ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ν. Σαντορινιός: «Το μεταφορικό ισοδύναμο θα υπερκαλύψει τις απώλειες από την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

Συ­νέ­ντευ­ξη

στην Πέγκυ Ντό­κου

Αι­σιό­δο­ξος ότι η χώρα μας θα βγει από τα Μνη­μό­νια και σιγά – σιγά θα παίρ­νου­με ου­σια­στι­κές ανά­σες αυ­το­νο­μί­ας και ελευ­θε­ρί­ας, μέχρι να απο­τά­ξου­με από πάνω μας εντε­λώς την επο­πτεία, εμ­φα­νί­ζε­ται σε συ­νέ­ντευ­ξή του σή­με­ρα στην «δη­μο­κρα­τι­κή» ο υφυ­πουρ­γός Ναυ­τι­λί­ας και Νη­σιω­τι­κής Πο­λι­τι­κής, συ­μπα­τριώ­της μας κ. Νε­κτά­ριος Σα­ντο­ρι­νιός.

Μι­λώ­ντας ει­δι­κά για την κα­τάρ­γη­ση των μειω­μέ­νων συ­ντε­λε­στών ΦΠΑ στα νησιά, ο κ. Σα­ντο­ρι­νιός υπο­γραμ­μί­ζει ότι «η δύ­σκο­λη αυτή υπο­χρέ­ω­ση της χώρας οφεί­λε­ται σε μνη­μο­νια­κές επι­τα­γές και έχει τις ρίζες της στο μάιλ Χαρ­δού­βε­λη», ενώ διευ­κρι­νί­ζει τι θα γίνει με την εφαρ­μο­γή του με­τα­φο­ρι­κού ισο­δυ­νά­μου, που θα αντι­σταθ­μί­σει τις απώ­λειες.

Ακόμη, απο­κα­λύ­πτει ότι η κυ­βέρ­νη­ση θα κάνει σειρά από ανα­πτυ­ξια­κά έργα στην Πε­ρι­φέ­ρεια μας τα οποία θα ανα­κοι­νω­θούν εν καιρώ.

Η συ­νέ­ντευ­ξη ανα­λυ­τι­κά:

• Κύριε Σα­ντο­ρι­νιέ, να ξε­κι­νή­σου­με με τις εξε­λί­ξεις σχε­τι­κά με την 3η αξιο­λό­γη­ση και την έξοδο από το μνη­μό­νιο. Είστε αι­σιό­δο­ξος;

Η Κυ­βέρ­νη­ση κα­τά­φε­ρε, αυτό που κά­ποιοι είχαν κάνει ακα­τόρ­θω­το: επα­νέ­φε­ρε την αξιο­πι­στία και το κύρος της χώρας. Λίγοι μόνο μήνες μας χω­ρί­ζουν από την έξοδο από τα Μνη­μό­νια που μας κρα­τού­σαν γο­να­τι­στούς. Σιγά – σιγά θα παίρ­νου­με ου­σια­στι­κές ανά­σες αυ­το­νο­μί­ας και ελευ­θε­ρί­ας, μέχρι να απο­τά­ξου­με από πάνω μας εντε­λώς την επο­πτεία. Δεν αρκεί όμως αυτό. Εμείς ήδη σχε­διά­ζου­με το Πρό­γραμ­μά μας για την νέα αυτή εποχή. Πρό­γραμ­μα που θα εφαρ­μό­σου­με έχο­ντας την ηγε­μο­νία πια στις πο­λι­τι­κές μας πρω­το­βου­λί­ες και με στόχο την ανά­πτυ­ξη, την ενί­σχυ­ση της ερ­γα­σί­ας και την ανα­στή­λω­ση της χώρας μετά το πέ­ρα­σμα της βα­θιάς αυτής κρί­σης που βύ­θι­σε την οι­κο­νο­μία στην με­γα­λύ­τε­ρη με­τα­πο­λε­μι­κή της ύφεση, απει­λώ­ντας ακόμα και την συ­νο­χή της ευ­ρω­ζώ­νης.

