ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε ιστορικό χαμηλό οι βάσεις Ιατρικής – Η διαμόρφωση των βάσεων και οι ανατροπές – Oι εκτιμήσεις ανά πεδίο

news room 5 λεπτά ανάγνωση
πανελλαδικές

Τρεις είναι οι παρά­γο­ντες που δια­μορ­φώ­νουν τις βάσεις: O αριθμός των εισα­κτέων, οι επι­δό­σεις των υπο­ψη­φίων και οι προ­τι­μή­σεις των υπο­ψη­φίων όταν δηλώ­νουν τις σχολές στο μηχα­νο­γρα­φικό. Αυτός ο τρίτος παρά­γο­ντας, που είναι άγνω­στος όταν κάνουμε την εκτί­μηση των βάσεων, είναι υπεύ­θυ­νος για τις εκπλή­ξεις που μας επι­φυ­λάσ­σουν κάθε χρόνο οι βάσεις.

Δείτε εδώ τον πίνακα με την άνοδο και την πτώση των βάσεων ανα σχολή – ΑΕΙ

Φέτος ανα­μέ­νουμε αρκετές αλλαγές στον τρόπο που δηλώ­νουν τις σχολές οι υπο­ψή­φιοι. Ο κορω­νο­ϊός και οι οικο­νο­μι­κές του συνέ­πειες είναι πιθανό να λει­τούρ­γη­σαν απο­τρε­πτικά στη δήλωση σχολών μακριά από την οικο­γε­νειακή εστία. Η θέσπιση νέων όρων για τις μετεγ­γρα­φές φοι­τη­τών, κυρίως η βάση της μετεγ­γρα­φής και η αλλαγή στις αντι­στοι­χίες των σχολών θα μειώ­σουν τον αριθμό των φοι­τη­τών που παίρ­νουν μετεγ­γραφή και απέ­τρε­ψαν κάποιους υπο­ψη­φί­ους να δηλώ­σουν σχολές στην Περι­φέ­ρεια για να έρθουν μετά με μετεγ­γραφή. Ολα αυτά ανα­μέ­νε­ται να έχουν συμβεί και να επη­ρε­ά­σουν τη δια­μόρ­φωση των βάσεων. Δεν γνω­ρί­ζουμε, όμως, την έκταση του φαι­νο­μέ­νου. Δεν είναι μετρή­σι­μες αυτές οι αλλαγές, γιατί δεν έχουμε τα στοι­χεία, συνεπώς δεν μπορούν να συμπε­ρι­λη­φθούν στη μελέτη για την εκτί­μηση των βάσεων, που στη­ρί­ζε­ται μόνο στους άλλους δύο παρά­γο­ντες που είναι ο αριθμός των εισα­κτέων και οι επι­δό­σεις των υπο­ψη­φίων.

Φέτος είχαμε αλλαγή και στον αριθμό των εισα­κτέων, μετά τη σωστή απόφαση του υπουρ­γείου Παι­δείας να δώσει τις θέσεις που θα περισ­σέ­ψουν από τους υπο­ψη­φί­ους του παλαιού συστή­μα­τος στους υπο­ψη­φί­ους με το νέο σύστημα. Προ­φα­νώς δεν γνω­ρί­ζουμε ούτε πόσες θα είναι αυτές οι θέσεις ούτε σε ποια τμήματα. Μπο­ρούμε να υπο­θέ­σουμε ότι θα είναι κυρίως θέσεις σε χαμηλής ζήτησης τμήματα στην Περι­φέ­ρεια. Ούτε αυτό είναι μετρή­σιμο στοι­χείο. Η απόφαση αυτή θα επη­ρε­ά­σει κυρίως τους υπο­ψη­φί­ους του 4ου επι­στη­μο­νι­κού πεδίου, όπου η άνοδος των βάσεων θα είναι μικρό­τερη από την αρχική μας εκτί­μηση. Ας περι­μέ­νουμε να δούμε με την ανα­κοί­νωση των βάσεων ανά επι­στη­μο­νικό πεδίο.

