Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου

Την βεβαιότητα ότι «Η Ν.Δ. στις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα είναι πρώτη δύναμη στα Δωδεκάνησα», εκφράζει σήμερα μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του προς την «δ», ο πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Ρόδου κ. Ηλίας Τσέρκης.
Επιπλέον μιλάει για τον απολογισμό δράσεων, τα σχέδια για το 2018, την ανανέωση προσώπων στα κομματικά όργανα και τον ρόλο των ΔΗΜΤΟ, ενώ για τα προβλήματα στην Υγεία της περιοχής μας δηλώνει ότι είναι χρόνια και σχεδόν «ανίατα», με μόνη λύση τον επαναπροσδιορισμό και την επανεκκίνηση του συστήματος από μηδενική βάση.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Τσέρκη να ξεκινήσουμε με ένα πρώτο σχόλιο από την μέχρι τώρα θητεία σας, στην προεδρία της ΔΗΜΤΟ Ρόδου. Μιλήστε μας για τον απολογισμό. Εκτιμάτε πως επιτύχατε τους στόχους σας;
Τον Απρίλιο κλείνω δύο χρόνια από τότε που ανέλαβα την προεδρία της μεγαλύτερης ΔΗΜΤΟ των νησιών μας. Σε αυτό το χρονικό διάστημα πραγματοποιήσαμε πολλές εκδηλώσεις και δράσεις.
Να σας θυμίσω ενδεικτικά μερικές από αυτές: Δημιουργήσαμε τράπεζα αίματος και γραφτήκαμε στο Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών, διοργανώσαμε εσπερίδες με θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος όπως είναι τα τροχαία δυστυχήματα και η ενημέρωση γύρω από τον καρκίνο του μαστού καθώς και μία σειρά από φιλανθρωπικές δράσεις.
Στο σημείο αυτό να επισημάνω ότι σε όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώσαμε, παρευρέθηκαν για πρώτη φορά συμπολίτες μας οι οποίοι δεν ήταν «κομματικοί» με την στενή έννοια του όρου, κάτι το οποίο μας δίνει ελπίδα για ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα στην κοινωνία. Επιπροσθέτως όλο αυτό το διάστημα είχα την τύχη να έρθω κοντά με αγνούς και διαχρονικούς Νεοδημοκράτες της πόλης μας και να μου μεταφέρουν τις αγωνίες και τις προσδοκίες τους από το κόμμα μας.
Παράλληλα προσπαθούμε να ενημερώνουμε την τοπική κοινωνία ως Δημοτική Τοπική Επιτροπή Ρόδου, μέσα από σωρεία επιστολών, δελτίων τύπου, δηλώσεων σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές για πολλά φλέγοντα θέματα της πολιτικής ζωής του τόπου. Ενημερώνουμε για τις θέσεις του κόμματος μας, ασκώντας παράλληλα κριτική στις κυβερνητικές επιλογές και αποφάσεις.
Προσωπικά δεν εφησυχάζω και θέτω πάντοτε μεγαλύτερους και περισσότερους στόχους. Αν θα πετύχουμε ή όχι, θα κριθεί από την κοινωνία, από τους συμπολίτες μας που θα ενταχθούν στην κοινή προσπάθεια και από τα εκλογικά αποτελέσματα στις επόμενες Εθνικές εκλογές.
• Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας για το 2018 ενόψει και των πολλών εκλογικών αναμετρήσεων που επίκεινται στο επόμενο έτος;
Στους άμεσους στόχους μας ως ΔΗΜΤΟ είναι η προσέλκυση και ένταξη νέων μελών στο κόμμα μας καθώς και η διοργάνωση εκδηλώσεων με στόχο την προώθηση των πολιτικών μας θέσεων στη βάση.
Μέσα στο 2018 θα συνεχίσουμε να μεταλαμπαδεύουμε το κεντρικό πρόσταγμα της Ν.Δ. προς τον ελληνικό λαό που είναι η συμφωνία αλήθειας με τους πολίτες, μακριά από τυχοδιωκτισμούς και λαϊκισμούς. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχες, ούτως ώστε να αναδείξουμε τις στρεβλότητες δεκαετιών, που μαστίζουν την ελληνική πολιτική σκηνή και που εξαιτίας τους σήμερα βιώνουμε αυτήν την μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση.