• Πριν από τα Χρι­στού­γεν­να οι νη­σιώ­τες είδαν ότι τε­λι­κά, κα­ταρ­γή­θη­καν οι μειω­μέ­νοι συ­ντε­λε­στές ΦΠΑ, ενώ η κυ­βέρ­νη­ση ανα­κοί­νω­σε πως θα υπάρ­ξουν κί­νη­τρα. Μι­λή­στε μας γι αυτά. Θα γί­νουν πράξη και με ποιο τρόπο;

Πράγ­μα­τι οι ει­δι­κοί συ­ντε­λε­στές ΦΠΑ κα­ταρ­γή­θη­καν, με μόνη εξαί­ρε­ση, τη δια­τή­ρη­σή τους μέχρι 30/6/2018 στα νησιά που έχουν ση­κώ­σει το βάρος της προ­σφυ­γι­κής κρί­σης, όπως η Λέ­σβος, η Χίος, η Σάμος, η Κως και η Λέρος. Όπως έχω εξη­γή­σει πολ­λές φορές και με στοι­χεία αδιά­σει­στα, η δύ­σκο­λη αυτή υπο­χρέ­ω­ση της χώρας οφεί­λε­ται σε μνη­μο­νια­κές επι­τα­γές και έχει τις ρίζες της στο μέιλ Χαρ­δού­βε­λη, όταν η ίδια η Ν.Δ. «έβαλε» την ιδέα για την κα­τάρ­γη­σή τους.

Η Κυ­βέρ­νη­ση, έχο­ντας βάλει ψηλά στην ατζέ­ντα της τη νη­σιω­τι­κό­τη­τα, για την εξι­σορ­ρό­πη­ση της απώ­λειας των ει­δι­κών συ­ντε­λε­στών ΦΠΑ, έχει ήδη ανα­κοι­νώ­σει μέτρα ad hoc αλλά και μό­νι­μα, που θα στη­ρί­ξουν τα νησιά και θα βοη­θή­σουν στην ανά­πτυ­ξή τους. Στο τέλος του 2017, από το πλε­ό­να­σμα που επι­τύ­χα­με, δό­θη­κε έκτα­κτο αντι­στάθ­μι­σμα, με οι­κο­νο­μι­κά κρι­τή­ρια, στους μό­νι­μους κα­τοί­κους των νη­σιών που μέχρι το τέλος του έτους είχαν μειω­μέ­νους συ­ντε­λε­στές, με σκοπό να αντι­με­τω­πί­σουν τα νοι­κο­κυ­ριά αυτά, την αύ­ξη­ση του κό­στους που προ­έ­κυ­ψε. Για τα μο­νο­πρό­σω­πα νοι­κο­κυ­ριά έφτα­νε μέχρι 700 ευρώ, ενώ για τις πο­λυ­με­λείς οι­κο­γέ­νειες, ξε­πέ­ρα­σε τα 2.000 ευρώ. Ση­μα­ντι­κό ήταν ότι το οι­κο­νο­μι­κό επι­τε­λείο ενέ­τα­ξε σε αυτή την ρύθ­μι­ση και τους φοι­τη­τές έως 25 ετών.

• Μι­λή­στε μας και για το με­τα­φο­ρι­κό ισο­δύ­να­μο για το οποίο πολύς λόγος γί­νε­ται μετά τις εξαγ­γε­λί­ες του Πρω­θυ­πουρ­γού.

