ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι λέει ο δήμαρχος Νισύρου για τον έλεγχο που διενεργείται από το Ελεγκτικό Συνέδριο

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΗΣ

Aπό τον δήμαρχο Νισύρου κ. Χρι­στοφή Κορω­ναίο λάβαμε και δημο­σιεύ­ουμε την ακό­λουθη επι­στολή:

“Σε απά­ντηση του από 26.6.2025 δημο­σιεύ­μα­τος της ιστο­σε­λί­δας σας περί ελέγχων για δήθεν εξω­τα­μειακή δια­χεί­ριση στον Δήμο Νισύρου ύψους 1 εκ. € σας γνω­ρί­ζουμε ότι: Η δημο­τική αρχή του Δήμου Νισύρου λει­τουρ­γεί με όρους από­λυ­της δια­φά­νειας και νομι­μό­τη­τας με μονα­δικό σκοπό την υπο­στή­ριξη των συμ­φε­ρό­ντων του νησιού μας και των κατοί­κων του. Για τον λόγο αυτό κάθε έλεγχος ακόμη και μετά από ανώ­νυ­μες καταγ­γε­λίες όπως ο διε­νερ­γού­με­νος είναι καλο­δε­χού­με­νος.

Ο έλεγχος διε­νερ­γεί­ται λοιπόν μετά από ανώ­νυ­μες καταγ­γε­λίες από τους γνω­στούς άγνω­στους της συμ­μο­ρίας, επί της σύμ­βα­σης μίσθω­σης που έχει υπο­γρά­ψει εδώ και 40 χρόνια ο Δήμος Νισύρου με την οποία εισπράτ­τει από εται­ρεία μισθώ­ματα για τη λει­τουρ­γία λατο­μείου στη νήσο Γυαλί.

Σύμφωνα με όσα η σύμβαση ρητά ορίζει μέρος των μισθω­μά­των εισπράτ­τε­ται σε χρήμα και μέρος σε παροχές/αντι­σταθ­μι­στικά οφέλη. Τα τελευ­ταία συνί­στα­νται σε απευ­θείας δαπάνες της μισθώ­τριας εται­ρείας για μελέτες, έργα, προ­μή­θειες, υπη­ρε­σίες καθ’ υπό­δειξη του δήμου μας προς όφελος των δημοτών μας.

Αυτές τις παροχές/αντι­σταθ­μι­στικά οφέλη που απο­τε­λούν μέρος της συμ­φω­νίας με βάση την τελευ­ταία σύμβαση, ο διε­νερ­γού­με­νος έλεγχος με τις καταρ­χήν δια­πι­στώ­σεις του θεωρεί αίφνης ως δήθεν εξω­τα­μειακή δια­χεί­ριση.

Σημειώ­νε­ται ότι πρό­κει­ται α) περί καταρ­χήν δια­πι­στώ­σεων ελέγχου και άρα όχι ορι­στι­κών πορι­σμά­των και μάλιστα με προφανή και πρόδηλα σφάλ­ματα αφού λαμ­βά­νο­νται υπόψιν ακόμη και ανε­πί­και­ρες δια­τά­ξεις νόμων, β) ο έλεγχος δεν αμφι­σβη­τεί καθόλου ότι οι δαπάνες δεν έγιναν για τον σκοπό που υπο­δεί­χθηκε, αφού υπάρ­χουν άπαντα τα παρα­στα­τικά και πρω­τό­κολλα παρα­λα­βής και άρα δεν υπάρχει κανένα θέμα κακο­δια­χεί­ρι­σης πόρων.

Το όλο ζήτημα συνί­στα­ται κατ’ ουσίαν στον ορθό νομικό χαρα­κτη­ρι­σμό των συγκε­κρι­μέ­νων παροχών/αντι­σταθ­μι­στι­κών οφελών, σύμφωνα με τη σύμβαση μίσθω­σης ζήτημα τυπικό και όχι ουσια­στικό, στο οποίο ο Δήμος μας θεω­ρούμε ότι έχει ενερ­γή­σει μέχρι σήμερα απόλυτα νόμιμα και ορθά.

Επειδή ο έλεγχος είναι σε εξέλιξη θεω­ρούμε ότι το δημο­σί­ευμα της ιστο­σε­λί­δας σας δεν αντι­κα­το­πτρί­ζει το ακριβές περιε­χό­μενό του πλήτ­το­ντας την ακε­ραιό­τητα της δημο­τι­κής μας αρχής, πράγμα που δεν δεχό­μα­στε σε καμία περί­πτωση.

Για τον λόγο αυτό παρα­κα­λούμε για την δημο­σί­ευση της απά­ντη­σης μας.

Χρι­στο­φής Κορω­ναίος

Δήμαρ­χος Νισύρου”

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.