Ειδήσεις

Οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί, ο Γιούνκερ, ο Ερντογάν , το… “θα δούμε” και οι παράλληλοι μονόλογοι

 

Σε χαμηλότερους τόνους από τους συνηθισμένους μεν, ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τις εργασίες στην Βάρνα, όλη την τουρκική ατζέντα στην ηγεσία της Ε.Ε.

Ευρωπαϊκά κονδύλια, συνεκμετάλλευση κυπριακής ΑΟΖ, δυσφορία για την καταδίκη των τεκταινόμενων στην Αφρίν, αίτημα για κατάργηση βίζας για τους Τούρκους υπηκόους στην Ε.Ε και μήνυμα περί του όποιος απομονώσει την Τουρκία, θα χάσει.

Παραλλήλως, ο Τούρκος Πρόεδρος, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του έχει σαφή προσανατολισμό την ένταξη στην Ε.Ε αλλά πώς θα μπορούσε να κάνει αλλιώς, εφόσον διεκδικεί (και λαμβάνει) “ζεστό” ευρωπαϊκό χρήμα.

Για το ζέον θέμα του προσφυγικού άλλωστε, διαφάνηκε ότι τόσο ο Ερντογάν όσο και η ευρωπαϊκή ηγεσία, έδωσαν αμοιβαίες “δεσμεύσεις” περί αλληλοστήριξης, γεγονός που ανακουφίζει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και αποτελεί περίπτωση … win -win ή άλλως, όπως θα έλεγε και ο Ερντογάν, καζάν- καζάν:

Η Άγκυρα θα λάβει το χρήμα που του υποσχέθηκε η Ε.Ε για τη στήριξη των Προσφύγων και η Ε.Ε μπορεί εφόσον ο ίδιος μένει δεσμευμένος στην ευρωτουρκική συμφωνία για το Προσφυγικό, να μην τρέμει – θεωρητικώς τουλάχιστον- ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα ανοίξει την κάνουλα των ροών, “πνίγοντας” την Ευρώπη στους Πρόσφυγες, όπως είχε απειλήσει προσφάτως.

Γυρίστε τους μέχρι το Πάσχα

Στην ευρωτουρκική Σύνοδο της Βάρνας πάντως, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έθεσε επιμόνως, βάσει διασταυρούμενων πληροφοριών, το ζήτημα της άμεσης επιστροφής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Ελλάδα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν από πλευράς του, δεν παρείχε καμία δέσμευση στον κ. Γιούνκερ για το θέμα των δύο, ει μη μόνον άφησε ένα “παράθυρο” για να εξετάσει το θέμα.

Οσονούπω θα φανεί άλλωστε εάν το γεγονός ότι δεν έδωσε αρνητική απάντηση στον πρόεδρο της Κομισιόν ήταν ένεκα …διπλωματικού ελιγμού και για να τον … ξεφορτωθεί ή εάν πράγματι κυοφορούνται εφεξής, θετικές εξελίξεις για επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτικών στην Ελλάδα.

Πέραν των όσων συζητήθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνάντησης (σύμφωνα με τις πληροφορίες η συζήτηση Ε.Ε- Ερντογάν για τους δύο στρατιωτικούς κράτησε περί τα είκοσι λεπτά), ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε και δημόσια τον Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, να επιστρέψει τους έλληνες στρατιωτικούς στην χώρα τους και μάλιστα “πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα”.

Μήνυμα σε Τουρκία για Ελλάδα- Κύπρο

Σε μια πρώτη αποτίμηση των τεκταινόμενων στην Βάρνα, το Μαξίμου δεν κρύβειτην ικανοποίησή του, τόσο για την επίμονη “πρόσκληση” της ευρωπαϊκής ηγεσίας στον Ταγίπ Ερντογάν για επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών όσο (ή μάλλον κυρίως), για το μήνυμα που του έστειλαν πως η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας περνάει μέσα από τις καλές σχέσεις γειτνίασης με Ελλάδα και Κύπρο.

Για “προϋπόθεση” έκανε λόγο ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής Κομισιόν, ο οποίος διατύπωσε εμφατικά την προσήλωση της Ε.Ε στην ανάγκη ανοιχτού διαύλου διαλόγου με την τουρκική πλευρά.

Από τη χθεσινή Σύνοδο στη Βάρνα “λύσεις” επί συγκεκριμένων ζητημάτων δεν προέκυψαν, ως είπε απερίφραστα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, όπερ σημαίνει ότι πέραν της διαφαινόμενης “επαναβεβαίωσης” ότι ισχύει πλήρως η ευρωτουρκική συμφωνία για το Προσφυγικό, ουσιαστικά βήματα συγκλίσεων Άγκυρας- Ε.Ε, δε σημειώθηκαν.

