ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε 87 ανήλθαν τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς!

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΣYNENTEYΞH TYΠOY ΦΩTIA

Αθήνα, 27

Ένας ακόμη άνθρω­πος προ­στέ­θηκε στην μακρά λίστα των θυμάτων από τη φωτιά στο Μάτι: Πρό­κει­ται για έναν 62χρονο που νοση­λευό­ταν στην Ομάδα Εντα­τι­κής Θερα­πείας του Ευαγ­γε­λι­σμού.

Νωρί­τερα, την ολο­κλή­ρωση των νεκρο­το­μών στις 86 σορούς που μετα­φέρ­θη­καν στην ιατρο­δι­κα­στική υπη­ρε­σία της Αθήνας είχε ανα­κοι­νώ­σει ο προϊ­στά­με­νος της Υπη­ρε­σίας Νίκος Καρα­κού­κης.

Όπως είπε ολο­κλη­ρώ­θηκε η ιατρο­δι­κα­στική έρευνα επί των 86 νεκρών που είχαν μετα­φερ­θεί στην ιατρο­δι­κα­στική υπη­ρε­σία Αθηνών. Πλέον, η δια­δι­κα­σία περνά στην απο­κλει­στική ευθύνη της Διεύ­θυν­σης Εγκλη­μα­το­λο­γι­κών Εργα­στη­ρίων της Αστυ­νο­μίας προ­κει­μέ­νου να γίνει η ταυ­το­ποί­ηση των θυμάτων.

Σύμφωνα με την εξήγηση που έδωσε αργό­τερα ο κ.Καρα­κού­κης, η διαφορά στον αριθμό των θυμάτων που ανα­κοί­νωσε ο ίδιος και σε εκείνον που δίνει επίσημα η Πυρο­σβε­στική έγκει­ται στο γεγονός ότι σε μία σορό, οι ιατρο­δι­κα­στές εντό­πι­σαν υπο­λείμ­ματα βιο­λο­γι­κού υλικού (π.χ. τμήματα οστών) και από άλλους ανθρώ­πους. Αυτό δεν θα μπο­ρούσε να το δια­πι­στώ­σει η Πυρο­σβε­στική, παρά μονάχα ιατρο­δι­κα­στής. Η ανα­τρι­χια­στική, αλλά ουσια­στική, αυτή δια­πί­στωση, ανα­δει­κνύει περί­τρανα την κόλαση που προ­κά­λεσε η πυρ­κα­γιά, αφού άνθρω­ποι απο­τε­φρώ­θη­καν εντελώς.

Σημειώ­νε­ται ότι στις μονάδες εντα­τι­κής θερα­πείας των νοσο­κο­μείων της Αττικής νοση­λεύ­ο­νται πλέον δια­σω­λη­νω­μέ­νοι 10 τραυ­μα­τίες από τη φωτιά στο Μάτι. Δύο από τα τέσσερα παιδιά που παρέ­με­ναν στο Αγία Σοφία πήραν σήμερα εξι­τή­ριο.

Είπαν – ξείπαν στην

συνέ­ντευξη παρωδία

για να δικαιο­λο­γή­σουν

τα αδι­καιο­λό­γητα

Κυνι­κό­τητα, “σκαστές” αντι­φά­σεις και ήξεις αφήξεις χαρα­κτή­ρι­σαν την κυβερ­νη­τική συνέ­ντευξη τύπου – παρωδία που δόθηκε το βράδυ της Πέμπτης με απο­κο­ρύ­φωμα το διπλό αλλά αυτο­α­ναι­ρού­μενο σενάριο που έδωσε ο αρχηγός της Πυρο­σβε­στι­κής Σωτήρης Τερ­ζού­δης για τον ακριβή χρόνο αντί­δρα­σης στην φωτιά στο Νταού Πεντέ­λης που τελικά κατέ­ληξε στο Μάτι “θερί­ζο­ντας” 87 ανθρώ­πι­νες ζωές.

Αρχικά, όπως φαί­νε­ται και απο το video της συνέ­ντευ­ξης, ο κ. Τερ­ζού­δης είπε: «Στις 16:49 εκδη­λώ­νε­ται φωτιά στο Νέο Βουτζά στην Καλ­λι­τε­χνού­πολη και στις 17:15 έχουμε την άφιξη των πρώτων 22 υδρο­φό­ρων οχη­μά­των και επι­πλέον πεζο­πό­ρου τμή­μα­τος».