Η λο­γι­κή του με­τα­φο­ρι­κού ισο­δύ­να­μου που θα εφαρ­μό­σου­με είναι δια­φο­ρε­τι­κή από αυτή του μέ­τρου των ει­δι­κών συ­ντε­λε­στών: νο­μο­θε­τού­με μό­νι­μα μέτρα που θα απα­ντούν στο πρό­βλη­μα της νη­σιω­τι­κό­τη­τας, εκ­με­ταλ­λευό­μα­στε πα­ρα­μέ­τρους, όπως οι πλη­θυ­σμια­κοί δεί­κτες και οι δεί­κτες ση­μα­ντι­κό­τη­τας δια­σύν­δε­σης του εκά­στο­τε νη­σιού, ώστε να είναι δι­καιό­τε­ρος ο τρό­πος κα­τα­νο­μής του μέ­τρου, καλ­λιερ­γεί ανα­πτυ­ξια­κές προ­ο­πτι­κές γιατί εντάσ­σει την επι­δό­τη­ση της με­τα­φο­ράς των προ­ϊ­ό­ντων από και προς τα νησιά, ενώ οχυ­ρώ­νου­με το μέτρο δη­μιουρ­γώ­ντας μό­νι­μες δομές που θα ελέγ­χουν την πραγ­μα­τι­κή μεί­ω­ση των τιμών στα νησιά. Απα­ντά­με έτσι στο πρό­βλη­μα που υπήρ­χε- κατά τη γνώμη μου λόγω έλ­λει­ψης πο­λι­τι­κής βού­λη­σης να εφαρ­μο­στούν στο­χευ­μέ­νες νη­σιω­τι­κές πο­λι­τι­κές- ότι οι ει­δι­κοί συ­ντε­λε­στές ήταν ένα ορι­ζό­ντιο μέτρο που σε αρ­κε­τές πε­ρι­πτώ­σεις η έκ­πτω­ση «χα­νό­ταν» κάπου ανά­με­σα στον χο­ντρέ­μπο­ρο και τον λια­νέ­μπο­ρο και πολύ μικρό πο­σο­στό αυτής έφτα­νε στον τε­λι­κό κα­τα­να­λω­τή, τον νη­σιώ­τη δη­λα­δή. Μι­λά­με λοι­πόν για ένα μό­νι­μο μέτρο, που θα εφαρ­μό­ζε­ται κάθε χρόνο και θα αφορά στην επι­δό­τη­ση της με­τα­φο­ράς επι­βα­τών- νη­σιω­τών και στη με­τα­φο­ρά εμπο­ρευ­μά­των από και προς τα νησιά. Πα­τά­με πάνω στην ευ­ρω­παϊ­κή εμπει­ρία καθώς αντί­στοι­χες επι­δο­τή­σεις λαμ­βά­νουν χώρα, εδώ και χρό­νια, σε Ιτα­λία, Γαλ­λία, Σκω­τία ακόμη και Δανία. Για πρώτη φορά το με­τα­φο­ρι­κό ισο­δύ­να­μο θα εφαρ­μο­στεί από τον Ιού­λιο του 2018, για τα νησιά που είχαν μέχρι το τέλος του 2017 μειω­μέ­νους συ­ντε­λε­στές ΦΠΑ (πχ. Σα­μο­θρά­κη, Λή­μνος, Κά­λυ­μνος, Τήλος, κ.α.) και το διά­στη­μα αυτό θα δα­πα­νη­θούν 50εκ ευρώ, χρή­μα­τα που θα προ­έλ­θουν από το εθνι­κό ΠΔΕ.  Το 2019 με­τα­φο­ρι­κό ισο­δύ­να­μο θα έχουν όλα τα νησιά της χώρας, με κό­στος συ­νο­λι­κά 150εκ ευρώ ετη­σί­ως και πάλι από το ΠΔΕ. Πα­ράλ­λη­λα, έχου­με ξε­κι­νή­σει ήδη ενέρ­γειες για την ανα­ζή­τη­ση επι­κου­ρι­κών χρη­μα­το­δο­τή­σε­ων από Ευ­ρω­παϊ­κά Προ­γράμ­μα­τα που αν ευο­δω­θούν, θα ενι­σχύ­σουν το συ­νο­λι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του μέ­τρου.

Προ­σω­πι­κά, σαν Υφυ­πουρ­γός επι­φορ­τι­σμέ­νος με τη νη­σιω­τι­κή πο­λι­τι­κή, αλλά και σα νη­σιώ­της, θεωρώ ότι με την εφαρ­μο­γή του με­τα­φο­ρι­κού ισο­δύ­να­μου δι­καιώ­νο­νται οι το­πι­κές νη­σιω­τι­κές κοι­νω­νί­ες, η Το­πι­κή Αυ­το­διοί­κη­ση των νη­σιών, αλλά και αρ­κε­τοί πα­ρα­γω­γι­κοί φο­ρείς, που για χρό­νια τώρα προ­σπα­θού­σαν να πεί­σουν τις Κυ­βερ­νή­σεις ότι τα νησιά χρειά­ζο­νται μια συ­νο­λι­κή, ορ­γα­νω­μέ­νη και θε­σμι­κή στή­ρι­ξη. Και αυτό ακρι­βώς γί­νε­ται τώρα.

• Στον τομέα της νη­σιω­τι­κής πο­λι­τι­κής πε­ρι­λαμ­βά­νο­νται θέ­μα­τα όπως η υδρο­δό­τη­ση των νη­σιών, οι αφα­λα­τώ­σεις, η δια­χεί­ρι­ση των απορ­ριμ­μά­των κ.ά. Ποιες θα είναι οι προ­τε­ραιό­τη­τές σας για το νέο έτος;