Πτώση ρεκόρ στις ιατρι­κές σχολές

1ο ΠΕΔΙΟ
Μικρή αύξηση σε υψη­λό­βαθ­μες σχολές

Σημα­ντική είναι η μείωση του αριθμού των υπο­ψη­φίων που επέ­λε­ξαν τις Ανθρω­πι­στι­κές Σπουδές, αφού φέτος οι υπο­ψή­φιοι του παλαιού και του νέου συστή­μα­τος είναι 23.886, λιγό­τε­ροι από τις 25.237 υπο­ψη­φί­ους του 2019. Οι υπο­ψή­φιοι του νέου συστή­μα­τος είναι 21.597. Οι επι­δό­σεις στα Αρχαία Ελλη­νικά και την Ιστορία ήταν καλύ­τε­ρες στις υψηλές βαθ­μο­λο­γι­κές κλί­μα­κες και χει­ρό­τε­ρες στις χαμη­λό­τε­ρες κλί­μα­κες της βαθ­μο­λο­γίας. Οι επι­δό­σεις στη Νέα Ελλη­νική Γλώσσα και Λογο­τε­χνία ήταν σε όλη τη βαθ­μο­λο­γική κλίμακα χει­ρό­τε­ρες. Ανα­μέ­νουμε, λοιπόν, να έχουμε μία μικρή αύξηση των βάσεων στις υψη­λό­βαθ­μες σχολές του πεδίου της τάξεως των 50 μορίων το πολύ και πτώση των βάσεων από τις 16.000 μόρια και κάτω, που στις χαμη­λό­βαθ­μες σχολές μπορεί να φτάσει και τα 800 μόρια, με το όριο εισα­γω­γής περίπου στις 8.000 μόρια.

2ο ΠΕΔΙΟ
Πτώση έως και 1.200 μόρια

Οι υπο­ψή­φιοι πέρυσι ήταν 23.648 ενώ φέτος 16.416, εκ των οποίων 15.193 με το νέο σύστημα. Αυτό μας δείχνει ότι έχουμε μία στροφή των υπο­ψη­φίων από το 2ο πεδίο προς το 4ο που παρου­σί­ασε αύξηση του αριθμού των υπο­ψη­φίων. Το 2ο πεδίο θεω­ρεί­ται ότι έχει πιο δύσκολα μαθή­ματα από το 4ο. Η Φυσική και η Χημεία είναι δυσκο­λό­τε­ρες από την Οικο­νο­μία και την Πλη­ρο­φο­ρική, έτσι οι υπο­ψή­φιοι που ψάχνουν τον ευκο­λό­τερο δρόμο προς το Πανε­πι­στή­μιο επι­λέ­γουν το 4ο πεδίο. Οι σχολές πλη­ρο­φο­ρι­κής που είναι κοινές στο 2ο και 4ο προ­σεγ­γί­ζο­νται ευκο­λό­τερα από το 4ο πεδίο, για αυτό έχουμε αυτή τη στροφή των υπο­ψη­φίων προς το 4ο. Οσοι επέ­λε­ξαν το 2ο πεδίο θα περά­σουν όλοι και το κατώφλι εισα­γω­γής ανα­μέ­νε­ται να βρεθεί περίπου στις 4.000 μόρια με την πτώση των βάσεων να ξεκινά από τα 200 μόρια στις υψη­λό­βαθ­μες σχολές και στις χαμη­λό­βαθ­μες σχολές να φθάνει περί τα 1.200 μόρια.

