Ειδήσεις

Ανάληψη πρωτοβουλιών για το Νοσοκομείο Ρόδου από τον περιφερειάρχη

Σημαντική πρωτοβουλία για την έμπρακτη στήριξη των δομών Υγείας στη Ρόδο αναλαμβάνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Το πρωί της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Νοσοκομείο μεταξύ του περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, της διοικήτριας Αικατερίνης Χατζηστρατή, του αντιπεριφερειάρχη και προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής, Φιλήμονα Ζαννετίδη και του προέδρου της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Υγείας, Νικήτα Μόσχου, όπου αποτυπώθηκαν όλες οι ανάγκες σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό του νοσηλευτικού ιδρύματος του νησιού μας.
Ο κ. Χατζημάρκος δεσμεύθηκε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα διαθέσει έως και 1,4 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ στη Ρόδο με 12 διασώστες το λιγότερο και του νοσοκομείου με 15 τουλάχιστον νοσηλευτές. Επιπλέον, θα χρηματοδοτήσει τον εξοπλισμό του ογκολογικού τμήματος και τις παρεμβάσεις για τη λειτουργία ακόμη μίας χειρουργικής αίθουσας.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στα τοπικά ΜΜΕ, μετά τη σύσκεψη ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε ότι το 2018 η Περιφέρεια διοχετεύει πόρους και ενέργεια στον τομέα της Υγείας. Αναλυτικότερα δήλωσε:
«Είχαμε μία εξαιρετική συνεργασία με την κα διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου της Ρόδου. Έχουμε πάρει κάποιες αποφάσεις για τον τομέα της Υγείας το 2018 και θα πορευθούμε με ριζικές αλλαγές ως προς τη φιλοσοφία μας. Η κυριότερη αλλαγή, σε ό,τι αφορά το δικό μας φορέα, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έχει να κάνει με το γεγονός ότι παύουμε να διοχετεύουμε όλη μας την ενέργεια και τους πόρους στις υποδομές. Πλέον υπεισερχόμαστε και στον τομέα της Υγείας και στις δομές που υπάρχουν, που είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα του τόπου.
Θα θυμάστε ότι το 2015 κάναμε μία πολύ μεγάλη παρέμβαση στον τομέα της Υγείας με τη χορήγηση κινήτρων στους γιατρούς της παραμεθορίου. Αυτή η παρέμβαση λειτούργησε πολύ καλά και πλέον έχει καθιερωθεί και πανελλαδικά.
Τα προβλήματα έχουν να κάνουν κυρίως με το εξειδικευμένο ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό. Υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τη διοίκηση του Νοσοκομείου αλλά και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας με την οποία έχουμε συζητήσει τους στόχους και πιστεύω ότι θα τους υλοποιήσουμε μαζί. Στόχος μας είναι να συμβάλουμε ώστε να αποκτήσει νοσηλευτικό προσωπικό το Νοσοκομείο και το ΕΚΑΒ. Αυτοί είναι οι δύο χώροι παρέμβασής μας.
Συζητήσαμε με την κα διοικήτρια πώς ιεραρχούνται οι ανάγκες για προσωπικό. και μας ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη για τη λειτουργία μίας ακόμη αίθουσας χειρουργείου. Εμείς δεσμευόμαστε να χρηματοδοτήσουμε για δύο χρόνια το λιγότερο, το απαιτούμενο προσωπικό-δεν είμαστε υπέρ των πυροσβεστικών λύσεων. Έπειτα συζητήσαμε για το ογκολογικό τμήμα. Δεν μιλάμε για το ακτινοθεραπευτικό τμήμα, καθώς συνήθως συγχέονται οι δύο διαφορετικές αυτές δομές. Το επόμενο και απολύτως επιβεβλημένο βήμα θα είναι να λειτουργήσει μία μονάδα διάλυσης κυτταροστατικών και βιολογικών φαρμάκων για τις χημειοθεραπείες.
Τη Δευτέρα το πρωί στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στη Σύρο, παίρνουμε την απόφαση για την μετασκευή ενός χώρου που έχει μελετηθεί και έχει επιλεγεί από τους συνεργάτες της κας διοικήτριας. Το λιγότερο που θα πάρει το έργο είναι ένα εξάμηνο από σήμερα. Ταυτόχρονα ξεκινάμε τη συζήτηση για την στελέχωση, ώστε σε αυτό το εξάμηνο να τρέχουν παράλληλα οι δύο διαδικασίες. Ευχής έργο θα είναι όταν ολοκληρωθεί ο χώρος να τρέξουν οι διαδικασίες για τη στελέχωση και να μη φτιάξουμε μία μονάδα που θα παραμείνει κλειδωμένη με αχρησιμοποίητο εξοπλισμό. Πιστεύω λοιπόν ότι και με τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας θα πετύχουμε τους στόχους μας».
Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια έχει χρηματοδοτήσει την αγορά εννέα ασθενοφόρων και μίας κινητής μονάδας Υγείας που ήδη έχουν διατεθεί στο ΕΚΑΒ. Οι 12 διασώστες που θα προσληφθούν θα τοποθετηθούν στο Γεννάδι και στον Έμπωνα ώστε να είναι επαρκώς στελεχωμένα τα δύο τμήματα και να εξυπηρετούν τους κατοίκους των περιοχών.
«Στόχος είναι να καλυφθούν οι ανάγκες στο τμήμα του Γενναδίου και του Έμπωνα. Υπάρχει εξοπλισμός και ασθενοφόρα και απαιτείται προσωπικό για να λειτουργήσουν αυτοί οι δύο αδένες και να καλυφθούν οι ανάγκες σε κάθε περιοχή. Εντός του 2018 θα προχωρήσουμε στις προσλήψεις Επεξεργαζόμαστε πώς θα γίνει η πρόσληψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και είμαστε κοντά στο να καταλήξουμε ποιος θα έιναι ο φορέας υποδοχής-το Υπουργείου Υγείας πάντα-της δικής μας χρηματοδότησης. Είμαστε πολύ κοντά σε ανακοινώσεις», είπε ο κ. Χατζημάρκος.
Σημειώνεται επίσης ότι η Περιφέρεια έχει προβλέψει την ενίσχυση του ΕΚΑΒ σε Κω και Κάλυμνο.
Από την πλευρά της, η κα Χατζηστρατή ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη για τη σπουδαία πρωτοβουλία για την καλύτερη λειτουργία του Νοσοκομείου. Επεσήμανε ότι με τη στήριξη της Περιφέρειας, θα βελτιωθεί το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας στο Νοσοκομείο. Μεταξύ άλλων είπε:
«Ευχαριστώ τον περιφερειάρχη για την πρωτοβουλία και να συγχαρώ για τις προσπάθειες που κάνει η περιφερειακή αρχή για την καλύτερη λειτουργία του Νοσοκομείου. Επίσης τον συγχαίρω για την πρωτοβουλία συνεργασίας με το Υπουργείο. Μόνο έτσι μπορούμε να πάμε μπροστά, ενωμένοι όλοι οι φορείς. Η ογκολογική μονάδα είναι σημαντική για το νοσοκομείο μας. Η μονάδα διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων, που ανέφερε ο κ. περιφερειάρχης είναι στην ουσία το εργαστήρι όπου θα γίνεται η προετοιμασία των φαρμάκων αυτών. Χρειαζόμαστε ένα ιδιαίτερο χώρο που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε. Είναι μεγάλο το κόστος και για τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό του τμήματος όπου θα γίνονται οι χημειοθεραπείες των ασθενών. Πλέον με τη στήριξη της Περιφέρειας θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε αυτό το τμήμα. Το νοσηλευτικό προσωπικό θα εξασφαλιστεί επίσης από πόρους που θα διαθέσει η Περιφέρεια. Με τη στήριξη αυτή, θα εξοικονομήσουμε προσωπικό για τα άλλα τμήματα του Νοσοκομείου. Να αναφέρω ακόμη ότι πέρα από την ποιοτικότερη προσφορά υπηρεσιών υγείας στους ογκολογικούς ασθενείς, θα συμβάλει η ενίσχυση που θα έχουμε η λειτουργία του ογκολογικού τμήματος στην εξοικονόμηση των κυτταροστατικών φαρμάκων. Όταν υπάρχει ο ειδικός χώρος με το εξειδικευμένο προσωπικό, υπολογίζεται ότι το νοσοκομείο μας θα εξοικονομεί από την αγορά των κυτταροστατικών φαρμάκων περίπου 250.000 ευρώ. Είναι σημαντική αυτή η εξοικονόμηση πόρων, οι οποίοι μπορούν να διατεθούν σε άλλα τμήματα.