Είναι επιβεβλημένο να είμαστε όλα τα στελέχη της Ν.Δ. ενωμένα, πέρα και πάνω από προσωπικές επιδιώξεις και ταυτόχρονα προσηλωμένα στον κοινό μας στόχο. Οφείλουμε να ακούσουμε τους ανέργους, τους επιχειρηματίες, τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες, τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Να ακούσουμε τα προβλήματα τους και τους προβληματισμούς τους και παράλληλα να τους πείσουμε ότι υπάρχει κάτι διαφορετικό στο πολιτικό σύστημα απαντώντας παράλληλα στο ερώτημα ότι «ναι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι».
• Κατά την άποψή σας, στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, η Ν.Δ. θα αυξήσει τα ποσοστά της στα Δωδεκάνησα σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις;
Είναι βέβαιο ότι η Ν.Δ. στις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα είναι πρώτη δύναμη στα Δωδεκάνησα. Να αποδώσουν οι ψηφοφόροι με το αποτέλεσμα, το φυσικό χρώμα των νησιών μας. Το γαλάζιο του ουρανού και το μπλε της θάλασσας. Το χρώμα που συμβολίζει την εμπιστοσύνη, την πίστη, την αξιοπιστία και την αλήθεια! Αυτή η προσδοκία δεν είναι μόνο κομματική είναι πρωτίστως εθνική.Πρέπει να αναδειχθεί μία πλατιά κοινωνική συμμαχία που θα σημάνει το τέλος της δημαγωγίας, της χυδαιότητας στον πολιτικό λόγο και του ανέξοδου λαϊκισμού.
• Οι ΔΗΜΤΟ, μπορούν να παίξουν σοβαρό ρόλο στην σχέση και την διασύνδεση ανάμεσα στις τοπικές κοινωνίες και στο κόμμα;
Αναμφίβολα οι ΔΗΜΤΟ είναι ο συνδετικός κρίκος της κοινωνίας με το κόμμα. Σύμφωνα δε με τον κανονισμό Πανελλαδικής Οργάνωσης του Κόμματος κύρια αποστολή των ΔΗΜΤΟ είναι η ενεργή συμμετοχή στην εκλογική προετοιμασία και η συνεχής και άμεση παρέμβαση στην τοπική κοινωνία του Δήμου που υπάγεται. Επιπροσθέτως μεριμνά για τη δραστηριοποίηση και συμμετοχή των μελών της, καθώς και των φίλων του Κόμματος στους εκάστοτε φορείς των τοπικών κοινωνιών.
• Υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή στα κομματικά όργανα; Κι αν όχι για ποιον λόγο;
Δυστυχώς στις μέρες μας και ενώ έχει κλονιστεί συθέμελα το οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της χώρας μας δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους νέους ανθρώπους για ενεργό συμμετοχή στα κομματικά όργανα. Ως επί το πλείστον και το κόμμα μας απαρτίζεται κυρίως από τα λεγόμενα «παλαιά στελέχη». Δεν πρέπει βέβαια να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι πολλοί συμπολίτες μας συμμετείχαν ενεργά στα κόμματα κατά το παρελθόν λόγω των λεγόμενων «πελατειακών πολιτικών σχέσεων», οι οποίες σε μεγάλο βαθμό έχουν εκλείψει ελέω μνημονιακών δεσμεύσεων. Με τον όρο πελατειακές σχέσεις εννοούμε έναν συγκεκριμένο τρόπο πολιτικής οργάνωσης της οποίας βασικό δομικό στοιχείο είναι το ζεύγος πολιτικός – πελάτης. Στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκαν κατά το παρελθόν οι πελατειακές σχέσεις ως όχημα, προκειμένου να επιτευχθεί συμμετοχή των μαζών στην πολιτική. Είναι ευρέως γνωστό ότι μετά το 1981 τοπικά κομματικά όργανα ανέλαβαν με συστηματικό τρόπο να διαμεσολαβήσουν υπέρ ψηφοφόρων τους, παρεμβαίνοντας σε ζητήματα προσλήψεων, μεταθέσεων, αποσπάσεων και προαγωγών στις δημόσιες υπηρεσίες και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
• Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, φάνηκε ότι έχει διάθεση να προχωρήσει σε ανανέωση προσώπων. Πώς το βλέπετε αυτό;
Είναι αλήθεια ότι οι παραδοσιακές κομματικές διαδικασίες, με τα ίδια πρόσωπα και το αμφιλεγόμενο παρελθόν ορισμένων, αποτελούν τροχοπέδη για πολλούς ικανούς ανθρώπους από την κοινωνία μας να συμμετάσχουν σε όλες αυτές τις διεργασίες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε εξ΄αρχής της προεδρίας του ως κυρίαρχο στόχο την αναμόρφωση και ανανέωση του κόμματος, ώστε να προσαρμοστεί στις νέες πραγματικότητες και στη νέα εποχή.
