ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μπλίνκεν: Να επισπεύσουμε τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία – Διαφορετικά θα στραφεί στη Ρωσία

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Μπλίνκεν

Το κενό που αφήνουν οι ΗΠΑ στον τομέα της αμυ­ντι­κής συνερ­γα­σίας με τους συμ­μά­χους τους «καλύ­πτε­ται από τη Ρωσία», επι­σή­μανε ο αμε­ρι­κα­νός υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Αντονι Μπλίν­κεν (φωτο­γρα­φία, επάνω, από AP) και πρό­σθεσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνερ­γα­στούν πιο στενά με το Κογκρέσο για να επι­τα­χύ­νουν τις πωλή­σεις όπλων σε αυτές τις χώρες, ονο­μά­ζο­ντας την Τουρκία και την Ινδία.

«Πρέπει να τα πάμε καλύ­τερα»

Σχο­λιά­ζο­ντας την αμε­ρι­κα­νική εξω­τε­ρική πολι­τική στη σύνοδο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού της Επι­τρο­πής Εξω­τε­ρι­κών Σχέσεων της Βουλής των Αντι­προ­σώ­πων, ο Αντονι Μπλίν­κεν έκανε δηλώ­σεις για τις πωλή­σεις όπλων των ΗΠΑ σε ξένες χώρες, μετα­δί­δουν τα τουρ­κικά μέσα ενη­μέ­ρω­σης.

Ο Μπλίν­κεν κλήθηκε να απα­ντή­σει στην ερώτηση του βου­λευτή της Νότιας Καρο­λί­νας Τζο Γουίλ­σον: «Για μένα, οι ξένες στρα­τιω­τι­κές μας πωλή­σεις παρε­μπο­δί­ζο­νται από περιττή γρα­φειο­κρα­τία. Πώς μπο­ρούμε να ξεπε­ρά­σουμε αυτή τη γρα­φειο­κρα­τία για να βοη­θή­σουμε και να συνερ­γα­στούμε με τους συμ­μά­χους μας όπως η Τουρκία και η Ινδία, για παρά­δειγμα»;

Ο αμε­ρι­κα­νός υπουρ­γός είπε ότι συμ­φω­νεί με την παρα­τή­ρηση του Τζο Γουίλ­σον, και ανέφερε ότι πρέπει να τα πάμε καλύ­τερα με τις ξένες πωλή­σεις, ειδικά σε εκείνες με επεί­γουσα ανάγκη. Αυτό αφορά ειλι­κρινά την εκτε­λε­στική εξουσία, φυσικά και το Κογκρέσο.

Η πώληση αμε­ρι­κα­νι­κών F-16 στην Τουρκία βρί­σκε­ται στο επί­κε­ντρο των συζη­τή­σεων Ουά­σιγ­κτον – Αγκυρας (φωτο­γρα­φία αρχείου Reuters)

«Πιστεύω ότι μπο­ρούμε και πρέπει να τα πάμε καλύ­τερα στις πωλή­σεις, ιδιαί­τερα στην ταχύ­τητα με την οποία είμαστε σε θέση να κάνουμε πράγ­ματα, να ανα­θε­ω­ρούμε τα πράγ­ματα. Νομίζω ότι αυτό εξαρ­τά­ται από εμάς στην εκτε­λε­στική εξουσία. Εξαρ­τά­ται επίσης και από το Κογκρέσο», είπε.

Επα­νε­ξε­τά­ζουν τις σχέσεις τους

Και πρό­σθεσε: «Ορι­σμέ­νες χώρες, όπως είπα νωρί­τερα, επα­νε­ξε­τά­ζουν τις σχέσεις τους, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της Ρωσίας, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων χωρών που είχαν μακρο­χρό­νιες αμυ­ντι­κές σχέσεις με τη Ρωσία. Εάν βρι­σκό­μα­στε στη θέση να είμαστε εταίροι τους, με τρόπους που ίσως δεν θα μπο­ρού­σαμε πριν μερικές δεκα­ε­τίες, νομίζω ότι αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανα­λά­βουμε δράση».

