ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μέσα στον μήνα η μεταφορά της βάσης του ΕΚΑΒ από τη Σορωνή στο αεροδρόμιο της Ρόδου «Διαγόρας»

Νατάσα Παμπρή 1 λεπτό ανάγνωση
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ
✦ Σύ­νο­ψη ⌄
  • Η βάση του ΕΚΑΒ θα με­τα­φερ­θεί στο αε­ρο­δρό­μιο της Ρόδου «Δια­γό­ρας», ενι­σχύ­ο­ντας την υγειο­νο­μι­κή ασφά­λεια και την άμεση αντα­πό­κρι­ση σε έκτα­κτα πε­ρι­στα­τι­κά.
  • Το ια­τρείο του αε­ρο­δρο­μί­ου λει­τουρ­γεί από τον Μάιο και κα­λύ­πτει τις ανά­γκες της το­πι­κής κοι­νω­νί­ας και των επι­βα­τών, πα­ρέ­χο­ντας πρω­το­βάθ­μια φρο­ντί­δα.
  • Προς το παρόν, το ια­τρείο λει­τουρ­γεί μόνο από τις 07:00 έως τις 15:00, με στόχο τη 24ωρη λει­τουρ­γία μέσω πρό­σλη­ψης νέων ια­τρών.
  • Η συ­νερ­γα­σία με τη Fraport Greece έχει δια­σφα­λί­σει τις υπο­δο­μές για την εγκα­τά­στα­ση του ΕΚΑΒ, ώστε να αντα­πο­κρί­νε­ται άμεσα σε πε­ρι­στα­τι­κά εντός και γύρω από το αε­ρο­δρό­μιο.

Ένα ακόμη ση­μα­ντι­κό βήμα για την ενί­σχυ­ση της υγειο­νο­μι­κής ασφά­λειας στο αε­ρο­δρό­μιο της Ρόδου «Δια­γό­ρας» ανα­μέ­νε­ται να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί τις επό­με­νες ημέ­ρες, καθώς η βάση του ΕΚΑΒ, που σή­με­ρα εδρεύ­ει στη Σο­ρω­νή, πρό­κει­ται να με­τα­φερ­θεί στις εγκα­τα­στά­σεις του διε­θνούς αε­ρο­λι­μέ­να.

Την εξέ­λι­ξη αυτή γνω­στο­ποί­η­σε στη «δ» ο πρό­ε­δρος του 1ου Τομέα Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας Ρόδου (Το.Π.Φ.Υ.) Γιάν­νης Βα­σι­λά­κης, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι η με­τα­φο­ρά του ΕΚΑΒ θα ενι­σχύ­σει ση­μα­ντι­κά την άμεση αντα­πό­κρι­ση σε έκτα­κτα πε­ρι­στα­τι­κά, εξυ­πη­ρε­τώ­ντας τόσο τους εκα­τομ­μύ­ρια επι­βά­τες που δια­κι­νού­νται κάθε χρόνο από το αε­ρο­δρό­μιο όσο και τους χι­λιά­δες ερ­γα­ζό­με­νους που δρα­στη­ριο­ποιού­νται κα­θη­με­ρι­νά στις εγκα­τα­στά­σεις του.

Σε λει­τουρ­γία το ια­τρείο από τον Μάιο

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι το ια­τρείο του αε­ρο­δρο­μί­ου ξε­κί­νη­σε τη λει­τουρ­γία του στα μέσα Μαΐου, ικα­νο­ποιώ­ντας ένα πάγιο αί­τη­μα της το­πι­κής κοι­νω­νί­ας, των επαγ­γελ­μα­τι­κών φο­ρέ­ων και των υγειο­νο­μι­κών αρχών, οι οποί­οι εδώ και χρό­νια υπο­γράμ­μι­ζαν την ανά­γκη ύπαρ­ξης ορ­γα­νω­μέ­νης ια­τρι­κής πα­ρου­σί­ας στον με­γα­λύ­τε­ρο αε­ρο­πο­ρι­κό κόμβο του νη­σιού.

Η λει­τουρ­γία του απο­τέ­λε­σε μια ιδιαί­τε­ρα ση­μα­ντι­κή εξέ­λι­ξη, καθώς μέχρι πρό­τι­νος δεν υπήρ­χε μό­νι­μη ια­τρι­κή κά­λυ­ψη στον χώρο, παρά το γε­γο­νός ότι το αε­ρο­δρό­μιο της Ρόδου συ­γκα­τα­λέ­γε­ται στα πλέον πο­λυ­σύ­χνα­στα της χώρας, ει­δι­κά κατά τη θε­ρι­νή πε­ρί­ο­δο, όταν η επι­βα­τι­κή κί­νη­ση κο­ρυ­φώ­νε­ται.

