ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πού κυμαίνονται οι τιμές στο «καλάθι των Χριστουγέννων»

news room 4 λεπτά ανάγνωση
ΚΑΛΑΘΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Για την εξέλιξη των τιμών των προ­ϊ­ό­ντων στα σούπερ μάρκετ, μπροστά στο Χρι­στου­γεν­νιά­τικο τραπέζι, ανα­φέρ­θη­καν ο Από­στο­λος Πεταλάς γενικός διευ­θυ­ντής της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας και ο Πανα­γιώ­της Γεωρ­γιά­δης, εκπρό­σω­πος του Ινστι­τού­του Κατα­να­λω­τών ΝΕΟ ΙΝΚΑ, μιλώ­ντας στο ΕΡΤΝews.

Ο Από­στο­λος Πεταλάς δήλωσε: «Όπως ξέρετε, φέτος το καλάθι των Χρι­στου­γέν­νων έχει ξεκι­νή­σει εδώ και δέκα μέρες, από τις 11 Δεκεμ­βρίου και νομίζω ότι τα νέα είναι θετικά, με την έννοια ότι τα βασικά προ­ϊ­ό­ντα που περι­λαμ­βά­νο­νται στο καλάθι, όπως είναι το αρνί, το κατσίκι, η γαλο­πούλα, το τσου­ρέκι, έχουν τιμές στα σούπερ μάρκετ περίπου από 3% έως και 8% κάτω από πέρυσι και ίσως η μόνη εξαί­ρεση είναι τα σοκο­λα­τοειδή, διότι όπως ξέρετε εκεί έχει εκτο­ξευ­θεί η τιμή διεθνώς του κακάο έχει διπλα­σια­στεί σχεδόν από πέρυσι τέτοιον καιρό, αλλά γίνεται μια πολύ μεγάλη προ­σπά­θεια οι ανα­τι­μή­σεις στα σχολεία να μην είναι περισ­σό­τερο από 15%. Αυτή είναι η κατά­σταση αυτή τη στιγμή όσον αφορά το χρι­στου­γεν­νιά­τικο τραπέζι.

Βεβαίως να πούμε ότι όπως είναι γνωστό και σύμφωνα με τις ανα­κοι­νώ­σεις τόσο της Νίλσεν, της Σιρκάνα, της Eurostat, ο πλη­θω­ρι­σμός των τρο­φί­μων έχει μια τάση απο­κλι­μά­κω­σης και στα σούπερ μάρκετ είναι ακόμα μεγα­λύ­τερη.

Σύμφωνα με τον ΙΕΛΚΑ και στη διάρ­κεια των Χρι­στου­γέν­νων θα έχουμε τις ίδιες τάσεις.

Ο πλη­θω­ρι­σμός των τρο­φί­μων συνο­λικά στην Ελλάδα τον Νοέμ­βριο ήταν 0,8% με μέσο όρο στην Ευρώπη 2,4 και στα σούπερ μάρκετ ιδιαί­τερα, όπως το μετράει το ΙΕΛΚΑ ήταν αρνη­τι­κός 0,7%. Φυσικά αυτά τα μεγέθη, δεν είναι μεγέθη που μπορούν να δώσουν σημα­ντική, αν θέλετε, ανάσα.

Δηλαδή αν αντί να δώσουμε 100 ευρώ, δώσουμε 99 δεν αλλάζει σημα­ντικά. Είναι όμως πολύ σημα­ντικό ότι η απο­κλι­μά­κωση έχει μια σταθερή πορεία και αυτό προϊ­δε­ά­ζει την πορεία των τιμών και για τους επό­με­νους μήνες».

Από την πλευρά του ο Πανα­γιώ­της Γεωρ­γιά­δης, εκπρό­σω­πος του Ινστι­τού­του Κατα­να­λω­τών νέου ΙΝΚΑ, δήλωσε: «Ενδει­κτική μπορεί να είναι η προ­σέγ­γιση γιατί σύμφωνα με, επι­κα­λού­μαι και εγώ τα στοι­χεία της έρευνας του ΙΕΛΚΑ, κάποιες κατη­γο­ρίες προ­ϊ­ό­ντων, μειώ­θη­καν πράγ­ματι οι τιμές και έχουμε αρκετή αρκετά μεγάλη μείωση στα απορ­ρυ­πα­ντικά, στα είδη καθα­ρι­σμού, στα είδη προ­σω­πι­κής υγιει­νής, που εκεί ήταν υψηλές τιμές και κάποιες εται­ρείες.

