ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

«Η δημοτική αρχή έχει βρει πλέον τον βηματισμό της»

news room 6 λεπτά ανάγνωση
ΤΑΡΑΣΛΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

«Αυτή η δημο­τική αρχή, έχει βρει πλέον τον βημα­τι­σμό της. το 2022 θα είναι μια χρονιά – σταθμός, διότι θα φανεί ξεκά­θαρα, ποια είναι η πραγ­μα­τική δυνα­τό­τητα αυτής της δημο­τι­κής αρχής».

Αυτό δηλώνει σε συνέ­ντευξή του στην «δημο­κρα­τική» ο αντι­δή­μαρ­χος Οικο­νο­μι­κών του Δήμου Ρόδου κ. Κων­στα­ντί­νος Ταρα­σλιάς, εκτι­μώ­ντας πως αυτή η δημο­τική αρχή, έχει κάνει πάρα πολλά μέσα σε δύσκο­λες συν­θή­κες, αλλά δεν τα έχει επι­κοι­νω­νή­σει σωστά.

Επίσης, μιλάει για τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του 2022, για τα απο­θε­μα­τικά του Δήμου καθώς και για την υπάρ­χουσα οικο­νο­μική κατά­σταση.

• Κύριε Ταρα­σλιά, να ξεκι­νή­σουμε με τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του Δήμου Ρόδου για το 2022, τόσο σε σχέση με τον προη­γού­μενο όσο και σε σχέση με τα μέχρι τώρα δεδο­μένα στο τρέχον έτος.

Βρι­σκό­μα­στε στην πιο κρίσιμη περίοδο των οικο­νο­μι­κών υπη­ρε­σιών του Δήμου Ρόδου, που είναι η σύνταξη του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού για το επόμενο έτος. Για το 2022, το ύψος του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού ανέρ­χε­ται στα 190.500.000 ευρώ περίπου και πρόθεσή μας είναι αυτός ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός να συμ­βά­λει στην καλυ­τέ­ρευση της ζωής των συμπο­λι­τών μας.

Μετά την έγκριση του Τεχνι­κού Προ­γράμ­μα­τος –στο οποίο περι­λαμ­βά­νο­νται μια σειρά από έργα όχι μόνο της καθη­με­ρι­νό­τη­τας αλλά και της ανά­πτυ­ξης της περιοχής- σε συν­δυα­σμό με τα θέματα που έχουν στείλει και άλλες διευ­θύν­σεις του Δήμου και τα έχουμε συμπε­ρι­λά­βει στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό (π.χ. το κοι­νω­νικό πρό­γραμμα του Δήμου, η πρό­κληση με την ψηφιακή τεχνο­λο­γία όπου ο Δήμος Ρόδου είναι πρω­το­πό­ρος καθώς και όλες οι άλλες υπη­ρε­σίες) θεω­ρούμε ότι είναι ένας προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός εφικτός, πραγ­μα­τι­κός και καλύ­πτει όλα τα σημα­ντικά σημεία που πρέπει να δώσουμε προσοχή. Θεω­ρούμε ότι το 2022, μετά από δύο χρόνια, όπου η παν­δη­μία του κορω­νοϊού προ­κά­λεσε τερά­στια προ­βλή­ματα στη λει­τουρ­γία της κοι­νω­νίας, θα είναι και μια χρονιά που θα φανούν τα σωστά απο­τε­λέ­σματα με απώτερο στόχο, να επα­νέλ­θει η Ρόδος στην κανο­νι­κό­τητα.

• Να μιλή­σουμε και για τα οικο­νο­μικά του Δήμου γενι­κό­τερα. Οι δημότες προ­σέρ­χο­νται για να ρυθ­μί­σουν ή να πλη­ρώ­σουν τις οφειλές τους στο Δήμο Ρόδου; Αντα­πο­κρί­νο­νται στις υπο­χρε­ώ­σεις τους;

Είναι αλήθεια ότι φέτος ήταν μια σαφώς καλύ­τερη χρονιά, από οικο­νο­μι­κής άποψης, για τις επι­χει­ρή­σεις.

Θα πρέπει όμως να παρα­τη­ρήσω ότι οι άνθρω­ποι που δια­χρο­νικά υπήρξαν συνε­πείς στις υπο­χρε­ώ­σεις τους απέ­να­ντι στο ευρύ­τερο δημόσιο, το ίδιο έπραξαν και προς τον Δήμο Ρόδου.

Σε πολλές περι­πτώ­σεις, χρειά­στηκε να κάνουμε μια ευγε­νική όχληση για να είναι συνε­πείς.