Αρκεί στην Ε.Ε η επαναβεβαίωση ότι αμφότερες οι πλευρές θα παραμείνουν προσηλωμένες στην τήρηση της Συμφωνίας για τους πρόσφυγες; Και ναι και όχι.

Η “απειλή” του Προσφυγικού, αποτελεί για την ευρωπαϊκή πλευρά μια διαρκή ασύμμετρη απειλή και υπό την έννοια αυτή, τελεί υπό “τουρκική ομηρία”. Μένει να φανεί συνεπώς, πώς θα διαμορφωθεί και η ρητορική και η στρατηγική του Ταγίπ Ερντογάν, την επόμενη ημέρα, μετά την Βάρνα.

Παράλληλοι… μονόλογοι ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα

Υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της ΕΕ με γνώση των συνομιλιών μεταφέρει το παρασκήνιο όσων συνέβησαν χθες στη Βάρνα στη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας.

Σημείωσε ότι στην αρχή έγινε διερευνητική συνάντηση μεταξύ Μπορίσοφ-Ερντογάν για να διαπιστωθεί αν υπάρχει πρόθεση συνεργασίας-συνεννόησης σε μια σειρά από θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών θεμάτων. Εκεί διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε καμία διάθεση συνεννόησης. Αργότερα στη συνάντηση στην οποία συμμετείχαν Τουσκ και Γιούνκερ, όπως ανέφερε η ίδια πηγή έγιναν τρεις… παράλληλοι μονόλογοι.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος αν αυτή η σύνοδος δεν ήταν προγραμματισμένη από καιρό θα μπορούσε και να μην γίνει. «Ηταν ήδη χαμηλές οι προσδοκίες από τη Σύνοδο Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας, όμως κατά τη διάρκεια των συζητήσεων διαπιστώθηκε ότι η τουρκική πλευρά δεν είχε καν διάθεση να ακούσει».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενημέρωσε τον κο Ερντογάν για αποτελέσματα της Συνόδου, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να διέκοπτε συνέχεια τους συνομιλητές του λέγοντας ότι η ΕΕ δεν έχει καμία διάθεση να βοηθήσει την Τουρκία στην ενταξιακή της πορεία, ότι δεν αποδίδει τα κονδύλια ως όφελε για το προσφυγικό και ότι η Τουρκία είναι η μόνη που στέκεται στο ύψος της «και δεν γεμίζει την Ευρώπη με πρόσφυγες».

Όταν έγινε λόγος για τα ελληνοτουρκικά (Αιγαίο, στρατιωτικοί) ο Τούρκος πρόεδρος διέκοψε απότομα τους ευρωπαϊους αξιωματούχους λέγοντας ότι το θέμα δεν τους αφορά. Ανάλογη στάση κράτησε και όταν επιχειρήθηκε από ευρωπαϊκής πλευράς να γίνει συζήτηση και για τη Συρία.

Πιο διαλλακτικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος στο ντοσιέ που κρατούσε και τον οποίο προετοίμασε ο πολιτικός του σύμβουλος, επέμενε ότι η Τουρκία είναι στρατηγικός εταίρος της ΕΕ για την διαχείριση του προσφυγικού και στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Σε εκείνο το σημείο διέκοψε ο πρόεδρος Ερντογάν λέγοντας ότι η ΕΕ έχει περισσότερη ανάγκη την Τουρκία, παρά η Τουρκία την ΕΕ και ότι αφού η ΕΕ χρειάζεται τη συμβολή της χώρας του στην τρομοκρατία και το προσφυγικό θα πρέπει να μείνει αμέτοχη στο θέμα της Κύπρου (γεωτρήσεις) και τα ελληνοτουρκικά.

Η συνάντηση έληξε χωρίς καμία εμφανή πρόοδος, όμως, πηγές από την Κομισιόν ανέφεραν στο Euro2day.gr ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιχειρήσει να κρατήσει ανοικτά κανάλια επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ καθώς και σε επίπεδο διοικητικό για το θέμα του προσφυγικού.

Οι κόκκινες γραβάτες

Τόσο ο πρόεδρος Γιούνκερ, όσο και ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς επέλεξαν να φορέσουν τις κόκκινες γραβάτες της τουρκικής προεδρίας που έκανε δώρο σε όλους τους τους συμμετέχοντες ο κος Ερντογάν στη Σύνοδο του G20 του Αμβούργου. Αντιθέτως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επέλεξε την μπλε γραβάτα, στα χρώματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η επιλογή των δυο σχολιάστηκε αρνητικά ως «άστοχη» από τους παρεβρισκόμενους δημοσιογράφους και με μειδίασμα από τους τούρκους αξιωματούχους, ένας εκ των οποίων ανέφερε σε τούρκο ανταποκριτή στην Αθήνα ότι «αυτά τα τεχνάσματα ανήκουν σε άλλο αιώνα».

capital.gr/euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου