ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τσίπρας: Το 2018 θα είναι ένα έτος ορόσημο για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία

news room 8 λεπτά ανάγνωση
Τσίπρας

Αφιε­ρω­μένο στην Ελλάδα είναι το τελευ­ταίο τεύχος του περιο­δι­κού European Business Review (EBR), με αφορμή τα 20 χρόνια κυκλο­φο­ρίας του.

Η Ελλάδα φαί­νε­ται να πατάει και πάλι στα πόδια της ύστερα από σχεδόν 10 χρόνια βαθιάς κρίσης, υπο­γραμ­μί­ζει στο εισα­γω­γικό του σημεί­ωμα ο εκδότης Χρήστος Κ. Τρι­κού­κης τονί­ζο­ντας πως όλα αυτά τα χρόνια έχουν σημειω­θεί στην Ευρω­παϊκή Ένωση και στην Ελλάδα μεγάλες αλλαγές.

«Η Ελλάδα άλλαξε επίσης ριζικά. Σχεδόν 10 χρόνια βαθιάς κρίσης μας υπο­χρέ­ωσε να αλλά­ξουμε τη νοο­τρο­πία μας. Η Ελλάδα φαί­νε­ται να ανα­κάμ­πτει αργά, αλλά σταθερά. Αυτός είναι ο λόγος που απο­φα­σί­σαμε να γιορ­τά­σουμε την 20η μας επέτειο με ένα τεύχος αφιε­ρω­μένο στο μέρος από το οποίο ξεκί­νησε η ιστορία του European Business Review», ανα­φέ­ρει ο κ.Τρι­κού­κης για το αφιέ­ρωμα στην Ελλάδα με τίτλο «Τα 20 χρόνια σημα­το­δο­τούν ένα ορόσημο στη ζωή όλων των ανθρώ­πων».

Στο αφιέ­ρωμα δημο­σιεύ­ε­ται άρθρο του πρω­θυ­πουρ­γού Αλέξη Τσίπρα με τίτλο «Το 2018 θα είναι ένα έτος ορόσημο για την Ελλάδα και την ελλη­νική οικο­νο­μία», το οποίο βασί­ζε­ται στην ομιλία του στο ελλη­νι­κο­α­με­ρι­κα­νικό Επι­με­λη­τή­ριο.

Εκτός από το άρθρο του πρω­θυ­πουρ­γού Αλέξη Τσίπρα, το αφιέ­ρωμα περι­λαμ­βά­νει συνε­ντεύ­ξεις από τους πρέ­σβεις των ΗΠΑ Τζέφρυ Πάιατ, ο οποίος ανα­φέ­ρει ότι είναι αντι­λη­πτό στην Ουά­σιγ­κτον ότι δεν μπο­ρούμε να έχουμε μια ευη­με­ρούσα Ευρώπη χωρίς μια Ελλάδα ευη­με­ρούσα, της Γαλλίας Κριστόφ Σαντεπύ ο οποίος τονίζει ότι η Γαλλία υπο­στη­ρί­ζει την Ελλάδα να βγει ορι­στικά από την κρίση και οι Γάλλοι επεν­δυ­τές βλέπουν ξανά προς την Ελλάδα, της Γερ­μα­νίας Γενς Πλέτνερ ο οποίος ανα­φέ­ρει ότι η Ελλάδα έχει όλες τις δυνα­τό­τη­τες να γίνει ένας ουσια­στι­κός και επι­τυ­χη­μέ­νος επι­χει­ρη­μα­τι­κός προ­ο­ρι­σμός και της Ισπα­νίας Ενρίκε Βιγκέρα Ρούμπιο ο οποίος υπο­γραμ­μί­ζει ότι είναι η κατάλ­ληλη στιγμή για επεν­δύ­σεις στην Ελλάδα.

