ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορωνοϊός: Διαφωνίες για την υποχρεωτική μάσκα στα σχολεία – Σύντομα οι τελικές αποφάσεις

news room 3 λεπτά ανάγνωση
σχολειο

Ξεκί­νησε η συζή­τηση για το άνοιγμα των σχο­λείων από τους Έλληνες ειδι­κούς, οι οποίοι εκφρά­ζουν τις δικές τους απόψεις σχετικά με τα πρω­τό­κολλα που θα πρέπει να ισχύ­σουν.

Η συζή­τηση δεν έχει αρχίσει ακόμη επίσημα καθώς ούτε το υπουρ­γείο Υγείας σε συνερ­γα­σία με το υπουρ­γείο Παι­δείας έχει δημιουρ­γή­σει ένα «πρότυπο πρω­τό­κολλο», ούτε αυτό έχει περάσει προς συζή­τηση από την Επι­τροπή Εμπει­ρο­γνω­μό­νων του υπουρ­γείου Υγείας.

Οι απο­φά­σεις πάντως ανα­μέ­νε­ται να ληφθούν σύντομα και να ανα­κοι­νω­θούν, όπως απο­κά­λυψε και ο αντι­πρό­ε­δρος του ΕΟΔΥ, κ. Παρα­σκευής, μιλώ­ντας σήμερα στον ΑΝΤ1.

Δια­φω­νίες για την υπο­χρε­ω­τική μάσκα

Την ίδια ώρα οι ειδικοί φαί­νε­ται να έχουν μία δια­φω­νία σχετικά με την χρήση μάσκας στα σχολεία, καθώς κάποιοι πιστεύ­ουν πως πρέπει να παρα­τα­θεί η υπο­χρε­ω­τι­κό­τητά της, ενώ άλλοι θεωρούν πως ήρθε η ώρα οι μαθητές να τις βγάλουν.

Συγκε­κρι­μένα, ο καθη­γη­τής περι­βαλ­λο­ντι­κής Μηχα­νι­κής ΑΠΘ, Δημο­σθέ­νης Σαρη­γιάν­νης, θεωρεί πως οι μαθητές θα προ­στα­τευ­θούν καλύ­τερα από την Κένταυ­ρος φορώ­ντας τις μάσκες τους και κάνο­ντας self test μία φορά την εβδο­μάδα.

Υπο­χρε­ω­τικό το εβδο­μα­διαίο τεστ για τους μαθητές

«Θεωρώ ότι έχουμε την υπο­χρέ­ωση να μειώ­σουμε τους σκλη­ρούς δείκτες. Το να κάνουν τεστ μια φορά την εβδο­μάδα τα παιδιά και να βάλουν μάσκες στα σχολεία, όταν φανεί η ανά­πτυξη της Κένταυ­ρος, για να αντι­με­τω­πί­σουμε το κύμα αυτό» δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει υπο­στή­ριξε ο κ. Σαρη­γιάν­νης. Και όπως τόνισε για να περιο­ρι­στεί η εξά­πλωση του κορο­νοϊου στα σχολεία και τα πανε­πι­στή­μια, «το εβδο­μα­διαίο τεστ πρέπει να γίνει υπο­χρε­ω­τικό».

Ο κ. Σαρη­γιάν­νης ζήτησε επίσης να γίνεται καλός αερι­σμός των χώρων ενώ εστίασε στη χρήση συσκευών απο­λύ­μαν­σης του αέρα ιδίως σε Πανε­πι­στή­μια και άλλους κλει­στούς χώρους όπου υπάρχει πολύς συχνο­τι­σμός, όπως αερο­δρό­μια, μετρό, λεω­φο­ρεία.

Ο καθη­γη­τής μηχα­νι­κής δεν παρέ­λειψε να ανα­φερ­θεί και στην ανα­γκαιό­τητα της τέταρ­της δόσης του εμβο­λίου δηλώ­νο­ντας ότι θα πρέπει να την κάνουν τόσο οι άνω των 60 ετών όσο και οι άνθρω­ποι μικρό­τε­ρης ηλικίας, με τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού.

«Το γεγονός ότι τις δύο πρώτες εβδο­μά­δες από το άνοιγμα των σχο­λείων δεν θα δούμε μεγάλη αύξηση των κρου­σμά­των δε θα πρέπει να μας ξεγε­λάει.