3ο ΠΕΔΙΟ
Λιγό­τε­ροι υπο­ψή­φιοι και ιστο­ρικό χαμηλό

Μέχρι πέρυσι μπο­ρού­σαν να δηλώ­σουν τις σχολές του 3ου πεδίου και οι υπο­ψή­φιοι των άλλων πεδίων εξε­τα­ζό­με­νοι και σε ένα επι­πλέον μάθημα τη Βιο­λο­γία Γενικής Παι­δείας. Από φέτος δεν υπάρχει αυτή η δυνα­τό­τητα. Ακόμη οι περισ­σό­τε­ροι υπο­ψή­φιοι που εξε­τά­στη­καν για δεύτερη φορά επέ­λε­ξαν να εξε­τα­στούν με το παλαιό σύστημα, έχουμε, λοιπόν, μεγάλη μείωση του αριθμού των υπο­ψη­φίων του πεδίου. Οι υπο­ψή­φιοι που είχαν το δικαί­ωμα να δηλώ­σουν τις σχολές του πεδίου φέτος ήταν 10.989, ενώ πέρυσι οι υπο­ψή­φιοι που δια­γω­νί­στη­καν στη Βιο­λο­γία Προ­σα­να­το­λι­σμού ήταν 16.802, ενώ ο συνο­λι­κός αριθμός των υπο­ψη­φίων που είχαν δικαί­ωμα να δηλώ­σουν τις σχολές του πεδίου ήταν 26.378, χωρίς αυτό να σημαί­νει ότι δήλωσαν όλοι σχολές του 3ου πεδίου. Οι επι­δό­σεις των υπο­ψη­φίων ήταν πολύ χαμη­λό­τε­ρες στη Βιο­λο­γία και τη Νέα Ελλη­νική Γλώσσα και Λογο­τε­χνία και υψη­λό­τε­ρες στη Φυσική. Ανα­μέ­νουμε μεγάλη πτώση των βάσεων, που θα οδη­γή­σει τις βάσεις των ιατρι­κών σχολών σε ιστο­ρικό χαμηλό με τη βάση της Ιατρι­κής Αλε­ξαν­δρού­πο­λης να ανα­μέ­νε­ται περί τις 17.375 μόρια. Στις χαμη­λό­βαθ­μες σχολές του πεδίου ανα­μέ­νουμε πτώση των βάσεων περισ­σό­τερο από 2.000 μόρια. Το κατώφλι εισα­γω­γής θα βρεθεί περί τις 5.500 μόρια.

4ο ΠΕΔΙΟ
Προ­σθήκη επι­πλέον θέσεων

Οι υπο­ψή­φιοι πέρυσι ήταν 24.122, ενώ φέτος ήταν 24.686 του παλαιού και του νέου συστή­μα­τος, με τους υπο­ψη­φί­ους με το νέο σύστημα να είναι 23.386. Πρό­κει­ται για το μόνο πεδίο που έχουμε αύξηση των υπο­ψη­φίων. Οι υπο­ψή­φιοι του παλαιού συστή­μα­τος θα εισα­χθούν όλοι και θα περισ­σέ­ψουν θέσεις που θα δοθούν στους υπο­ψη­φί­ους του νέου συστή­μα­τος. Δεν γνω­ρί­ζουμε πόσες θέσεις και σε ποια τμήματα θα δοθούν οι επι­πλέον θέσεις, αφού πρό­κει­ται για τις θέσεις που θα περισ­σέ­ψουν. Οι επι­δό­σεις των υπο­ψη­φίων ήταν πολύ καλύ­τε­ρες στην Οικο­νο­μία, χει­ρό­τε­ρες στην Πλη­ρο­φο­ρική και περίπου ίδιες στα Μαθη­μα­τικά. Η άνοδος των βάσεων θα είναι μικρό­τερη από αυτή που αρχικά ανα­μέ­ναμε, με την προ­σθήκη των επι­πλέον θέσεων. Θα εισα­χθούν, τελικά, και σ’ αυτό το πεδίο σχεδόν όλοι οι υπο­ψή­φιοι, με το κατώφλι εισα­γω­γής να βρί­σκε­ται περί τις 4.200 μόρια. Στις υψη­λό­βαθ­μες σχολές του πεδίου ανα­μέ­νουμε μικρή πτώση των βάσεων της τάξεως των 50 έως 100 μορίων και από τις 16.000 μόρια και κάτω έχουμε αύξηση των βάσεων που μπορεί να φθάσει και τα 500 μόρια στις σχολές γύρω από τις 10.000 μόρια, για να έχουμε περίπου τις ίδιες βάσεις με πέρυσι στις σχολές με πολύ χαμηλή βάση.

Να θυμί­σουμε στους υπο­ψη­φί­ους ότι οι εγγρα­φές θα γίνουν ηλε­κτρο­νικά, σε ημε­ρο­μη­νίες που θα ανα­κοι­νώ­σει το υπουρ­γείο Παι­δείας και να ευχη­θούμε καλές σπουδές στους νέους φοι­τη­τές.

Πηγή: kathimerini.gr

Στράτος Στρα­τη­γά­κης

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.