ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πανελλαδικά πρώτη με διαφορά η Νέα Δημοκρατία, αλλά στα Δωδεκάνησα μένει με μια έδρα στις 5

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΛΠΗ GALLOP
✦ Σύ­νο­ψη ⌄
  • Η έρευ­να PULSE της 9ης Ιου­λί­ου 2026 δεί­χνει πλήρη κα­τα­κερ­μα­τι­σμό της εκ­προ­σώ­πη­σης στη Δω­δε­κά­νη­σο, με 5 κόμ­μα­τα να μοι­ρά­ζο­νται τις 5 έδρες.
  • Η Νέα Δη­μο­κρα­τία, αν και πα­ρα­μέ­νει πρώτη πο­λι­τι­κή δύ­να­μη πα­νελ­λα­δι­κά με 26%, πε­ριο­ρί­ζε­ται σε μόλις 1 έδρα στην πε­ριο­χή.
  • Τα νέα κόμ­μα­τα ΕΛΑΣ και ΕΛ­ΠΙ­ΔΑ ει­σέρ­χο­νται δυ­να­μι­κά στην πο­λι­τι­κή σκηνή, κερ­δί­ζο­ντας από μία έδρα το κα­θέ­να.
  • Η μη­χα­νι­κή του εκλο­γι­κού συ­στή­μα­τος και η β' κα­τα­νο­μή των εδρών εξη­γούν την απώ­λεια της κυ­ριαρ­χί­ας της Νέας Δη­μο­κρα­τί­ας στην πε­ριο­χή.

• Η κα­τα­νο­μή εδρών της έρευ­νας PULSE της 9ης Ιου­λί­ου 2026, όπως την επε­ξερ­γά­στη­κε ο εκλο­γι­κός ανα­λυ­τής Δη­μή­τρης Λί­τσας, απο­τυ­πώ­νει πλήρη κα­τα­κερ­μα­τι­σμό της εκ­προ­σώ­πη­σης του νομού, με 5 κόμ­μα­τα να μοι­ρά­ζο­νται από 1 έδρα και τα νέα σχή­μα­τα ΕΛΑΣ και ΕΛ­ΠΙ­ΔΑ να ει­σέρ­χο­νται δυ­να­μι­κά στην εξί­σω­ση

Η ει­κό­να της από­λυ­της δω­δε­κα­νη­σια­κής κυ­ριαρ­χί­ας της Νέας Δη­μο­κρα­τί­ας, όπως αυτή σφρα­γί­στη­κε στις εκλο­γές του Ιου­νί­ου 2023, δεί­χνει να ανή­κει ορι­στι­κά στο πα­ρελ­θόν, του­λά­χι­στον με βάση τα τρέ­χο­ντα δη­μο­σκο­πι­κά δε­δο­μέ­να. Η νέα πα­νελ­λα­δι­κή μέ­τρη­ση της PULSE, με ημε­ρο­μη­νία 9 Ιου­λί­ου 2026, επι­βε­βαιώ­νει μεν ότι το κυ­βερ­νών κόμμα πα­ρα­μέ­νει με σαφή δια­φο­ρά πρώτη πο­λι­τι­κή δύ­να­μη στη χώρα, ταυ­τό­χρο­να όμως ανα­δει­κνύ­ει ένα εύ­ρη­μα με ιδιαί­τε­ρη το­πι­κή βα­ρύ­τη­τα.

Στην εκλο­γι­κή πε­ρι­φέ­ρεια Δω­δε­κα­νή­σου, από τις 5 έδρες που εκλέ­γο­νται, η Νέα Δη­μο­κρα­τία πε­ριο­ρί­ζε­ται σε μια μόλις έδρα, με τις υπό­λοι­πες 4 να κα­τα­νέ­μο­νται σε ισά­ριθ­μα δια­φο­ρε­τι­κά κόμ­μα­τα. Την επε­ξερ­γα­σία της κα­τα­νο­μής των εδρών ανά εκλο­γι­κή πε­ρι­φέ­ρεια, επί των ευ­ρη­μά­των της PULSE, υπο­γρά­φει ο κ. Δη­μή­τρης Λί­τσας, χη­μι­κός μη­χα­νι­κός, σύμ­βου­λος ορ­γά­νω­σης πο­λι­τι­κών γρα­φεί­ων και ει­δι­κός στην προ­ε­τοι­μα­σία και διε­ξα­γω­γή προ­ε­κλο­γι­κών αγώ­νων και εκλο­γών, ο οποί­ος πα­ρου­σιά­ζει τα συ­μπε­ρά­σμα­τά του στη «δη­μο­κρα­τι­κή».