Δημο­σιεύ­ο­νται επίσης συνε­ντεύ­ξεις του προ­έ­δρου και διευ­θύ­νο­ντος συμ­βού­λου του ομίλου Μυτι­λη­ναίος, Ευάγ­γε­λου Μυτι­λη­ναίου, της διευ­θύ­νου­σας συμ­βού­λου της Pharmathen Νέλλυ Κάτσου, της διευ­θύ­νου­σας συμ­βού­λου της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας Πέγκυ Αντω­νά­κου, του προ­έ­δρου του ΔΣ του Ομίλου Ιατρι­κού Αθηνών Δρ. Βασίλη Απο­στο­λό­που­λου, της περι­φε­ρεια­κού προ­έ­δρου του Dow Central Europe Δέσποι­νας Ανα­στα­σίου, του προ­έ­δρου του Ελλη­νι­κού Συν­δέ­σμου Βιο­μη­χα­νιών Επω­νύ­μων Προ­ϊ­ό­ντων Νίκου Καρα­γε­ωρ­γίου και του προ­έ­δρου του Συν­δέ­σμου Ελλη­νι­κών Βιο­μη­χα­νιών Τρο­φί­μων, Ευάγ­γε­λου Καλούση και άρθρα με τίτλο «Τεχνο­λο­γία και και­νο­το­μία, στοι­χεία κλειδιά για το νέο οικο­νο­μικό μοντέλο της Ελλάδας» , «το ελλη­νικό (και ευρω­παϊκό) success story» και «η Ελλάδα ανα­κάμ­πτει αργά αλλά σταθερά».

Τα άρθρο του πρω­θυ­πουρ­γού Αλέξη Τσίπρα: «Το 2018 θα είναι ένα έτος ορόσημο για την Ελλάδα και την ελλη­νική οικο­νο­μία»

Σύμφωνα με τα πιο πρό­σφατα στοι­χεία, η ελλη­νική οικο­νο­μία ανα­πτύσ­σε­ται για πρώτη φορά τα τελευ­ταία τρία συνε­χό­μενα τρίμηνα, κάτι που έχει να συμβεί από το 2006, ενώ οι ενδεί­ξεις μας λένε πως το τελικό απο­τέ­λε­σμα θα είναι εκείνο των προ­βλέ­ψεων, εγκαι­νιά­ζο­ντας μια νέα εποχή αξιο­πι­στίας στις εκτι­μή­σεις που δεν έχει καμία σχέση με τις προ­βλέ­ψεις των προη­γού­με­νων ετών, ιδιαί­τερα των πρώτων ετών της κρίσης, όταν μιλού­σαν για οριακή ανά­πτυξη όλη την ώρα, αλλά υπήρχε συνε­χό­μενη ύφεση, και μάλιστα μια βαθιά ύφεση, ανα­φέ­ρει άρθρο του πρω­θυ­πουρ­γού Αλέξη Τσίπρα με τίτλο «Το 2018 θα είναι ένα έτος ορόσημο για την Ελλάδα και την ελλη­νική οικο­νο­μία», το οποίο βασί­ζε­ται στην ομιλία του στο ελλη­νι­κο­α­με­ρι­κα­νικό Επι­με­λη­τή­ριο.

«Η ανεργία από το υψη­λό­τερο ποσοστό της στα τέλη του 2014 έχει μειωθεί τώρα περίπου κατά 7 μονάδες, με τη δημιουρ­γία περίπου 300.000 νέων θέσεων εργα­σίας και είναι κοντά στο πρώτο ορόσημο του 20%. Στον δημο­σιο­νο­μικό τομέα, έχουμε επι­τύ­χει μια ιστο­ρική, αξιό­πι­στη προ­σαρ­μογή για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρώπης. Με αυτή τη θετική δυνα­μική, θα καλω­σο­ρί­σουμε το Νέο Έτος και άρα, το 2018 θα είναι ένα έτος ορόσημο για την Ελλάδα και την ελλη­νική οικο­νο­μία, με τη χώρα να αφήνει πίσω της τα μνη­μό­νια τον Αύγου­στο του 2018, και μαζί τους, θα έλεγα, μια ολό­κληρη εποχή, μια ολό­κληρη ιστο­ρική εποχή, και να εισέρ­χε­ται στην επόμενη μέρα με ισχυρά ποσοστά ανά­πτυ­ξης, ανα­νε­ω­μένη και, το πιο σημα­ντικό, με εμπι­στο­σύνη στις δικές της δυνά­μεις.

Επίσης, πρό­σφατα, μια πολύ θετική εξέλιξη με ισχυρή σημασία ήταν το έγκαιρο κλεί­σιμο του τεχνι­κού τμή­μα­τος της 3ης Αξιο­λό­γη­σης, και, το πιο σημα­ντικό, με τους καλύ­τε­ρους δυνα­τούς όρους για τη χώρα και την ελλη­νική κοι­νω­νία. Ειδι­κό­τερα, αξίζει να σημειω­θεί πως η συμ­φω­νία, παρά τις γνωστές Κασ­σάν­δρες, δεν συνο­δεύ­τηκε από νέα δημο­σιο­νο­μικά μέτρα. Αντί­θετα, η αξιο­πι­στία της δημο­σιο­νο­μι­κής μας προ­σπά­θειας επέ­τρεψε όχι μόνο την απο­τροπή νέων μέτρων, αλλά και την ενί­σχυση των δομών του κοι­νω­νι­κού κράτους, με τη σημα­ντική αύξηση του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού για τα οικο­γε­νειακά επι­δό­ματα κατά 30% κατά μέσο όρο.

