ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελληνικός τουρισμός: Πάνω από 5,2 εκατ. ταξιδιώτες στο τετράμηνο – Οι αγορές που εκτόξευσαν κατά 36,9% τις εισπράξεις

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
✦ Σύνοψη ⌄
  • Στα 2,79 δισ. ευρώ ανήλθαν οι ταξι­διω­τι­κές εισπρά­ξεις της Ελλάδας το πρώτο τετρά­μηνο του 2026, σημειώ­νο­ντας αύξηση 36,9% σε σύγκριση με το 2025.
  • Η εισερ­χό­μενη ταξι­διω­τική κίνηση αυξή­θηκε κατά 27,1%, φτά­νο­ντας τα 5,24 εκατ. ταξι­διώ­τες, με τη μέση δαπάνη ανά ταξίδι να ενι­σχύ­ε­ται κατά 8,6%.
  • Τον Απρίλιο, οι ταξι­διω­τι­κές εισπρά­ξεις ξεπέ­ρα­σαν το 1,1 δισ. ευρώ, με αύξηση 9,5% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2025, παρά τη μικρή πτώση της μέσης δαπάνης.
  • Οι εισπρά­ξεις από χώρες της ΕΕ αυξή­θη­καν κατά 38,7% στο τετρά­μηνο, με ιδιαί­τερη άνοδο από την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασί­λειο, ενώ οι εισπρά­ξεις από τη Γερ­μα­νία μειώ­θη­καν.

Στα 2,79 δισ. ευρώ εκτο­ξεύ­θη­καν οι ταξι­διω­τι­κές εισπρά­ξεις την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2026, με την εισερ­χό­μενη κίνηση να αυξά­νε­ται κατά 27,1%. Τον Απρίλιο, τα του­ρι­στικά έσοδα ξεπέ­ρα­σαν το 1,1 δισ. ευρώ, παρά τη μικρή πτώση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι.

Εκρη­κτική άνοδο της τάξης του 36,9%, ή κατά 752,9 εκατ. ευρώ, κατέ­γρα­ψαν οι ταξι­διω­τι­κές εισπρά­ξεις της Ελλάδας το πρώτο τετρά­μηνο του 2026, αγγί­ζο­ντας σχεδόν τα 2,8 δισ. ευρώ, έναντι 2,03 δισ. ευρώ την αντί­στοιχη περίοδο του 2025. Την ίδια ώρα, η εισερ­χό­μενη ταξι­διω­τική κίνηση αυξή­θηκε κατά 27,1%, ξεπερ­νώ­ντας τα 5,24 εκατ. ταξι­διώ­τες έναντι 4,12 εκατ. ταξι­διω­τών την αντί­στοιχη περίοδο του 2025.

Η άνοδος των ταξι­διω­τι­κών εισπρά­ξεων οφεί­λε­ται τόσο στην αύξηση της εισερ­χό­με­νης ταξι­διω­τι­κής κίνησης, όσο και στην αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 8,6%.

Πάνω από 1,1 δισ. ευρώ οι εισπρά­ξεις τον Απρίλιο

Θετική παρέ­μεινε η εικόνα και τον Απρίλιο, όταν οι ταξι­διω­τι­κές εισπρά­ξεις αυξή­θη­καν κατά 9,5% και ανήλθαν στα 1,11 δισ. ευρώ, από 1 δισ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2025.

Η αύξηση στη­ρί­χθηκε στην ενί­σχυση της εισερ­χό­με­νης ταξι­διω­τι­κής κίνησης Απρι­λίου κατά 10,6%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι υπο­χώ­ρησε οριακά κατά 1%.

Πώς κινή­θη­καν οι σημα­ντι­κό­τε­ρες αγορές τον Απρίλιο

Οι εισπρά­ξεις από κατοί­κους των χωρών της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης αυξή­θη­καν τον Απρίλιο κατά 10,7% και δια­μορ­φώ­θη­καν στα 544,9 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο επι­μέ­ρους αγορών, οι εισπρά­ξεις από τη Γερ­μα­νία μειώ­θη­καν τον Απρίλιο κατά 21,5%, στα 140,5 εκατ. ευρώ, παρά την αύξηση των Γερ­μα­νών ταξι­διω­τών κατά 2,6%, σε 237,2 χιλ. ταξι­διώ­τες.