Πρω­τιά πα­νελ­λα­δι­κά, συρ­ρί­κνω­ση το­πι­κά

Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία της έρευ­νας, η Νέα Δη­μο­κρα­τία κα­τα­γρά­φει πα­νελ­λα­δι­κό πο­σο­στό 26%, το οποίο μετά την ανα­γω­γή επί των έγκυ­ρων δια­μορ­φώ­νε­ται σε 29,71%, εξα­σφα­λί­ζο­ντας 118 έδρες στη Βουλή των 300. Η από­στα­ση από τον δεύ­τε­ρο σχη­μα­τι­σμό πα­ρα­μέ­νει με­γά­λη, καθώς το νέο κόμμα με την ονο­μα­σία ΕΛΑΣ κα­τα­γρά­φε­ται στο 15% (17,14% μετά την ανα­γω­γή) με 52 έδρες, ενώ ακο­λου­θούν το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ με 10% και 34 έδρες, το επί­σης νέο σχήμα ΕΛ­ΠΙ­ΔΑ με 7,5% και 26 έδρες, η Ελ­λη­νι­κή Λύση με 7% και 24 έδρες, το ΚΚΕ με 6% και 21 έδρες, η Πλεύ­ση Ελευ­θε­ρί­ας με 4,5% και 15 έδρες και η Φωνή Λο­γι­κής με 3% και 10 έδρες.

Εκτός Βου­λής μέ­νουν, με βάση τη μέ­τρη­ση, ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ με 2%, το ΜέΡΑ25 με 2,5%, η Νίκη και οι Δη­μο­κρά­τες με 1% έκα­στο, ενώ το 11% των ερω­τη­θέ­ντων δη­λώ­νει ανα­πο­φά­σι­στο. Η συ­νο­λι­κή δύ­να­μη των κομ­μά­των που μέ­νουν εκτός κοι­νο­βου­λευ­τι­κής εκ­προ­σώ­πη­σης ανέρ­χε­ται στο 9,71%, πο­σο­στό που λει­τουρ­γεί ενι­σχυ­τι­κά για τις έδρες των κομ­μά­των που περ­νούν το κα­τώ­φλι ει­σό­δου.

Το κρί­σι­μο, ωστό­σο, εύ­ρη­μα για τα Δω­δε­κά­νη­σα βρί­σκε­ται στον πί­να­κα κα­τα­νο­μής των εδρών ανά εκλο­γι­κή πε­ρι­φέ­ρεια. Εκεί, η πρώτη δύ­να­μη της χώρας εμ­φα­νί­ζε­ται να εκλέ­γει 1 μόνο βου­λευ­τή στον νομό, με το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, την Ελ­λη­νι­κή Λύση, την ΕΛΑΣ και την ΕΛ­ΠΙ­ΔΑ να κα­τα­λαμ­βά­νουν από 1 έδρα η κα­θε­μία. Αξιο­ση­μεί­ω­το είναι ότι το ΚΚΕ, η Πλεύ­ση Ελευ­θε­ρί­ας και η Φωνή Λο­γι­κής, πα­ρό­τι εξα­σφα­λί­ζουν κοι­νο­βου­λευ­τι­κή πα­ρου­σία πα­νελ­λα­δι­κά, δεν απο­σπούν έδρα στα Δω­δε­κά­νη­σα με βάση τη συ­γκε­κρι­μέ­νη προ­βο­λή.

Ο αλ­γό­ριθ­μος που «σπάει» την κυ­ριαρ­χία

Η ερ­μη­νεία του φαι­νο­μέ­νου βρί­σκε­ται στη μη­χα­νι­κή του εκλο­γι­κού συ­στή­μα­τος και ει­δι­κό­τε­ρα στη β’ κα­τα­νο­μή των εδρών. Όπως προ­κύ­πτει από την επε­ξερ­γα­σία των στοι­χεί­ων, στη δεύ­τε­ρη φάση του αλ­γο­ρίθ­μου οι έδρες δεν απο­δί­δο­νται απο­κλει­στι­κά με βάση τα υψηλά πο­σο­στά του πρώ­του κόμ­μα­τος, αλλά μοι­ρά­ζο­νται ανα­λο­γι­κά με­τα­ξύ όλων των σχη­μα­τι­σμών που συ­γκε­ντρώ­νουν επαρ­κή εκλο­γι­κή δύ­να­μη σε πα­νελ­λα­δι­κό επί­πε­δο.

