ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε κλίμα συγκίνησης και υπερηφάνειας κύλισε το τετραήμερο μνήμης και τιμής για την 202η επέτειο από το Ολοκαύτωμα της Η.Ν. Κάσου

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΚΑΣΟΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ
✦ Σύνοψη ⌄
  • Μέσα σε κλίμα συγκί­νη­σης, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν εκδη­λώ­σεις μνήμης για την 202η επέτειο του Ολο­καυ­τώ­μα­τος της Η.Ν. Κάσου, με τη συμ­με­τοχή πολι­τι­κών και τοπικών φορέων.
  • Οι εκδη­λώ­σεις περι­λάμ­βα­ναν πολι­τι­στι­κές, ιστο­ρι­κές και αθλη­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες, όπως φιλο­λο­γική συνά­ντηση και έκθεση ζωγρα­φι­κής αφιε­ρω­μένη στο Ολο­καύ­τωμα.
  • Διε­ξή­χθη ο 18ος αγώνας δρόμου προς τιμήν των Κασίων Αγω­νι­στών, με τη συμ­με­τοχή 150 δρομέων και την υπο­στή­ριξη εθε­λο­ντών.
  • Η απονομή φόρου τιμής περι­λάμ­βανε επι­μνη­μό­συ­νες δέησεις και κατα­θέ­σεις στε­φά­νων σε μνημεία ηρώων, με τη συμ­με­τοχή τοπικών αρχών και φορέων.

Μέσα σε κλίμα συγκί­νη­σης ,ταπει­νό­τη­τας και υπε­ρη­φά­νειας κύλισε το τετρα­ή­μερο μνήμης και τιμής για την 202η επέτειο από το Ολο­καύ­τωμα της Η.Ν. Κάσου .

Τις εκδη­λώ­σεις τίμησαν με την παρου­σία τους ο Μητρο­πο­λί­της Καρ­πά­θου – Η.Ν. Κάσου κ.κ Αμβρό­σιος ,η Υφυ­πουρ­γός Του­ρι­σμού Άννα Καρα­μανλή ως εκπρό­σω­πος της  Ελλη­νι­κής Κυβέρ­νη­σης ,οι βου­λευ­τές Δωδε­κα­νή­σου Μάνος Κόν­σο­λας ,Γιάννης Παππάς ,Μίκα Ιατρίδη,οι πολι­τευ­τές Αντώνης Γιαν­νι­κου­ρής  και Κατε­ρίνα Εμμα­νουήλ  από τη Νέα Δημο­κρα­τία ο  Γιώργος Νικη­τιά­δης και ο Πανα­γιώ­της Κου­νά­κης από το ΠΑΣΟΚ , η επίτιμη δημότης Η.Ν. Κάσου και τέως Νομάρ­χης Δωδε­κα­νή­σου Αγγε­λική Συνο­δι­νού  ο Διοι­κη­τής Α.Σ.Δ.Α.Α.Μ Αντι­στρά­τη­γος Δημή­τρης Βακε­ντής ,ο Διοι­κη­τής 95 Α.Δ.Τ.Ε Υπο­στρά­τη­γος Κώστας Αλε­ξαν­δρής ,ο Αστυ­νο­μι­κός Υπο­διευ­θυ­ντής Καρ­πά­θου Νώντας Λαμπρό­που­λος ,ο Κυβερ­νή­της της Τορ­πι­λα­κά­του «ΒΛΑΧΑΚΟΣ» Δημή­τρης Αρα­πα­τζής ,  ως εκπρό­σω­πος  της Περι­φέ­ρειας  Νοτίου  Αιγαίου  η Έπαρχος Καρ­πά­θου -Η.Ν. Κάσου Καλ­λιόπη Νικο­λα­ΐ­δου    ως  εκπρό­σω­πος  της Πυρο­σβε­στι­κής Υπη­ρε­σίας Καρ­πά­θου ο Υπο­πυ­ρα­γός  Βαγ­γέ­λης Μαμα­λά­κης , ο Υπο­διοι­κη­τής του Λιμε­ναρ­χείου Καρ­πά­θου Αλέ­ξαν­δρος Παπα­δό­που­λος, εκπρό­σω­ποι τοπικών συλ­λό­γων και φορέων. Το παρόν έδωσαν αρκετοί επι­σκέ­πτες από την Κάρπαθο και την Κρήτη καθώς και πλήθος κόσμου .

Οι   εκδη­λώ­σεις  που είχαν πολι­τι­στικό , ιστο­ρικό και αθλη­τικό περιε­χό­μενο ήταν  :

Η Φιλο­λο­γική συνά­ντηση στην αίθουσα εκδη­λώ­σεων Αρβα­νι­το­χω­ρίου με υπεύ­θυνο οργά­νω­σης Πολι­τι­στι­κός σύλ­λο­γος Αρβα­νι­το­χω­ρίου στο πλαίσιο  της οποίας πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε   αφιέ­ρωμα στον Θεόδωρο Κανταρ­τζή  και  Έκθεση ζωγρα­φι­κής με θέμα “Το Ολο­καύ­τωμα της Κάσου του 1824 μέσα από τα μάτια ενός παιδιού”  .  Τελε­τάρ­χης  Νικόλας  Πιπίνος

Απόδοση φόρου  τιμής με την   κατά­θεση  στε­φά­νων και την   επι­μνη­μό­συνη  δέηση   στο μνημείο  Ηρώων στην τοπο­θε­σία Λαγκά Αγία Μαρίνα  με  υπεύ­θυνο οργά­νω­σης το Νηπια­γω­γείο Αγίας Μαρίνας. Τελε­τάρ­χης Λαμπρινή Γενειά­δου  .

