ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΑΑΔΕ

Σε τρο­χιά ευ­ρεί­ας ορ­γα­νω­τι­κής και επι­χει­ρη­σια­κής ανα­διάρ­θρω­σης ει­σέρ­χε­ται η Ανε­ξάρ­τη­τη Αρχή Δη­μο­σί­ων Εσό­δων (ΑΑΔΕ), ανα­λαμ­βά­νο­ντας πλέον διευ­ρυ­μέ­νες αρ­μο­διό­τη­τες στον τομέα των ελέγ­χων, με βα­σι­κή επι­δί­ω­ξη την ενί­σχυ­ση της δια­φά­νειας, την κα­τα­πο­λέ­μη­ση της φο­ρο­δια­φυ­γής, του λα­θρε­μπο­ρί­ου και της κα­τα­σπα­τά­λη­σης πόρων, μέσα από έναν ενιαίο, τε­χνο­κρα­τι­κά ενι­σχυ­μέ­νο και ψη­φια­κά εξο­πλι­σμέ­νο μη­χα­νι­σμό επο­πτεί­ας, που θα δια­σφα­λί­ζει τη χρη­στή αξιο­ποί­η­ση των δη­μό­σιων πόρων και την ενί­σχυ­ση της δια­φά­νειας.

Η απορ­ρό­φη­ση του ΣΔΟΕ από την ΑΑΔΕ ση­μα­το­δο­τεί την πλήρη ενο­ποί­η­ση των ελεγ­κτι­κών υπη­ρε­σιών σε ένα σύ­στη­μα που φι­λο­δο­ξεί να λει­τουρ­γεί χωρίς πο­λι­τι­κές πα­ρεμ­βά­σεις, με έμ­φα­ση στην τα­χύ­τη­τα των ελέγ­χων, την ακρί­βεια και την αξιο­ποί­η­ση σύγ­χρο­νων ψη­φια­κών ερ­γα­λεί­ων. Η νέα δομή προ­βλέ­πει ενιαία δια­χεί­ρι­ση των υπο­θέ­σε­ων οι­κο­νο­μι­κού εγκλή­μα­τος, συν­δυά­ζο­ντας την ελεγ­κτι­κή εμπει­ρία του ΣΔΟΕ με τις τε­χνο­λο­γι­κές δυ­να­τό­τη­τες της ΑΑΔΕ.

Πα­ράλ­λη­λα, ιδιαί­τε­ρη ση­μα­σία απο­δί­δε­ται στον νέο ρόλο της ΑΑΔΕ στον τομέα της αγρο­τι­κής πο­λι­τι­κής, μετά την απορ­ρό­φη­ση του ΟΠΕ­ΚΕ­ΠΕ. Η Αρχή θα ανα­λά­βει την επο­πτεία και τη δια­χεί­ρι­ση των αγρο­τι­κών ενι­σχύ­σε­ων, με στόχο την ορ­θο­λο­γι­κή και δί­καιη κα­τα­νο­μή των κοι­νο­τι­κών πόρων, την απο­τρο­πή φαι­νο­μέ­νων κα­τα­στρα­τή­γη­σης του συ­στή­μα­τος επι­δο­τή­σε­ων και τη στή­ρι­ξη του πρω­το­γε­νούς τομέα.

Σύμ­φω­να με αρ­μό­διες πηγές, η αξιο­ποί­η­ση δια­λει­τουρ­γι­κών ψη­φια­κών συ­στη­μά­των θα επι­τρέ­ψει την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τε­ρη πα­ρα­κο­λού­θη­ση και δια­σταύ­ρω­ση των στοι­χεί­ων των δι­καιού­χων αγρο­τι­κών επι­δο­τή­σε­ων, συμ­βάλ­λο­ντας τόσο στη δια­φά­νεια όσο και στη μεί­ω­ση της γρα­φειο­κρα­τί­ας.

Οι αλ­λα­γές εντάσ­σο­νται σε ένα ευ­ρύ­τε­ρο σχέ­διο με­ταρ­ρύθ­μι­σης της Δη­μό­σιας Διοί­κη­σης, με στόχο τη συ­γκέ­ντρω­ση αρ­μο­διο­τή­των σε λι­γό­τε­ρους, ισχυ­ρό­τε­ρους και λει­τουρ­γι­κά απο­δο­τι­κό­τε­ρους φο­ρείς. Η νέα φάση για την ΑΑΔΕ ανα­μέ­νε­ται να τεθεί στα­δια­κά σε εφαρ­μο­γή από το β΄ εξά­μη­νο του 2025, με χρο­νι­κό ορί­ζο­ντα πλή­ρους εν­σω­μά­τω­σης εντός 18-24 μηνών.

Το τέλος του ΣΔΟΕ – Η αρχή ενός ισχυ­ρού μη­χα­νι­σμού ελέγ­χου

Το ιστο­ρι­κό ΣΔΟΕ, που ιδρύ­θη­κε το 1997, πέ­ρα­σε από πε­ριό­δους ενί­σχυ­σης και απο­δυ­νά­μω­σης, έως ότου τεθεί σε τε­λι­κή κα­τάρ­γη­ση με διά­τα­ξη που θα συ­μπε­ρι­λη­φθεί στο επι­κεί­με­νο νο­μο­σχέ­διο για τον νέο Τε­λω­νεια­κό Κώ­δι­κα. Οι αρ­μο­διό­τη­τες, τα μέσα και κυ­ρί­ως οι έμπει­ροι 200 υπάλ­λη­λοί του, με­τα­φέ­ρο­νται στην ΑΑΔΕ. Εκεί, σε συ­νερ­γα­σία με τις ει­δι­κές δυ­νά­μεις ΔΕΟΣ, θα συ­γκρο­τή­σουν ένα ενι­σχυ­μέ­νο μέ­τω­πο επι­τό­πιων και προ­λη­πτι­κών ελέγ­χων σε κρί­σι­μους το­μείς, από τον ΦΠΑ και το «μαύρο» χρήμα έως το λα­θρε­μπό­ριο ενερ­γεια­κών και κα­πνι­κών προ­ϊ­ό­ντων.