Πρω­ι­νή βάρ­δια – Στό­χος η 24ωρη λει­τουρ­γία

Στην πα­ρού­σα φάση, το ια­τρείο λει­τουρ­γεί κα­θη­με­ρι­νά από τις 07:00 έως τις 15:00, με την πα­ρου­σία για­τρού και νο­ση­λευ­τι­κού προ­σω­πι­κού, πα­ρέ­χο­ντας πρω­το­βάθ­μια φρο­ντί­δα και αντι­με­τω­πί­ζο­ντας επεί­γο­ντα πε­ρι­στα­τι­κά που προ­κύ­πτουν κατά τη διάρ­κεια της ημέ­ρας.

Ωστό­σο, η πλή­ρης 24ωρη λει­τουρ­γία εξα­κο­λου­θεί να απο­τε­λεί τον βα­σι­κό στόχο της διοί­κη­σης του Το.Π.Φ.Υ., του Υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας και της 2ης Υγειο­νο­μι­κής Πε­ρι­φέ­ρειας Πει­ραιώς και Αι­γαί­ου.

Ήδη από τον πε­ρα­σμέ­νο Μάιο είχε ανα­κοι­νω­θεί ότι βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη η δια­δι­κα­σία πρό­σλη­ψης τριών νέων ια­τρών, ώστε να κα­τα­στεί εφι­κτή η στε­λέ­χω­ση του ια­τρεί­ου σε 24ωρη βάση, κα­λύ­πτο­ντας όλες τις ανά­γκες του αε­ρο­δρο­μί­ου. Παρά το γε­γο­νός ότι προς το παρόν δεν υπάρ­χει δυ­να­τό­τη­τα συ­νε­χούς ια­τρι­κής πα­ρου­σί­ας όλο το ει­κο­σι­τε­τρά­ω­ρο, η εγκα­τά­στα­ση του ΕΚΑΒ στον χώρο του αε­ρο­δρο­μί­ου ανα­μέ­νε­ται να κα­λύ­ψει ένα ιδιαί­τε­ρα ση­μα­ντι­κό κενό.

Σύμ­φω­να με τον κ. Βα­σι­λά­κη, έχουν ήδη ολο­κλη­ρω­θεί όλες οι απα­ραί­τη­τες προ­ε­τοι­μα­σί­ες σε συ­νερ­γα­σία με τη διοί­κη­ση της Fraport Greece, η οποία έχει δια­μορ­φώ­σει ει­δι­κό χώρο φι­λο­ξε­νί­ας του πλη­ρώ­μα­τος του ΕΚΑΒ.

Ο χώρος δια­θέ­τει γρα­φείο, ψυ­γείο, κλι­μα­τι­σμό και όλες τις απα­ραί­τη­τες υπο­δο­μές για την πα­ρα­μο­νή των δια­σω­στών κατά τη διάρ­κεια των βαρ­διών τους, ώστε να μπο­ρούν να αντα­πο­κρί­νο­νται άμεσα σε κάθε πε­ρι­στα­τι­κό που θα προ­κύ­ψει εντός του αε­ρο­δρο­μί­ου ή στην ευ­ρύ­τε­ρη πε­ριο­χή.

Όπως δή­λω­σε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά ο πρό­ε­δρος του 1ου Το.Π.Φ.Υ. Ρόδου, Γιάν­νης Βα­σι­λά­κης:

«Δεν υπάρ­χει 24ωρη στε­λέ­χω­ση επί του πα­ρό­ντος στο ια­τρείο του αε­ρο­δρο­μί­ου Ρόδου “Δια­γό­ρας”, μα­κά­ρι να εί­χα­με τη δυ­να­τό­τη­τα να την κά­νου­με. Υπάρ­χει οκτά­ω­ρη πρω­ι­νή λει­τουρ­γία.

Όμως, ο υπουρ­γός Υγεί­ας Άδω­νις Γε­ωρ­γιά­δης, ο διοι­κη­τής της 2ης ΥΠΕ, η διοί­κη­σή μας και η Fraport Greece συ­νερ­γα­στή­κα­με ώστε να δη­μιουρ­γη­θούν οι κα­τάλ­λη­λες υπο­δο­μές για τη με­τα­φο­ρά του ΕΚΑΒ στο αε­ρο­δρό­μιο.