Για παρά­δειγμα, παρα­τη­ρούμε το φαι­νό­μενο να μην έρχο­νται να πλη­ρώ­σουν για τους κοι­νό­χρη­στους χώρους, παρά το γεγονός πως για την εστίαση, η Πολι­τεία φρό­ντισε λόγω της παν­δη­μι­κής κρίσης του κορω­νοϊού να είναι 50% κι εμείς, ως Δήμος Ρόδου, το επε­κτεί­ναμε και στα εμπο­ρικά κατα­στή­ματα με απόφασή μας. Κατα­λα­βαί­νετε λοιπόν, πως οι υπη­ρε­σίες θα πρέπει να ακο­λου­θή­σουν τις νόμιμες δια­δι­κα­σίες για την είσπραξη των οφει­λό­με­νων. Κι εδώ, θέλω να τονίσω πως θεω­ρεί­ται ποινικό αδίκημα, μια σειρά από τέλη που ανα­λο­γούν στον Δήμο Ρόδου, να μην τα βεβαιώ­νει και να μην τα εισπράτ­τει. Αυτό, ενδε­χο­μέ­νως, δεν το γνω­ρί­ζουν οι πολίτες και θεωρούν πως είναι κάτι που το κάνουμε εμείς από μόνοι μας. δεν είναι έτσι, είμαστε υπο­χρε­ω­μέ­νοι από το νόμο να ακο­λου­θούμε τις δια­δι­κα­σίες. Μάλιστα, αυτές τις ημέρες, πραγ­μα­το­ποι­ή­σαμε ένα εξαι­ρε­τικό σεμι­νά­ριο στις οικο­νο­μι­κές υπη­ρε­σίες, όπου θέσαμε το ζήτημα των εσόδων και επι­βε­βαιώ­θηκε επι­σή­μως από ανθρώ­πους που ασχο­λού­νται με τη νομο­θε­σία και τη διοί­κηση του δημό­σιου τομέα, ποιες είναι οι υπο­χρε­ώ­σεις μας.

Στα προσεχή χρόνια, θα αλλάξει τελείως και το σύστημα ελέγχου όλων των υπη­ρε­σιών στα δημόσια όργανα. Θα υπάρ­ξουν και νέες δια­δι­κα­σίες οι οποίες απαι­τούν να έχουμε ανα­πτύ­ξει ένα υψηλό σύστημα πλη­ρο­φο­ρι­κής (διότι θα ζητού­νται πολύ σημα­ντικά στοι­χεία) θα γίνεται δια­σύν­δεση με την κεντρική εξουσία για το τι κάνουμε, ανα­λυ­τικά με πίνακες, κατα­λό­γους κ.λπ. και πρέπει να προ­λά­βουμε την πολύ μεγάλη αυτή πρό­κληση. Θεωρώ ότι στον Δήμο Ρόδου, μπο­ρούμε να το κάνουμε ενώ η οικο­νο­μική κατά­σταση, όπως δια­μορ­φώ­θηκε φέτος, επι­τρέ­πει στους πολίτες να είναι συνε­πείς.

Είμαστε αρκετά ελα­στι­κοί, υπήρξαν γεν­ναίες ρυθ­μί­σεις, τόσο για όσους είχαν κάνει ρύθμιση όσο και για όσους δεν είχαν κάνει ποτέ μέχρι τώρα. Το σίγουρο είναι ότι οι υπη­ρε­σίες εργά­ζο­νται πυρε­τω­δώς αφού πρέπει να κλεί­σουμε έγκαιρα και σε λίγες μέρες, θα μπο­ρέ­σουμε να φέρουμε τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό για το 2022 που θα απο­τυ­πώ­σει το όραμά μας για το επόμενο έτος.

• Υπάρχει περι­θώ­ριο για επι­δο­μα­τική πολι­τική από τον Δήμο Ρόδου; Δηλαδή θα δώσετε κάποια επι­δό­ματα, βοη­θή­ματα ως δημο­τική αρχή;

Κοι­τάξτε, τα επι­δό­ματα είναι μια υπο­χρέ­ωση η οποία απορ­ρέει από το κράτος.

Ήδη υπάρχει ένα συγκε­κρι­μένο επίδομα, το οποίο δίνεται εφάπαξ σε ευπα­θείς ομάδες, αλλά είναι πολύ συγκε­κρι­μέ­νοι οι όροι και τα δικαιο­λο­γη­τικά που πρέπει να προ­σκο­μί­σουν.

Εάν κάποιος συμπο­λί­της μας, πληροί τις απα­ραί­τη­τες προ­ϋ­πο­θέ­σεις, ο Δήμος αντα­πο­κρί­νε­ται μέσω των υπη­ρε­σιών του. Από μόνοι μας να νομο­θε­τή­σουμε κάτι, δεν μας επι­τρέ­πε­ται.

