ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κρουαζιέρα: Η Ελλάδα μετατρέπεται σε homeport προορισμό

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ

Η συντρι­πτική πλειο­ψη­φία των κρουα­ζιε­ρο­πλοίων που ήδη δένουν κάβους στα ελλη­νικά λιμάνια θα είναι για homeporting, θα απο­πλέ­ουν ή θα είναι τα λιμάνια απο­βί­βα­σης τρι­πλα­σιά­ζο­ντας τα οικο­νο­μικά οφέλη στο ΑΕΠ και τις παρα­κεί­με­νες πόλεις.

“Ξεπερ­νούν τα 700 τα κρουα­ζιε­ρό­πλοια που ανα­μέ­νε­ται να βρεθούν στις ελλη­νι­κές θάλασ­σες το 2022”, επε­σή­μανε ο Υπουρ­γός Ναυ­τι­λίας και Νησιω­τι­κής Πολι­τι­κής Γιάννης Πλα­κιω­τά­κης, σε ειδική εκδή­λωση που πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε στον Οργα­νι­σμό Λιμένα Λαυρίου, με αφορμή την επίσημη έναρξη του προ­γράμ­μα­τος κρουα­ζιέ­ρων της Celestyal Cruises, με το κρουα­ζιε­ρό­πλοιο “Olympia”.

“Σύμφωνα με τα δια­θέ­σιμα στοι­χεία”, είπε ο κ. Πλα­κιω­τά­κης, “υπερ­βαί­νουν τα 700 τα κρουα­ζιε­ρό­πλοια, που θα βρεθούν στο Αιγαίο. Από αυτά τα 570 και πλέον θα κάνουν homeporting, στην Ελλάδα, ενώ τα υπό­λοιπα θα είναι transit”.

Λιμάνια κρουα­ζιέ­ρας: Ο Πει­ραιάς και η Κέρκυρα στην top 10αδα της Μεσο­γείου

Οι ευνοϊ­κές συν­θή­κες -παρά τις δυσκο­λίες λόγω Covid- είχαν φανεί από πέρσι, με δύο ελλη­νικά λιμάνια να βρί­σκο­νται στην 10αδα με τις περισ­σό­τε­ρες μετα­κι­νή­σεις επι­βα­τών. Σύμφωνα με την MedCruises, ο Πει­ραιάς και η Κέρκυρα είναι στα 10 πιο σημα­ντικά λιμάνια της Μεσο­γείου και της Μαύρης Θάλασ­σας.

Πιο ανα­λυ­τικά, δύο λιμάνια κρουα­ζιέ­ρας στη Μεσό­γειο και τις παρα­κεί­με­νες θάλασ­σες φιλο­ξέ­νη­σαν περισ­σό­τε­ρους από μισό εκα­τομ­μύ­ριο επι­βά­τες το 2021 στην κορυφή της λίστας των λιμα­νιών με την πιο σημα­ντική κίνηση. Αυτά είναι Γένοβα (591.391) και η Βαρ­κε­λώνη(520.854).  Τρίτα στην κατά­ταξη Τσι­βι­τα­βέ­κια/Φιου­μι­τσίνο (Ρώμη)/ Γκαέτα φιλο­ξέ­νη­σαν σχεδόν μισό εκα­τομ­μύ­ριο επι­βα­τών (490.344).

Οι μετα­κι­νή­σεις επι­βα­τών σε άλλα τέσσερα λιμάνια -Μασσαλία, Βαλε­α­ρί­δες Νήσοι, λιμάνια Τενε­ρί­φης και Πει­ραιάς – κυμάν­θη­καν μεταξύ 352.000 και 300.000 επι­βά­τες. Οι υπό­λοι­πες πύλες κρουα­ζιέ­ρας που συμπλη­ρώ­νουν τη λίστα είναι η  Νάπολη/Σαλέρνο/ Καστε­λα­μάρε ντι Στάμπια (Νάπολη), Κέρκυρα και Μπάρι με περισ­σό­τε­ρες από 210.000 μετα­κι­νή­σεις επι­βα­τών.

Η μεγάλη πτώση τόσο σε επι­βά­τες όσο και προ­σεγ­γί­σεις κρουα­ζιε­ρό­πλοιων για το 2021 σε σύγκριση με το 2019 απο­τυ­πώ­νε­ται σε όλα τα ευρω­παϊκά λιμάνια. Παρά την πρώτη, ο Πει­ραιάς ανέβηκε μία θέση στην κατά­ταξη, ενώ η Κέρκυρα από την 12η θέση το 2019 σκαρ­φά­λωσε στην 9η στον αριθμό επι­σκε­πτών.

