ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Σβήνουν» αναδρομικές οφειλές 42 μηνών για χιλιάδες μηχανικούς

news room 3 λεπτά ανάγνωση
μηχανικός

Από 600€ – 1.000€ κερ­δί­ζουν πάνω από 40.000 μηχα­νι­κοί, καθώς δια­γρά­φο­νται οι ανα­δρο­μι­κές οφειλές τους, από την μη κατα­βολή της μνη­μο­νια­κής αύξησης στον κλάδο Ειδικής Προ­σαύ­ξη­σης για τα έτη 2011- 2014.

Εγκύ­κλιος του υφυ­πουρ­γού Κοι­νω­νι­κών Ασφα­λί­σεων, Τάσου Πετρό­που­λου, διευ­κρι­νί­ζει πως μετά την κατάρ­γηση του κλάδου Ειδικής Προ­σαύ­ξη­σης με τον νόμο Κατρού­γκα­λου ανα­δρο­μικά από 1/1/2016 “δεν συντρέ­χει πλέον λόγος είσπρα­ξης των οφειλών για την Ειδική Προ­σαύ­ξηση από την ανα­δρο­μική εφαρ­μογή των σχε­τι­κών ρυθ­μί­σεων του νόμου 3986/2011”. Η ρύθμιση αυτή, την οποία χαι­ρέ­τησε χθες το ΤΕΕ, λύνει τον γόρδιο δεσμό ανα­δρο­μι­κών οφειλών για χιλιά­δες μηχα­νι­κούς. Ιδιαί­τερα ευνο­ού­νται οι νέοι, μετά το 1993, ασφα­λι­σμέ­νοι καθώς κερ­δί­ζουν περί τα 1.000€ κατά μέσο όρο. Οι παλαιοί ασφα­λι­σμέ­νοι κερ­δί­ζουν περί τα 600€.

Η εγκύ­κλιος αφορά τις ρυθ­μί­σεις του νόμου 3986 του 2011 με τις οποίες τρο­πο­ποι­ή­θηκε ο τρόπος υπο­λο­γι­σμού των εισφο­ρών Ειδικής Προ­σαύ­ξη­σης του πρ. ΤΣΜΕΔΕ. Στον κλάδο η εισφορά ήταν 12% επί της ασφα­λι­στι­κής κατη­γο­ρίας και υπο­χρέ­ωση ασφά­λι­σης είχαν όσοι ασφα­λί­ζο­νταν μόνο στο ΤΣΜΕΔΕ και όχι όσοι ήταν παραλ­λή­λως ασφα­λι­σμέ­νοι σε ΤΣΜΕΔΕ και Δημόσιο ή ΤΣΜΕΔΕ και ΔΕΚΟ. Συγκε­κρι­μένα, για τους παλαιούς (μέχρι 31/12/1992 ασφα­λι­σμέ­νους) προ­βλέ­φθηκε πρό­σθετη εισφορά 2% επί της 1ης ασφα­λι­στι­κής κατη­γο­ρίας, ενώ για τους νέους η υπο­χρε­ω­τική τους μετά­ταξη ανά 3ετία σε ανώτερη ασφα­λι­στική κατη­γο­ρία, επί της οποίας 12% ήταν η Ειδική Προ­σαύ­ξηση. Το πρ. ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ δεν εφάρ­μοσε την αύξηση, επειδή εκκρε­μούσε ενώπιον του ΣτΕ αίτηση ακύ­ρω­σης της ρύθ­μι­σης από το ΤΕΕ. Το 2015 εκδό­θηκε η απόφαση, απορ­ρί­φθηκε η αίτηση ακύ­ρω­σης και τέθηκε ζήτημα ανα­δρο­μι­κής κατα­βο­λής των ποσών. Με νόμο τον Ιούλιο του 2015 ορί­στηκε πως οι οφειλές από τις αυξή­σεις που δεν πλη­ρώ­θη­καν για την περίοδο 1/7/2011 μέχρι 31/12/2014 θα κατα­βάλ­λο­νται σε ισό­πο­σες δόσεις. Το ΔΣ του ΕΤΑΑ απο­φά­σισε την είσπραξη σε 8 εξα­μη­νιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση ήταν πλη­ρω­τέα με το Β΄ εξάμηνο 2016, που κατέστη ληξι­πρό­θε­σμο στα τέλη του περα­σμέ­νου Φεβρουα­ρίου. Χθες, ο υφυ­πουρ­γός, Τ. Πετρό­που­λος, διευ­κρί­νισε πως “δεν συντρέ­χει πλέον λόγος είσπρα­ξης των οφειλών”. Οι παλαιοί ασφα­λι­σμέ­νοι – μηχα­νι­κοί κερ­δί­ζουν οφειλές ύψους 14€ το μήνα για 42 μήνες. Οι νέοι ασφα­λι­σμέ­νοι κερ­δί­σουν οφειλές περί τα 20€ το μήνα για 42 μήνες. Προσοχή, δεν δια­γρά­φε­ται συνο­λικά η τυχόν οφειλή για τον κλάδο Ειδικής Προ­σαύ­ξη­σης, αλλά η αύξηση που προ­κύ­πτει από τον νόμο 3986 του 2011.