Επι­ση­μαί­νο­ντας, επίσης, ότι το κενό που αφήνουν οι ΗΠΑ στον τομέα της αμυ­ντι­κής συνερ­γα­σίας με τους συμ­μά­χους τους «καλύ­πτε­ται από τη Ρωσία», ο κ. Μπλίν­κεν πρό­σθεσε πως είναι έτοιμοι να συνερ­γα­στούν πιο στενά με το Κογκρέσο για να επι­τα­χύ­νουν τις δια­δι­κα­σίες πώλησης όπλων σε αυτές τις χώρες.

«Βεβαίως, εάν δεν το κάνουμε εμείς, ξέρουμε ποιος πιθανόν θα το κάνει στη θέση μας» υπο­γράμ­μισε με νόημα ο επι­κε­φα­λής της αμε­ρι­κα­νι­κής διπλω­μα­τίας.

Τα τουρ­κικά μέσα ενη­μέ­ρω­σης προ­σθέ­τουν ότι τα σχόλια του αμε­ρι­κα­νού υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών έρχο­νται εν μέσω των διμερών συνο­μι­λιών μεταξύ Ουά­σιγ­κτον και Αγκυρας σχετικά με την πώληση περίπου 40 μαχη­τι­κών αερο­σκα­φών F-16 και 80 κιτ για τον εκσυγ­χρο­νι­σμό του υπάρ­χο­ντος στόλου της Τουρ­κίας.

«Προ­χω­ρούν θετικά»

Η τουρ­κική κυβέρ­νηση υπέβαλε το αίτημα τον Οκτώ­βριο και ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Τουρ­κίας Μεβλούτ Τσα­βού­σο­γλου δήλωσε στις 8 Απρι­λίου ότι οι συνο­μι­λίες «προ­χω­ρούν θετικά», σημειώ­νουν.

«Σημα­ντικό παρά­γο­ντα ανά­σχε­σης των κακό­βου­λων επιρ­ροών στην περιοχή» χαρα­κτη­ρί­ζει το Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ την Τουρκία (φωτο­γρα­φία αρχείου από Reuters)

Και υπεν­θυ­μί­ζουν ότι σε επι­στολή που εστάλη πρό­σφατα στο Κογκρέσο από το Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ, αξιο­λο­γή­θηκε πως η πώληση των F-16 στην Τουρκία θα εξυ­πη­ρε­τούσε τα συμ­φέ­ρο­ντα των ΗΠΑ και θα ενίσχυε τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Τονί­ζουν, επίσης, ότι η Ναζ Ντου­ρά­κο­γλου, σύμ­βου­λος ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών για Νομο­θε­τι­κές Υπο­θέ­σεις, η οποία υπέ­γραφε την επι­στολή, ανέφερε ότι ο απο­κλει­σμός της Τουρ­κίας από τη συμπα­ρα­γωγή των F-35 απο­τέ­λεσε ήδη ένα «σημα­ντικό τίμημα”, ωστόσο η δια­τή­ρηση των κατάλ­λη­λων εξο­πλι­στι­κών δεσμών με την Τουρκία εξυ­πη­ρε­τεί τα αμε­ρι­κα­νικά συμ­φέ­ρο­ντα όχι μόνο από την άποψη της ασφά­λειας, αλλά και την οικο­νο­μική.

Ανα­δεί­χθηκε σε «σημα­ντικό παρά­γο­ντα»

Τα μέλη του Κογκρέ­σου, που θα πρέπει να λάβουν γνώση τυχόν από­φα­σης της αμε­ρι­κα­νι­κής εκτε­λε­στι­κής εξου­σίας να προ­χω­ρή­σει στην πώληση των F-16, είναι βέβαιο ότι αντι­λαμ­βά­νο­νται τι σημαί­νουν όλα αυτά για την κατα­σκευά­στρια εται­ρεία Lockheed Martin και θα τείνουν ευήκοον ους.

Παρα­τη­ρούσε επίσης ότι στη­ρί­ζο­ντας την Ουκρα­νία, και εξο­πλι­στικά, απέ­να­ντι στη ρωσική εισβολή, η Τουρκία ανα­δεί­χθηκε σε «σημα­ντικό παρά­γο­ντα ανά­σχε­σης των κακό­βου­λων επιρ­ροών στην περιοχή», κατα­λή­γουν τα τουρ­κικά δημο­σιεύ­ματα.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.