ΕΙΔΗΣΕΙΣ

“Κλείδωσε” με βάση την εμπορική αξία η προστασία της α’ κατοικίας

news room 1 λεπτό ανάγνωση
πολυκατοικιες

Με βάση την εμπο­ρική αξία του ακι­νή­του θα γίνεται ο υπο­λο­γι­σμός για το αν πρέπει να ενερ­γο­ποι­η­θεί ή όχι η προ­στα­σία της α’ κατοι­κίας στο διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη. Αυτό ανέφερε κυβερ­νη­τική πηγή που μετείχε στην ευρεία συντο­νι­στική σύσκεψη που έλαβε χώρα στο ΥΠΟΙΚ ενόψει της έλευσης των δανει­στών την επόμενη εβδο­μάδα.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι υπήρχε διχο­γνω­μία το προη­γού­μενο διά­στημα για το αν ο υπο­λο­γι­σμός θα γίνει με βάση την αντι­κει­με­νική αξία ή την εμπο­ρική (που είναι χαμη­λό­τερη). Έτσι, η εν λόγω απόφαση χρήσης της (χαμη­λό­τε­ρης) εμπο­ρι­κής αξίας φέρεται να ανοίγει τον δρόμο για ευρύ­τερη κάλυψη, δηλαδή και πιο ακριβών περιο­χών..

Η ίδια πηγή διευ­κρί­νισε ότι δεν θα υπάρχει νέα παρά­ταση στον νόμο Κατσέλη πέραν της 28ης Φεβρουα­ρίου, μετα­φέ­ρο­ντας έτσι τη βεβαιό­τητα ότι θα βρεθεί έως τότε η λύση (σ.σ. το τελευ­ταίο διάσημα εντεί­νο­νται οι φόβοι περί νέας καθυ­στέ­ρη­σης και των επι­πτώ­σεων που μία τέτοια εξέλιξη θα έχει.

Επι­σή­μανε ότι στο τραπέζι των δια­βου­λεύ­σεων που συνε­χί­σθη­καν και σήμερα σε επίπεδο τεχνι­κών κλι­μα­κίων βρί­σκο­νται τεχνι­κές λεπτο­μέ­ρειες, αλλά και ότι παρα­μέ­νει η δια­φω­νία ανα­φο­ρικά με το όριο αξίας του ακι­νή­του που θα μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση, καθώς με τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις για το “κούρεμα” των δανείων. (σε ποια ανα­λο­γία αξίας δανείου προς αξία ακι­νή­του).

Για το θέμα οι τρά­πε­ζες συνα­ντώ­νται την ερχό­μενη Δευτέρα, 21 του μηνός, με τον υπουργό Επι­κρα­τείας, Αλέκο Φλα­μπου­ράρη. Την ερχό­μενη εβδο­μάδα -Τρίτη 22 και Πέμπτη 24 Ιανουαρίου- το νέο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη θα συζη­τη­θεί σε επίπεδο υπουρ­γών κυβέρ­νη­σης και δανει­στών. Βασικά ζητή­ματα για τις τρά­πε­ζες απο­τε­λούν η διάρ­κεια επι­μή­κυν­σης που θα προ­σφέ­ρουν οι τυπο­ποι­η­μέ­νες ρυθ­μί­σεις που θα χορη­γού­νται στους οφει­λέ­τες, το επι­τό­κιο των ρυθ­μί­σεων και το ύψος του προ­σφε­ρό­με­νου “κου­ρέ­μα­τος”. Επίσης, το αν θα ρυθ­μί­ζο­νται όλες οι οφειλές του δανειο­λή­πτη, δηλαδή πέρα από τα δάνεια προς τις τρά­πε­ζες, οφειλές σε εφορία, ασφα­λι­στικά ταμεία και ΔΕΚΟ (κάτι, πάντως, που ισχύει ήδη).

Μετέ­ω­ροι οι ΓΓ

Άλλη πηγή που μετείχε στη σύσκεψη παρα­δέ­χθηκε ότι πλέον είναι άπια­στος ο στόχος της τοπο­θέ­τη­σης μέσω ΑΣΕΠ των Γενικών Γραμ­μα­τέων εντός των περι­θω­ρίων που θέτουν οι δανει­στές. Ο λόγος για ένα από τα 16 προ­α­παι­τού­μενα που έπρεπε – εξ ανα­βο­λής από την προη­γού­μενη Άνοιξη – να ολο­κλη­ρω­θεί έως και τον Δεκέμ­βριο. “Είναι φορ­τω­μένο το ΑΣΕΠ” σημεί­ωσε χαρα­κτη­ρι­στικά η ίδια πηγή σε ερώτημα για το αν οι τοπο­θε­τή­σεις θα γίνουν εγκαί­ρως. Για το αν θα υπάρξει πρό­βλημα με τους δανει­στές είπε “έχουμε καλύψει τα 5 από 6 (πεδία) που είχαμε”, υπο­νο­ώ­ντας ότι θα πάθει κάποιος συμ­βι­βα­σμός.

Στην σύσκεψη υπό τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσα­κα­λώτο μετεί­χαν ο υφυ­πουρ­γός παρά τω Πρω­θυ­πουργό Δημή­τρης Λιάκος, η Υπουρ­γός Εργα­σίας Έφη Αχτσιό­γλου, ο υπουρ­γός Δικαιο­σύ­νης Μιχάλης Καλο­γή­ρου και η υπουρ­γός Διοι­κη­τι­κής Ανα­συ­γκρό­τη­σης Μαρι­λίζα Ξενο­για­να­κο­πού­λου.

Πηγή capital.gr

Της Δήμη­τρας Καδδά 

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.