Όπως και πρό­σφα­τα δή­λω­σα, στα­θε­ρή και ανε­λα­στι­κή προ­τε­ραιό­τη­τα για εμένα είναι η αυ­τό­νο­μη υδρο­δό­τη­ση των άνυ­δρων νη­σιών της χώρας. Ήδη έχου­με κα­τα­φέ­ρει πολλά με την το­πο­θέ­τη­ση ή και ενί­σχυ­ση μο­νά­δων αφα­λά­τω­σης, είτε μέσω της Γε­νι­κής Γραμ­μα­τεί­ας Αι­γαί­ου, είτε σε συ­νερ­γα­σία με Τ.Α και Υπ. Εσω­τε­ρι­κών. Πά­τμος, Με­γί­στη, Θη­ρα­σιά, Κου­φο­νή­σι, Κα­τά­πο­λα Αμορ­γού, Κί­μω­λος και άλλα νησιά μπο­ρούν πια να απο­λα­βά­νουν ποιο­τι­κό­τε­ρο και άφθο­νο νερό- βα­σι­κή προ­ϋ­πό­θε­ση για την πε­ραι­τέ­ρω ανά­πτυ­ξη τους και φυ­σι­κά για την ευ­ζω­ία των μο­νί­μων κα­τοί­κων. Να ση­μειώ­σω, δε, ότι οι πόροι που εξοι­κο­νο­μού­νται από τους «νε­ρου­λά­δες»- μόνο για φέτος έχου­με εξοι­κο­νο­μή­σει 2.5 εκ ευρώ- θα δια­τί­θε­νται και πάλι στα νησιά μας και στις ανά­γκες τους.

Εκτός αυτού του στό­χου ζωής, όπως τον απο­κα­λώ, δε θα στα­μα­τή­σω να προ­σπα­θώ για τη στή­ρι­ξη των υπο­δο­μών των νη­σιών. Οι προ­γραμ­μα­τι­κές συμ­βά­σεις με τη Λήμνο, τα Ψαρρά, τους Λει­ψούς, το Αγα­θο­νή­σι, την Κάσο, τη Νί­συ­ρο, κα. θα συ­νε­χι­στούν και έτσι μέσω της τε­χνι­κής βο­ή­θειας που πα­ρέ­χε­ται θα πά­ρουν σάρκα και οστά ση­μα­ντι­κά έργα υπο­δο­μής. Το 2018, τέλος, θα είναι το έτος που μέσα από θε­σμι­κές αλ­λα­γές που ολο­κλη­ρώ­νο­νται, η Γε­νι­κή Γραμ­μα­τεία Αι­γαί­ου και Νη­σιω­τι­κής Πο­λι­τι­κής, θα απο­κτή­σει τη χω­ρι­κή αρ­μο­διό­τη­τα σε όλα τα νησιά της χώρας. Αυτός ο στό­χος δεν είναι μόνο θε­σμι­κός. Είναι βαθιά ου­σια­στι­κός και η υλο­ποί­η­σή τους θα πα­ρά­ξει κα­λύ­τε­ρα απο­τε­λέ­σμα­τα για τη νη­σιω­τι­κή Ελ­λά­δα.

• Πότε θα γί­νουν τα πε­ρι­φε­ρεια­κά συ­νέ­δρια σε Σύρο και Ρόδο και τι εξαγ­γε­λί­ες θα πρέ­πει να πε­ρι­μέ­νου­με από τον πρω­θυ­πουρ­γό κ. Αλέξη Τσί­πρα;

Χα­ρι­το­λο­γώ­ντας, θα πω ότι όπως έχει απο­δει­χθεί στην πε­ρί­πτω­ση των νη­σιών του Αι­γαί­ου, ο Πρω­θυ­πουρ­γός δεν χρειά­ζε­ται πε­ρι­φε­ρεια­κό συ­νέ­δριο για να κάνει εξαγ­γε­λί­ες. Ποτέ κα­νέ­νας άλλος Πρω­θυ­πουρ­γός δεν έχει επι­σκε­φθεί τόσες φορές, σε διά­στη­μα 3 χρό­νων δια­κυ­βέρ­νη­σης, τα νησιά μας και να έχει ανα­κοι­νώ­σει τέ­τοια μέτρα που κα­λύ­πτουν τις ανά­γκες των νη­σιω­τών και στο­χεύ­ουν στην καρ­διά της ανά­πτυ­ξής τους. Ποτέ καμία άλλη Κυ­βέρ­νη­ση δεν έβαλε τόσο ψηλά τον πήχη για τη νη­σιω­τι­κό­τη­τα και δεν αφου­γκρά­στη­κε πιο πολύ τους κα­τοί­κους των νη­σιών.

