ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Παναγιώτης Ιωαννίδης: Επιβάλλεται στη Ρόδο η στροφή σε ένα αειφόρο μοντέλο τουρισμού

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Επιβάλλεται στη Ρόδο η στροφή σε ένα αειφόρο μοντέλο τουρισμού

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

  • «Οφείλουμε να αλλάξουμε πρακτικές, συνήθειες και πορεία, προκειμένου να προχωρήσουμε στο βιώσιμο μέλλον της αειφορίας για όλους»

Επειτα από τέσ­σε­ρις δια­δο­χι­κές (παγκό­σμιες) κρίσεις, η Ρόδος διανύει μία σεζόν κανο­νι­κό­τη­τας σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ομίλου AEONIAN Hotels & Villas, Πανα­γιώτη Γ. Ιωαν­νίδη. Ωστόσο, σε πρα­κτικό επίπεδο τα απο­τε­λέ­σματα ποι­κίλ­λουν, αφού υπάρ­χουν επι­χει­ρή­σεις οι οποίες με αρκετό κόπο τα πηγαί­νουν καλά, άλλες που απλώς επι­βιώ­νουν και άλλες που οδη­γού­νται σε …εξαγορά.

Ο κ. Ιωαν­νί­δης ανα­φέ­ρε­ται επίσης στο μεγάλο στοί­χημα και στην ανάγκη στροφής σε ένα αειφόρο μοντέλο του­ρι­σμού, σημειώ­νο­ντας ότι «οφεί­λουμε να αλλά­ξουμε πρα­κτι­κές, συνή­θειες και πορεία, προ­κει­μέ­νου να προ­χω­ρή­σουμε στο βιώσιμο μέλλον της αει­φο­ρίας για όλους».

Σχετικά με την ολο­κλή­ρωση της 12ετούς πορείας του στο διοι­κη­τικό συμ­βού­λιο της Ένωσης Ξενο­δό­χων Ρόδου δηλώνει πως επρό­κειτο για ένα πανέ­μορφο ταξίδι που έκανε τον κύκλο του. Επι­ση­μαί­νει δε ότι κατά την τελευ­ταία θητεία (2019 – 2023) υπήρξαν πρω­τό­γνω­ρες δυσκο­λίες που δεν είχε ξαναδεί ο ροδια­κός του­ρι­σμός, στις οποίες η ΕΞΡ αντα­πο­κρι­θή­καμε επάξια, προ­χω­ρώ­ντας σε και­νο­το­μίες και απο­τε­λώ­ντας υπό­δειγμα.

Ακο­λου­θεί το πλήρες κείμενο της συνέ­ντευ­ξης του κ. Πανα­γιώτη Γ. Ιωαν­νίδη:

Κύριε Ιωαν­νίδη, οι του­ρι­στι­κές ροές παρου­σιά­ζουν συνε­χό­μενη αύξηση στη Ρόδο. Σε πρα­κτικό επίπεδο, πόσο επι­τυ­χη­μένη είναι η του­ρι­στική σεζόν;

Εύχομαι αρχικά Χρόνια Πολλά με υγεία σε όλους.

Επι­τέ­λους μετά από 4 δια­δο­χι­κές σαιζόν με προ­βλή­ματα και κρίσεις (κορω­νο­ϊός, πλη­θω­ρι­στική κρίση λόγω του Πολέμου, περ­σι­νές μέγα – πυρ­κα­γιές στην Ρόδο μας), δια­νύ­ουμε μία σαιζόν κανο­νι­κό­τη­τας (του­λά­χι­στον μέχρι και σήμερα).

