ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρχονται διασταυρώσεις των εισοδημάτων από Airbnb

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Airbnb

Σφίγγει ο κλοιός για τους ιδιο­κτή­τες ακι­νή­των που απο­φεύ­γουν να δηλώ­σουν εισο­δή­ματα από βρα­χυ­χρό­νια μίσθωση στην εφορία αλλά και για τους ιδιο­κτή­τες που δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητα τους στην ηλε­κτρο­νική πλατ­φόρμα της ΑΑΔΕ λαμ­βά­νο­ντας και τον αριθμό Μητρώου.

Η φορο­λο­γική διοί­κηση προ­γραμ­μα­τί­ζει δια­σταυ­ρώ­σεις σε βάθος στα μισθώ­ματα των βρα­χυ­χρό­νιων μισθώ­σεων με τα στοι­χεία που θα δηλώ­σουν οι φορο­λο­γού­με­νοι στις φετινές φορο­λο­γι­κές δηλώ­σεις με στόχο να εντο­πί­σει όσους απο­κρύ­βουν από την Εφορία τα εισο­δή­ματα που απο­κτούν από την εκμί­σθωση των ακι­νή­των τους.

Σημειώ­νε­ται ότι οι φορο­λο­γού­με­νοι που έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους σε πλατ­φόρ­μες βρα­χυ­χρό­νιων μισθώ­σεων, έχουν προ­θε­σμία έως τις 28 Φεβρουα­ρίου για να ορι­στι­κο­ποι­ή­σουν τα στοι­χεία των ακι­νή­των τους στην ειδική πλατ­φόρμα της ΑΑΔΕ, για το έτος 2021. Μέχρι την ίδια ημε­ρο­μη­νία, θα πρέπει να διορ­θώ­σουν τυχόν λάθη που έχουν γίνει στις προ­σω­ρι­νές δηλώ­σεις.

Τα στοι­χεία αυτά, θα δια­σταυ­ρω­θούν με τα στοι­χεία που θα λάβει τις προ­σε­χείς μέρες από τις πλατ­φόρ­μες Airbnb, Booking.com και VRBO, του ομίλου της Expedia όπως προ­βλέ­πε­ται στο πρω­τό­κολλο συνερ­γα­σίας που έχουν υπο­γρά­ψει.

Στις περι­πτώ­σεις  που δια­πι­στω­θεί ότι ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί στο “Μητρώο Ακι­νή­των Βρα­χυ­χρό­νιας Δια­μο­νής”, είτε αναρ­τή­θη­καν σε ψηφια­κές πλατ­φόρ­μες χωρίς εμφανή ανα­γραφή του Αριθμού Μητρώου Ακι­νή­του (Α.Μ.Α.) Βρα­χυ­χρό­νιας Δια­μο­νής ή του Ειδικού Σήματος Λει­τουρ­γίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μονα­δι­κού Αριθμού Γνω­στο­ποί­η­σης (Μ.Α.Γ.) τότε απο­στέλ­λο­νται στις Δ.Ο.Υ. τα στοι­χεία των ακι­νή­των και των “Δια­χει­ρι­στών” και οι ιδιο­κτή­τες καλού­νται στην  Εφορία προ­κει­μέ­νου να δώσουν εξη­γή­σεις.

Τα προη­γού­μενα χρόνια είχαν εντο­πι­στεί περισ­σό­τερα από 20.000 ακίνητα βρα­χυ­χρό­νιας μίσθω­σης (Airbnb κ.λ.π.) τα οποία δεν είχαν δηλωθεί στο ηλε­κτρο­νικό Μητρώο.

Μάλιστα ο Διοι­κη­τής της ΑΑΔΕ είχε καλέσει τους ιδιο­κτή­τες και τους δια­χει­ρι­στές να προ­χω­ρή­σουν στη δήλωση των ακι­νή­των και των εισο­δη­μά­των για τη διετία 2018-2019 σημειώ­νο­ντας ότι θα εντο­πι­στούν και θα κληθούν να πλη­ρώ­σουν τους φόρους που προ­βλέ­πει η νομο­θε­σία και τα σχετικά πρό­στιμα.

Ήδη η φορο­λο­γική διοί­κηση “τρέχει” νέες εξε­λιγ­μέ­νες δια­σταυ­ρώ­σεις με στοι­χεία που έχει λάβει από τα πιστω­τικά ιδρύ­ματα αλλά και από κάρτες όπως η pay pal.

Τα πρό­στιμα

Σύμφωνα με την ισχύ­ουσα νομο­θε­σία, τα πρό­στιμα που θα κληθούν να πλη­ρώ­σουν οι παρα­βά­τες θα κυμαί­νο­νται από 5.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ και θα αφορούν τα εξής:

– Παρά­λειψη εγγρα­φής στο “Μητρώο Ακι­νή­των Βρα­χυ­χρό­νιας Δια­μο­νής”.

– Μη εμφανή ανα­γραφή του αριθμού εγγρα­φής στο “Μητρώο Ακι­νή­των Βρα­χυ­χρό­νιας Δια­μο­νής” στην ανάρ­τηση του “Ακι­νή­του” στις ψηφια­κές πλατ­φόρ­μες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προ­βο­λής.

– Μη εμφανή ανα­γραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λει­τουρ­γίας στην ανάρ­τηση του “Ακι­νή­του” στις ψηφια­κές πλατ­φόρ­μες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προ­βο­λής, από τους “Δια­χει­ρι­στές” για τους οποίους δεν υπάρχει υπο­χρέ­ωση εγγρα­φής στο “Μητρώο Ακι­νή­των Βρα­χυ­χρό­νιας Δια­μο­νής”.

Το πρό­στιμο που προ­βλέ­πε­ται για κάθε παρά­βαση ανέρ­χε­ται σε 5.000 ευρώ, το οποίο διπλα­σιά­ζε­ται (10.000 ευρώ) για τη δεύτερη παρά­βαση. Για κάθε επόμενη παρά­βαση, από την τρίτη και μετά, εντός του ίδιου έτους, το πρό­στιμο επι­βάλ­λε­ται στο τετρα­πλά­σιο του αρχικώς επι­βλη­θέ­ντος, δηλαδή 20.000 ευρώ.

Πηγή capital.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.