Παρα­δοχή, εκούσια ομο­λο­γία ή λάθος εκ παρα­δρο­μής;

Σε κάθε περί­πτωση ο αρχηγός της Πυρο­σβε­στι­κής απο­κά­λυψε πως ο χρόνος αντί­δρα­σης ήταν 26 ολό­κληρα λεπτά αν και όπως ανα­φέ­ρουν όλοι οι ειδικοί απαι­τεί­ται άμεση παρέμ­βαση στην “πηγή” καθώς αν το πύρινο μέτωπο ξεφύγει τότε το στα­μα­τάει μόνο η θάλασσα όπως και έγινε.

Για την ομο­λο­γη­μένη ολι­γω­ρία ζήτησε εξη­γή­σεις ο δημο­σιο­γρά­φος του “Πρώτου Θέματος” και αρχι­συ­ντά­κτης του protothema.gr Μάκης Πολ­λά­τος. Το σχετικό video απο την συνέ­ντευξη τύπου απο­τυ­πώ­νει με ακρί­βεια, την αμη­χα­νία και την σύγχυση που επι­κρά­τησε μεταξύ του υπουρ­γού Προ­στα­σίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και τοιυ κ. Τερ­ζούδη που κατέ­ληξε σε είπα… ξείπα.

Ο αρχηγός της Πυρο­σβε­στι­κής μετά τις προ­σε­κτι­κές νου­θε­σίες του κ. Τόσκα είπε: «Είπα ότι ώρα έναρξης πυρ­κα­γιάς 16:49. Κλι­μά­κωση πυρο­σβε­στι­κών οχη­μά­των στις 17:15, 22 υδρο­φόρα πυρο­σβε­στικά οχήματα και μία μονάδα πεζο­πό­ρου τμή­μα­τος. Αυτό είπα. Το πρώτο όχημα ήταν πλησίον και πήγε, αλλά η έκταση και η ένταση ήταν τέτοια, που δεν μπόρεσε να την απο­τρέ­ψει».

Ούτε συγ­γνώμη,

ούτε φιλό­τιμο…

Εκτός αυτού θα περί­μενε κανείς στη συνέ­ντευξη Τύπου της κυβέρ­νη­σης, στην οποία συμ­με­τεί­χαν ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος, Δημή­τρης Τζα­να­κό­που­λος, ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Προ­στα­σίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και οι αρχηγοί της Πυρο­σβε­στι­κής και της Αστυ­νο­μίας, να κάνουν την αυτο­κρι­τική τους, να απο­λο­γη­θούν για την τρα­γω­δία και να ζητή­σουν μια «συγ­γνώμη» για τα δεκάδες θύματα. Αντί γι’ αυτό, ακού­σαμε από το στόμα τους να δηλώ­νουν «περή­φα­νοι», να κατη­γο­ρούν τους ισχυ­ρούς ανέμους και τους κατοί­κους για την καθυ­στε­ρη­μένη αντί­δρασή τους και να ξεπερ­νούν κάθε όριο, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι «δεν έκαναν κάποιο λάθος», ότι «θα έκαναν και πάλι τα ίδια» και ότι «ήταν ανθρω­πί­νως αδύνατο να εκκε­νώ­σουν την περιοχή σε τόσο σύντομο χρονικό διά­στημα».

Οι εκπρό­σω­ποι της κυβέρ­νη­σης, της αστυ­νο­μίας και της πυρο­σβε­στι­κής, επι­χεί­ρη­σαν με κάθε τρόπο να απο­δεί­ξουν ότι ήταν ένα συντο­νι­σμένο σχέδιο για να κάψουν την περιοχή και ενδε­χο­μέ­νως να είναι έτσι, και ότι η πολι­τεία έκανε ό,τι «ήταν ανθρω­πί­νως δυνατό» για να σωθούν οι κάτοι­κοι. Οι άνεμοι όντως ήταν ισχυροί, τα προ­βλή­ματα σε ένα τόσο δύσκολο περι­βάλ­λον ήταν μεγάλα, ωστόσο οι αρμό­διες αρχές ελέγ­χο­νται για την ευστο­χία στις εκτι­μή­σεις και προ­βλέ­ψεις τους, αλλά και την απο­δο­τι­κό­τητα του σχεδίου που εφάρ­μο­σαν για τη διάσωση των ανθρώ­πων που ήταν στην περιοχή. Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απο­λο­γι­σμό, υπάρ­χουν 87 νεκροί και δεκάδες αγνο­ού­με­νοι, όπως και περιου­σίες χιλιά­δων ανθρώ­πων να έχουν παρα­δο­θεί στη μανία της πύρινης λαί­λα­πας.