Ειδικά κάποιες εται­ρείες με επώνυμα προ­ϊ­ό­ντα σε αυτές τις κατη­γο­ρίες προ­ϊ­ό­ντων, είδαν να χάνουν απώλεια, να έχουν απώλεια του μερι­δίου της αγοράς έναντι προ­ϊ­ό­ντων ιδιω­τι­κής ετι­κέ­τας που σταθερά κερ­δί­ζουν την εμπι­στο­σύνη των κατα­να­λω­τών, οπότε μείωσαν τις τιμές για να είναι αντα­γω­νι­στι­κοί. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε και μια μείωση τιμών σε αυτές τις κατη­γο­ρίες.

Σε κάποιες άλλες κατη­γο­ρίες, όπως είναι στα ψάρια, όπως είναι στα σοκο­λα­τοειδή, όπως είναι, στα ορε­κτικά, στους χυμούς., εκεί είχαμε αυξή­σεις. Πράγ­ματι έχουμε μια συγκρά­τηση, είναι ενθαρ­ρυ­ντικό αυτό.

Δεν μπο­ρούμε να πούμε ότι έχουμε λύσει το πρό­βλημα της ακρί­βειας, σε καμία περί­πτωση, απέ­χουμε πάρα πολύ. Υπάρχει μία δυσα­ρέ­σκεια στους κατα­να­λω­τές, λόγω των συσ­σω­ρευ­μέ­νων αυξή­σεων όλα τα προη­γού­μενα χρόνια.

Το καλάθι των Χρι­στου­γέν­νων βοηθάει. Δεν μπορώ να πω ότι δεν συμ­βάλ­λει στη συγκρά­τηση των τιμών και το χρι­στου­γεν­νιά­τικο τραπέζι, σύμφωνα με στοι­χεία, κάποια προ­ϊ­ό­ντα έχουν συγκρα­τη­θεί.

Οι τιμές για παρά­δειγμα στα κρέατα οι τιμές είναι ίδιες με πέρυσι. Ενθαρ­ρυ­ντικό αυτό. Έχουν αυξηθεί λίγο οι τιμές στα γλυ­κί­σματα κάπου εξι­σορ­ρο­πού­νται. Δεν θα είναι σημα­ντικά πιο ακριβό. Δηλαδή τις πολύ μεγάλες αυξή­σεις που είχαμε δει το 2023 σε σχέση με το 2022, δεν θα τις δούμε φέτος.

Στον κλάδο τρο­φί­μων, ο πλη­θω­ρι­σμός έτρεχε με διψήφιο νούμερο. Δεν συγκρί­νε­ται με φέτος. Με αυτή την έννοια λέω ότι είναι ενθαρ­ρυ­ντικά αυτά τα στοι­χεία, αρκεί να μην δούμε νέες ανα­τι­μή­σεις το 2025».

Ακο­λού­θως ο κ. Πεταλάς ανα­φε­ρό­με­νους στη μείωση τιμών για 670 κωδι­κούς, δήλωσε ότι: «Η πρω­το­βου­λία αυτή για τη μείωση των τιμών σε μια γκάμα προ­ϊ­ό­ντων και κυρίως τρο­φί­μων, βεβαίως είναι και σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, μπορώ να σας πω ότι στα ράφια είναι περισ­σό­τερα από 700 κωδικοί, που έχουν σημα­το­δο­τη­θεί με αυτή και η διάρ­κειά τους σίγουρα θα καλύψει όλη τη διάρ­κεια των γιορτών και κατά πάσα πιθα­νό­τητα θα εξε­λι­χθεί μέχρι και τέλος του Γενάρη του­λά­χι­στον, με τις τιμές αυτές.

Επο­μέ­νως και αυτό, αλλά ταυ­τό­χρονα πέρα από το καλάθι και την πρω­το­βου­λία μείωσης της τιμής, υπάρ­χουν και πάρα πολλές προ­σφο­ρές, αν θα πάτε στα σούπερ μάρκετ, σε εξει­δι­κευ­μένα προ­ϊ­ό­ντα, προ­σφο­ρές που κάνουν είτε οι προ­μη­θευ­τές είτε οι αλυ­σί­δες. Νομίζω ότι οι κατα­να­λω­τές μπορούν να έχουν επι­λο­γές και να έχουν μια μικρή μείωση της συνο­λι­κής κατα­νά­λω­σης σε σχέση με πέρσι».

Πηγή: newmoney.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.