ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο εδώλιο 62χρονος αρχαιοφύλακας της Νισύρου για κακουργηματικές πράξεις με θύματα ανήλικους

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
κακοποιηση

• Δώ­δε­κα παι­διά κα­τέ­θε­σαν για τις κα­ταγ­γελ­λό­με­νες πρά­ξεις • Βα­ριές κα­τη­γο­ρί­ες για απο­πλά­νη­ση, από­πει­ρα βια­σμού, πορ­νο­γρα­φία ανη­λί­κων και δια­κί­νη­ση ναρ­κω­τι­κών

Μία από τις πλέον σο­βα­ρές ποι­νι­κές υπο­θέ­σεις των τε­λευ­ταί­ων ετών στα Δω­δε­κά­νη­σα ει­σέρ­χε­ται στο στά­διο της ακρο­α­μα­τι­κής δια­δι­κα­σί­ας.

Τη Δευ­τέ­ρα 6 Οκτω­βρί­ου 2025, στο Μικτό Ορ­κω­τό Δι­κα­στή­ριο της Ρόδου, θα εκ­δι­κα­στεί η υπό­θε­ση του 62χρο­νου αρ­χαιο­φύ­λα­κα από τη Νί­συ­ρο, που είχε κρι­θεί προ­σω­ρι­νά κρα­τού­με­νος στις φυ­λα­κές της Τρί­πο­λης, ο οποί­ος κα­τη­γο­ρεί­ται για σειρά σο­βα­ρών σε­ξουα­λι­κών εγκλη­μά­των εις βάρος ανη­λί­κων, πρά­ξεις που φέ­ρο­νται να δια­πρά­χθη­καν σε χρο­νι­κό διά­στη­μα άνω του ενός έτους.

Η υπό­θε­ση έχει προ­κα­λέ­σει έντο­νο εν­δια­φέ­ρον, καθώς αφορά έναν δη­μό­σιο υπάλ­λη­λο που υπη­ρε­τού­σε στο Αρ­χαιο­λο­γι­κό Μου­σείο Νι­σύ­ρου και ταυ­τό­χρο­να δια­δρα­μά­τι­ζε ρόλο στην το­πι­κή κοι­νω­νία, ως πα­ρά­γο­ντας παι­δι­κής πο­δο­σφαι­ρι­κής ομά­δας του νη­σιού.

Το κα­τη­γο­ρη­τή­ριο

Σε βάρος του κα­τη­γο­ρού­με­νου έχουν ασκη­θεί ποι­νι­κές διώ­ξεις σε βαθμό κα­κουρ­γή­μα­τος για τα αδι­κή­μα­τα της απο­πλά­νη­σης παι­διών, της προ­σβο­λής γε­νε­τή­σιας αξιο­πρέ­πειας, της από­πει­ρας βια­σμού, της πορ­νο­γρα­φί­ας ανη­λί­κων και της προ­σφο­ράς ναρ­κω­τι­κών ου­σιών.

Ο 62χρο­νος, από τον Απρί­λιο του 2023 έως τον Απρί­λιο του 2024, φέ­ρε­ται να προ­σέγ­γι­ζε συ­στη­μα­τι­κά αγό­ρια ηλι­κί­ας από 10 έως 15 ετών, τα οποία προ­σκα­λού­σε στην οικία του, έναν ημι­υ­πό­γειο χώρο κάτω από το Αρ­χαιο­λο­γι­κό Μου­σείο. Εκεί, φέ­ρε­ται ότι προ­έ­βαι­νε σε ασελ­γείς πρά­ξεις, επι­δεί­ξεις γεν­νη­τι­κών ορ­γά­νων, πα­ρου­σί­α­ση πορ­νο­γρα­φι­κού υλι­κού μέσω ηλε­κτρο­νι­κών συ­σκευών, αλλά και επί­δει­ξη ερω­τι­κών βοη­θη­μά­των.

Είχαν κα­τα­τε­θεί συ­νο­λι­κά δώ­δε­κα μαρ­τυ­ρί­ες ανη­λί­κων και εννέα γο­νέ­ων. Οι κα­ταγ­γε­λί­ες πε­ρι­γρά­φουν κατ’ επα­νά­λη­ψη πε­ρι­στα­τι­κά κατά τα οποία ο κα­τη­γο­ρού­με­νος κα­λού­σε τα παι­διά στο δια­μέ­ρι­σμά του, τους έδινε να κα­πνί­σουν τσι­γά­ρα με ιν­δι­κή κάν­να­βη ή τους προ­σέ­φε­ρε αλ­κο­όλ και στη συ­νέ­χεια προ­χω­ρού­σε σε ενέρ­γειες σε­ξουα­λι­κής φύσης.

Το χρο­νι­κό της έρευ­νας και τα πει­στή­ρια

Η υπό­θε­ση ξε­κί­νη­σε ύστε­ρα από κα­ταγ­γε­λία πα­τέ­ρα 10χρο­νου αγο­ριού αλ­βα­νι­κής κα­τα­γω­γής, ο οποί­ος ισχυ­ρί­στη­κε ότι ο γιος του υπέ­στη σε­ξουα­λι­κή πα­ρε­νό­χλη­ση. Το «Χα­μό­γε­λο του Παι­διού» ενη­μέ­ρω­σε τις αρχές, με απο­τέ­λε­σμα να κι­νη­θεί άμεσα έρευ­να από το Αστυ­νο­μι­κό Τμήμα Νι­σύ­ρου.