Τη συνέ­ντευξη Τύπου άνοιξε ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος, Δημή­τρης Τζα­να­κό­που­λος. «Παράλ­ληλη υπο­χρέ­ωση της πολι­τείας και της κυβέρ­νη­σης είναι να διε­ρευ­νή­σουν τα αίτια της τρα­γω­δίας. Συνε­δρί­ασε υπό τον πρω­θυ­πουργό διυ­πουρ­γική. Είχε δοθεί εντολή από τον Τσίπρα προ­κει­μέ­νου να επι­κοι­νω­νή­σει με ξένα κράτη, ώστε να δοθεί το δορυ­φο­ρικό στίγμα των πυρ­κα­γιών. Τα κλι­μά­κια επι­βε­βαί­ω­σαν τα ίχνη των δορυ­φό­ρων. Έχει ήδη ξεκι­νή­σει έρευνα και έχει δοθεί σχε­τι­κός φάκελος στις αρμό­διες δικα­στι­κές αρχές», τόνισε μεταξύ άλλων. «Από την πρώτη στιγμή ο πρω­θυ­πουρ­γός είχε δώσει εντολή να διε­ρευ­νη­θούν ταχύ­τατα και μεθο­δικά όλα τα στοι­χεία και να μην μείνει τίποτε ανα­πά­ντητο», δήλωσε ο Δημή­τρης Τζα­να­κό­που­λος στην έκτακτη συνέ­ντευξη Τύπου στο υπουρ­γείο Προ­στα­σίας του Πολίτη.

Ανα­κοί­νωσε ότι κατόπιν της επι­βε­βαί­ω­σης από μικτά κλι­μά­κια της Πυρο­σβε­στι­κής και του Στρατού, των πλη­ρο­φο­ριών που συλ­λέ­χθη­καν από δορυ­φό­ρους ανα­φο­ρικά με τις εστίες των πυρ­κα­γιών, ο πρω­θυ­πουρ­γός έδωσε εντολή να δια­βι­βα­στεί ο φάκελος των σχε­τι­κών στοι­χείων στις δικα­στι­κές αρχές, καθώς και να διε­ξα­χθεί η συνέ­ντευξη τύπου προ­κει­μέ­νου όλα τα απο­δει­κτικά στοι­χεία να τεθούν σε γνώση του ελλη­νι­κού λαού.

Συγκε­κρι­μένα, ο υπουρ­γός Επι­κρα­τείας και κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος σημεί­ωσε ότι με την Πυρο­σβε­στική, την Αστυ­νο­μία, τον Στρατό και τις άλλες διοι­κη­τι­κές αρχές να εξα­κο­λου­θούν με αμείωτη ένταση να δίνουν τη δύσκολη μάχη για την αντι­με­τώ­πιση των συνε­πειών των κατα­στρο­φι­κών πυρ­κα­γιών που οδή­γη­σαν στον άδικο χαμό δεκάδων συναν­θρώ­πων μας, παράλ­ληλη υπο­χρέ­ωση της κυβέρ­νη­σης και των αρχών είναι να διε­ρευ­νή­σουν ενδε­λε­χώς τα αίτια της τρα­γω­δίας αλλά και να ενη­με­ρώ­νουν τους πολίτες για την πορεία των ερευνών.

Ο κ. Τζα­να­κό­που­λος ενη­μέ­ρωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο συνε­δρί­ασε υπό τον πρω­θυ­πουργό διυ­πουρ­γική επι­τροπή προ­κει­μέ­νου να εξε­τά­σει τα στοι­χεία που συνέ­λε­ξαν όλες οι αρμό­διες αρχές για τα αίτια των κατα­στρο­φι­κών πυρ­κα­γιών, μετά από εντολές που είχε δώσει.

Ανέφερε ειδι­κό­τερα ότι ο πρω­θυ­πουρ­γός είχε δώσει εντολή στον υπουργό ‘Αμυνας ο οποίος επι­κοι­νώ­νησε με σύμ­μα­χες χώρες και ζήτησε στοι­χεία τόσο από δορυ­φό­ρους όσο και από UAV προ­κει­μέ­νου να εξα­κρι­βω­θούν με ακριβή τρόπο τα στίγ­ματα των πρώτων εστιών φωτιάς τόσο στην Κινέτα όσο και στο Νταού Πεντέ­λης.

