ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προσωρινά κρατούμενοι δύο Τούρκοι για την μεταφορά στη Ρόδο 8 ομοεθνών τους

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
Δικαιοσύνη 2

Προ­σω­ρι­νά κρα­τού­με­νοι κρί­θη­καν χθες, μετά την απο­λο­γία τους, με ομό­φω­νη από­φα­ση της Ανα­κρί­τριας και του Ει­σαγ­γε­λέα Υπη­ρε­σί­ας, δύο Τούρ­κοι δια­κι­νη­τές ηλι­κί­ας 38 και 34 ετών, ξα­δέλ­φια, που συ­νε­λή­φθη­σαν την 19η Δε­κεμ­βρί­ου 2017 από λι­με­νι­κούς του τμή­μα­τος Ασφα­λεί­ας του Κε­ντρι­κού Λι­με­ναρ­χεί­ου Ρόδου για την με­τα­φο­ρά 8 ομο­ε­θνών τους στη Ρόδο.

Οι Τούρ­κοι, όπως έγρα­ψε η «δη­μο­κρα­τι­κή», εντο­πί­στη­καν στην θα­λάσ­σια πε­ριο­χή Sunwing της Ρόδου. Περί ώραν 09:40 οι λι­με­νι­κοί ενη­με­ρώ­θη­καν τη­λε­φω­νι­κά από ιδιώ­τη για την ύπαρ­ξη λευ­κού τα­χύ­πλο­ου σκά­φους, μή­κους πε­ρί­που έξι μέ­τρων, το οποίο πι­θα­νόν να με­τα­φέ­ρει με­τα­νά­στες στη πα­ρα­λία του ως άνω ξε­νο­δο­χεί­ου.

Δύο οχή­μα­τα του Λι­με­ναρ­χεί­ου έσπευ­σαν στο ση­μείο και ένα πλωτό ξε­κί­νη­σε έρευ­να για τον εντο­πι­σμό του τα­χύ­πλο­ου.

Το «δου­λε­μπο­ρι­κό» εντο­πί­στη­κε λίγη ώρα αρ­γό­τε­ρα δύο ναυ­τι­κά μίλια από τις βο­ρειο­α­να­το­λι­κές ακτές της Ρόδου. Με την χρήση του φάρου και της σει­ρή­νας ζη­τή­θη­κε από τους χει­ρι­στές του σκά­φους να στα­μα­τή­σουν.

Δεν υπά­κου­σαν και ακο­λού­θη­σε κα­τα­δί­ω­ξη που οδή­γη­σε στην σύλ­λη­ψη τους.

Τα δύο οχή­μα­τα του Λι­με­ναρ­χεί­ου εντό­πι­σαν στην λε­ω­φό­ρο Ρόδου – Καλ­λι­θέ­ας 8 Τούρ­κους και συ­γκε­κρι­μέ­να 3 άν­δρες, δύο γυ­ναί­κες και 3 παι­διά.

Με­τα­φέρ­θη­καν στο Κε­ντρι­κό Λι­με­ναρ­χείο Ρόδου και ανα­γνώ­ρι­σαν τους δύο ομο­ε­θνείς τους ως τους κυ­βερ­νή­τες του σκά­φους, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι κα­τέ­βα­λαν 4.000 ευρώ έκα­στος για την με­τα­φο­ρά τους στην Ελ­λά­δα.

Ισχυ­ρί­ζο­νται συ­γκε­κρι­μέ­να ότι απο­φά­σι­σαν να εγκα­τα­λεί­ψουν την Τουρ­κία γιατί απο­λύ­θη­καν από την ερ­γα­σία τους από την κυ­βέρ­νη­ση Ερ­ντο­γάν, ενώ πρό­κει­ται να ζη­τή­σουν πο­λι­τι­κό άσυλο στην χώρα μας.

Οι δύο κα­τη­γο­ρού­με­νοι αρ­νή­θη­καν οποια­δή­πο­τε σχέση με την με­τα­φο­ρά των ομο­ε­θνών τους υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι ήλθαν στην Ρόδο για να αγο­ρά­σουν οι­νο­πνευ­μα­τώ­δη ποτά για την Πρω­το­χρο­νιά διότι στην Τουρ­κία είναι ακρι­βά.

Απο­δέ­χτη­καν ότι δεν έφε­ραν τις νό­μι­μες δια­τυ­πώ­σεις που θα δι­καιο­λο­γού­σαν την εί­σο­δό τους στην Ελ­λά­δα και υπο­στή­ρι­ξαν ότι αυτό οφεί­λε­ται κα­θα­ρά στο ότι σκο­πός του τα­ξι­διού αυτού ήταν η αγορά των ποτών από κα­τά­στη­μα της Ρόδου για το λόγο ότι η δια­φο­ρά ανά­με­σα στις τιμές των αλ­κο­ο­λού­χων ποτών στην Τουρ­κία και την Ελ­λά­δα είναι αρ­κε­τά με­γά­λη. Μά­λι­στα, με την εί­σο­δό τους στη χώρα για το λόγο που προ­α­να­φέρ­θη­κε, δεν είχαν, όπως είπαν, σκοπό να μεί­νουν στο ελ­λη­νι­κό έδα­φος για πα­ρα­πά­νω από μία ώρα.