Σε πο­λυ­ε­δρι­κές πε­ρι­φέ­ρειες με­σαί­ου με­γέ­θους, όπως η Δω­δε­κά­νη­σος με τις 5 έδρες της, το απο­τέ­λε­σμα αυτής της ανα­λο­γι­κής λο­γι­κής είναι εντυ­πω­σια­κό. Όταν στην κούρ­σα ει­σέρ­χο­νται 8 κόμ­μα­τα με κοι­νο­βου­λευ­τι­κή δυ­να­μι­κή, η δε­ξα­με­νή των εδρών εξα­ντλεί­ται γρή­γο­ρα και η πρω­τιά σε πο­σο­στά δεν με­τα­φρά­ζε­ται αυ­τό­μα­τα σε πολ­λα­πλές έδρες. Η Νέα Δη­μο­κρα­τία, παρά το γε­γο­νός ότι σχε­δόν δι­πλα­σιά­ζει πο­σο­στιαία τον δεύ­τε­ρο σχη­μα­τι­σμό πα­νελ­λα­δι­κά, βλέ­πει τη δω­δε­κα­νη­σια­κή της εκ­προ­σώ­πη­ση να συρ­ρι­κνώ­νε­ται δρα­στι­κά, καθώς οι υπό­λοι­πες έδρες της πε­ρι­φέ­ρειας διο­χε­τεύ­ο­νται, μέσω της ανα­λο­γι­κής κα­τα­νο­μής, σε 4 δια­φο­ρε­τι­κά κόμ­μα­τα.

Το προη­γού­με­νο του 2023 και το νέο τοπίο

Η σύ­γκρι­ση με το πρό­σφα­το πα­ρελ­θόν κα­θι­στά την ανα­τρο­πή ακόμη πιο ευ­διά­κρι­τη. Στις επα­να­λη­πτι­κές εκλο­γές του Ιου­νί­ου 2023 η Νέα Δη­μο­κρα­τία είχε κα­τα­λά­βει το σύ­νο­λο των εδρών του νομού, εκτο­πί­ζο­ντας κάθε άλλη πο­λι­τι­κή δύ­να­μη από τη δω­δε­κα­νη­σια­κή εκ­προ­σώ­πη­ση. Με βάση την τρέ­χου­σα προ­βο­λή της PULSE, από την από­λυ­τη κυ­ριαρ­χία το κυ­βερ­νών κόμμα με­τα­πί­πτει σε κα­θε­στώς ισο­τι­μί­ας με 4 ακόμη σχη­μα­τι­σμούς, 2 εκ των οποί­ων δεν υπήρ­χαν καν στον πο­λι­τι­κό χάρτη της προη­γού­με­νης ανα­μέ­τρη­σης.

Η εί­σο­δος των νέων σχη­μά­των ΕΛΑΣ και ΕΛ­ΠΙ­ΔΑ, που συ­γκε­ντρώ­νουν αθροι­στι­κά πάνω από 22% στην πα­νελ­λα­δι­κή μέ­τρη­ση, ανα­δει­κνύ­ε­ται σε κα­θο­ρι­στι­κό πα­ρά­γο­ντα της ανα­κα­τα­νο­μής, καθώς τα 2 αυτά κόμ­μα­τα διεκ­δι­κούν και απο­σπούν έδρες σε πλή­θος πε­ρι­φε­ρειών, συ­μπιέ­ζο­ντας ανα­πό­φευ­κτα τη δύ­να­μη των πα­ρα­δο­σια­κών σχη­μα­τι­σμών. Στα Δω­δε­κά­νη­σα, το φαι­νό­με­νο αυτό απο­τυ­πώ­νε­ται με τον πλέον χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό τρόπο, με τον νομό να ανα­δει­κνύ­ε­ται για ακόμη μία φορά σε πεδίο όπου οι τε­χνι­κές πα­ρά­με­τροι του εκλο­γι­κού νόμου συ­να­ντούν την πο­λι­τι­κή ρευ­στό­τη­τα, συν­θέ­το­ντας ένα τοπίο που κάθε άλλο παρά προ­δια­γε­γραμ­μέ­νο μοιά­ζει.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.