ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Zane Kerby (ASTA): Γιατί οι Αμερικανοί επιλέγουν Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό

news room 4 λεπτά ανάγνωση
Αμερικανοί τουριστες

Μια σεζόν του­ρι­στι­κής έκρηξης, που προ­έ­κυψε σε συνέ­χεια της καθη­λω­τι­κής, προ­γε­νέ­στε­ρης παν­δη­μίας, οδεύει προς τη λήξη της. Οι υπεύ­θυ­νοι φορείς και όλοι οι εμπλε­κό­με­νοι στο φετινό φαι­νό­μενο δεν έχουν κάνει ακόμη τον απο­λο­γι­σμό τους, ωστόσο οι δείκτες φαί­νε­ται πως ευνό­η­σαν τον κλάδο με έναν τρόπο που ξεπέ­ρασε τις προσ­δο­κίες.

Εν μέσω αυτής της κατά­στα­σης, συνο­μι­λή­σαμε με τον Zane Kerby, πρόεδρο και CEO της ASTA (Αμε­ρι­κα­νική Ένωση Του­ρι­στι­κών Πρα­κτό­ρων), βάζο­ντας τον του­ρι­σμό στο μικρο­σκό­πιο.

Ποιες προ­κλή­σεις καλεί­στε να αντι­με­τω­πί­σετε ως ASTA μετά τις επι­πτώ­σεις της παν­δη­μίας και μεσού­ντος ενός πολέμου με παγκό­σμιο αντί­κτυπο;

«Τα ταξίδια ανέ­καμ­ψαν απότομα μετά την παν­δη­μία, αλλά πρό­κει­ται για μια ανά­καμψη άνιση. Τα επαγ­γελ­μα­τικά ταξίδια εξα­κο­λου­θούν να μειώ­νο­νται από τα υψηλά του 2019, ιδιαί­τερα μεταξύ μεγάλων εται­ρειών. Ωστόσο, τα ταξίδια ανα­ψυ­χής και εκδη­λώ­σεων είναι σε παρό­μοια επίπεδα ή και σε ορι­σμέ­νες περι­πτώ­σεις έχουν ξεπε­ρά­σει εκείνα του 2019. Τα ταξίδια στη Δυτική Ευρώπη και την Καραϊ­βική ανθούν -το ισχυρό δολάριο είναι ένας παρά­γο­ντας. Το μόνο μέρος όπου ο εξερ­χό­με­νος του­ρι­σμός μειώ­νε­ται ελαφρώς είναι η Ανα­το­λική Ευρώπη. Ο κίν­δυ­νος που προ­έ­κυψε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρα­νία έχει αντί­κτυπο στα ταξίδια προς την Ανα­το­λική Ευρώπη, ιδιαί­τερα στον τομέα της κρουα­ζιέ­ρας με ποτα­μό­πλοια. Όμως, καθώς η κατά­σταση παρα­μέ­νει “εντο­πι­σμένη” και η “εξά­πλωση” φαί­νε­ται λιγό­τερο πιθανή, η άποψή μου είναι ότι θα επα­νέλ­θει η κανο­νι­κό­τητα του ταξι­δεύ­ειν σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ. Η ασφά­λεια και η σιγου­ριά είναι πάντα κορυ­φαίες προ­τε­ραιό­τη­τες για τους ταξι­διώ­τες των ΗΠΑ».

 

Γνω­ρί­ζουμε πως επλήγη ο κλάδος από την ανα­τροπή που επέφερε η παν­δη­μία στο ταξι­διω­τικό γίγνε­σθαι ανά τον κόσμο. Πώς εκφρά­στηκε αυτό;