Επίσης είχε δώσει εντολή στον υπουργό Ψηφια­κής Πολι­τι­κής να ενερ­γο­ποι­ή­σει τον ΕΛΔΟ, ο οποίος με τη σειρά του πήρε όλα τα δια­θέ­σιμα στοι­χεία από ευρω­παϊκά και διεθνή δορυ­φο­ρικά συστή­ματα.

Κατόπιν της συλ­λο­γής όλων των πλη­ρο­φο­ριών αξιο­λο­γή­θη­καν τα πρώτα στοι­χεία και ο πρω­θυ­πουρ­γός έδωσε εντολή μικτά κλι­μά­κια της Πυρο­σβε­στι­κής και του Στρατού να ελέγ­ξουν τα σημεία.

Τα κλι­μά­κια επι­βε­βαί­ω­σαν τα στοι­χεία των δορυ­φό­ρων καθώς βρήκαν τα ίχνη των εστιών από όπου ξεκί­νη­σαν οι πυρ­κα­γιές, ακριβώς εκεί που τα στίγ­ματα των δορυ­φό­ρων έδωσαν τις σχε­τι­κές πλη­ρο­φο­ρίες. Πρό­σθεσε ότι οι άνδρες της πυρο­σβε­στι­κής έχουν ξεκι­νή­σει έρευνες οι οποίες συνε­χί­ζο­νται.

Ο κ. Τζα­να­κό­που­λος σημεί­ωσε, τέλος, ότι ο πρω­θυ­πουρ­γός έδωσε εντολή να δια­βι­βα­στεί σχε­τι­κός φάκελος με τα στοι­χεία στις δικα­στι­κές αρχές, καθώς και να διε­ξα­χθεί η συνέ­ντευξη Τύπου προ­κει­μέ­νου όλα τα απο­δει­κτικά στοι­χεία που έχει στη διάθεσή της η κυβέρ­νηση να τεθούν σε γνώση του ελλη­νι­κού λαού.

Ζωγρα­φιές σε Google Map

Τη σκυτάλη πήρε ο διευ­θύ­νων σύμ­βου­λος του ΨΗΠΤΕ, Γεώρ­γιος Ματζού­ρης, ο οποίος τόνισε: «Εκλήθη ο δια­στη­μι­κός οργα­νι­σμός να δώσει στοι­χεία για τις φωτιές. Η υπη­ρε­σία έδωσε στην πυρο­σβε­στική στοι­χεία για την πιθανή έναρξη. Στην προβολή φαί­νο­νται οι αρχικές. Στην Κινέτα, 12:03 εμφα­νί­ζε­ται η πρώτη πυρ­κα­γιά. 12:35 κατα­γρά­φε­ται από τα δορυ­φο­ρικά δεδο­μένα 13 εστίες πυρ­κα­γιές κοντά σε οδικό δίκτυο. Οι εστίες προ­κα­λούν εύλογα ερω­τη­μα­τικά. Οι δορυ­φο­ρι­κές απο­τυ­πώ­σεις παρα­δό­θη­καν στην Προ­στα­σία του Πολίτη. Παράλ­ληλα, στην Ανα­το­λική Αττική εμφα­νί­ζο­νται θερμικά στοι­χεία πυρ­κα­γιάς. Επι­κρα­τού­σαν άνεμοι 120 χλμ την ώρα, με απο­τέ­λε­σμα η πυρ­κα­γιά να επε­κτα­θεί πολύ σύντομα στην παραλία».

Ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Προ­στα­σίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας έκανε λόγο για εγκλη­μα­τι­κές ενέρ­γειες και εμπρη­σμό, καθώς υπάρ­χουν στοι­χεία που παρα­πέ­μπουν στο συγκε­κρι­μένο συμπέ­ρα­σμα: «Πρώτα θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου οδύνη για το χαμό τόσων ανθρώ­πων. Είναι υπο­χρέ­ωση όλων μας η προ­στα­σία του φυσικού περι­βάλ­λο­ντος. Σε ό,τι αφορά τις έρευνες που γίνο­νται από την πυρο­σβε­στική και την αστυ­νο­μία, θα ήθελα να τονίσω ότι έχουμε σοβαρά ίχνη και στοι­χεία για εγκλη­μα­τική ενέρ­γεια, για εμπρη­σμό. Παρου­σιά­στη­καν πολλές άλλες εστίες και πυρ­κα­γιές, σε πολύ σύντομο χρονικό διά­στημα. Σε ό,τι αφορά την πυρ­κα­γιά που ξεκί­νησε στην Πεντέλη. Εκεί μας προ­βλη­μα­τί­ζουν αρκετά ζητή­ματα. Δεν σας κρύβω ότι υπάρχει εύρημα που μας έχει οδη­γή­σει σε ανα­κρι­τι­κές έρευνες που προ­χω­ρούν πολύ γρήγορα. Μας προ­βλη­μα­τί­ζει και ο τελευ­ταίος εμπρη­σμός στη Νέα Μάκρη, που απείχαν το ένα μέτωπο από το άλλο 300 μέτρα. Θα ήθελα να τονίσω τις ακραίες κλι­μα­το­λο­γι­κές συν­θή­κες που επι­κρα­τού­σαν σε όλη την περιοχή και να μην ξεχνάμε την ιδιαί­τερη αυτο­θυ­σία των πυρο­σβε­στών, αστυ­νο­μι­κών και εθε­λο­ντών, που βοή­θη­σαν για τον περιο­ρι­σμό των απω­λειών».

Σε σχετική ερώτηση και μετά από 84 νεκρούς, ο αρχηγός της Πυρο­σβε­στι­κής, Σωτήρης Τερ­ζού­δης απά­ντησε: «Δεν θα έκανα τίποτα δια­φο­ρε­τικό, γιατί δεν θα μπο­ρούσα να κάνω τίποτα δια­φο­ρε­τικό».

Τόσκας: Ο Τσίπρας δεν έκανε δεκτή την παραί­τησή μου

Στη συνέ­χεια απά­ντησε σε ερώτηση ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Προ­στα­σίας, Νίκος Τόσκας, απο­κα­λύ­πτο­ντας ότι έθεσε την παραί­τησή του στη διάθεση του πρω­θυ­πουρ­γού Αλέξη Τσίπρα, η οποία δεν έγινε δεκτή: «Οι πολι­τι­κές ευθύνες αφορούν εμένα. Προ­σπαθώ να βρω ποια είναι τα λάθη και ποιοι έχουν την ευθύνη, σας λέω ότι δεν μπορώ να βρω μεγάλα λάθη επι­χει­ρη­σιακά σε όλη αυτήν την κατεύ­θυνση των επι­χει­ρή­σεων. Φυσικά οι απώ­λειες είναι μεγάλες και μας έχουν συγκλο­νί­σει όλους, πάνω απ’ όλους εμάς που δια­χει­ρι­στή­καμε αυτήν την κατά­σταση. Την επομένη μέρα της τρα­γω­δίας, ζήτησα, για λόγους συνει­δη­σια­κούς, την παραί­τησή μου από τον πρω­θυ­πουργό και εκείνος μου είπε ότι είναι η ώρα της πάλης. Εγώ έθεσα την παραί­τησή μου στον κ. πρω­θυ­πουργό και δεν την έκανε δεκτή».

Απα­ντώ­ντας σε άλλη ερώτηση, είπε: «Έχουμε μιλήσει για διάφορα συμ­φέ­ρο­ντα σε άλλες περιο­χές που έχουμε υπό­πτους που έκαναν παρά­νο­μες πράξεις. Για τη συγκε­κρι­μένη περί­πτωση δεν ξέρω τη στό­χευση, αλλά έχουμε συγκε­κρι­μένα στοι­χεία που μας δεί­χνουν εγκλη­μα­τική ενέρ­γεια».

Σε ερώτηση προς τον αρχηγό της Πυρο­σβε­στι­κής για το αν υπήρξε εντολή για εκκέ­νωση της περιο­χής, απά­ντησε: Στο κρίσιμο διά­στημα ήταν 40 οχήματα. Η λέξη ικα­νο­ποι­η­μέ­νος με τόσα θύματα δεν ται­ριά­ζει. Είμαι δυστυ­χι­σμέ­νος. Βάσει της διε­θνούς βιβλιο­γρα­φίας, με φλόγες τριών μέτρων, πάει μόνο το όχημα. Εδώ είχαμε 30 και 40 μέτρα φλόγες. Όλα αυτά καθι­στού­σαν αδύνατη την αντι­με­τώ­πιση της φωτιάς. Δεν μπο­ρού­σαμε. Ο επι­κε­φα­λής της πυρ­κα­γιάς με δια­βε­βαί­ωσε ότι ειση­γή­θηκε την εκκέ­νωση. Ερευ­νούμε το πότε. Όταν ειπώ­θηκε στον δήμαρχο, το μέτωπο ήταν στον Νέο Βουτζά. Το ζήτημα είναι απλό. Όλη η διάρ­κεια του φαι­νο­μέ­νου ήταν 1,5 ώρα. Η οδηγία μιλάει για εκκέ­νωση εγκαί­ρως. Δεν υπάρχει προη­γού­μενο εκκέ­νω­σης σε πολε­ο­δο­μικά συγκρο­τή­ματα με τόσο πλη­θυ­σμό».

