ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα ευκαιρία επανένταξης στη ρύθμιση των 100 και 120 δόσεων – Tι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο

news room 5 λεπτά ανάγνωση
Σκυλακάκης

«Εξε­τά­ζε­ται το ενδε­χό­μενο να δοθεί η δυνα­τό­τητα να εντα­χθούν ξανά στη ρύθμιση πολίτες που την έχασαν χωρίς δική τους ευθύνη», δήλωσε ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών Θεό­δω­ρος Σκυ­λα­κά­κης

ία ακόμη ευκαι­ρία για επα­νέ­νταξη στις 100 και 120 δόσεις εξε­τά­ζε­ται να έχουν όσοι πλητ­τό­με­νοι από την παν­δη­μία, επι­χει­ρή­σεις και φυσικά πρόσωπα, έχουν απoλέσει τη ρύθμιση και δεν αξιο­ποί­η­σαν την τελευ­ταία προ­θε­σμία που δόθηκε από το υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών και έληξε στις 29 Απρι­λίου.

Σχετική αναφορά έκανε σε ραδιο­φω­νι­κές του δηλώ­σεις ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών Θεό­δω­ρος Σκυ­λα­κά­κης, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι στο πλαίσιο της νέας ρύθ­μι­σης οφειλών που σχε­διά­ζει η κυβέρ­νηση «εξε­τά­ζε­ται το ενδε­χό­μενο να δοθεί η δυνα­τό­τητα να εντα­χθούν ξανά στη ρύθμιση πολίτες που την έχασαν χωρίς δική τους ευθύνη». Εξήγησε ότι σε κάθε περί­πτωση όλα αυτά τα ζητή­ματα απο­τε­λούν αντι­κεί­μενο συζή­τη­σης με τους θεσμούς.

Ποιοι έχουν δυνα­τό­τητα επα­νέ­ντα­ξης

Δυνα­τό­τητα επα­νέ­ντα­ξης στις παρα­πάνω ρυθ­μί­σεις θα έχουν όσοι οφει­λέ­τες είτε μεν πλη­ρού­σαν τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις επα­νέ­ντα­ξης αλλά υπέ­βα­λαν αίτηση επα­νέ­ντα­ξης μετά την 1η Ιανουα­ρίου 2021, όταν η σχετική νομο­θε­τική ρύθμιση προ­έ­βλεπε ότι η αίτηση έπρεπε να υπο­βλη­θεί έως τις 31/12/2020, είτε δεν υπέ­βα­λαν αίτηση επα­νέ­ντα­ξης ενώ πλη­ρού­σαν τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις.

Προ­ϋ­πό­θεση για την επα­νέ­νταξη θα είναι η εμπρό­θε­σμη κατα­βολή της δόσης συγκε­κρι­μέ­νου μήνα που θα οριστεί από το υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών, ανάλογα με την ημε­ρο­μη­νία επα­νέ­ναρ­ξης της ρύθ­μι­σης.

Οι αιτού­ντες την επα­νέ­νταξη θα δηλώ­νουν στην αίτηση, η οποία επέχει και θέση υπεύ­θυ­νης δήλωσης του αρ. 8 ν. 1599/1986, ότι:

α) είναι πλη­γέ­ντες από την παν­δη­μία, ήτοι ότι έχει χορη­γη­θεί παρά­ταση και ανα­στολή είσπρα­ξης για τις οφειλές τους στο πλαίσιο αντι­με­τώ­πι­σης των επι­πτώ­σεων του κορο­νοϊού COVID19, σύμφωνα με τις ανωτέρω ανα­φε­ρό­με­νες δια­τά­ξεις,

β) ότι απώ­λε­σαν ρύθμιση του ν. 4321/2015 ή/και του ν. 4611/2019 εντός του χρο­νι­κού δια­στή­μα­τος Μαρτίου έως και Νοεμ­βρίου 2020, και

γ) έχουν υπο­βά­λει όλες τις δηλώ­σεις φορο­λο­γίας εισο­δή­μα­τος και του φόρου προ­στι­θέ­με­νης αξίας, όπως προ­βλέ­πε­ται από τις κεί­με­νες δια­τά­ξεις.