Το πρα­κτικό απο­τέ­λε­σμα για τις επι­χει­ρή­σεις κατά την άποψή μου έχει δύο σκέλη, πρώτον, ικα­νο­ποί­ηση του πελάτη, που εκεί εκ του απο­τε­λέ­σμα­τος φαί­νε­ται ότι οι επι­χει­ρή­σεις πάμε καλά, σε αντί­θεση με τον προ­ο­ρι­σμό συνο­λικά που θα μπο­ρού­σαμε να είμαστε πολύ καλύ­τε­ροι (υπο­δο­μές κτλ.) και δεύ­τε­ρον οικο­νο­μικό απο­τέ­λε­σμα για τις επι­χει­ρή­σεις που και εκεί θα σας απα­ντήσω ότι υπάρ­χουν 3 επίπεδα, αυτές που με πολύ κόπο πάνε καλά, αυτές που απλώς επι­βιώ­νουν και αυτές που μέρα με την μέρα οδη­γού­νται σε εξαγορά.

Έχει επέλθει η ισορ­ρο­πία στη Νότια Ρόδο μετά τις πυρ­κα­γιές του περ­σι­νού καλο­και­ριού; Υπάρ­χουν ακόμη επι­πτώ­σεις;

Σαφέ­στατα και υπάρ­χουν ακόμη επι­πτώ­σεις, κατ’ αρχάς στο περι­βάλ­λον, νομίζω ότι θα περά­σουν πολλά χρόνια για να εξα­φα­νι­στεί η αίσθηση του καμένου… Μην ξεχνάτε ότι ο του­ρι­σμός παρα­θε­ρι­σμού, που είναι και το κύριο μας προϊόν, και το φυσικό περι­βάλ­λον πάνε μαζί. Μας ευνοεί βέβαια ότι τα ξενο­δο­χεία είναι κυρίως στραμ­μένα στην Θάλασσα αλλά σε κάθε περί­πτωση…, Ναι οι πληγές δεν έχουν κλείσει..

Έχει ανοίξει τελευ­ταία μία μεγάλη κου­βέ­ντα παγκο­σμίως για τον βιώσιμο και αειφόρο του­ρι­σμό. Πιστεύ­ετε ότι οι υπο­δο­μές και οι φυσικοί πόροι της Ρόδου …αντέ­χουν την συνεχή αύξηση των του­ρι­στι­κών αφίξεων;

Σας ευχα­ρι­στώ πολύ για την ερώτησή σας αυτή. Οι δημό­σιες υπο­δο­μές του νησιού υστε­ρούν κατά πολύ και των υφι­στά­με­νων ιδιω­τι­κών επεν­δύ­σεων και του τρέ­χο­ντος ρυθμού ανά­πτυ­ξης…

Όσο για τους φυσι­κούς πόρους, πράγ­ματι ανα­ρω­τιέ­μαι πολλές φορές δια­βά­ζο­ντάς τοπο­θε­τή­σεις στο δημόσιο διάλογο, είναι δυνατόν να εκτι­μούν κάποιοι, ότι οι πόροι είναι ανε­ξά­ντλη­τοι … Για παρά­δειγμα οι υδά­τι­νοι πόροι είναι πεπε­ρα­σμέ­νοι και οφεί­λουμε να αλλά­ξουμε πρα­κτι­κές, συνή­θειες και πορεία, προ­κει­μέ­νου να προ­χω­ρή­σουμε στο βιώσιμο μέλλον της αει­φο­ρίας για όλους.

Παρα­τη­ρεί­ται τα τελευ­ταία χρόνια η τάση της επέ­κτα­σης της σεζόν. Ποιες είναι κατά την άποψή σας οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις για να πετύχει η Ρόδος αυτό το …στοί­χημα;

Οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις είναι συγκε­κρι­μέ­νες, σχέδιο με απαι­τού­με­νες ενέρ­γειες και για την Πολι­τεία και τους φορείς και τις επι­χει­ρή­σεις. Και πιστή υλο­ποί­ηση του σχεδίου αυτού. Παρα­τη­ρούμε χρόνο με τον χρόνο ότι η βιω­σι­μό­τητα του του­ρι­στι­κού μας προ­ϊ­ό­ντος σχεδόν πλέον προ­ϋ­πο­θέ­τει την επέ­κταση της σαιζόν.