«Μπαλάκι» οι ευθύνες

για την εκκέ­νωση

Τότε παρε­νέβη ο Δημή­τρης Τζα­να­κό­που­λος, λέγο­ντας πως «ότι το ζήτημα της εκκέ­νω­σης είναι κρίσιμο» και παρέ­δωσε τη σκυτάλη στον Δημο­σθένη Ανα­γνω­στάκη, υπεύ­θυνο για τη δια­χεί­ριση ανθρώ­πι­νου υλικού της Πυρο­σβε­στι­κής, ο οποίος είπε ότι «η αστυ­νο­μία έκανε εξαι­ρε­τική δουλειά, αφή­νο­ντας ελεύ­θερη την έξοδο προς τη Ραφήνα και την Αθήνα και εμπό­δισε την είσοδο. Τα αυτο­κί­νητα που κάηκαν ήταν στις παράλ­λη­λες οδούς, στο Μάτι. Εκεί υπήρχε μεγάλος αριθμός οχη­μά­των και ανθρώ­πων. Αν είχαν φύγει 30 λεπτά νωρί­τερα, θα επι­τά­χυ­ναν τη διαφυγή τους. Το θερμικό κύμα ήταν τέτοιο, που οι ζάντες των οχη­μά­των έλιωσαν. Το αλου­μί­νιο λιώνει 1600 βαθμούς κελσίου. Το τιτάνιο λιώνει στους 1666 βαθμούς Κελσίου. Αυτα­πάτη το κλίμα ασφά­λειας ότι η Μαρα­θώ­νος θα μπο­ρούσε να στα­μα­τή­σει τη φωτιά και δεν το καλ­λιέρ­γησε κανένας επί­ση­μος φορέας. Κάθε σχέδιο εκκέ­νω­σης απαιτεί χρόνο. Βεβαίως και έγιναν οι προ­σπά­θειες. Μπο­ρούσε όμως να το υλο­ποι­ή­σει; Σε 30 λεπτά μπο­ρείτε να προ­λά­βετε μία από­σταση 4 χιλιο­μέ­τρων; Η περι­φέ­ρεια έστειλε 11 λεω­φο­ρεία. Μία και είκοσι το βράδυ, έδωσα εντολή να απο­μα­κρυν­θούν, διότι κανείς πολίτης δεν δήλωσε συμ­με­τοχή».

Σε παρέμ­βασή του ο κ. Τζα­να­κό­που­λος, τόνισε ότι δεν έχει ευθύνη η Πυρο­σβε­στική για την εκκέ­νωση, αλλά η τοπική αυτο­διοί­κηση και πρό­σθεσε ότι «το συγκε­κρι­μένο φαι­νό­μενο που ολο­κλη­ρώ­θηκε σε 1,5 ώρα και προ­ξέ­νησε τους τρα­γι­κούς θανά­τους, ήταν τόσο γρήγορο που σε καμία περί­πτωση δεν θα μπο­ρούσε να γίνει εκκέ­νωση ενός οικι­σμού 15-20 χιλιά­δων κατοί­κων. Χρειά­ζε­ται 5-6 ώρες ίσως και μία ημέρα για να εκκε­νω­θεί η πόλη. Ούτε καν να αρχίσει ένα τέτοιο σχέδιο δεν θα μπο­ρούσε. Δεν ήταν ανθρω­πί­νως δυνατόν να γίνει εκκέ­νωση σε 1,5 ώρα. Οι κατα­σκη­νώ­σεις έχουν δια­φο­ρε­τικό σχε­δια­σμό. Άστοχο και άτοπο να κάνουμε συγκρί­σεις».