Εντυ­πω­σιακό είναι το γεγονός ότι το Λιμάνι του Πειραιά (ΟΛΠ) πέρσι ήταν το δεύτερο λιμάνι σε όλη τη λεκάνη σε αριθμό κρουα­ζιε­ρό­πλοιων που υπο­δέ­χτηκε, φιλο­ξε­νώ­ντας 379 με πρώτο αυτό της Τενε­ρί­φης με 411 προ­σεγ­γί­σεις. Το 2019 ο Πει­ραιάς ήταν στην 4η θέση, ενώ η Κέρκυρα από τη 13η θέση βρέθηκε το 2021 στην 8η.

Ο Γιάννης Πλα­κιω­τά­κης σημεί­ωσε πως “το 2022 θα είναι μία οικο­νο­μικά ανοδική χρονιά για τον κλάδο της κρουα­ζιέ­ρας η οποία θα ενι­σχύ­σει σημα­ντικά τις τοπικές οικο­νο­μίες συμ­βάλ­λο­ντας παράλ­ληλα στην αύξηση του του­ρι­στι­κού ρεύ­μα­τος”.

Σχετικά με το λιμάνι του Λαυρίου, ο Υπουρ­γός Ναυ­τι­λίας και Νησιω­τι­κής Πολι­τι­κής, σημεί­ωσε ότι “βρί­σκε­ται και αυτό σε μια φάση μετε­ξέ­λι­ξης και εκσυγ­χρο­νι­σμού.

Πλέον, βρι­σκό­μα­στε στην τελική ευθεία για την κατα­σκευή των πέντε πλωτών προ­βλη­τών φιλο­ξε­νίας σκαφών ανα­ψυ­χής με 192 νέες θέσεις ελλι­με­νι­σμού σε ένα ιδιαί­τερο γεω­γρα­φικό σημείο με μεγάλη ζήτηση”.

Χθες η Celestyal Cruises εγκαι­νί­ασε το πρό­γραμμα κρουα­ζιέ­ρων από το λιμάνι του Λαυρίου για το 2022 με το κρουα­ζιε­ρό­πλοιο Celestyal Olympia και τις δημο­φι­λείς τρι­ή­με­ρες και τετρα­ή­με­ρες κρουα­ζιέ­ρες “Εικόνες  του Αιγαίου”, οι οποίες θα προ­σεγ­γί­ζουν τη Μύκονο, το Κου­σά­ντασι, την Πάτμο, το Ηρά­κλειο και τη Σαντο­ρίνη δυο φορές την εβδο­μάδα, ενώ κάθε Τέταρτη το κρουα­ζιε­ρό­πλοιο θα επι­σκέ­πτε­ται και το λιμάνι της Ρόδου.

Την εκδή­λωση τίμησαν με την παρου­σία τους οι κ.κ. Ιωάννης Πλα­κιω­τά­κης, Υπουρ­γός Ναυ­τι­λίας και Νησιω­τι­κής Πολι­τι­κής, Σοφία Ζαχα­ράκη, Υφυ­πουρ­γός Του­ρι­σμού, καπ. Γεώρ­γιος Κου­μπε­νάς, Γενικός Διευ­θυ­ντής Επι­χει­ρή­σεων της Celestyal Cruises και Πρό­ε­δρος της Ένωσης Εφο­πλι­στών Κρουα­ζιε­ρό­πλοιων και Φορέων Ναυ­τι­λίας (ΕΕΚΦΝ), η Πρό­ε­δρος του ΟΛΛ Ιωάννα Κου­λου­βράκη, ο Γεώρ­γιος Βακόν­διος, Διευ­θύ­νων Σύμ­βου­λος του Οργα­νι­σμού Λιμένος Λαυρίου (ΟΛΛ), ο Ευάγ­γε­λος Κυρια­ζό­που­λος – Γενικός Γραμ­μα­τέας Λιμένων και Λιμε­νι­κής Πολι­τι­κής και Επεν­δυ­τι­κής, ο Νκος Πέππας, Αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Οικο­νο­μι­κών Αττικής και ο κ. Δημή­τριος Λουκάς, Δήμαρ­χος Λαυρίου.

Πηγή capital.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.