Παρο­μοίως, με βάση τις βέλ­τι­στες διε­θνείς πρα­κτι­κές και συστά­σεις του ΟΟΣΑ, έχουν επι­τευ­χθεί αλλαγές στις αγορές προ­ϊ­ό­ντων, η άρση γρα­φειο­κρα­τι­κών των εμπο­δίων και η δημιουρ­γία ενός κλί­μα­τος φιλικού προς τις επεν­δύ­σεις. Τέλος, έχουμε δια­σφα­λί­σει μέσω του Ταμείου Αξιο­ποί­η­σης Δημό­σιας Περιου­σίας πως θα απο­τρα­πεί η ανα­γκα­στική πώληση δημό­σιας περιου­σίας, όπως ορι­σμέ­νοι θα ήθελαν ή επι­θυ­μούν. Η δημόσια περιου­σία θα ανα­βαθ­μι­στεί και θα αξιο­ποι­η­θεί με την εμπλοκή του ιδιω­τι­κού τομέα, με σκοπό να δημιουρ­γη­θούν θέσεις εργα­σίας και προ­στι­θέ­μενη αξία για τις τοπικές κοι­νό­τη­τες.

Οι αγορές έχουν ήδη τοπο­θε­τή­σει την ελλη­νική οικο­νο­μία στα προ κρίσης επίπεδα και το πράσινο φως για την τελική έξοδο από τα μνη­μό­νια σε μερι­κούς μήνες από σήμερα, το επόμενο καλο­καίρι, το καλο­καίρι του 2018, έχει δοθεί. Αυτή είναι η εικόνα», ανα­φέ­ρει ο πρω­θυ­πουρ­γός .

«Η καλύ­τερη απά­ντηση σε όλους εκεί­νους που δεν μπορούν να δεχθούν, δεν μπορούν να κατα­λά­βουν πως η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, είναι τα απο­τε­λέ­σματα. Τα πραγ­μα­τικά γεγο­νότα όπως αντα­να­κλώ­νται στους οικο­νο­μι­κούς δείκτες μας, η ανα­βάθ­μιση της πιστο­λη­πτι­κής μας ικα­νό­τη­τας, οι εκθέ­σεις των διεθνών ανα­λυ­τών, η έξοδός μας από τη δια­δι­κα­σία υπερ­βο­λι­κού ελλείμ­μα­τος το περα­σμένο καλο­καίρι, μια ιστο­ρική στιγμή έπειτα από σχεδόν 7 χρόνια, έως τη θετική υποδοχή των ελλη­νι­κών ομο­λό­γων αυτό το καλο­καίρι, αλλά και πριν από μερικές ημέρες από τις διε­θνείς αγορές.

Η Ελλάδα απέ­κτησε τελικά την κουλ­τούρα της αλλαγής και της μεταρ­ρύθ­μι­σης.

Δεν φοβό­μα­στε πλέον τις αλλαγές και οι δεσμοί με τα συμ­φέ­ρο­ντα του παρελ­θό­ντος που εμπό­δι­ζαν τις αλλαγές έχουν διαρ­ρα­γεί ορι­στικά.

Η ανα­γνώ­ριση αυτή μετα­φρά­στηκε σε έμπρα­κτη στήριξη με συμ­με­το­χές σε ελλη­νι­κές εται­ρίας, σε αυξή­σεις κεφα­λαίων σε εισηγ­μέ­νες εται­ρίες και επεν­δύ­σεις σε μεγάλα πρό­τζεκτ.

Ως εκ τούτου επι­διώ­κουμε η ανοδική τάση της ελλη­νι­κής οικο­νο­μίας να έχει δια­τη­ρή­σιμα χαρα­κτη­ρι­στικά στο μέλλον.

Ο κύριος σκοπός μας είναι να περά­σουμε τα θετικά απο­τε­λέ­σματα της ανά­πτυ­ξης στην ίδια την οικο­νο­μία, με τη μορφή καλά αμοι­βό­με­νων θέσεων εργα­σίας και ισχυρών δομών κοι­νω­νι­κής προ­στα­σίας.