Στην κα­το­χή του κα­τη­γο­ρού­με­νου βρέ­θη­καν δύο ηλε­κτρο­νι­κές συ­σκευ­ές τύπου tablet, στις οποί­ες διε­ρευ­νά­ται η ύπαρ­ξη πορ­νο­γρα­φι­κού υλι­κού, καθώς και διά­φο­ρα αντι­κεί­με­να, όπως πλα­στι­κές κού­κλες σι­λι­κό­νης και άλλα βοη­θή­μα­τα, που κα­τα­σχέ­θη­καν ως πει­στή­ρια.

Επι­πλέ­ον, ένας αστυ­νο­μι­κός φίλος του κα­τη­γο­ρού­με­νου κα­τέ­θε­σε ότι του ζη­τή­θη­κε να κάψει αντι­κεί­με­να που εν­δε­χο­μέ­νως απο­τε­λού­σαν ενο­χο­ποι­η­τι­κά στοι­χεία, τα οποία τε­λι­κά πα­ρα­δό­θη­καν στην αστυ­νο­μία και συ­μπε­ρι­λή­φθη­καν στη δι­κο­γρα­φία.

Με ομό­φω­νη από­φα­ση Ανα­κρι­τή και Ει­σαγ­γε­λέα, ο 62χρο­νος κρί­θη­κε προ­σω­ρι­νά κρα­τού­με­νος και οδη­γή­θη­κε στο Κα­τά­στη­μα Κρά­τη­σης Τρί­πο­λης. Το Συμ­βού­λιο Πλημ­με­λειο­δι­κών Κω, είχε κρί­νει ότι υπάρ­χει σο­βα­ρός κίν­δυ­νος υπο­τρο­πής και τέ­λε­σης νέων εγκλη­μά­των, καθώς η συ­μπε­ρι­φο­ρά του φέ­ρε­ται να ήταν επα­να­λαμ­βα­νό­με­νη και προ­σχε­δια­σμέ­νη και πα­ρά­τει­νε την κρά­τη­σή του ως την 27η Οκτω­βρί­ου 2025.

Εις βάρος του δεν προ­χώ­ρη­σε η κα­τη­γο­ρία για το αδί­κη­μα των πορ­νο­γρα­φι­κών πα­ρα­στά­σε­ων ανη­λί­κων.

Το κα­τη­γο­ρη­τή­ριο εις βάρος του πε­ρι­λαμ­βά­νει σύμ­φω­να με τις πλη­ρο­φο­ρί­ες της «δη­μο­κρα­τι­κής» μια σειρά από κα­τη­γο­ρί­ες που αφο­ρούν ανή­λι­κους ηλι­κί­ας 11 έως 16 ετών.

Συ­γκε­κρι­μέ­να:

Από­πει­ρες βια­σμού και βί­αιες πρά­ξεις: Ο κα­τη­γο­ρού­με­νος φέ­ρε­ται να απο­πει­ρά­θη­κε να βιά­σει ανή­λι­κο 13 ετών, έχο­ντάς του προη­γου­μέ­νως χο­ρη­γή­σει κάν­να­βη ώστε να κάμ­ψει τις αντι­στά­σεις του. Σε άλλη πε­ρί­πτω­ση, σε ανή­λι­κο 16 ετών χο­ρή­γη­σε αλ­κο­όλ και απο­πει­ρά­θη­κε με σω­μα­τι­κή βία να τον εξα­να­γκά­σει σε γε­νε­τή­σια πράξη.

Δια­κί­νη­ση ναρ­κω­τι­κών σε ανή­λι­κους: Από τον Αύ­γου­στο 2023 έως τον Φε­βρουά­ριο 2024, φέ­ρε­ται να διέ­θε­σε κατ’ επα­νά­λη­ψη τσι­γά­ρα με ιν­δι­κή κάν­να­βη σε ανή­λι­κους 11 και 13 ετών, σε του­λά­χι­στον δε­κα­πέ­ντε πε­ρι­στα­τι­κά.

Προ­σβο­λές γε­νε­τή­σιας αξιο­πρέ­πειας: Κα­τα­γρά­φο­νται πολ­λα­πλές πε­ρι­πτώ­σεις όπου ο κα­τη­γο­ρού­με­νος επέ­δει­ξε σε­ξουα­λι­κά βοη­θή­μα­τα, γυ­ναι­κεία εσώ­ρου­χα ή πορ­νο­γρα­φι­κό υλικό σε παι­διά ηλι­κί­ας 11 έως 15 ετών. Σε κά­ποιες πε­ρι­πτώ­σεις φέ­ρε­ται να γδύ­θη­κε ενώ­πιόν τους, προ­χώ­ρη­σε σε πρά­ξεις αυ­να­νι­σμού και πα­ρό­τρυ­νε τα παι­διά να συμ­με­τά­σχουν στη χρήση των βοη­θη­μά­των.

Κα­τά­χρη­ση εμπι­στο­σύ­νης: Ο κα­τη­γο­ρού­με­νος φέ­ρε­ται να κα­τα­χρά­στη­κε την εμπι­στο­σύ­νη οι­κο­γε­νειών, οι οποί­ες του ανέ­θε­σαν την επί­βλε­ψη ανη­λί­κων. Στις πε­ρι­πτώ­σεις αυτές κα­τη­γο­ρεί­ται πως προ­χώ­ρη­σε σε γε­νε­τή­σιες πρά­ξεις με ανή­λι­κο 16 ετών, πε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης και «παρά φύσιν συ­νου­σί­ας».

Η δίκη θε­ω­ρεί­ται κομ­βι­κής ση­μα­σί­ας, καθώς θα κρι­θεί το εύρος των ευ­θυ­νών του κα­τη­γο­ρου­μέ­νου και η επι­βο­λή ποι­νών για κα­κουρ­γη­μα­τι­κές πρά­ξεις που αγ­γί­ζουν τα όρια της κοι­νω­νι­κής απο­στα­θε­ρο­ποί­η­σης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.