Οι δυσκο­λίες

Οι πλη­γέ­ντες φορο­λο­γού­με­νοι, για να μη χάσουν ξανά τη ρύθμιση, θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι η ρύθμιση των 100 δόσεων του 4321/2015 χάνεται:

Αν ο οφει­λέ­της δεν κατα­βάλ­λει α) τρεις (3) συνε­χό­με­νες μηνιαίες δόσεις της ρύθ­μι­σης ή καθυ­στε­ρή­σει την κατα­βολή των τριών (3) τελευ­ταίων δόσεων της ρύθ­μι­σης για το αντί­στοιχο χρονικό διά­στημα.

Αν ο οφει­λέ­της δεν υπο­βάλ­λει τις προ­βλε­πό­με­νες δηλώ­σεις φορο­λο­γίας εισο­δή­μα­τος και του φόρου προ­στι­θέ­με­νης αξίας, καθ’ όλο το διά­στημα της ρύθ­μι­σης των οφειλών του και μέχρι την εξό­φλησή της, εντός τριών (3) μηνών το αργό­τερο από την παρέ­λευση της προ­θε­σμίας υπο­βο­λής τους.

Αν έχει εντα­χθεί στη ρύθμιση του ν.4321/2015 με εσφαλ­μέ­νες βεβαιώ­σεις.

Αν δεν εξοφλεί ή τακτο­ποι­ή­σει κατά νόμιμο τρόπο τις νέες οφειλές του μετά την ημε­ρο­μη­νία υπα­γω­γής στη ρύθμιση νόμου 4321/2015, εντός της νόμιμης προ­θε­σμίας κατα­βο­λής τους.

Επίσης η ρύθμιση των 120 δόσεων του Ν. 4611/2019 χάνεται:

Αν ο οφει­λέ­της δεν κατα­βάλ­λει δύο (2) συνε­χό­με­νες μηνιαίες δόσεις της ρύθ­μι­σης ή καθυ­στε­ρή­σει την κατα­βολή των δύο (2) τελευ­ταίων δόσεων της ρύθ­μι­σης για το αντί­στοιχο χρονικό διά­στημα για ρύθμιση με τον ν.4611/2019.

Αν ο οφει­λέ­της δεν υπο­βάλ­λει τις προ­βλε­πό­με­νες δηλώ­σεις φορο­λο­γίας εισο­δή­μα­τος και του φόρου προ­στι­θέ­με­νης αξίας, καθ’ όλο το διά­στημα της ρύθ­μι­σης των οφειλών του και μέχρι την εξό­φλησή της, εντός τριών (3) μηνών το αργό­τερο από την παρέ­λευση της προ­θε­σμίας υπο­βο­λής τους.

Αν δεν εξοφλεί ή τακτο­ποι­ή­σει κατά νόμιμο τρόπο τις νέες οφειλές του μετά την ημε­ρο­μη­νία υπα­γω­γής στη ρύθμιση του νόμου 4611/2019 εντός διμήνου από τη λήξη προ­θε­σμίας κατα­βο­λής τους.

Αν υπο­πέ­σει σε φορο­λο­γι­κές παρα­βά­σεις καθ’ υπο­τροπή. Ως υπο­τροπή νοείται η δια­πί­στωση με την έκδοση πράξης επι­βο­λής προ­στί­μου εκ νέου διά­πρα­ξης οποιασ­δή­ποτε παρά­βα­σης.

Πώς θα επα­νε­ντα­χθούν

Ειδι­κό­τερα, εξε­τά­ζε­ται να επα­νε­ντα­χθούν στις 100-120 δόσεις:

Οι οφει­λέ­τες που πλη­ρού­σαν τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις επα­νέ­ντα­ξης, όπως δια­πι­στώ­νε­ται μετά από έλεγχο που διε­νερ­γεί­ται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., και οι οποίοι υπέ­βα­λαν την αίτηση επα­νέ­ντα­ξης μετά την 01.01.2021. Στην περί­πτωση αυτή, οι οφει­λέ­τες δεν υπο­χρε­ού­νται να υπο­βά­λουν νέα αίτηση.