Σε ερώτηση για τις καταγ­γε­λίες των κατοί­κων περί χάους και έλλειψη συντο­νι­σμού, ο κ. Τόσκας απά­ντησε: «Είναι δυνατόν να είναι έτοιμα τα πλοια­ρά­κια για να μετα­φέ­ρουν τον κόσμο; Χρειά­ζε­ται χρόνος. Με αυτό­ματο τρόπο, μακάρι να γινόταν, αλλά δεν γίνεται». Ο αρχηγός της αστυ­νο­μίας πήρε τη σκυτάλη, δηλώ­νο­ντας περή­φα­νος για τη δουλειά της αστυ­νο­μίας: «Στις 6:12 δόθηκε εντολή να κλείσει η Λεω­φό­ρος Μαρα­θώ­νος, μόνο στα στόμια εισόδου. Τα στόμια εξόδου παρέ­μει­ναν πάντα ανοιχτά. Κια αυτό για να ελευ­θε­ρω­θεί ο δρόμος σε όσους ήταν στον δρόμο και να διευ­κο­λυν­θεί η κίνηση των πυρο­σβε­στι­κών, των βυτιο­φό­ρων και της αστυ­νο­μίας. Στις 6 και 18 και 22 και 25 περίπου, έχουμε το πρώτο πέρασμα στην άλλη πλευρά της Μαρα­θώ­νος. Νωρί­τερα, διεκόπη μόνο για 10 λεπτά, ώστε να αδειά­σει ένας δρόμος 2-3 χιλιο­μέ­τρων. Εάν η τροχαία δεν έκανε αυτήν την ενέρ­γεια, σήμερα θα είχαμε την εικόνα ενός δρόμου με καμένα 500 με χίλια αυτο­κί­νητα. Είμαι περή­φα­νος για τη δουλειά που έκανε η αστυ­νο­μία. Αν δεν είχε αδειά­σει ο δρόμος, σήμερα θα ανα­ζη­τού­σαν ευθύνες για τα καμένα αυτο­κί­νητα στη λεωφόρο Μαρα­θώ­νος. Έφυγαν αν όχι χιλιά­δες, εκα­το­ντά­δες αυτο­κί­νητα από την περιοχή. Απο τη θάλασσα δια­σώ­θη­καν 1.500 άτομα. Οι υπό­λοι­ποι πώς έφυγαν; Από τους δρόμους. Όσοι επέ­λε­ξαν έγκαιρα να κινη­θούν προς τη λεωφόρο Μαρα­θώ­νος, κινή­θη­καν χωρίς πρό­βλημα. Από τις 5:45 έως τις 6:13, που έκλεισε ο δρόμος, μόνο για την είσοδο, ο δρόμος ήταν ανοι­χτός».

Φταίνε οι άνεμοι

Ο κ. Τζα­να­κό­που­λος πρό­σθεσε ότι «οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή, ήταν οι ισχυ­ρό­τε­ροι των τελευ­ταίων οκτώ χρόνων», ενώ ο κ. Τόσκας τόνισε πως το σύστημα με το 199 δούλεψε και απέδωσε. «Σε ό,τι αφορά τα σημεία που έπρεπε να συγκε­ντρω­θούν οι άνθρω­ποι στις παρα­λίες… έχετε σχε­διά­σει τη μετα­φορά με βάρκα έστω και δύο ανθρώ­πων; Μιλάμε για χιλιά­δες, εκα­το­ντά­δες. Οι αυτο­μα­τι­σμοί είναι ωραία πράγ­ματα. Βάλτε το μυαλό σας να δου­λέ­ψει και λάβετε υπόψιν σας την προ­σπά­θεια και τους ανθρώ­πους που σώθηκαν. Όταν έγινε φανερή η κατεύ­θυνση της φωτιάς, εκείνη την ώρα έγινε ο σχε­δια­σμός με ό,τι πλοιά­ρια υπήρχαν».

Ο κ. Τζα­να­κό­που­λος παρε­νέβη και είπε ότι τα πολε­μικά πλοία δεν μπο­ρού­σαν να βγουν στην παραλία και ότι δια­σώ­θη­καν εκείνη τη βραδιά από τη θάλασσα 815 άνθρω­ποι. «Όσον αφορά στις παρεμ­βά­σεις στην περιοχή, είπαμε ότι η ανοι­κο­δό­μηση της περιο­χής θα γίνουν στη βάση ενός νέου χωρο­τα­ξι­κού, οικι­στι­κού και αντι­πυ­ρι­κού σχε­δια­σμού, λαμ­βά­νο­ντας υπόψιν όλες τις μελέτες. Το Μετσό­βιο έχει προ­σφερ­θεί να κάνει δωρεάν τη μελέτη. Η απο­κα­τά­σταση των ζημιών θα γίνει λαμ­βά­νο­ντας υπόψιν το χωρο­τα­ξικό και οικι­στικό πρό­βλημα», πρό­σθεσε.