Οι προσπάθειες ξεκίνησαν κεντρικά με το μητρώο στελεχών και την πολιτική ακαδημία της Ν.Δ..
Η ενασχόληση νέων προσώπων στο κόμμα τη δεδομένη στιγμή θα έχει μόνο θετικά αποτελέσματα αφού θα απομονωθούν διεφθαρμένα τοπικά συστήματα εξάρτησης και απαρχαιωμένες νοοτροπίες του παρελθόντος. Θα σηματοδοτήσει μια αφετηρία προκειμένου να εκφραστούν πρωτοπόρες απόψεις και ιδέες από νέα πρόσωπα και νέες πολιτικές, αποκαθιστώντας παράλληλα την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα.
Αυτό βέβαια που θα συνέστηνα στους ενδιαφερόμενους είναι να συμμετέχουν και στις δράσεις και όχι να είναι αποστασιοποιημένοι και να στέλνουν μόνο βιογραφικά κεντρικά.
• Και μια ερώτηση με την ιδιότητα του γραμματέα του ΙΣΡ: Η Υγεία στα νησιά, εξακολουθεί να… νοσεί. Μπορούν να γίνουν βελτιωτικές παρεμβάσεις;
Είναι γνωστό πως τα προβλήματα στην Υγεία είναι χρόνια και σχεδόν «ανίατα». Η μόνη λύση είναι ο επαναπροσδιορισμός και η επανεκκίνηση του συστήματος από μηδενική βάση. Το συγκριτικό πλεονέκτημα των νησιών μας είναι πως αποτελούνται από κλειστούς πληθυσμούς και μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν για πιλοτική εφαρμογή νέων συστημάτων στην υγεία. Ωστόσο η πολιτική ατολμία κι η λογική της πιστής υιοθέτησης ξένων υγειονομικών συστημάτων παραβλέποντας τη νησιωτική πραγματικότητα έχουν οδηγήσει στην παντελή έλλειψη ιατρών στα νησιά.
Πιστεύω πραγματικά ότι όποιος νομοθετεί για την υγεία στα νησιά, πρέπει να έρχεται να μένει έστω ένα μήνα για να δουλέψει, αν είναι γιατρός, ή να ζήσει ολόκληρο 24ώρο, για να κατανοήσει τα προβλήματα του κόσμου και τα προβλήματα των λειτουργών της υγείας.
Δεν είναι οικονομικό μόνο το κίνητρο για την στελέχωση των δομών υγείας στα νησιά. Είναι το σύστημα διακομιδών και τηλεϊατρικής, της διασύνδεσης με άλλους επαγγελματίες υγείας και τις υπόλοιπες δομές, ούτως ώστε να αισθάνεται ασφαλής ένας ιατρός να ασκεί τα καθήκοντα του σε απομακρυσμένα μέρη.
Να υπάρχει διευκόλυνση αντί παρεμπόδιση της συμμετοχής των ιατρών σε εκπαιδευτικά συνέδρια και θεσμοθέτηση επιπλέον εκπαιδευτικής άδειας.
Να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους τουρίστες.
Σε μια κυβέρνησ
η που νοσεί είναι λογικό και η υγεία να πελαγοδρομεί.
Για αυτό η μόνη λύση για την χώρα, για τα νησιά και για όλους εμάς είναι η πολιτική αλλαγή.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