Και αυτό μπορεί να επι­τευ­χθεί μόνο στη βάση ενός νέου και δίκαιου παρα­γω­γι­κού μοντέ­λου, παράλ­ληλα με την εμβά­θυνση προ­ο­δευ­τι­κών μεταρ­ρυθ­μί­σεων. Γιατί μετά τον Αύγου­στο του ’18 δεν έχουμε προ­α­παι­τού­μενα για μεταρ­ρυθ­μί­σεις, αλλά δεν θα στα­μα­τή­σουμε τις μεταρ­ρυθ­μί­σεις. Θα συνε­χί­σουμε με το δικό μας σχέδιο βαθιών τομών και μεταρ­ρυθ­μί­σεων που χρειά­ζο­νται η ελλη­νική κοι­νω­νία και η ελλη­νική οικο­νο­μία. Και θα πρέπει να αρχί­σουμε αυτό τον διάλογο τώρα. Η χώρα δεν πρέπει να στα­μα­τή­σει να κινεί­ται προς τα εμπρός, να αλλάζει με τολ­μη­ρές τομές και μεταρ­ρυθ­μί­σεις. Μόνο που αυτές οι μεταρ­ρυθ­μί­σεις πρέπει να έχουν τη δική μας σφρα­γίδα, την ευρεία συναί­νεση των παρα­γω­γι­κών δυνά­μεων, των υγιών δυνά­μεων της ελλη­νι­κής κοι­νω­νίας, και βέβαια την εμπι­στο­σύνη και τη συναί­νεση του ελλη­νι­κού λαού», υπο­γραμ­μί­ζει ο πρω­θυ­πουρ­γός.

«Η αξιο­ποί­ηση των συγκρι­τι­κών πλε­ο­νε­κτη­μά­των μας δεν μπορεί να εξαρ­τά­ται μόνο από τους εθνι­κούς πρω­τα­θλη­τές αλλά περνάει μέσα από την ενί­σχυση της δια­κλα­δι­κής συνερ­γα­σίας και αλλη­λε­ξάρ­τη­σης.

Αυτό σημαί­νει δημιουρ­γία ολο­κλη­ρω­μέ­νων αλυ­σί­δων αξίας και προ­ώ­θηση συνερ­γειών.

Πάνω απ΄όλα, θα έλεγα ότι, η ανα­πτυ­ξιακή δια­δι­κα­σία είναι κυρίως μια κοι­νω­νική δια­δι­κα­σία και θα ακυ­ρώ­ναμε την έννοιά της αν την περιο­ρί­ζαμε στο οικο­νο­μικό πεδίο. Η αγορά δημιουρ­γεί νέο πλούτο και αξία, αλλά την ίδια στιγμή παράγει όλων των ειδών τις ανι­σό­τη­τες, εισο­δη­μα­τι­κές, εκπαι­δευ­τι­κές ανι­σό­τη­τες στις ευκαι­ρίες και στην πρό­σβαση σε κρί­σι­μους τομείς όπως η υγεία και η παιδεία. Η συμ­με­τοχή της κοι­νω­νίας ως ενός ενεργού και συστα­τι­κού ανα­πτυ­ξια­κού παρά­γο­ντα εγγυά­ται τη βιω­σι­μό­τητα και την ευδο­κί­μησή της μακρο­πρό­θε­σμα. Αυτό απο­δει­κνύ­ε­ται από την εμπει­ρία επι­τυ­χη­μέ­νων ανα­πτυ­ξια­κών παρα­δειγ­μά­των, οπου­δή­ποτε στον κόσμο.

Ως εκ τούτου, η ανά­πτυξη και η κοι­νω­νική δικαιο­σύνη δεν είναι αμοι­βαίως απο­κλειό­με­νες, δεν είναι αντι­κρουό­με­νες έννοιες, αλλά θα έλεγα πως είναι αλλη­λο­ε­ξαρ­τώ­με­νες και στενά συν­δε­δε­μέ­νες έννοιες.

Δεν προ­σπαθώ να περι­γράψω μια ιδανική κατά­σταση. Υπάρ­χουν ακόμη προ­βλή­ματα και δυσκο­λίες και καλού­μα­στε να υπερ­βούμε αυτές τις δυσκο­λίες. Ένα από αυτά τα προ­βλή­ματα είναι η υψηλή φορο­λό­γηση.