• Η αντι­πο­λί­τευση και συγκε­κρι­μένα ο κ. Φ.Χατζη­διά­κος, σας είχε ασκήσει κριτική για το πού βρί­σκο­νται τα ταμειακά δια­θέ­σιμα του Δήμου. Τελικά, πώς δια­μορ­φώ­νε­ται η κατά­σταση;

Κοι­τάξτε, ο κ. Χατζη­διά­κος, αρέ­σκε­ται στο να κάνει μια πολι­τική, κατά την γνώμη μου, εντυ­πω­σια­σμού.

Και ο ίδιος ήταν ανάμεσα σ’ εκεί­νους τους δημάρ­χους που συντά­χθη­καν με την ΚΕΔΕ σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Δηλαδή, πως δεν είναι δυνατόν, να έχουμε το σύνολο των απο­θε­μα­τι­κών μας στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Και παρα­μέ­νει σταθερή η θέση της ΚΕΔΕ σε αυτό το θέμα. Κατα­λα­βαί­νουμε ότι είναι νόμος του κράτους κι εμείς, εκτι­μούμε πως πρέπει να υπάρχει ένα μέρος –όχι μόνον για τη δική μας διευ­κό­λυνση ώστε να πλη­ρώ­νουμε τις εκά­στοτε υπο­χρε­ώ­σεις μας- αλλά κι επειδή το τοπικό τρα­πε­ζικό σύστημα, στις συστη­μι­κές τρά­πε­ζες να έχει ένα κομμάτι από τον Δήμο.

Με αυτό τον τρόπο, δίνουμε τη δυνα­τό­τητα σε αυτές τις τρά­πε­ζες, να παρά­γουν ένα έργο προς τις επι­χει­ρή­σεις που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στην περιοχή μας και να έχουν μια ρευ­στό­τητα.

Όπως και να ‘χει, θα προ­βούμε σε ακόμη μεγα­λύ­τερο μέρος κατά­θε­σης χρη­μά­των στην ΤτΕ αλλά χωρίς να δια­τα­ρά­ξουμε, την άμεση ρευ­στό­τητα που χρεια­ζό­μα­στε και χωρίς να δια­τα­ρά­ξουμε κάποιες πολι­τι­κές, τις οποίες εκτι­μούμε ότι οφεί­λουμε προς τον τόπο μας.

• Για να κλεί­σουμε, θα ήθελα μία πολι­τική εκτί­μηση για την πορεία της δημο­τι­κής αρχής. Είστε ικα­νο­ποι­η­μέ­νος από το έργο μέχρι τώρα και πώς θα το χαρα­κτη­ρί­ζατε;

Το μεγάλο πρό­βλημα το οποίο έχουμε ως δημο­τική αρχή είναι ότι, οι διά­φο­ρες διευ­θύν­σεις παρά­γουν πάρα πολλά πράγ­ματα τα οποία δεν έχουμε κατα­φέ­ρει να επι­κοι­νω­νή­σουμε. Συνήθως, οι έχοντες άμεση σχέση με όλα αυτά, το αντι­λαμ­βά­νο­νται.

Αυτό είναι πραγ­μα­τικά ένα μεγάλο ζήτημα, το οποίο επι­σή­μανε και ο ίδιος ο δήμαρ­χος πριν λίγο χρονικό διά­στημα. Βρι­σκό­μα­στε στη δια­δι­κα­σία να το θερα­πεύ­σουμε –υπό την έννοια, ότι κομμάτι έργου το οποίο πραγ­μα­το­ποιεί­ται, δεν είναι γνωστό. Προ­σω­πικά, με μεγάλη μου έκπληξη, συνει­δη­το­ποί­ησα με την προη­γού­μενή μου ιδιό­τητα ως αντι­δη­μάρ­χου Του­ρι­σμού, ότι μεγάλο κομμάτι πολιτών, δεν γνώ­ρι­ζαν τι δράσεις πραγ­μα­το­ποι­ή­σαμε.

Κατά την εκτί­μησή μου, το 2022 θα είναι μια χρονιά – σταθμός, διότι θα φανεί ξεκά­θαρα, ποια είναι η πραγ­μα­τική δυνα­τό­τητα αυτής της δημο­τι­κής αρχής. Νομίζω ότι θα φανεί και μέσα από τα έργα που θ’ αρχί­σουν να υλο­ποιού­νται.

Αυτή η δημο­τική αρχή, έχει βρει πλέον τον βημα­τι­σμό της και τις μεταξύ της δικλεί­δες επι­κοι­νω­νίας, οι οποίες θα της επι­τρέ­ψουν και πιο συντο­νι­σμένα να παρου­σιά­σει πολλά περισ­σό­τερα πράγ­ματα και έργα, τα οποία χρειά­ζε­ται ο κόσμος.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.