Ήδη υπάρ­χει έτοι­μος χώρος για τους δια­σώ­στες, με όλες τις απα­ραί­τη­τες εγκα­τα­στά­σεις, και πολύ σύ­ντο­μα το ΕΚΑΒ θα με­τα­φερ­θεί εκεί. Έτσι το αε­ρο­δρό­μιο θα δια­θέ­τει πα­ρου­σία πλη­ρω­μά­των ΕΚΑΒ σε 24ωρη βάση, ενώ στό­χος μας είναι στο άμεσο μέλ­λον να μπο­ρέ­σου­με να εξα­σφα­λί­σου­με και πλήρη 24ωρη ια­τρι­κή κά­λυ­ψη.

Ο υπουρ­γός Υγεί­ας έχει δώσει σχε­τι­κή εντο­λή, όπως και η διοί­κη­ση του ΕΚΑΒ, ενώ υπάρ­χει συ­νε­χής συ­νερ­γα­σία με τον πε­ρι­φε­ρεια­κό διοι­κη­τή και τη διοί­κη­ση της Fraport Greece.

Όλα βρί­σκο­νται στο τε­λι­κό στά­διο και εκτι­μού­με ότι πριν από το τέλος του μήνα η λει­τουρ­γία θα έχει ολο­κλη­ρω­θεί».

Η δη­μιουρ­γία και η στα­δια­κή ανα­βάθ­μι­ση των υπη­ρε­σιών υγεί­ας στο αε­ρο­δρό­μιο της Ρόδου απο­τε­λεί μια ου­σια­στι­κή πα­ρέμ­βα­ση για την ενί­σχυ­ση της δη­μό­σιας υγεί­ας και της ασφά­λειας.

Η Ρόδος υπο­δέ­χε­ται κάθε χρόνο εκα­τομ­μύ­ρια επι­σκέ­πτες από όλο τον κόσμο και δια­θέ­τει ένα από τα με­γα­λύ­τε­ρα πε­ρι­φε­ρεια­κά αε­ρο­δρό­μια της Ελ­λά­δας.

Η ύπαρ­ξη ορ­γα­νω­μέ­νου ια­τρεί­ου, αλλά και μό­νι­μης πα­ρου­σί­ας του ΕΚΑΒ, θε­ω­ρεί­ται πλέον απα­ραί­τη­τη προ­ϋ­πό­θε­ση για την άμεση αντι­με­τώ­πι­ση έκτα­κτων πε­ρι­στα­τι­κών, τη μεί­ω­ση του χρό­νου αντα­πό­κρι­σης και την ανα­βάθ­μι­ση των πα­ρε­χό­με­νων υπη­ρε­σιών προς επι­βά­τες, ερ­γα­ζό­με­νους και επι­σκέ­πτες.

Όπως επι­ση­μαί­νει ο κ. Βα­σι­λά­κης, η λει­τουρ­γία του ια­τρεί­ου ήδη έχει απο­δει­χθεί ιδιαί­τε­ρα χρή­σι­μη, καθώς κα­θη­με­ρι­νά εξυ­πη­ρε­τεί με­γά­λο αριθ­μό πε­ρι­στα­τι­κών, κα­λύ­πτο­ντας ένα ση­μα­ντι­κό κενό που υπήρ­χε επί σειρά ετών.

Η επό­με­νη φάση, με την εγκα­τά­στα­ση του ΕΚΑΒ και την προ­ο­πτι­κή πλή­ρους 24ωρης ια­τρι­κής στε­λέ­χω­σης, ανα­μέ­νε­ται να ολο­κλη­ρώ­σει μια πα­ρέμ­βα­ση που θε­ω­ρεί­ται κρί­σι­μη για την ασφα­λή λει­τουρ­γία του αε­ρο­δρο­μί­ου και τη θω­ρά­κι­ση του ση­μα­ντι­κό­τε­ρου του­ρι­στι­κού προ­ο­ρι­σμού του Νο­τί­ου Αι­γαί­ου.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου 1 σχόλιο

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

  1. Μαίρη Δανέζη

    Πολύ λυπάμαι που θα μεταφερθεί το ασθενοφόρο στο αεροδρόμιο γιατί εμείς από τα γύρω χωριά νιώθαμε κάποια ασφάλεια ξέροντας ότι θα καλέσουμε και θα έρθει άμεσα!!!!
    Σώθηκε συγγενής μου πριν ένα μήνα γιατί τα παιδιά ήρθαν γρήγορα από Σορωνή! Τώρα πολύ φοβάμαι ότι λόγω τουριστών θα εχουν περισσότερη δουλειά και οι δικοί μας άνθρωποι θα κινδυνεύουν να πεθάνουν!!