Ο κ. Τόσκας απο­κά­λυψε ότι είχαν κλείσει τα αερο­δρό­μια της Τανά­γρας και της Ελευ­σί­νας και ότι σκέ­φτο­νταν τη χρη­σι­μο­ποί­ηση του Ελ. Βενι­ζέ­λος, πριν ξανα­νοί­ξουν, με ανέμους 11 μποφόρ.

Ο αρχηγός της Πυρο­σβε­στι­κής επα­νέ­λαβε, δύο φορές μάλιστα, ότι είναι υπε­ρή­φα­νος για την προ­σπά­θεια των ανθρώ­πων του.

Απα­ντώ­ντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τόσκας είπε ότι «η φωτιά της Κινέτας δεν ήταν η ίδια με εκείνη στο Μάτι. Οι πτήσεις των αερο­σκα­φών δεν αμφι­σβη­τού­νται, καθώς κατα­γρά­φο­νται. Φέτος ήμασταν καλύ­τερα, λόγω της καλύ­τε­ρης συντή­ρη­σης. Υπάρχει εισαγ­γε­λική δια­δι­κα­σία για τους εμπλε­κό­με­νους φορείς».

«Τρέχει» την έρευνα για τις φονικές πυρ­κα­γιές η Εισαγ­γε­λία

Με ρυθμούς ασυ­νή­θι­στα ταχείς θα κινηθεί -ως φαίνεται- η Δικαιο­σύνη κατά τη διε­νέρ­γεια της έρευνας για τα αίτια των πυρ­κα­γιών στην Αττική, με 87 μέχρι στιγμής θύματα.

Η εισαγ­γε­λέας Πρω­το­δι­κών Βαρβάρα Γνε­σούλη, στην οποία έχει ανα­τε­θεί η προ­κα­ταρ­κτική εξέταση, έχει, σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες, καλέσει τους πρώτους μάρ­τυ­ρες, ενώ παράλ­ληλα έχει ορίσει ανε­ξάρ­τητο πραγ­μα­το­γνώ­μονα – πυραγό.

Επίσης, έχει ζητήσει την άμεση περαί­ωση της αυτο­ψίας από την Πυρο­σβε­στική Υπη­ρε­σία.

Να σημειω­θεί ότι η Ένωση Εισαγ­γε­λέων Ελλάδας έχει δια­βε­βαιώ­σει τους πολίτες ότι «οι Έλληνες Εισαγ­γε­λείς, ενερ­γώ­ντας όπως πάντοτε, στο πλαίσιο του θεσμι­κού τους ρόλου θα συμ­βά­λουν με όλες τους τις δυνά­μεις στην ανα­ζή­τηση, ανά­δειξη και απόδοση των ποι­νι­κών ευθυνών στους υπεύ­θυ­νους της εθνικής αυτής κατα­στρο­φής».

Έμπρα­κτη

συμπα­ρά­σταση

Τα μέλη της αλλά και φορείς και πολίτες σε πράξεις συμπα­ρά­στα­σης και έμπρα­κτης ενί­σχυ­σης και ανα­κού­φι­σης των πλη­γέ­ντων, καλεί η Ένωση Εισαγ­γε­λέων Ελλάδας.

Η Ένωση εκφρά­ζο­ντας την οδύνη της για την ανεί­πωτη τρα­γω­δία των τελευ­ταίων ημερών, ανα­κοι­νώ­νει οτι απο­φά­σισε την οικο­νο­μική ενί­σχυση του πλη­γέ­ντος από την πυρ­κα­γιά Λύρειου Ορφα­νο­τρο­φείου με το χρη­μα­τικό ποσό των 2.000 ευρώ.

Τέλος δια­βε­βαιώ­νει το αυτο­νό­ητο, ότι δηλαδή οι Έλληνες Εισαγ­γε­λείς, ενερ­γώ­ντας όπως πάντοτε, στο πλαίσιο του θεσμι­κού τους ρόλου, θα συμ­βά­λουν με όλες τους τις δυνά­μεις στην ανα­ζή­τηση, ανά­δειξη και απόδοση των ποι­νι­κών ευθυνών στους υπεύ­θυ­νους της εθνικής αυτής κατα­στρο­φής.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.