Αντί­θετα, οι εισπρά­ξεις από τη Γαλλία αυξή­θη­καν κατά 1,5%, στα 78,6 εκατ. ευρώ, με αύξηση της ταξι­διω­τι­κής κίνησης κατά 6,3% σε 110,5 χιλ. ταξι­διώ­τες, ενώ ισχυρή άνοδο κατά 38,6% σημεί­ω­σαν τα έσοδα από την Ιταλία, φτά­νο­ντας τα 45,3 εκατ. ευρώ, με άνοδο της ταξι­διω­τι­κής κίνησης κατά 15,4%, σε 81,6 χιλ. ταξι­διώ­τες.

Ιδιαί­τερα θετική ήταν η εικόνα από το Ηνωμένο Βασί­λειο, καθώς οι εισπρά­ξεις αυξή­θη­καν κατά 32%, στα 118,4 εκατ. ευρώ, με άνοδο της ταξι­διω­τι­κής κίνησης κατά 53,3%, σε 195 χιλ. ταξι­διώ­τες. Οι εισπρά­ξεις από τις ΗΠΑ, ωστόσο, μειώ­θη­καν κατά 7,4% και περιο­ρί­στη­καν στα 154,8 εκατ. ευρώ, παρότι η ταξι­διω­τική κίνηση του μήνα έκλεισε θετικά με +2,9%, σε 155,2 χιλ. ταξι­διώ­τες.

Ιταλικό άλμα εισπρά­ξεων στο τετρά­μηνο

Στο πρώτο τετρά­μηνο του έτους, οι εισπρά­ξεις από τις χώρες της ΕΕ αυξή­θη­καν κατά 38,7% και δια­μορ­φώ­θη­καν στα 1.370,2 εκατ. ευρώ.

Ειδι­κό­τερα, οι εισπρά­ξεις από τη Γερ­μα­νία υπο­χώ­ρη­σαν κατά 10,5%, στα 263 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι οι αφίξεις από τη γερ­μα­νική αγορά αυξή­θη­καν κατά 12,4%, σε 534,5 χιλ. ταξι­διώ­τες.

Αύξηση 12,6% σημεί­ω­σαν οι εισπρά­ξεις από τη Γαλλία, φτά­νο­ντας τα 123,8 εκατ. ευρώ, με άνοδο της ταξι­διω­τι­κής κίνησης από την εν λόγω αγορά κατά 14,1%, σε 187,9 χιλ. ταξι­διώ­τες, ενώ άλμα 57,5% κατέ­γρα­ψαν τα έσοδα από την Ιταλία, τα οποία δια­μορ­φώ­θη­καν στα 159 εκατ. ευρώ, με παράλ­ληλη άνοδο κατά 21,6% της ταξι­διω­τι­κής κίνησης, σε 241,2 χιλ. ταξι­διώ­τες.

Σημα­ντική άνοδο παρου­σί­α­σαν και οι εισπρά­ξεις από το Ηνωμένο Βασί­λειο, φτά­νο­ντας τα 331,7 εκατ. ευρώ με άνοδο και στην ταξι­διω­τική κίνηση 51%, σε 445 χιλ. ταξι­διώ­τες. Αντί­θετα, οι εισπρά­ξεις από τις ΗΠΑ μειώ­θη­καν οριακά κατά 0,8%, στα 327,3 εκατ. ευρώ, καθώς και η ταξι­διω­τική κίνηση σημεί­ωσε πτώση κατά 3,4%, σε 327,8 χιλ. ταξι­διώ­τες.

Σημειώ­νε­ται ότι τα στοι­χεία για την εισερ­χό­μενη ταξι­διω­τική κίνηση δεν περι­λαμ­βά­νουν το σύνολο των μεγεθών της κρουα­ζιέ­ρας, παρά μόνο όσα κατα­γρά­φο­νται μέσω της Έρευνας Συνόρων.

Πηγή: tornosnews.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.