Είναι μια πολύ δύσκολη πολι­τική απόφαση, υπό την πίεση των έκτα­κτων συν­θη­κών στις οποίες βρέθηκε η χώρα και την πίεση των πιστω­τών μας να φύγουμε από τη μακρά περίοδο των ελλειμ­μά­των που μας οδή­γη­σαν στην κρίση.

Ωστόσο η πεποί­θησή μας όταν λάβαμε αυτή την πολι­τική απόφαση ήταν και συνε­χί­ζει να είναι ότι αυτές οι συν­θή­κες δεν μπορεί να είναι μόνιμες αλλά προ­σω­ρι­νές.

Και η έξοδος από την κρίση θα επι­τρέ­ψει και πάλι τη μείωση των φορο­λο­γι­κών συντε­λε­στών.

Αυτό θα γίνει σύντομα, άμεσα και προ­βλέ­πε­ται από τα όσα συμ­φω­νή­σαμε και ψηφί­σαμε στη Βουλή, από το μεσο­πρό­θε­σμο πρό­γραμμα. Από το 2019 θα αρχί­σουμε να βλέ­πουμε τον δημο­σιο­νο­μικό χώρο που θα έχει δημιουρ­γη­θεί και, βέβαια, αυτό θα βασί­ζε­ται κυρίως στην επι­τυ­χία της οικο­νο­μίας και των δυνα­μι­κών για βιώσιμη ανά­πτυξη. Σύμ­μα­χός μας είναι η αξιό­πι­στη και δια­τη­ρή­σιμη δημο­σιο­νο­μική προ­σαρ­μογή την οποία με συστη­μα­τικό τρόπο δια­μορ­φώ­σαμε.

Γιατί ξέρετε ήδη πως αυτή η κατά­σταση δεν προ­έ­κυψε από το πουθενά αλλά έχει βαθιές ιστο­ρι­κές αιτίες που εκτεί­νο­νται σε όλη τη μετα­πο­λι­τευ­τική περίοδο.

Έχουμε εφαρ­μό­σει μεταρ­ρυθ­μί­σεις που ήταν απα­ραί­τη­τες εδώ και δεκα­ε­τίες, όπως η Ανε­ξάρ­τητη Αρχή Δημο­σίων Εσόδων, η εισα­γωγή συστη­μά­των ηλε­κτρο­νι­κών πλη­ρω­μών, ο νόμος για την εθε­λο­ντική απο­κά­λυψη των εισο­δη­μά­των, μέτρα για την κατα­πο­λέ­μηση του λαθρε­μπο­ρίου καυ­σί­μων και καπνού, η εντα­τι­κο­ποί­ηση των ελέγχων των προ­μη­θειών του δημο­σίου, ο έλεγχος και ο περιο­ρι­σμός των δαπανών των υπουρ­γείων όπου είναι δυνατό, και έτσι έχουμε τώρα την ευκαι­ρία να αυξή­σουμε τις κοι­νω­νι­κές δαπάνες σε επι­δό­ματα κατά 30% και να μην περι­κό­ψουμε οικο­γε­νειακά επι­δό­ματα. Επειδή περι­κό­ψαμε δαπάνες περίπου 350 εκα­τομ­μυ­ρίων ευρώ από κάθε υπουρ­γείο. Βέβαια, όχι δαπανών που δεν μπορούν να προ­βλε­φθούν αλλά εκείνων που έχει απο­δει­χθεί ότι απο­τε­λούν σπατάλη.

Κατα­λή­γο­ντας, θα ήθελα να κάνω μια έκκληση να αλλά­ξουμε το όραμά μας, να αλλά­ξουμε το όραμά μας από το χθες, ακόμη και από το σήμερα, στο αύριο, και να δούμε τον μεγάλο ορί­ζο­ντα. Η δρα­μα­τική περί­ο­δος των μνη­μο­νίων, όλα όσα έχουμε ζήσει, μπορεί να γίνουν όπως οποια­δή­ποτε άλλη επώδυνη εμπει­ρία, μια ευκαι­ρία για θετικά μαθή­ματα και για να ανα­συ­γκρο­τή­σουμε τις δυνά­μεις μας για την επόμενη μέρα της χώρας.

Η παρούσα κατά­σταση μας επι­τρέ­πει να είμαστε αισιό­δο­ξοι, αλλά δεν μας επι­τρέ­πει να επα­να­παυό­μα­στε στις δάφνες μας» ανα­φέ­ρει ο πρω­θυ­πουρ­γός.

Πηγή: enikonomia.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.