Η συγ­χώ­νευ­ση των ελεγ­κτι­κών δομών σε μία κε­ντρι­κή και ανε­ξάρ­τη­τη αρχή, δεν απο­τε­λεί μόνο ορ­γα­νω­τι­κή ανα­διάρ­θρω­ση, αλλά στρα­τη­γι­κή επι­λο­γή ενί­σχυ­σης της απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τας. Η ΑΑΔΕ δια­θέ­τει ήδη προηγ­μέ­να ψη­φια­κά ερ­γα­λεία, όπως η δια­σύν­δε­ση με τρα­πε­ζι­κά δε­δο­μέ­να και το ηλε­κτρο­νι­κό πε­ριου­σιο­λό­γιο, επι­τρέ­πο­ντας την ανά­λυ­ση κιν­δύ­νου σε πραγ­μα­τι­κό χρόνο και την άμεση στο­χο­ποί­η­ση φο­ρο­λο­γι­κών πα­ρα­βα­τών.

Ένα νέο κε­φά­λαιο στις Αγρο­τι­κές Ενι­σχύ­σεις

Πα­ράλ­λη­λα, η από­φα­ση της κυ­βέρ­νη­σης να με­τα­φέ­ρει στην ΑΑΔΕ τις κρί­σι­μες λει­τουρ­γί­ες του ΟΠΕ­ΚΕ­ΠΕ – δη­λα­δή τις πλη­ρω­μές και τους ελέγ­χους των αγρο­τι­κών ενι­σχύ­σε­ων – ση­μα­το­δο­τεί μια βαθιά με­ταρ­ρύθ­μι­ση στον πρω­το­γε­νή τομέα.

Το νέο σύ­στη­μα θα βα­σί­ζε­ται σε δια­λει­τουρ­γι­κά πλη­ρο­φο­ρια­κά συ­στή­μα­τα, τυ­πο­ποι­η­μέ­νες δια­δι­κα­σί­ες και αυ­στη­ρούς ελέγ­χους με ψη­φια­κά μέσα. Η με­τα­φο­ρά του προ­σω­πι­κού και των αρ­μο­διο­τή­των στην ΑΑΔΕ θα ολο­κλη­ρω­θεί έως το β΄ εξά­μη­νο του 2026, βάσει σχε­δί­ου που τελεί υπό την επο­πτεία του Αντι­προ­έ­δρου της Κυ­βέρ­νη­σης και με τη συν­δρο­μή των υπουρ­γεί­ων Οι­κο­νο­μι­κών και Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης.

Η νέα εποχή που ανα­τέλ­λει για τις αγρο­τι­κές ενι­σχύ­σεις υπό­σχε­ται δια­φά­νεια, τα­χύ­τη­τα, κα­λύ­τε­ρη εξυ­πη­ρέ­τη­ση των αγρο­τών και – κυ­ρί­ως – ένα τέλος σε πα­θο­γέ­νειες που τα­λαι­πώ­ρη­σαν την ύπαι­θρο και κό­στι­σαν πο­λύ­τι­μους πό­ρους στον πρω­το­γε­νή τομέα.

Το Επι­χει­ρη­σια­κό Σχέ­διο: Στό­χοι με ακρί­βεια και κλί­μα­κα

Το εύρος και το βάθος των αλ­λα­γών απο­τυ­πώ­νο­νται και στους φι­λό­δο­ξους στό­χους του Επι­χει­ρη­σια­κού Σχε­δί­ου Ελέγ­χων της ΑΑΔΕ για το 2025.

Πε­ρι­λαμ­βά­νει, με­τα­ξύ άλλων:

·        28.500 στο­χευ­μέ­νους φο­ρο­λο­γι­κούς ελέγ­χους, εκ των οποί­ων 4.200 για επι­στρο­φές ΦΠΑ και 2.500 σε με­τα­βι­βά­σεις ακι­νή­των και γο­νι­κές πα­ρο­χές.

·        73.400 τε­λω­νεια­κούς ελέγ­χους δί­ω­ξης, από λα­θραία καύ­σι­μα και πα­ρα­ποι­η­μέ­να προ­ϊ­ό­ντα έως τον έλεγ­χο τα­χυ­δρο­μι­κών δε­μά­των και ρευ­στών δια­θε­σί­μων.

·        43.000 επι­τό­πιους ελέγ­χους πρό­λη­ψης, και 13.600 ελέγ­χους από Κι­νη­τές Ομά­δες, με αξιο­ποί­η­ση X-Ray, αντι­λα­θρε­μπο­ρι­κών σκα­φών και σύγ­χρο­νων ψη­φια­κών ερ­γα­λεί­ων.

Όλα αυτά εντάσ­σο­νται σε μια νέα φι­λο­σο­φία: ενιαί­ος έλεγ­χος, ορι­ζό­ντια χρήση ψη­φια­κών δε­δο­μέ­νων και στό­χευ­ση εκεί όπου χά­νε­ται ο πε­ρισ­σό­τε­ρος δη­μο­σιο­νο­μι­κός χώρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.