Επι­στρέ­φο­ντας στην ερώ­τη­σή σας, βάσει των μέχρι τώρα σχε­δια­σμών, τα πε­ρι­φε­ρεια­κά συ­νέ­δρια του Νο­τί­ου Αι­γαί­ου, θα διε­ξα­χθούν πε­ρί­που στα μέσα του Μάρτη. Το ση­μα­ντι­κό είναι ότι ο δικός μας στό­χος δεν είναι τα συ­νέ­δρια αυτά να έχουν έναν χα­ρα­κτή­ρα «υπο­σχέ­σε­ων». Όπως έχει απο­δει­χθεί μέχρι τώρα, στις πε­ριο­χές που έχουν λάβει χώρα, προ­κα­λού­με έναν βαθύ και απο­τε­λε­σμα­τι­κό διά­λο­γο με την κοι­νω­νία και με τους πα­ρα­γω­γι­κούς φο­ρείς. Ανοί­γου­με όλη την βε­ντά­λια των το­πι­κών θε­μά­των, ακού­με τους αν­θρώ­πους του τόπου και σχε­διά­ζου­με από κοι­νού το τι εί­δους ανά­πτυ­ξη επι­θυ­μούν και αυτό γί­νε­ται για μας- τα Υπουρ­γεία- κοινό όραμα και οδι­κός χάρ­της.

• Τι κρατά στο «μα­νί­κι» της η Κυ­βέρ­νη­ση για το Νότιο Αι­γαίο;

Νο­μί­ζω ότι κύριο λόγο θα έχει η ανταλ­λα­γή από­ψε­ων σχε­τι­κά με τον τρόπο που θα εφαρ­μο­στεί το με­τα­φο­ρι­κό ισο­δύ­να­μο, καθώς το θε­ω­ρού­με κομ­βι­κή και ιστο­ρι­κή θε­σμι­κή ρύθ­μι­ση για τα νησιά μας. Με­γά­λη κου­βέ­ντα θα γίνει για τις υπο­δο­μές των νη­σιών, τους πα­ρα­γω­γι­κούς τους πυ­λώ­νες, τη στρε­βλή ανά­πτυ­ξη που έχει ακο­λου­θη­θεί- σε ση­μείο να έχουν χαθεί φυ­σι­κοί πόροι και να έχουν κο­ρε­στεί το­μείς, όπως ο του­ρι­σμός σε κά­ποιες πε­ριο­χές. Θέ­λου­με να στη­ρί­ξου­με με υγιή και πα­ρα­γω­γι­κό τρόπο τα συ­γκρι­τι­κά πλε­ο­νε­κτή­μα­τα των νη­σιών μας και θέ­λου­με τα το­πι­κά προ­ϊ­ό­ντα τους να απο­κτή­σουν αξία και δυ­να­τό­τη­τες εκ­με­τάλ­λευ­σης.

Τέλος, η συ­ζή­τη­ση θα ανοί­ξει και σχε­τι­κά με το Ει­δι­κό Ανα­πτυ­ξια­κό και τα έργα που πρό­κει­ται να χρη­μα­το­δο­τη­θούν στην Πε­ρι­φέ­ρειά μας. Είμαι ιδιαί­τε­ρα χα­ρού­με­νος, όχι μόνο σαν βου­λευ­τής που ασχο­λιό­μουν με τα θέ­μα­τα ανά­πτυ­ξης εκ μέ­ρους της ΚΟ του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, αλλά και σαν νη­σιώ­της, που αυτή η Κυ­βέρ­νη­ση έχει ήδη αυ­ξή­σει ση­μα­ντι­κά τους πό­ρους που κα­τευ­θύ­νο­νται στο Νότιο Αι­γαίο. Χωρίς να θέλω να επε­κτα­θώ πολύ, γιατί όλα αυτά θα συ­ζη­τη­θούν πρώτα και κύρια με τους φο­ρείς, ώστε να πά­ρουν μορφή και στό­χευ­ση, μπορώ να πω ότι σχε­διά­ζου­με μαζί με τους καθ’ ύλην αρ­μό­διους συ­να­δέλ­φους την πε­ραι­τέ­ρω ενί­σχυ­ση των νη­σιών ώστε να γί­νουν εκεί­να τα έργα που πο­θού­σα­με για χρό­νια και η απου­σία τους κρά­τη­σε τα νησιά μας πίσω. Οι εντά­ξεις των έργων στο Ει­δι­κό Ανα­πτυ­ξια­κό θα είναι πέρα από οποιοσ­δή­πο­τε προσ­δο­κί­ες και το ύψος και το είδος των έργων θα εκ­πλή­ξουν ευ­χά­ρι­στα όλους τους νη­σιώ­τες. Μη με ρω­τή­σε­τε κάτι άλλο. Όλα στην ώρα τους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • efalkenburg  /  04.02.2018 14:20

    Ένα μάτσο μπούρδες.
    Δουλεύει τον κόσμο και ψεύτικες υποσχέσεις.
    Βέβαια έτσι έγινε από τίποτας υφυπουργός, τσιράκι του παλεοπασόκου Κουρουμπλή που έπαθε Αλτσχάϊμερ και έχει ξεχάσει ότι τα τελευταία 35 χρόνια όλα και σε κάποια καρέκλα βολευόταν.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.