ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χατζηδάκης- Σχοινάς: Χιλιάδες ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων απαλλάσσονται από τις διεκδικήσεις του Δημοσίου

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
✦ Σύ­νο­ψη ⌄
  • Η ρύθ­μι­ση του νόμου 5293/2026 απαλ­λάσ­σει τους πο­λί­τες από τις διεκ­δι­κή­σεις του Δη­μο­σί­ου για αγρο­τι­κά ακί­νη­τα που έχουν πα­ρα­χω­ρη­θεί στο πα­ρελ­θόν.
  • Οι πο­λί­τες μπο­ρούν πλέον να κα­το­χυ­ρώ­νουν την ιδιο­κτη­σία τους χωρίς να αντι­με­τω­πί­ζουν νο­μι­κές αντι­πα­ρα­θέ­σεις με το Δη­μό­σιο, εφό­σον δια­θέ­τουν τα απα­ραί­τη­τα έγ­γρα­φα.
  • Η εγκύ­κλιος του υπουρ­γεί­ου Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης κα­θο­ρί­ζει τις δια­δι­κα­σί­ες και τα έγ­γρα­φα που απαι­τού­νται για την απο­δο­χή των δι­καιω­μά­των των πο­λι­τών.
  • Οι εκ­κρε­μείς δίκες κα­ταρ­γού­νται και οι εσφαλ­μέ­νες εγ­γρα­φές στο Κτη­μα­το­λό­γιο θα διορ­θω­θούν, διευ­κο­λύ­νο­ντας τη δια­δι­κα­σία κα­το­χύ­ρω­σης της γης.

Τί­θε­ται σε εφαρ­μο­γή η ρύθ­μι­ση του νόμου 5293/2026 «Πα­ρεμ­βά­σεις για ένα κρά­τος πιο φι­λι­κό στον πο­λί­τη», με την οποία το Δη­μό­σιο παύει να διεκ­δι­κεί αγρο­τι­κά ακί­νη­τα που το ίδιο είχε πα­ρα­χω­ρή­σει στο πα­ρελ­θόν στους πο­λί­τες, δί­νο­ντας τέλος σε μια τα­λαι­πω­ρία που σε ορι­σμέ­νες πε­ρι­πτώ­σεις κρα­τού­σε σχε­δόν έναν αιώνα.

Το ζή­τη­μα αφορά χι­λιά­δες πο­λί­τες σε όλη τη χώρα, οι οποί­οι καλ­λιερ­γούν και κα­τέ­χουν επί δε­κα­ε­τί­ες εκτά­σεις που τους έχει πα­ρα­χω­ρή­σει το Ελ­λη­νι­κό Δη­μό­σιο, χωρίς να έχει ολο­κλη­ρω­θεί η τυ­πι­κή με­τα­βί­βα­ση της κυ­ριό­τη­τας. Οι πο­λί­τες αυτοί, όταν πή­γαι­ναν να με­τα­βι­βά­σουν, να κλη­ρο­δο­τή­σουν ή να κα­το­χυ­ρώ­σουν την πε­ριου­σία τους στο Κτη­μα­το­λό­γιο, βρί­σκο­νταν αντι­μέ­τω­ποι με το Δη­μό­σιο που εμ­φα­νι­ζό­ταν να διεκ­δι­κεί τη γη που το ίδιο τους είχε δώσει.

Η διά­τα­ξη που ψη­φί­στη­κε (άρθρο 12 του νόμου 5293/2026), τον οποίο ει­ση­γή­θη­κε στη Βουλή ο αντι­πρό­ε­δρος της κυ­βέρ­νη­σης, Κω­στής Χα­τζη­δά­κης, ορί­ζει ότι το Δη­μό­σιο δεν προ­βάλ­λει πλέον δι­καιώ­μα­τα και απέ­χει από δι­κα­στι­κέ­ςδιεκ­δι­κή­σεις απέ­να­ντι στους πο­λί­τες, όταν αυτοί κα­τέ­χουν τα ακί­νη­τα δυ­νά­μει πα­ρα­χω­ρη­τη­ρί­ων, αγρο­τι­κών δια­νο­μών, κλή­ρων ή υπο­δεί­ξε­ων εγκα­τά­στα­σης από δη­μό­σιες αρχές.

