ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μάνος Κόνσολας: “Το προσφυγικό είναι θέμα εθνικής ασφάλειας”

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Κόνσολας

Συνέ­ντευξη στον Νίκο Σου­γλέρη για την Εφη­με­ρίδα «Παρα­σκή­νιο»

  1. Κύριε Κόνσολα, υπάρχει ανη­συ­χία για τις επι­πτώ­σεις που μπορεί να έχει στον του­ρι­σμό, η επι­δη­μία του κορο­νοϊού, που ήδη έχει επι­πτώ­σεις στην οικο­νο­μία. Ποια είναι η εκτί­μηση σας και ποια μέτρα θα πάρετε προς αυτή την κατεύ­θυνση;

Δεν υπάρχει λόγος ανη­συ­χίας, κύριε Σου­γλέρη, από τη στιγμή που υγειο­νο­μικά λαμ­βά­νο­νται όλα τα απα­ραί­τητα μέτρα και η χώρα μας είναι θωρα­κι­σμένη. Η Κίνα είναι σχετικά μικρή αγορά για εμάς, θα υπάρ­χουν κάποιες συνέ­πειες  λόγω των ακυ­ρώ­σεων, αλλά όχι τόσο μεγάλες.

Από την άλλη πλευρά, μπο­ρούμε να αντι­σταθ­μί­σουμε αυτές τις απώ­λειες με μια στο­χευ­μένη καμπά­νια σε ταξι­διώ­τες που επι­λέ­γουν την Ασία, αλλά λόγω κορο­νοϊού θα επι­λέ­ξουν άλλους και πιο ασφα­λείς προ­ο­ρι­σμούς. Η Ελλάδα είναι ένας από αυτούς. Μπο­ρούμε, επίσης, να αξιο­ποι­ή­σουμε και το γεγονός ότι η κρουα­ζιέρα λόγω του κορο­νοϊού αναζητά, πλέον, home ports στη Μεσό­γειο, κάτι που μπο­ρούμε να το αξιο­ποι­ή­σουμε.

 

  1. Ένας από τους στρα­τη­γι­κούς στόχους που έχετε θέσει για τα επόμενα χρόνια είναι η ανα­βάθ­μιση της του­ρι­στι­κής εκπαί­δευ­σης. Τι περι­λαμ­βά­νει αυτή η ανα­βάθ­μιση;

Περι­λαμ­βά­νει μια μεγάλη και ουσια­στική μεταρ­ρύθ­μιση. Ό, τι θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια, κύριε Σου­γλέρη. Άλλωστε, την ανάγκη ανα­βάθ­μι­σης της του­ρι­στι­κής εκπαί­δευ­σης στην Ελλάδα ανα­γνώ­ρισε και ο Γενικός Γραμ­μα­τέας του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Του­ρι­σμού, κ.  Zurab Pololikashvili, κατά την πρό­σφατη επί­σκεψή του.

Η εντολή του Πρω­θυ­πουρ­γού είναι να προ­χω­ρή­σουμε στον πλήρη εκσυγ­χρο­νι­σμό του σημε­ρι­νού μοντέ­λου του­ρι­στι­κής εκπαί­δευ­σης, που θα πρέπει να είναι συμβατό με τα ευρω­παϊκά πρότυπα και με τις προ­κλή­σεις του μέλ­λο­ντος.

Μιλάμε για ανα­βάθ­μιση του επι­πέ­δου σπουδών σε όλο το φάσμα των δομών της του­ρι­στι­κής εκπαί­δευ­σης που επο­πτεύει το Υπουρ­γείο Του­ρι­σμού, το οποίο θα συν­δέ­ε­ται με την αγορά και τις πραγ­μα­τι­κές ανάγκες των επι­χει­ρή­σεων. Και­νο­το­μία απο­τε­λεί η δημιουρ­γία αγγλό­φω­νων τμη­μά­των, αφού στρα­τη­γι­κός μας στόχος είναι να μετα­τρα­πεί η Ελλάδα σε κέντρο της του­ρι­στι­κής εκπαί­δευ­σης στην ευρύ­τερη περιοχή της Μεσο­γείου.