Πρό­κει­ται, όπως ισχυ­ρί­στη­καν, για τα­κτι­κή που εφαρ­μό­ζε­ται τόσο από Τούρ­κους πο­λί­τες όσο και από Έλ­λη­νες, να τα­ξι­δεύ­ουν δη­λα­δή και να ει­σέρ­χο­νται χωρίς νό­μι­μες δια­τυ­πώ­σεις στην Ελ­λά­δα και την Τουρ­κία αντί­στοι­χα (π.χ. Κα­στελ­λό­ρι­ζο – Κας), όπου πραγ­μα­το­ποιούν αγο­ρές προ­ϊ­ό­ντων (έν­δυ­ση, ποτά κλπ) τα οποία είναι πολύ πιο οι­κο­νο­μι­κά σε σχέση με αυτά της χώρας από την προ­έρ­χε­ται ο κα­θέ­νας. Τέ­τοιου εί­δους τα­ξί­δια δεν διαρ­κούν πα­ρα­πά­νω από μία μέρα, αλλά για λίγες μόνον ώρες μέχρι να πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν τις αγο­ρές τους.

Ανα­φε­ρό­με­νοι στις μαρ­τυ­ρι­κές κα­τα­θέ­σεις δύο Τούρ­κων πα­ρά­νο­μων με­τα­να­στών, που υπο­στή­ρι­ξαν ότι τα άτομα που κα­νό­νι­σαν τη με­τα­φο­ρά τους στη Ρόδο ζή­τη­σαν 4000 € ανά οι­κο­γέ­νεια τό­νι­σαν ότι όπως προ­κύ­πτει από τις κα­τα­θέ­σεις από το ποσό αυτό, δώ­σα­νε στα άτομα αυτά τα μισά χρή­μα­τα όταν φτά­σα­νε στο Ντα­λιάν και τα υπό­λοι­πα χρή­μα­τα τα έδω­σαν πριν την επι­βί­βα­σή τους στο σκά­φος στο άτομο που ήταν μαζί τους επάνω στο σκά­φος.

Από τα πα­ρα­πά­νω σαφώς προ­κύ­πτει, όπως τό­νι­σαν, πως το πρό­σω­πο που θα με­τέ­φε­ρε επί κέρδη τους πα­ρα­πά­νω οκτώ πα­ρά­νο­μους με­τα­νά­στες τουρ­κι­κής υπη­κο­ό­τη­τας θα έπρε­πε να φέρει του­λά­χι­στον 5.000 €.

Οι ίδιοι τό­νι­σαν ότι στην κα­το­χή τους βρέ­θη­καν μόνο δύο κι­νη­τά τη­λέ­φω­να και 200 ευρώ.

Υπο­στή­ρι­ξαν ακόμη ότι την 19η Δε­κεμ­βρί­ου τόσο στο Ντα­λιάν όσο και στο Μαρ­μα­ρίς Τουρ­κί­ας διε­ξά­γο­νταν στις ακτές στρα­τιω­τι­κές ασκή­σεις του Τούρ­κι­κου Ναυ­τι­κού. Το γε­γο­νός αυτό από μόνο του δεί­χνει πως θα ήταν αδύ­να­το να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί μια επι­χεί­ρη­ση με­τα­φο­ράς οκτώ προ­σώ­πων σε ένα σκά­φος έξι μέ­τρων, με τις συν­θή­κες που επι­κρα­τούν σή­με­ρα στην Τουρ­κία, χωρίς αυτό να γίνει αντι­λη­πτό.

Προ­ο­ρι­σμός του σκά­φους τους ήταν ο κε­ντρι­κός λι­μέ­νας της Ρόδου, όπου και θα απο­βι­βά­ζο­ντο για να με­τα­βούν από εκεί στο κα­τά­στη­μα από το οποίο θα προ­μη­θεύ­ο­ντο τα ποτά. Το ό,τι το σκά­φος δεν έφτα­σε ακρι­βώς έξω από το Λι­μέ­να της Ρόδου και προ­σέγ­γι­ζε προς το Κα­ρα­κό­νε­ρο , έγκει­το απο­κλει­στι­κά στο γε­γο­νός ότι η κα­τεύ­θυν­ση του και­ρού (βο­ρειο­α­να­το­λι­κός άνε­μος) σε σχέση με το δρο­μο­λό­γιο του σκά­φους από Ντά­λιαν προς Ρόδο το οδή­γη­σε ανα­πό­φευ­κτα με­ρι­κές εκα­το­ντά­δες μέτρα από την εί­σο­δο του Λι­μέ­να της Ρόδου.

Ως συ­νή­γο­ρος υπε­ρά­σπι­σης τους πα­ρέ­στη ο δι­κη­γό­ρος κ. Γρη­γό­ρης Μο­ρά­ρης.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.