ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Διαδραστικό πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Ρόδο

Νατάσα Παμπρή 3 λεπτά ανάγνωση
drone

• Δράσεις για την Πρόληψη Κατα­στρο­φών και την Κλι­μα­τική Αλλαγή, προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού 550 χιλ. ευρώ από τον Δήμο Ρόδου

Δια­δρα­στικό πάρκο Περι­βαλ­λο­ντι­κής Εκπαί­δευ­σης που θα περι­λαμ­βά­νει μικρο­γρα­φία του νησιού σε κλίμακα (1:1000) με γεω­μορ­φο­λο­γικά χαρα­κτη­ρι­στικά, βιο­ποι­κι­λό­τητα και τρισ­διά­στατη (3D) φωτο­γραμ­με­τρική απο­τύ­πωση του δάσους, ψηφιακό προ­σο­μοιωτή πυρ­κα­γιάς και πλημ­μυ­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων θα δημιουρ­γη­θεί στην πόλη της Ρόδου.

Η πρόταση χρη­μα­το­δό­τη­σης ύψους 550 χιλ. ευρώ υπο­βλή­θηκε στο έργο με τίτλο «Δια­συ­νο­ρια­κές Δράσεις για την Πρόληψη Κατα­στρο­φών και την Κλι­μα­τική Αλλαγή» στο πλαίσιο του προ­γράμ­μα­τος Συνερ­γα­σίας «Interrec Vi-A Ελλάδα- Κύπρος 2021-2027». Η μεγάλη πυρ­κα­γιά του Ιουλίου του 2023 στη Ρόδο επι­τά­χυνε τις δια­δι­κα­σίες, ώστε να αξιο­ποι­ή­σουμε κάθε δυνα­τό­τητα απορ­ρό­φη­σης σχε­τι­κών κον­δυ­λίων που συμ­βά­λουν στην στρα­τη­γική πρό­λη­ψης ή αντι­με­τώ­πι­σης πυρ­κα­γιών και φυσικών κατα­στρο­φών, ως συνέ­πειας πλέον και της κλι­μα­τι­κής κρίσης.

Κοινή στρα­τη­γική

πρό­λη­ψης πυρ­κα­γιών & φυσικών κατα­στρο­φών

Το έργο «Prevent – DisCC» επι­διώ­κει τη δημιουρ­γία μιας νέας «κοινής» στρα­τη­γι­κής πρό­λη­ψης κατά μελ­λο­ντι­κών δασικών πυρ­κα­γιών και φυσικών κατα­στρο­φών, την ενί­σχυση των υφι­στά­με­νων τεχνο­λο­γι­κών μέσων, που κατέ­χουν οι συμ­βαλ­λό­με­νοι φορείς της τοπικής αυτο­διοί­κη­σης της κοι­νο­πρα­ξίας, τη δημιουρ­γία μοντέ­λων πρό­βλε­ψης των φαι­νο­μέ­νων, και την ευαι­σθη­το­ποί­ηση και την προ­σαρ­μογή των κοι­νω­νιών στην κλι­μα­τική αλλαγή.

Συγκε­κρι­μένα, με την συμβολή του ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν πιλο­τι­κές δράσεις έρευνας πεδίου σε δασικές περιο­χές με την χρήση ρομπο­τι­κών συστη­μά­των (Boston Dynamics), μη επαν­δρω­μέ­νων αερο­χη­μά­των (drones) για την κατα­γραφή δεδο­μέ­νων συσ­σώ­ρευ­σης καύ­σι­μης ύλης και κιν­δύ­νου ξηρα­σίας. Επι­πρό­σθετα, δεδο­μένα παρα­τή­ρη­σης θα αντλού­νται από το σύστημα Copernicus Sentinel-2 και εν συνε­χεία θα απο­θη­κεύ­ο­νται στην ψηφιακή πλατ­φόρμα κεντρι­κής δια­χεί­ρι­σης των δύο Δήμων.