Τη διε­ξα­γωγή του 18ου αγώνα δρόμου προς τιμήν των Κασίων Αγω­νι­στών ο οποίος πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε  υπό  την αιγίδα  του  ΣΕΓΑΣ Δωδε­κα­νή­σου  και  την συμ­με­τοχή 150 δρομέων δια­φό­ρων ηλικιών- κατη­γο­ριών. Ο Αγώνας πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε με  την υπο­στή­ριξη του προ­σω­πι­κού του προ­γράμ­μα­τος  «Αθλη­τικά Μονο­πά­τια» και  εθε­λο­ντών .  Τελε­τάρ­χης Θεοδώρα Νικο­λο­πού­λου.

Μουσική εκδή­λωση με την συμ­με­τοχή του παι­δι­κού μου­σι­κού εργα­στη­ρίου και του παι­δι­κού συγκρο­τή­μα­τος του παραρ­τή­μα­τος του Λυκείου Ελλη­νί­δων Η.Ν. Κάσου στην Πλατεία Ηρώων στο Φρυ.

Τελε­τάρ­χης Ειρήνη Δάκα.

Απόδοση φόρου τιμής  με την  επι­μνη­μό­συνη δέηση και  την  κατά­θεση στε­φά­νων από τους τοπι­κούς φορείς, τις ένοπλες δυνά­μεις, τα σώματα ασφα­λείας και τις σχο­λι­κές μονάδες του νησιού στο μνημείο  Ηρώων στην περιοχή Αντι­πέ­ρα­τος . Τελε­τάρ­χης  Σοφία Μ. Ζούλη

Ακο­λού­θησε  στην  Πλατεία Ηρώων το καλω­σό­ρι­σμα και  ο χαι­ρε­τι­σμός  από τον Δήμαρχο Μιχάλη Ερω­τό­κριτο καθώς και χαι­ρε­τι­σμοί των  προ­σκε­κλη­μέ­νων.  Παρου­σιά­στηκε το ιστο­ρικό  του  Ολο­καυ­τώ­μα­τος , τα  ναυτικά δρώμενα από τον σύλλογο αλιέων Η.Ν. Κάσου  το  μοι­ρο­λόι του πατημού , η  λαμπα­δη­φο­ρία (από τους μαθητές και της μαθή­τριες του Γυμνα­σίου και Λ.Τ Κάσου) Θεα­τρική  Παρά­σταση  από τους μαθητές Γυμνα­σίου και Λ.Τ Κάσου,  η   Δημο­τική Χορωδία   και  η παρου­σί­αση  τοπικών χορών  από  τα  χορευ­τικά σχήματα του παραρ­τή­μα­τος του Λυκείου Ελλη­νί­δων Η.Ν. Κάσου και του Πολι­τι­στι­κού Συλ­λό­γου  Αρβα­νι­το­χω­ρίου.  Τελε­τάρ­χες  Φούλα Καμπούρη  και Γιάννης Νικο­λάου .

Οι εκδη­λώ­σεις κορυ­φώ­θη­καν την 7η Ιουνίου  με την πραγ­μα­το­ποί­ηση  θείας λει­τουρ­γίας και μνη­μό­συνο για τους αγω­νι­στές στην «Παναγία της Μαίρης» με  υπεύ­θυνο οργά­νω­σης τον Εξω­ραϊ­στικό και Πολι­τι­στικό σύλλογο Αγίας Μαρίνας   και  την επίσημη δοξο­λο­γία στον  Ιερό Ναό του Αγίου Σπυ­ρί­δω­νος  χορο­στα­τού­ντος  του Σεβα­σμιό­τα­του   Μητρο­πο­λίτη  Καρ­πά­θου – Η.Ν. Κάσου κ.κ Αμβρό­σιου .

Η εκφώ­νηση του πανη­γυ­ρι­κού έγινε από την Στέλλα Βουτσά – Διδά­κτορα Φιλο­λο­γίας στο Ιόνιο Πανε­πι­στή­μιο και καθη­γή­τρια στο Γυμνά­σιο Πηγα­διών Καρ­πά­θου.

Ακο­λού­θησε κατά­θεση στε­φά­νων  και  η   παρέ­λαση  από  την  μαθη­τιώσα νεολαία , των  λαβάρων  και εκπρό­σω­πων των τοπικών Σωμα­τείων  και  Συλ­λό­γων    του  νησιού  από   τις   στρα­τιω­τι­κές  δυνά­μεις   της  ΔΑΝ  Καρ­πά­θου – Η.Ν. Κάσου  και  της στρα­τιω­τι­κής μπάντας της   95 ΑΔΤΕ  Ρόδου . Τελε­τάρ­χης   Αθα­να­σία Ζδράγκα .

 

Κατά  την διάρ­κεια της επί­σκε­ψης  των επί­ση­μων  προ­σκε­κλη­μέ­νων  επι­δό­θηκε υπό­μνημα του  Δήμαρ­χου  για τα ζητή­ματα της Η.Ν.  Κάσου.

Θερμές ευχα­ρι­στίες σε  όλους  τους  συντε­λε­στές  των εκδη­λώ­σεων .

Ιδιαί­τε­ρες ευχα­ρι­στίες στους κτη­νο­τρό­φους που προ­σέ­φε­ραν αμνο­ε­ρί­φια για το γεύμα των προ­σκε­κλη­μέ­νων  και συγκε­κρι­μένα  στους  Βασίλη Κ. Ιερο­μό­ναχο (2)  στον Μανώλη Νικο­λάκη  , Ηλία Ι Κου­τλάκη  , Δημήτρη Β. Παπα­γε­ωρ­γίου  , Ποθητή  Μ. Ζούλη  .

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.