Η λειτουργία μίας επιπλέον χειρουργικής αίθουσας, εφόσον διατεθεί το προσωπικό, θα είναι εξίσου μεγάλη επιτυχία που θα λύσει πολλά προβλήματα καθώς υπάρχουν τακτικά περιστατικά που λιμνάζουν σήμερα. Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, θέλω να εκφράσω με χαρά την άποψη ότι πέρα από τη στελέχωση του Νοσοκομείου, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας, λύνεται ένα μέρος της ανεργίας του ντόπιου πληθυσμού».
Για τη στελέχωση του Νοσοκομείου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τις υπάρχουσες ανάγκες, η κ. Χατζηστρατή ανέφερε: «Έχουν προσληφθεί 43 μόνιμοι εργαζόμενοι το 2016 και το 2017 είχαμε κάποιες επιπλέον προσλήψεις. Έχουμε 23 επικουρικούς γιατρούς και ενώ είχαμε προκηρύξει συνολικά 23 μόνιμες θέσεις γιατρών, αρνούνται όσοι ‘έχουν επιλεγεί να τις υπηρετήσουν… Αυτή η διαδικασία μας καθυστερεί πολύ. Ολοκληρώσαμε κρίσεις από τον Οκτώβριο του 2016 και δεν έχουν προσληφθεί ακόμη οι γιατροί αυτοί. Έχουν την επιλογή εάν προσληφθούν σε άλλα νοσοκομεία της Ηπειρωτικής Ελλάδας να προτιμήσουν εκείνες τις θέσεις. Αυτό έχει γίνει με 10 άτομα που δήλωσαν ενδιαφέρον για το Νοσοκομείο Ρόδου. Σκεφτείτε ακόμη ότι και η διαδικασία της δήλωσης ότι δεν ενδιαφέρονται για τη θέση είναι πολύ χρονοβόρα.
Συνήθως αποφεύγουν να παραλάβουν άμεσα το διορισμό από το ταχυδρομείο και έτσι δημιουργούνται επιπλέον καθυστερήσεις. Συζήτησα με την ηγεσία το Υπουργείου να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες για να έχουμε τους γιατρούς που χρειαζόμαστε, δηλαδή οι θέσεις δύο καρδιολόγων, δύο αναισθησιολόγων και άλλες ειδικότητες λιμνάζουν λόγω αυτού του συστήματος ενώ εμείς έγκαιρα ολοκληρώσαμε τις αξιολογήσεις.
Εκτός από το μόνιμο προσωπικό που προσλάβαμε, υπάρχει στο νοσοκομείο μας και προσωπικό με 12μηνη θητεία η οποία θα μετατραπεί σε διετή… Προσλαμβάνονται ακόμη 15 άτομα μέσω του ΟΑΕΔ αυτές τις μέρες για 12 και 12 μήνες. Δόθηκαν επίσης παρατάσεις στο επικουρικό προσωπικό που προσλήφθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Σε ιατρικό προσωπικό είμαστε σχετικά καλά. Οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες σε νοσηλευτές Ενώ γίνονται κάποιες προσλήψεις καταλήγουμε στα ίδια νούμερα λόγω συνταξιοδοτήσεων και μετακινήσεων».
Αναφορικά με την στοματική φροντίδα των παιδιών με Ειδικές Ανάγκες στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, ο κ. Χατζημάρκος είπε ότι υπάρχει πιθανή λύση για την παροχή σχετικών υπηρεσιών. Για το συγκεκριμένο θέμα και όλα όσα έχουν προηγηθεί η διοικήτρια του Νοσοκομείου δήλωσε: «Χρειαζόμαστε εξειδικευμένο γιατρό του ΕΣΥ που δεν διαθέτουμε και επιπλέον αναισθησιολόγους. Αυτό το τμήμα δεν μπορεί να λειτουργήσει με ιδιώτες γιατρούς. Κακώς δημοσιοποιήθηκε κάτι τέτοιο. Υπάρχουν οδοντίατροι στο νοσοκομείο οι οποίοι ενδεχομένως θα μπορούσαν να εξειδικευτούν σε αυτό το αντικείμενο. Πρέπει όμως να υπάρξει και οδοντιατρική μονάδα στο χειρουργείο και να μη γίνεται ό,τι γινόταν μέχρι τώρα που ατύπως γινόταν. Μόνο με το σωστό τρόπο θα λειτουργήσουμε. Τα υπόλοιπα δεν μπορώ να τα χρεωθώ προσωπικά».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου