ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πόσο κοστίζει το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης – Πιο «αλμυρό» το μοσχάρι

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ

Του­λά­χι­στον 20% ακρι­βό­τερα σε σχέση με πέρσι κοστί­ζει το μοσχα­ρί­σιο κρέας που αγο­ρά­ζουν οι κατα­να­λω­τές από τα κρε­ο­πω­λεία για το τραπέζι της Τσι­κνο­πέμ­πτης ενώ στα υπό­λοιπα κρε­α­τικά που «πρω­τα­γω­νι­στούν» τη συγκε­κρι­μένη ημέρα, οι τιμές παρα­μέ­νουν στα περσινά επίπεδα.

Σύμφωνα με όσα επι­ση­μαί­νει στο CNN Greece, o πρό­ε­δρος της Πανελ­λή­νιας Ομο­σπον­δίας Κατα­στη­μα­ταρ­χών Κρε­ο­πω­λών, Σάββας Κεσίδης, η τιμή στο μοσχάρι κατα­γρά­φει το τελευ­ταίο διά­στημα συνεχώς ανοδική πορεία, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε ευρω­παϊκό επίπεδο, κάτι που ανα­μέ­νε­ται να συνε­χι­στεί έως το καλο­καίρι. «Η τιμή σε σχέση με πέρσι είναι του­λά­χι­στον κατά 20% αυξη­μένη και πλη­σιά­ζει το 25%», σημειώ­νει.

Η ανοδική αυτή πορεία των τιμών οφεί­λε­ται στη μειω­μένη, κατά περίπου 30%, παρα­γωγή των βοοει­δών, λόγω των πολι­τι­κών που εφαρ­μό­ζο­νται σε χώρες της ΕΕ στο πλαίσιο μέτρων σχετικά την κλι­μα­τική αλλαγή. Όπως εξηγεί ο κ. Κεσίδης, την ίδια στιγμή που η παρα­γωγή στην ΕΕ εμφα­νί­ζε­ται μειω­μένη, η ζήτηση από τους κατα­να­λω­τές για μοσχα­ρί­σιο κρέας δια­τη­ρεί­ται σταθερή, κάτι που οδηγεί σε αύξηση των τιμών.

Η άνοδος στην τιμή του μοσχα­ριού απο­τυ­πώ­νε­ται και στα στοι­χεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιανουά­ριο του 2025, σύμφωνα με τα οποία, σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, αυξή­θηκε κατά 5,7% και σε διά­στημα ενός μηνός, σε σχέση με τον Δεκέμ­βριο του 2024 δηλαδή, κατά 1,5%. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, αυξη­μένη κατά 2% σε ετήσια βάση ήταν η τιμή και στο χοιρινό.

Πάντως το μοσχα­ρί­σιο κρέας δεν συγκα­τα­λέ­γε­ται μεταξύ των πρώτων επι­λο­γών των κατα­να­λω­τών για την Τσι­κνο­πέμ­πτη, σύμφωνα με τον κ. Κεσίδη. «Πρω­τα­θλη­τής» της κατα­νά­λω­σης ανα­δει­κνύ­ε­ται το χοιρινό, σε όλες τις μορφές, δηλαδή, σου­βλά­κια, παϊ­δά­κια, μπρι­ζό­λες, παν­σέ­τες κτλ. Οι περ­σι­νές τιμές, οι οποίες σύμφωνα με τον πρόεδρο των κρε­ο­πω­λών ισχύουν και φέτος, δια­μορ­φώ­νο­νταν από 6,5 έως 8 ευρώ το κιλό. Στις επι­λο­γές των Ελλήνων ακο­λου­θεί το κοτό­πουλο, το οποίο παρα­δο­σιακά απο­τε­λεί το πιο φθηνό κρέας. Αντί­θετα, το ακρι­βό­τερο μοσχάρι, προ­τι­μά­ται ανά περί­πτωση τη συγκε­κρι­μένη μέρα από τους κατα­να­λω­τές και κυρίως για παρα­σκευές, όπως μπι­φτέ­κια και κεφτέ­δες.

Σε ό,τι αφορά τα υπό­λοιπα είδη δια­τρο­φής, σύμφωνα με τα πιο πρό­σφατα στοι­χεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές σε ετήσια βάση τον Ιανουά­ριο ήταν μεσο­σταθ­μικά στα­θε­ρές, με τον πλη­θω­ρι­σμό τρο­φί­μων στο 0,1%. Πέραν της αύξησης στο μοσχάρι, η μεγα­λύ­τερη άνοδος της τάξεως του 7,6% κατα­γρά­φηκε και στην κατη­γο­ρία «μεταλ­λικό νερό – αναψυκτικά- χυμοί», ακόμη μία κατη­γο­ρία στην οποία οι πιέσεις συνε­χί­ζο­νται και το τρέχον έτος λόγω της ανόδου στη διεθνή τιμή των συμπυ­κνω­μέ­νων χυμών. Στον αντί­ποδα, η μεγα­λύ­τερη μείωση σε ετήσια βάση παρα­τη­ρεί­ται στο ελαιό­λαδο, το οποίο μετά το διαρκές ράλι ανόδου της τελευ­ταίας διετίας εμφα­νί­ζε­ται μειω­μένο κατά -10,5%.

Πηγή: cnn.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.