ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κτηματολόγιο: Πότε αναστέλλονται οι αγωγές του Δημοσίου για ιδιωτικά ακίνητα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
AKINHTA

Τρο­πο­λο­γία πα­ρά­τα­σης της προ­σω­ρι­νής ανα­στο­λής των αγω­γών του Κτη­μα­το­λο­γί­ου για ιδιω­τι­κά ακί­νη­τα με ενά­γον το ελ­λη­νι­κό Δη­μό­σιο κα­τα­τέ­θη­κε χθες (26.2.2025) στη Βουλή.

Η τρο­πο­λο­γία ορί­ζει πως έως τις 30 Σε­πτεμ­βρί­ου 2025, και ενό­ψει της ολο­κλή­ρω­σης του Κτη­μα­το­λο­γί­ου, το ελ­λη­νι­κό Δη­μό­σιο δεν κα­τα­θέ­τει αγω­γές με αντι­κεί­με­νο τις πρώ­τες εγ­γρα­φές των ακι­νή­των και τις σχε­τι­κές προ­θε­σμί­ες που ορί­ζει νόμος του 1998.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται πως σε πε­ρί­πτω­ση ανα­κρι­βούς πρώ­της εγ­γρα­φής των ακι­νή­των, μπο­ρεί να ζη­τη­θεί με αγωγή η ανα­γνώ­ρι­ση του δι­καιώ­μα­τος που προ­σβάλ­λε­ται με την ανα­κρι­βή εγ­γρα­φή και η διόρ­θω­ση, ολικά ή με­ρι­κά, της πρώ­της εγ­γρα­φής. Η αγωγή, ανα­γνω­ρι­στι­κή ή διεκ­δι­κη­τι­κή, ασκεί­ται από όποιον έχει έν­νο­μο συμ­φέ­ρον μέσα σε απο­κλει­στι­κή προ­θε­σμία που λήγει την 31η Δε­κεμ­βρί­ου του έτους, εντός του οποί­ου συ­μπλη­ρώ­νο­νται 8 έτη από την έναρ­ξη της προ­θε­σμί­ας.

Η νέα τρο­πο­λο­γία ορί­ζει πως αν κατά το χρο­νι­κό διά­στη­μα του προη­γού­με­νου εδα­φί­ου συ­μπλη­ρώ­νε­ται ο χρό­νος απο­σβε­στι­κής προ­θε­σμί­ας, αυτός πα­ρα­τεί­νε­ται μέχρι την 31η Δε­κεμ­βρί­ου 2025.

Σε δίκες που έχουν αντι­κεί­με­νο τις πα­ρα­πά­νω αγω­γές περί πρώ­της εγ­γρα­φής με ενά­γον το Δη­μό­σιο και είναι εκ­κρε­μείς στον πρώτο βαθμό:

οι προ­θε­σμί­ες που λή­γουν μέχρι την 30ή Σε­πτεμ­βρί­ου 2025 εκ­κι­νούν εκ νέου από την ημε­ρο­μη­νία αυτή,

μέχρι την 30ή Σε­πτεμ­βρί­ου 2025 δεν ορί­ζο­νται δι­κα­στές ή συν­θέ­σεις του πο­λυ­με­λούς πρω­το­δι­κεί­ου ή ει­ση­γη­τές δι­κα­στές για υπο­θέ­σεις και ημέρα και ώρα συ­ζή­τη­σης στο ακρο­α­τή­ριο,

υπο­θέ­σεις, των οποί­ων η ημέρα και ώρα συ­ζή­τη­σης έχουν ορι­σθεί για το χρο­νι­κό αυτό διά­στη­μα, απο­σύ­ρο­νται από τα πι­νά­κια και επα­να­προσ­διο­ρί­ζο­νται οί­κο­θεν μετά την 30η Σε­πτεμ­βρί­ου 2025,

κατά το ίδιο χρο­νι­κό διά­στη­μα δεν εκ­δί­δο­νται δια­τά­ξεις και απο­φά­σεις, επί των εκ­κρε­μών υπο­θέ­σε­ων.

Αλλά η τρο­πο­λο­γία ορί­ζει με σα­φή­νεια και τις πε­ρι­πτώ­σεις εξαι­ρέ­σε­ων.

Μετά από αί­τη­ση του αντι­δί­κου του Δη­μο­σί­ου που υπο­βάλ­λε­ται στον Πρό­ε­δρο του τρι­με­λούς συμ­βου­λί­ου, επι­τρέ­πε­ται η κα­νο­νι­κή πρό­ο­δος της δίκης.

Ο χρό­νος από τη συ­ζή­τη­ση της υπό­θε­σης μέχρι την 30ή Σε­πτεμ­βρί­ου 2025 ή κατά πε­ρί­πτω­ση την 31η Δε­κεμ­βρί­ου 2025 δεν προ­σμε­τρά­ται στο διά­στη­μα των 8 μηνών.

Πηγή: newsit.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.