Από την δια­γραφή του ΤΕΕ η δια­γραφή στο ΤΣΜΕΔΕ

Με δεύτερη εγκύ­κλιο του κ. Πετρό­που­λου ξεμπλο­κά­ρουν περί τις 300 αιτή­σεις συντα­ξιο­δό­τη­σης μηχα­νι­κών και δίδεται η ευκαι­ρία σε άλλους να επα­νέλ­θουν στην εργασία και την ασφά­λιση, καθώς διευ­κρι­νί­ζε­ται ότι η ανα­δρο­μική δια­γραφή από το πρ. ΕΤΑΑ- ΤΣΜΕΔΕ ανα­τρέ­χει στην ημε­ρο­μη­νία δια­γρα­φής από το ΤΕΕ, ανε­ξαρ­τή­τως της ημε­ρο­μη­νίας υπο­βο­λής δήλωσης στη Νομαρ­χία. Λύνο­νται έτσι τα χέρια πολλών μηχα­νι­κών που έχουν λάβει ανα­δρο­μική δια­γραφή από το ΤΕΕ, όμως το πρώην ΤΣΜΕΔΕ δεν προχωρά στη δια­γραφή τους από αυτή την ημε­ρο­μη­νία, αλλά από την ημε­ρο­μη­νία παύσης στη Διεύ­θυνση Τεχνι­κών Υπη­ρε­σιών της Νομαρ­χίας. Συνεπώς στις περι­πτώ­σεις, στις οποίες μέχρι 31/12/2016 προ­κύ­πτει δια­φο­ρε­τική ημε­ρο­μη­νία δια­κο­πής από ΤΕΕ και Νομαρ­χία, λαμ­βά­νε­ται για το ΤΣΜΕΔΕ η ημε­ρο­μη­νία δια­γρα­φής από το ΤΕΕ. Σε κάθε περί­πτωση οι υπη­ρε­σίες θα πρέπει να εξε­τά­ζουν εάν για το επίμαχο διά­στημα ο ασφα­λι­σμέ­νος έχει λάβει ικα­νό­τητα ή εγγυ­η­τι­κές επι­στο­λές.

Για “δυο εγκυ­κλί­ους που επι­λύ­ουν χρο­νί­ζο­ντα προ­βλή­ματα των μηχα­νι­κών” έκανε λόγο ο πρό­ε­δρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στα­σι­νός, συγ­χαί­ρο­ντας τον Τ. Πετρό­πουλο και ζητώ­ντας επίλυση και των άλλων προ­βλη­μά­των που αντι­με­τω­πί­ζουν οι Μηχα­νι­κοί με τον ΕΦΚΑ. Σε χθεσινή εκδή­λωση του ΤΕΕ, μάλιστα, ο Ειδικός Γραμ­μα­τέας, Φ. Κουρ­μού­σης διβε­βαί­ωσε πως “σύντομα και οι μηχα­νι­κοί θα εντα­χθούν στον εξω­δι­κα­στικό μηχα­νι­σμό ρύθ­μι­σης οφειλών” ώστε να ρυθ­μί­σουν οφειλές τους σε έως και 120 δόσεις. Οι ασφα­λι­σμέ­νοι του τ. ΕΤΑΑ θα μπορούν να υπο­βάλ­λουν αίτηση μετά τις 16 Απρι­λίου.

Πηγή: enikonomia.gr 

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.