«Με πολλούς τρόπους. Πρώτον, η αερο­πο­ρική βιο­μη­χα­νία δεν ήταν προ­ε­τοι­μα­σμένη για την απότομη αύξηση της ζήτησης. Οι ξενο­δό­χοι παλεύ­ουν να χει­ρι­στούν τα πολύ υψη­λό­τερα ποσοστά πλη­ρό­τη­τας που αντι­με­τω­πί­ζουν. Όμως, οι κάτοι­κοι των ΗΠΑ έχουν φτάσει πλέον να θεωρούν τα ταξίδια δικαί­ωμα και όχι προ­νό­μιο. Σχεδόν 100 εκα­τομ­μύ­ρια έφυγαν από τις ακτές της χώρας το 2019. Με το κλεί­σιμο των συνόρων, τη βιο­μη­χα­νία κρουα­ζιέ­ρας προ­σω­ρινά κλειστή και τις ακυ­ρώ­σεις πτήσεων, οι Αμε­ρι­κα­νοί έχασαν σχεδόν 2 χρόνια εκπλή­ρω­σης των ταξι­διω­τι­κών τους ονείρων. Γι’ αυτό παρα­τη­ρούμε αυτό που συμ­βαί­νει τώρα. Οι περισ­σό­τε­ροι ταξι­διώ­τες αδια­φο­ρούν για τις υψη­λό­τε­ρες τιμές και ταξι­δεύ­ουν ούτως ή άλλως».

 

Ποιες τάσεις βλέπετε να δια­μορ­φώ­νο­νται παγκο­σμίως ως προς τον του­ρι­σμό και τι θα μπο­ρούσε να κάνει η Ελλάδα για να συντα­χθεί με τα νέα δεδο­μένα;

«Η Ελλάδα βρί­σκε­ται σε καλή θέση προ­κει­μέ­νου να εκμε­ταλ­λευ­τεί τις πρό­σφα­τες τάσεις. Ιστορία, πολι­τι­σμός, γαστρο­νο­μία, όμορφες παρα­λίες: η Ελλάδα έχει τερά­στια φυσικά πλε­ο­νε­κτή­ματα που λαχτα­ρούν οι Αμε­ρι­κα­νοί. Αν ήμουν υπεύ­θυ­νος για το μάρ­κε­τινγκ της Ελλάδας, θα εστίαζα σε δύο τομείς: τα social media και την εκπαί­δευση των ταξι­διω­τι­κών συμ­βού­λων. Τα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης μπορούν να λει­τουρ­γή­σουν πυρο­δο­τικά όταν οι άνθρω­ποι βρί­σκο­νται στη φάση των ονείρων και του σχε­δια­σμού του ταξι­διού τους. Σε 10 ή 20 δευ­τε­ρό­λε­πτα κάποιος μπορεί να γνω­ρί­σει, μέσω εικόνας και βίντεο, τα μονα­δικά χαρα­κτη­ρι­στικά και αξιο­θέ­ατα ενός προ­ο­ρι­σμού. Ωστόσο, οι περισ­σό­τε­ροι Αμε­ρι­κα­νοί δεν πρό­κει­ται να κάνουν κλικ σε ένα κουμπί για να ταξι­δέ­ψουν στο εξω­τε­ρικό. Η συνε­χι­ζό­μενη προ­ώ­θηση διά του μάρ­κε­τινγκ των μέσων κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης, μαζί με ισχυρά εκπαι­δευ­τικά προ­γράμ­ματα για τους ταξι­διω­τι­κούς συμ­βού­λους που εδρεύ­ουν στις ΗΠΑ είναι απα­ραί­τητη».

 

Πώς οι εναλ­λα­κτι­κές μορφές του­ρι­σμού δύνα­νται να αλλά­ξουν την κλασική εικόνα ενός του­ρι­στι­κού προ­ο­ρι­σμού όπως η Ελλάδα;