Ανα­φε­ρό­με­νος στην ευλογιά των πιθήκων και στο αν οι επι­στή­μο­νες που παρα­κο­λου­θούν τα λύματα στα μεγάλα αστικά κέντρα παρα­κο­λου­θούν την εξά­πλωση της μολυ­σμα­τι­κής νόσου λέγο­ντας ότι «υπάρχει ανά­πτυξη της ευλο­γιάς των πιθήκων αλλά είναι ελεγ­χό­μενο. Δεν είναι κάτι που θα δώσει γενι­κευ­μένη κατά­σταση συνα­γερ­μού».

Δια­φω­νεί με τη χρήση μάσκας ο Τζα­νά­κης

Αντί­θετη γνώμη έχει ο καθη­γη­τής πνευ­μο­νο­λο­γίας, Νίκος Τζα­νά­κης, ο οποίος πιστεύει πως δεν χρειά­ζε­ται να υπάρχει υπο­χρέ­ωση για χρήση της μάσκας.

«Οι γονείς εξ ορισμού έχουν την ευθύνη για τα παιδιά τους και γνω­ρί­ζουν πως θα συμπε­ρι­φερ­θούν. Δεν αφή­νουμε το παιδί να πάει σχολείο αν είναι άρρωστο ή του κάνουμε σελφ τεστ αν υπάρχει κρούσμα στο οικο­γε­νειακό περι­βάλ­λον», δήλωσε ο κ. Τζα­νά­κης.

Καθη­συ­χα­στι­κός και ο Βασι­λα­κό­που­λος

Από την πλευρά του ο καθη­γη­τής Πνευ­μο­νο­λο­γίας και Εντα­τι­κής Θερα­πείας ΕΚΠΑ, Θεό­δω­ρος Βασι­λα­κό­που­λος, δηλώ­σεις του στο Mega, εμφα­νί­στηκε καθη­συ­χα­στι­κός κάνο­ντας λόγο για μία πολύ καλύ­τερη επι­δη­μιο­λο­γική εικόνα κατά την έναρξη της νέας σχο­λι­κής χρονιάς, που θα γίνει τη Δευτέρα, 12 Σεπτεμ­βρίου. «Τρεις εβδο­μά­δες πριν είχαμε καθη­με­ρινά 400 εισα­γω­γές από κορο­ναϊό στα νοσο­κο­μεία, αυτή την εβδο­μάδα είχαμε 260, και ανα­μέ­νουμε μεγα­λύ­τερη απο­κλι­μά­κωση τις επό­με­νες εβδο­μά­δες», είπε αρχικά ο κ. Βασι­λα­κό­που­λος.

Ήπια μέτρα

Σε κάθε περί­πτωση, πάντως, τα σχολεία ανοί­γουν στις 12 Σεπτεμ­βρίου και το υπουρ­γείο Παι­δείας θα πρέπει να απο­φα­σί­σει σε συνερ­γα­σία με το υπουρ­γείο Υγείας τα μέτρα για την επι­στροφή των μαθητών στα θρανία. Οι τελευ­ταίες πλη­ρο­φο­ρίες ανα­φέ­ρουν ότι η τελική απόφαση για τα μέτρα στα σχολεία θα παρθεί στις αρχές Σεπτεμ­βρίου, με την καθη­γή­τρια Επι­δη­μιο­λο­γίας και Προ­λη­πτι­κής Ιατρι­κής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλ­το­πού­λου, να τονίζει ότι «η απόφαση για την επι­στροφή της μάσκας στα σχολεία θα εξαρ­τη­θεί από την επι­δη­μιο­λο­γική εικόνα των δύο τελευ­ταίων εβδο­μά­δων πριν το άνοιγμα των σχο­λείων».

Για την ώρα, πάντως, σύμφωνα με την ίδια, δεν θα χρεια­στούν πολλά μέτρα, καθώς δεν υπάρχει κάποιο στέ­λε­χος που να ανη­συ­χεί τους ειδι­κούς, κάτι που φάνηκε και από τις δηλώ­σεις του υπουρ­γού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, ο οποίος απέ­κλεισε τη λήψη μέτρων για τον κορο­ναϊό και μίλησε μόνο για ήπια μέτρα στην περί­πτωση που χρεια­στεί.

Πηγή in.gr

#Κορωνοϊός#Μάσκες#Σχολεία

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.