• Δώδεκα παιδιά κατέθεσαν για τις καταγγελλόμενες πράξεις • Βαριές κατηγορίες για αποπλάνηση, απόπειρα βιασμού, πορνογραφία ανηλίκων και διακίνηση ναρκωτικών
Μία από τις πλέον σοβαρές ποινικές υποθέσεις των τελευταίων ετών στα Δωδεκάνησα εισέρχεται στο στάδιο της ακροαματικής διαδικασίας.
Τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2025, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου, θα εκδικαστεί η υπόθεση του 62χρονου αρχαιοφύλακα από τη Νίσυρο, που είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές της Τρίπολης, ο οποίος κατηγορείται για σειρά σοβαρών σεξουαλικών εγκλημάτων εις βάρος ανηλίκων, πράξεις που φέρονται να διαπράχθηκαν σε χρονικό διάστημα άνω του ενός έτους.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον, καθώς αφορά έναν δημόσιο υπάλληλο που υπηρετούσε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νισύρου και ταυτόχρονα διαδραμάτιζε ρόλο στην τοπική κοινωνία, ως παράγοντας παιδικής ποδοσφαιρικής ομάδας του νησιού.
Το κατηγορητήριο
Σε βάρος του κατηγορούμενου έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για τα αδικήματα της αποπλάνησης παιδιών, της προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας, της απόπειρας βιασμού, της πορνογραφίας ανηλίκων και της προσφοράς ναρκωτικών ουσιών.
Ο 62χρονος, από τον Απρίλιο του 2023 έως τον Απρίλιο του 2024, φέρεται να προσέγγιζε συστηματικά αγόρια ηλικίας από 10 έως 15 ετών, τα οποία προσκαλούσε στην οικία του, έναν ημιυπόγειο χώρο κάτω από το Αρχαιολογικό Μουσείο. Εκεί, φέρεται ότι προέβαινε σε ασελγείς πράξεις, επιδείξεις γεννητικών οργάνων, παρουσίαση πορνογραφικού υλικού μέσω ηλεκτρονικών συσκευών, αλλά και επίδειξη ερωτικών βοηθημάτων.
Είχαν κατατεθεί συνολικά δώδεκα μαρτυρίες ανηλίκων και εννέα γονέων. Οι καταγγελίες περιγράφουν κατ’ επανάληψη περιστατικά κατά τα οποία ο κατηγορούμενος καλούσε τα παιδιά στο διαμέρισμά του, τους έδινε να καπνίσουν τσιγάρα με ινδική κάνναβη ή τους προσέφερε αλκοόλ και στη συνέχεια προχωρούσε σε ενέργειες σεξουαλικής φύσης.
Το χρονικό της έρευνας και τα πειστήρια
Η υπόθεση ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία πατέρα 10χρονου αγοριού αλβανικής καταγωγής, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο γιος του υπέστη σεξουαλική παρενόχληση. Το «Χαμόγελο του Παιδιού» ενημέρωσε τις αρχές, με αποτέλεσμα να κινηθεί άμεσα έρευνα από το Αστυνομικό Τμήμα Νισύρου.
Στην κατοχή του κατηγορούμενου βρέθηκαν δύο ηλεκτρονικές συσκευές τύπου tablet, στις οποίες διερευνάται η ύπαρξη πορνογραφικού υλικού, καθώς και διάφορα αντικείμενα, όπως πλαστικές κούκλες σιλικόνης και άλλα βοηθήματα, που κατασχέθηκαν ως πειστήρια.
Επιπλέον, ένας αστυνομικός φίλος του κατηγορούμενου κατέθεσε ότι του ζητήθηκε να κάψει αντικείμενα που ενδεχομένως αποτελούσαν ενοχοποιητικά στοιχεία, τα οποία τελικά παραδόθηκαν στην αστυνομία και συμπεριλήφθηκαν στη δικογραφία.
Με ομόφωνη απόφαση Ανακριτή και Εισαγγελέα, ο 62χρονος κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και οδηγήθηκε στο Κατάστημα Κράτησης Τρίπολης. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Κω, είχε κρίνει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος υποτροπής και τέλεσης νέων εγκλημάτων, καθώς η συμπεριφορά του φέρεται να ήταν επαναλαμβανόμενη και προσχεδιασμένη και παράτεινε την κράτησή του ως την 27η Οκτωβρίου 2025.
Εις βάρος του δεν προχώρησε η κατηγορία για το αδίκημα των πορνογραφικών παραστάσεων ανηλίκων.
Το κατηγορητήριο εις βάρος του περιλαμβάνει σύμφωνα με τις πληροφορίες της «δημοκρατικής» μια σειρά από κατηγορίες που αφορούν ανήλικους ηλικίας 11 έως 16 ετών.
Συγκεκριμένα:
Απόπειρες βιασμού και βίαιες πράξεις: Ο κατηγορούμενος φέρεται να αποπειράθηκε να βιάσει ανήλικο 13 ετών, έχοντάς του προηγουμένως χορηγήσει κάνναβη ώστε να κάμψει τις αντιστάσεις του. Σε άλλη περίπτωση, σε ανήλικο 16 ετών χορήγησε αλκοόλ και αποπειράθηκε με σωματική βία να τον εξαναγκάσει σε γενετήσια πράξη.
Διακίνηση ναρκωτικών σε ανήλικους: Από τον Αύγουστο 2023 έως τον Φεβρουάριο 2024, φέρεται να διέθεσε κατ’ επανάληψη τσιγάρα με ινδική κάνναβη σε ανήλικους 11 και 13 ετών, σε τουλάχιστον δεκαπέντε περιστατικά.
Προσβολές γενετήσιας αξιοπρέπειας: Καταγράφονται πολλαπλές περιπτώσεις όπου ο κατηγορούμενος επέδειξε σεξουαλικά βοηθήματα, γυναικεία εσώρουχα ή πορνογραφικό υλικό σε παιδιά ηλικίας 11 έως 15 ετών. Σε κάποιες περιπτώσεις φέρεται να γδύθηκε ενώπιόν τους, προχώρησε σε πράξεις αυνανισμού και παρότρυνε τα παιδιά να συμμετάσχουν στη χρήση των βοηθημάτων.
Κατάχρηση εμπιστοσύνης: Ο κατηγορούμενος φέρεται να καταχράστηκε την εμπιστοσύνη οικογενειών, οι οποίες του ανέθεσαν την επίβλεψη ανηλίκων. Στις περιπτώσεις αυτές κατηγορείται πως προχώρησε σε γενετήσιες πράξεις με ανήλικο 16 ετών, περιλαμβανομένης και «παρά φύσιν συνουσίας».
Η δίκη θεωρείται κομβικής σημασίας, καθώς θα κριθεί το εύρος των ευθυνών του κατηγορουμένου και η επιβολή ποινών για κακουργηματικές πράξεις που αγγίζουν τα όρια της κοινωνικής αποσταθεροποίησης.