­νει την επι­βλαβή εγκα­τά­σταση και επι­δι­κά­ζει στους ενά­γο­ντες το ποσό των 3.000 ευρώ. Δεν έχει γίνει γνωστό ποια σκέλη της αγωγής απορ­ρί­φθη­καν ούτε μέσα σε ποιο διά­στημα οφείλει η επι­χεί­ρηση να συμ­μορ­φω­θεί.

Το ακίνητο ανήκει στη σύζυγο, η οποία ζει εκεί από το 2011 με τον σύζυγό της και τα 2 ανήλικα παιδιά τους. Είναι περι­φραγ­μένο και η είσοδος γίνεται από ηλε­κτρο­κί­νητη πόρτα που χρη­σι­μο­ποιεί μόνο η οικο­γέ­νεια. Σύμφωνα με την αγωγή, το αντλιο­στά­σιο τοπο­θε­τή­θηκε αυθαί­ρετα, χωρίς τις νόμιμες δια­δι­κα­σίες και χωρίς τη συναί­νεση των ιδιο­κτη­τών, σε από­σταση περίπου 40 μέτρων από την κατοι­κία.

Από το 2010 του­λά­χι­στον, η εγκα­τά­σταση φέρεται να παρου­σιά­ζει συχνές βλάβες, μηχα­νο­λο­γι­κές ή λόγω δια­κο­πών ρεύ­μα­τος. Τα λύματα ξεχει­λί­ζουν κάθε 20 έως 25 ημέρες και απλώ­νο­νται στην ιδιο­κτη­σία. Συχνά κατα­λή­γουν στο παρα­κεί­μενο ποτάμι και τον χειμώνα στη θάλασσα. Η οικο­γέ­νεια κάνει λόγο για απο­πνι­κτική ατμό­σφαιρα και κίνδυνο για την υγεία της. Ο σύζυγος έχει ποσοστό ανα­πη­ρίας 70%.

Οι ενά­γο­ντες ισχυ­ρί­ζο­νται ότι δια­μαρ­τυ­ρή­θη­καν επα­νει­λημ­μένα, αρχικά στον τότε δήμαρχο του τέως Καπο­δι­στρια­κού δήμου και στη συνέ­χεια στη ΔΕΥΑΡ ως διάδοχο φορέα. Όπως υπο­στη­ρί­ζουν, έλαβαν ρητές δια­βε­βαιώ­σεις από υψη­λό­βαθμα στελέχη της επι­χεί­ρη­σης ότι το αντλιο­στά­σιο θα απο­μα­κρυν­θεί, χωρίς όμως να γίνει καμία εργασία.

Στις 18 Φεβρουα­ρίου 2023 ο σύζυγος υπέβαλε μήνυση κατά παντός υπευ­θύ­νου. Ακο­λού­θησε αυτοψία της αρμό­διας υπη­ρε­σίας δημό­σιας υγείας στις 7 Απρι­λίου 2023, κατά την οποία δια­πι­στώ­θηκε λυμα­το­λά­σπη κοντά στη βάση του αντλιο­στα­σίου, καθώς και θαμ­μέ­νος πλα­στι­κός σωλήνας που κατέ­ληγε στο ποτάμι και από τον οποίο εξέρ­χο­νταν λύματα.

Την υπόθεση χει­ρί­στηκε ο δικη­γό­ρος κ. Μιχάλης Καντι­δε­νός.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.