«Ο εναλ­λα­κτι­κός του­ρι­σμός έχει αυξα­νό­μενη σημασία. Οι Αμε­ρι­κα­νοί θα ταξι­δέ­ψουν για εκδη­λώ­σεις. Το Λονδίνο έχει κάνει καλή δουλειά ανα­γνω­ρί­ζο­ντας αυτό και φιλο­ξε­νεί αγώνες NFL και MLB. Μερικώς έχει να κάνει με την αύξηση της απή­χη­σης των αθλη­μά­των εκτός ΗΠΑ, αλλά με το ότι οι κορυ­φαίες ομάδες των ΗΠΑ έχουν καλή πορεία και χιλιά­δες οπαδοί θα ταξι­δέ­ψουν διεθνώς με τις ομάδες που υπο­στη­ρί­ζουν. Οι Millennials, η μεγα­λύ­τερη ηλι­κιακή ομάδα στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τείες, είναι επίσης οι πιο καλο­τα­ξι­δε­μέ­νοι, ενώ παρα­μέ­νουν σε περι­πλά­νηση. Τους αρέσει να ξεφεύ­γουν από την πεπα­τη­μένη και επι­διώ­κουν τις αυθε­ντι­κές εμπει­ρίες με τοπικό χαρα­κτήρα. Αυτό ευνοεί και την Ελλάδα, που έχει εξέ­χουσα κουλ­τούρα και γαστρο­νο­μία».

Πλε­ο­νέ­κτημα: Κυκλο­φο­ρούν σε έναν τόπο που ομι­λεί­ται η γλώσσα τους

Ποια η εικόνα των Αμε­ρι­κα­νών για την Ελλάδα ως του­ρι­στικό προ­ο­ρι­σμό;

«Η Ελλάδα είναι ένα από τα κορυ­φαία μέρη που φιλο­δο­ξούν να ταξι­δέ­ψουν οι Αμε­ρι­κα­νοί. Το γεγονός ότι οι Αμε­ρι­κα­νοί καλω­σο­ρί­ζο­νται θερμά και μπορούν να κυκλο­φο­ρούν σε έναν τόπο που ομι­λεί­ται η γλώσσα τους είναι ένα μεγάλο πλε­ο­νέ­κτημα».

 

Έχετε πει στο παρελ­θόν πως τα υψηλά επίπεδα ασφά­λειας που εξα­σφα­λί­ζει η χώρα μας στον επι­σκέ­πτη, απο­τε­λούν ένα ισχυρό κίνητρο. Εξα­κο­λου­θεί αυτό το κίνητρο να είναι εξίσου ισχυρό;

«Ναι. Τα αμε­ρι­κα­νικά μέσα ενη­μέ­ρω­σης (δυστυ­χώς) δίνουν μεγάλη βαρύ­τητα σε τραγικά ταξι­διω­τικά γεγο­νότα. Παρ’ όλο που είναι σπάνια, το γεγονός ότι τα μέσα ενη­μέ­ρω­σης εστιά­ζουν τα δια­τη­ρεί ζωντανά στο μυαλό του. Αυτό, μαζί με τις πηγές ταλαι­πω­ρίας (ακυ­ρω­μέ­νες πτήσεις, τοπικές αντι­πα­λό­τη­τες) δια­τη­ρούν την ασφά­λεια ως βασικό μέλημα για τους ταξι­διώ­τες από τις ΗΠΑ. Πραγ­μα­το­ποιούμε έρευνες για το κατα­να­λώ­νειν, εδώ και πολλά χρόνια. Πάντα, η σιγου­ριά και η ασφά­λεια είναι πρω­ταρ­χικό μέλημα».

 

Το 2018 πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε το συνέ­δριο της ΑSTA «ASTA Destination EXPO 2018», στην Αθήνα. Πώς επη­ρε­ά­στηκε η ζήτηση προς τη χώρα μας μετά από αυτό;«Οι συμ­με­τέ­χο­ντες ανέ­φε­ραν υψη­λό­τε­ρες πωλή­σεις στην Ελλάδα μεταξύ των βάσεων πελατών τους ως απο­τέ­λε­σμα της εμπει­ρίας τους στην ASTA Destination EXPO 2018. Είμαστε πάντα ανοι­χτοί στο να επι­στρέ­ψουμε σε έναν συνερ­γάτη τόσο πολύ­τιμο όσο η Ελλάδα».

Πηγή naftemporiki.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.