Οι οφει­λέ­τες, που πλη­ρού­σαν τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις επα­νέ­ντα­ξης μέχρι τέλος Δεκεμ­βρίου 2020, αλλά δεν υπέ­βα­λαν την αίτηση επα­νέ­ντα­ξης, εφόσον υπο­βά­λουν τη σχετική αίτηση στην αρμόδια Υπη­ρε­σία (Δ.Ο.Υ./Ελεγ­κτικό Κέντρο/Ε.Μ.ΕΙΣ.) μέχρι και 29.04.2021 και:

α) είτε η προ­θε­σμία κατα­βο­λής της δόσης Ιανουα­ρίου και Φεβρουα­ρίου 2021 έχει παρα­τα­θεί,

β) είτε έχουν εξο­φλή­σει του­λά­χι­στον τη δόση Ιανουα­ρίου 2021 και Φεβρουα­ρίου 2021.

Χωρίς τη συν­δρομή των παρα­πάνω προ­ϋ­πο­θέ­σεων εξό­φλη­σης ή παρά­τα­σης κατα­βο­λής των προ­α­να­φε­ρό­με­νων δόσεων, οι οφει­λέ­τες δεν δύνα­νται να επα­νε­ντα­χθούν στις ρυθ­μί­σεις των 100-120 δόσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, όσοι εξ αυτών που δεν μπορούν να επα­νε­ντα­χθούν έχουν το δικαί­ωμα να εντά­ξουν τις οφειλές τους στην πάγια ρύθμιση και να ρυθ­μί­σουυν την απο­πλη­ρωμή των χρεών τους (του τμή­μα­τος που απο­μέ­νει), σε 24 ή σε 48 δόσεις ανάλογα με το είδος της οφειλής. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται πως οι 24 δόσεις αφορούν τακτι­κές οφειλές όπως ο φόρος εισο­δή­μα­τος και ο ΕΝΦΙΑ και οι 48 δόσεις αφορούν έκτα­κτες οφειλές όπως ο φόρος κλη­ρο­νο­μιάς.

Σημειώ­νε­ται ότι η τελευ­ταία δυνα­τό­τητα είχε δοθεί σε οφει­λέ­τες που πλη­ρού­σαν τις αρχικές προ­ϋ­πο­θέ­σεις επα­νέ­ντα­ξης στις ρυθ­μί­σεις μέχρι το τέλος Δεκεμ­βρίου 2020, αλλά δεν είχαν υπο­βά­λει τις προ­βλε­πό­με­νες αιτή­σεις μέχρι τις 31 Δεκεμ­βρίου 2020.

Ειδι­κό­τερα, οι οφει­λέ­τες μπο­ρού­σαν να επα­νε­ντα­χθούν μέχρι τις 29 Απρι­λίου στις 100 ή στις 120 δόσεις, εφόσον πλη­ρού­σαν τις απα­ραί­τη­τες προ­ϋ­πο­θέ­σεις, οι οποίες είναι:

Να έχει υπο­βλη­θεί ηλε­κτρο­νικά αίτηση στην ψηφιακή πλατ­φόρμα mybusinessSupport της ΑΑΔΕ ή στην αρμόδια Υπη­ρε­σία (Δ.Ο.Υ./Ελεγ­κτικό Κέντρο/Ε.Μ.ΕΙΣ.) μέχρι 31.12.2020,

Να έχει κατα­βλη­θεί εμπρό­θε­σμα η δόση του Δεκεμ­βρίου 2020.

Να έχουν τακτο­ποι­ή­σει ή εξο­φλή­σει οι οφει­λέ­τες με νόμιμο τρόπο ληξι­πρό­θε­σμες οφειλές μέχρι 31.12.2020 και

Να έχει γίνει εξό­φληση της προ υπάρ­χου­σας ρύθ­μι­σης ως εξής: Μέχρι την 31.12.2019 για την ρύθμιση του νόμου 4321.2015 και μέχρι την 31.01.2020 για την ρύθμιση του νόμου 4611/2019.

Πηγή: imerisia.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.