Σε εφαρ­μο­γή της διά­τα­ξης αυτής το υπουρ­γείο Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης και Τρο­φί­μων εξέ­δω­σε σή­με­ρα εγκύ­κλιο προς τις Διευ­θύν­σεις Πο­λι­τι­κής Γης και στις Διευ­θύν­σεις Αγρο­τι­κής Οι­κο­νο­μί­ας και Κτη­νια­τρι­κής των Πε­ρι­φε­ρεια­κών Ενο­τή­των, στις οποί­ες τη­ρού­νται τα κτη­μα­το­λο­γι­κά στοι­χεία και οι φά­κε­λοι των δια­νο­μών. Η εγκύ­κλιος κα­θο­ρί­ζει ποιες πε­ρι­πτώ­σεις κα­λύ­πτο­νται, ποια έγ­γρα­φα αρ­κούν για να απο­δεί­ξει ο πο­λί­της το δι­καί­ω­μά του και πώς θα κι­νη­θεί η Διοί­κη­ση, ώστε να μην ξα­να­βρε­θεί κα­νείς αντι­μέ­τω­πος με το ίδιο το κρά­τος για τη δική του γη. Οι υπη­ρε­σί­ες αυτές κα­λού­νται επί­σης να χο­ρη­γούν αμελ­λη­τί τις βε­βαιώ­σεις και τα έγ­γρα­φα που ζητά ο πο­λί­της.

Στο εξής, ο πο­λί­της που έχει στα χέρια του τον προ­σω­ρι­νό τίτλο, τη διοι­κη­τι­κή πράξη πα­ρα­χώ­ρη­σης, τους πί­να­κες της δια­νο­μής ή τη σχε­τι­κή βε­βαί­ω­ση της αρ­μό­διας υπη­ρε­σί­ας, μπο­ρεί να κα­το­χυ­ρώ­σει την ιδιο­κτη­σία του χωρίς να σύ­ρε­ται σε ατέρ­μο­νες δι­κα­στι­κές δια­μά­χες.Επί­σης, όσες δίκες εκ­κρε­μούν κα­ταρ­γού­νται ενώ προ­βλέ­πε­ται ότι στο Κτη­μα­το­λό­γιο θα διορ­θω­θούν οι εσφαλ­μέ­νες πρώ­τες εγ­γρα­φές που εμ­φά­νι­ζαν ως ιδιο­κτή­τη το κρά­τος.

Ο αντι­πρό­ε­δρος της κυ­βέρ­νη­σης, Κω­στής Χα­τζη­δά­κης δή­λω­σε:«Με το νόμο 5293/2026 δί­νου­με πρα­κτι­κές λύ­σεις σε κα­θη­με­ρι­νά προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζει ο ανυ­πε­ρά­σπι­στος πο­λί­της στις συ­ναλ­λα­γές του με το Δη­μό­σιο. Η ρύθ­μι­ση με την οποία μπαί­νει τέλος σε πα­ρά­λο­γες διεκ­δι­κή­σεις ακι­νή­των από την πλευ­ρά του Δη­μο­σί­ου είναι μια από αυτές τις πε­ρι­πτώ­σεις. Έχω επι­ση­μά­νει ότι δεν μπο­ρεί κά­ποιος να έχει προ­σω­ρι­νά πα­ρα­χω­ρη­τή­ρια από την εποχή του Βε­νι­ζέ­λου και να θυ­μό­μα­στε εκατό χρό­νια μετά ότι αυτά τα πα­ρα­χω­ρη­τή­ρια δεν ισχύ­ουν. Προ­χω­ρού­με με τα­χύ­τη­τα και συ­νέ­πεια στην εφαρ­μο­γή του συ­νό­λου των ρυθ­μί­σε­ων του νόμου, έχο­ντας ως γνώ­μο­να ότι οι πο­λί­τες πρέ­πει να πά­ψουν να αντι­με­τω­πί­ζο­νται από το κρά­τος ως υπή­κο­οι».

Ο υπουρ­γός Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης και Τρο­φί­μων Μαρ­γα­ρί­της Σχοι­νάς δή­λω­σε:«Με την εγκύ­κλιο που εκ­δί­δου­με σή­με­ρα εφαρ­μό­ζου­με άμεσα μια ση­μα­ντι­κή με­ταρ­ρύθ­μι­ση που βάζει τέλος σε μια πο­λυ­ε­τή στρέ­βλω­ση και απο­κα­θι­στά την εμπι­στο­σύ­νη των πο­λι­τών προς το κρά­τος. Χι­λιά­δες άν­θρω­ποι που καλ­λιερ­γούν και κα­τέ­χουν νό­μι­μα τις εκτά­σεις που τους πα­ρα­χω­ρή­θη­καν από το ίδιο το Δη­μό­σιο δεν θα βρί­σκο­νται πλέον αντι­μέ­τω­ποι με αδι­καιο­λό­γη­τες δι­κα­στι­κές διεκ­δι­κή­σεις. Το υπουρ­γείο Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης και Τρο­φί­μων δίνει σα­φείς οδη­γί­ες στις υπη­ρε­σί­ες του, ώστε οι δια­δι­κα­σί­ες να ολο­κλη­ρώ­νο­νται γρή­γο­ρα, με δια­φά­νεια και χωρίς πε­ριτ­τή τα­λαι­πω­ρία. Στό­χος μας είναι ένα κρά­τος που λύνει προ­βλή­μα­τα, προ­στα­τεύ­ει την αγρο­τι­κή πε­ριου­σία των πο­λι­τών και υπη­ρε­τεί την ασφά­λεια δι­καί­ου».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.