Το πακέτο εργα­σίας των πιλο­τι­κών δράσεων θα ολο­κλη­ρω­θεί με την ανά­πτυξη ενός συνόλου υψηλών και πολύ λεπτο­με­ρών σενα­ρίων για: α) την πιθα­νό­τητα εκδή­λω­σης πυρ­κα­γιών με τη χρήση κατάλ­λη­λων δεικτών που προ­έρ­χο­νται από το κανα­δικό μοντέλο πρό­βλε­ψης πυρ­κα­γιάς (Canadian Fire Weather Index) και λαμ­βά­νο­ντας υπόψη τα χαρα­κτη­ρι­στικά των σχε­τι­κών σενα­ρίων, όπως το “Fine Fuel Moisture Content (FFMC)” και “Initial Spread Index (ISI)” που έχουν σχέση με την ισχύ και την ταχύ­τητα της πυρ­κα­γιάς, και β) την εξά­πλωση της πυρ­κα­γιάς λαμ­βά­νο­ντας υπόψη τις τοπο­θε­σίες υψηλού κιν­δύ­νου από ιστο­ρικά γεγο­νότα. Τα δεδο­μένα που θα χρη­σι­μο­ποι­η­θούν στη μελέτη περι­λαμ­βά­νουν ιστο­ρικά κλι­μα­τικά δεδο­μένα και μελ­λο­ντι­κές προ­βλέ­ψεις που λαμ­βά­νουν υπόψη τις επι­πτώ­σεις της κλι­μα­τι­κής αλλαγής με τη χρήση των τελευ­ταίων σενα­ρίων RCP με υπο­βι­βα­σμό της κλί­μα­κας σε 5 km2 και κάτω, που είναι η υψη­λό­τερη δια­θέ­σιμη χωρική ανάλυση που βρέθηκε στη διεθνή βιβλιο­γρα­φία. Για την διάχυση της τεχνο­γνω­σίας, την αύξηση του βαθμού πρό­λη­ψης και επι­χει­ρη­σια­κής ετοι­μό­τη­τας, θα εκπαι­δευ­τούν από το ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ στελέχη της τοπικής αυτο­διοί­κη­σης των δύο περιο­χών, στην κατα­γραφή και την ανάλυση δεδο­μέ­νων για την εκτί­μηση επι­πτώ­σεων της κλι­μα­τι­κής αλλαγής και του κιν­δύ­νου εκδή­λω­σης δασικών πυρ­κα­γιών. Παράλ­ληλα, για την ευαι­σθη­το­ποί­ηση και την προ­σαρ­μογή των τοπικών κοι­νω­νιών στην κλι­μα­τική αλλαγή, θα δημιουρ­γη­θούν: Δια­δρα­στικό πάρκο Περι­βαλ­λο­ντι­κής Εκπαί­δευ­σης στην πόλη της Ρόδου, το οποίο θα περι­λαμ­βά­νει: μικρο­γρα­φία του νησιού της Ρόδου σε κλίμακα 1:1000 (επι­φά­νειας 1.700,00 τ.μ (γεω­μορ­φο­λο­γικά χαρα­κτη­ρι­στικά, βιο­ποι­κι­λό­τητα και τρισ­διά­στατη (3D) φωτο­γραμ­με­τρική απο­τύ­πωση του δάσους), ψηφια­κός προ­σο­μοιω­τής πυρ­κα­γιάς και πλημ­μυ­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων και Δια­δρα­στική Έκθεση Περι­βαλ­λο­ντι­κής Εκπαί­δευ­σης, σε κτι­ριακή υποδομή του Δήμου Κουρίου (Κύπρος) η οποία θα περι­λαμ­βά­νει ψηφιακό προ­σο­μοιωτή πυρ­κα­γιάς και πλημ­μυ­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων.

Τέλος, για την αύξηση της συμ­με­το­χι­κό­τη­τας, θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν σεμι­νά­ρια κατάρ­τι­σης σε πολίτες και εθε­λο­ντι­κές ομάδες διά­σω­σης, με την συμβολή του εταίρου του έργου Ομάδα Άμεσης Αντα­πό­κρι­σης Κύπρου «Διασώση-1».

Ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός για τις δράσεις του Δήμου Ρόδου ανέρ­χο­νται στις 550 χιλ. ευρώ, εκ των οποίων το 80% είναι ευρω­παϊκή χρη­μα­το­δό­τηση και το 20% προ­έρ­χε­ται από εθνι­κούς πόρους. Ως γνωστόν, ο Δήμος Ρόδου συμ­με­τέ­χει στο εται­ρικό σχήμα, ως δικαιού­χος, το οποίο απαρ­τί­ζουν επίσης το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνο­λο­γι­κής Ανά­πτυ­ξης/ Ινστι­τούτο Βιώ­σι­μης Κινη­τι­κό­τη­τας και Δικτύων Μετα­φο­ρών (ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ), ως επι­κε­φα­λής εταίρος, ο Δήμος Κουρίου ως Δικαιού­χος από την Κύπρο και η Ομάδα Άμεσης Αντα­πό­κρι­σης Κύπρου «Διασώση-1». Ο συνο­λι­κός προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός ανέρ­χε­ται στο ποσό των 2 εκατ. ευρώ και η διάρ­κεια του έργου θα είναι δύο χρόνια.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.