 

  1. Το μετα­να­στευ­τικό απο­τε­λεί μεγάλο πρό­βλημα για την κυβέρ­νηση. Τα νησιά σηκώ­νουν τερά­στιο βάρος και υπάρ­χουν αντι­δρά­σεις. Υπάρχει διέ­ξο­δος σε αυτό το πρό­βλημα;

Κύριε Σου­γλέρη, το μετα­να­στευ­τικό είναι πρό­βλημα για τη χώρα. Η κυβέρ­νηση προ­χώ­ρησε στην αλλαγή της πολι­τι­κής που μετέ­τρεψε το μετα­να­στευ­τικό σε πρό­βλημα για τη χώρα, και η πολι­τική αυτή έχει ονο­μα­τε­πώ­νυμο, είναι η πολι­τική που ακο­λού­θησε η κυβέρ­νηση του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Αλλά­ξαμε το σύστημα απο­νο­μής ασύλου για να επι­τα­χυν­θούν οι δια­δι­κα­σίες και να ξεκι­νή­σουν να γίνο­νται άμεσα επα­να­προ­ω­θή­σεις, τα σύνορα, πλέον, φρου­ρού­νται και μπαί­νουν κανόνες ελέγχου στη λει­τουρ­γία των ΜΚΟ.  Το μήνυμα είναι σαφές: όποιος μπαίνει παρά­νομα στη χώρα και δεν έχει την ιδιό­τητα του πρό­σφυγα θα κρα­τεί­ται και θα επα­να­προ­ω­θεί­ται.

Αυτό που πρέπει να αντι­λη­φθούν επι­τέ­λους κάποιοι είναι ότι η δια­χεί­ριση του μετα­να­στευ­τι­κού απο­τε­λεί θέμα εθνικής ασφά­λειας.

Τα νησιά απο­τέ­λε­σαν θύμα της πολι­τι­κής της προη­γού­με­νης κυβέρ­νη­σης που τα μετέ­τρεψε σε απο­θή­κες ανθρώ­πων, για αυτό και έχει σημασία να προ­χω­ρή­σουν οι επα­να­προ­ω­θή­σεις, να περάσει ένα ισχυρό μήνυμα απο­τρο­πής και εφαρ­μο­γής των νόμων. Να κατα­λά­βουν όλοι ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Αντι­λαμ­βά­νο­μαι την ανη­συ­χία των νησιω­τών, πρέπει, όμως, να δώσουν πίστωση χρόνου στο σχέδιο της κυβέρ­νη­σης για να υπάρ­ξουν απο­τε­λέ­σματα.

  1. H Τουρκία εντεί­νει την προ­κλη­τι­κό­τητα και την επι­θε­τι­κό­τητά της στο Αιγαίο, αμφι­σβη­τώ­ντας τα κυριαρ­χικά μας δικαιώ­ματα. Πολλοί προ­τεί­νουν τη λύση της προ­σφυ­γής στο Διεθνές Δικα­στή­ριο της Χάγης, θεω­ρείτε ότι είναι η ενδε­δειγ­μένη λύση;

H Τουρκία, κύριε Σου­γλέρη, αμφι­σβη­τεί, όχι μόνο το Διεθνές Δικα­στή­ριο της Χάγης, αλλά και τους κανόνες του Διε­θνούς Δικαίου. Δεν δέχεται ότι τα νησιά, αλλά ακόμα και η Κρήτη, έχουν υφα­λο­κρη­πίδα. Παράλ­ληλα, εγείρει και μια σειρά από άλλα ζητή­ματα, όπως οι γκρίζες ζώνες, η ανα­θε­ώ­ρηση της συν­θή­κης της Λωζάν­νης, η απο­στρα­τιω­τι­κο­ποί­ηση των νησιών του Αιγαίου ενώ αμφι­σβη­τεί ευθέως την κυριό­τητα νησιών και βρα­χο­νη­σί­δων που ανήκουν στην Ελλάδα βάσει διεθνών συν­θη­κών.

Σε καμία περί­πτωση, όλα τα παρα­πάνω, δεν απο­τε­λούν βάση δια­λό­γου. Η Τουρκία επι­χει­ρεί να δημιουρ­γή­σει τετε­λε­σμένα, να μας σύρει σε διάλογο εφ’ όλης  της ύλης και για όλα όσα διεκ­δι­κεί και δεν της ανήκουν. Η δική μας απά­ντηση είναι το Διεθνές Δίκαιο, οι συμ­μα­χίες μας, η εθνική ενότητα, αλλά και η εμπέ­δωση της αντί­λη­ψης στη διεθνή κοι­νό­τητα ότι η Ελλάδα απο­τε­λεί παρά­γο­ντα στα­θε­ρό­τη­τας και ασφά­λειας στην περιοχή.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.