Ποια είναι η συμβολή του ξενο­δο­χεια­κού κλάδου και των ιδιω­τι­κών επεν­δύ­σεων στην ενί­σχυση του του­ρι­στι­κού προ­ϊ­ό­ντος της Ρόδου και της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τάς του;

Μα νομίζω ότι το ένα στην ουσία περιέ­χει το άλλο … σε πολύ μεγάλο βαθμό ο ξενο­δο­χεια­κός κλάδος και οι ιδιω­τι­κές επεν­δύ­σεις στο νησί μας είναι το ίδιο το του­ρι­στικό προϊόν.

Τον περα­σμένο Δεκέμ­βριο ολο­κλη­ρώ­σατε μια πρώτη παρου­σία 12 ετών στο Δ.Σ. της Ένωσης Ξενο­δό­χων Ρόδου υπη­ρε­τώ­ντας την από πολύ σημα­ντι­κές θέσεις με τελευ­ταία αυτήν του Α’ αντι­προ­έ­δρου. Πώς χαρα­κτη­ρί­ζετε την περίοδο αυτή και ειδι­κό­τερα την τελευ­ταία θητεία;

Η παρου­σία μου στο Δ.Σ. της Ένωσης Ξενο­δό­χων Ρόδου πλάι σε ανθρώ­πους που εκτιμώ ιδιαί­τερα ήταν ένα πανέ­μορφο ταξίδι που όπως κάθε τέτοιο κάποια στιγμή πρέπει να κλείσει τον κύκλο του. Η τελευ­ταία δε θητεία (2019 – 2023) αντι­με­τώ­πισε πρω­τό­γνω­ρες δυσκο­λίες και προ­κλή­σεις, δυσκο­λίες που όμοιες δεν είχε ξαναδεί ο ροδια­κός του­ρι­σμός .. στις οποίες όμως όχι μόνο αντα­πο­κρι­θή­καμε επάξια αλλά και κόντρα στην ροή των εξε­λί­ξεων η Ένωση προ­χώ­ρησε σε και­νο­το­μίες, πρω­το­τύ­πησε, απο­τέ­λεσε παρά­δειγμα.

Κύριε Ιωαν­νίδη, έχετε επε­κτεί­νει τις επι­χει­ρη­μα­τι­κές σας δρα­στη­ριό­τη­τες στον κλάδο της εστί­α­σης. Ποιο είναι το κίνητρο πίσω από την απόφαση αυτή;

Τα ξενο­δο­χεία του ομίλου μας έχουν κατα­φέ­ρει «ηρωικά» από την έναρξη της λει­τουρ­γίας τους να αντι­στα­θούν στο all inclusive!!! Οπότε ο επι­σι­τι­σμός με προ­σα­να­το­λι­σμό κυρίως την ποιό­τητα είναι και αυτό κομμάτι της δου­λειάς μας. Το Ktima NOeMA στους Πεύκους ξεκί­νησε την λει­τουρ­γία του πέρσι και η επι­τυ­χία και αποδοχή του από το κοινό εντός και εκτός των Ξενο­δο­χείων μας ήταν τέτοια που δεν θα μπο­ρού­σαμε παρά να το προ­σφέ­ρουμε και στο κοινό της Ρόδου με το NOeMA Centro. Ξέρετε πολλές φορές δεν είναι μόνο ένα το κίνητρο.

Πραγ­μα­τικό κίνητρο για τον κάθε ένα από εμάς είναι η ικα­νο­ποί­ηση του πελάτη με βάση την σωστή ποιό­τητα, το κέρδος στο βαθμό που μας επι­τρέ­πει να συνε­χί­ζουμε να στη­ρί­ζουμε τα όνειρα, τις επι­χει­ρή­σεις μας και τους ανθρώ­πους μας, δηλαδή τους εργα­ζο­μέ­νους σε εμάς, και σίγουρα πηγή έμπνευ­σης είναι μόνο τα παιδιά μας.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.