Επιχειρήσεις επαναπατρισμού για χιλιάδες Ισραηλινούς που έχουν αποκλειστεί στο εξωτερικό αναμένεται να ξεκινήσουν εντός των επόμενων 72 ωρών, σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου N12.
Το σχέδιο, το οποίο καταρτίστηκε από το Υπουργείο Μεταφορών του Ισραήλ, έχει ήδη λάβει την έγκριση του Υπουργείου Άμυνας και προβλέπει τη σταδιακή επιστροφή των πολιτών που παρέμειναν εκτός χώρας μετά την αναστολή των εμπορικών πτήσεων προς και από το Ισραήλ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το επιχειρησιακό πλάνο προβλέπει μόνο δύο αφίξεις πτήσεων ανά ώρα, και μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που ενδέχεται να επιβραδύνει τον ρυθμό επαναπατρισμού. Παράλληλα, δεν έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής ποιοι προορισμοί θα εξυπηρετηθούν κατά προτεραιότητα, ούτε ποια αεροπορικά δρομολόγια θα ενεργοποιηθούν πρώτα.
Το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν παραμένει κλειστό από την Πέμπτη, ενώ δεκάδες αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει τις πτήσεις τους προς το Ισραήλ, με αποτέλεσμα χιλιάδες πολίτες να εγκλωβιστούν σε αεροδρόμια του εξωτερικού ή να παραμένουν αβοήθητοι σε διάφορες χώρες.
Το Υπουργείο Μεταφορών καλείται τώρα να διαχειριστεί ένα σύνθετο επιχειρησιακό και διπλωματικό σκηνικό, καθώς η επανέναρξη των πτήσεων δεν εξαρτάται μόνο από την εσωτερική ετοιμότητα, αλλά και από τις αποφάσεις που λαμβάνονται από ξένες κυβερνήσεις και αεροπορικές εταιρείες. Ήδη, καταβάλλονται προσπάθειες για συνεργασία με διεθνείς αερομεταφορείς, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο χρήσης στρατιωτικών ή ναυλωμένων πτήσεων.
Αρμόδιες αρχές ζητούν από τους Ισραηλινούς που βρίσκονται στο εξωτερικό να παραμείνουν σε επαφή με τις διπλωματικές αποστολές της χώρας και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, εφόσον δεν είναι απολύτως απαραίτητες, μέχρι να υπάρξει επίσημη ενημέρωση για τα δρομολόγια επιστροφής.
Πηγή: tornosnews.gr