Ρεπορτάζ

Σε δίκη 50χρονος Αγγλος για απάτη κατ’ επάγγελμα

Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων, κατηγορούμενος για απάτη κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση παραπέμφθηκε για την 9 Νοεμβρίου 2017 ένας 50χρονος Αγγλος, που καταζητείται με ένταλμα σύλληψης.
Ο κατηγορούμενος, αφού ήρθε σε επαφή τον Νοέμβριο του 2001 με δύο ομοεθνείς του, στους οποίους και παρουσιάστηκε ως επιτυχημένος επιχειρηματίας, που δραστηριοποιείται σε οικοδομικές εργασίες και τους έπεισε να αγοράσουν ένα ακίνητο στη Λάρδο, εμβαδού 250 τ.μ. περίπου, εντός του οποίου επρόκειτο να ανεγείρει 4 studios επιφάνειας 21,00 τ.μ. το κάθε ένα έναντι του συνολικού χρηματικού ποσού των 104.915€.
Εκμεταλλευόμενος την άγνοια που είχαν οι υποψήφιοι αγοραστές για το εθνικό δίκαιο αλλά και την καλοπιστία τους, τους έπεισε να προβούν στην εν λόγω αγορά χωρίς την κατάρτιση συμβολαιογραφικού εγγράφου πώλησης και μεταβίβασης της κυριότητας, παριστώντας τους ψευδώς ότι η σύμβαση αυτή είναι εξασφαλιστική των συμφερόντων τους και σε εκτέλεση αυτής έπρεπε να του καταβάλουν ως προκαταβολή το χρηματικό ποσό των 32.282 € ενόψει της κατάρτισης του οριστικού συμβολαίου.
Ακολούθως, επικαλούμενος τάχα απρόβλεπτη μεταβολή των συνθηκών, τους υποσχέθηκε αντί των παραπάνω τεσσάρων μικρών κατοικιών να ανεγείρει για λογαριασμό τους μια μεγάλη κατοικία επιφάνειας 84 τ.μ. εντός του ίδιου παραπάνω τμήματος ακινήτου, έναντι του ποσού των 80.704 €, χωρίς όμως και πάλι να καταρτιστεί συμβολαιογραφικό έγγραφο πώλησης και μεταβίβασης της κυριότητας.

Προφασιζόμενος δε ότι αυτό συνηθίζεται στον οικείο χώρο συναλλαγών παρέπεισε αυτούς εκ νέου να υπογράψουν το από 11-7-2003 ιδιωτικό συμφωνητικό, με βάση το οποίο ανέλαβε τάχα την υποχρέωση να πωλήσει και να μεταβιβάσει με την αποπεράτωση των εργασιών ανέγερσης της οικοδομής την κυριότητα του ως άνω τμήματος ακινήτου των 250 τετραγωνικών μέτρων περίπου μετά της ανεγερθησομένης κατοικίας έκτασης 84 τετραγωνικών μέτρων, ελεύθερη οποιωνδήποτε βαρών, οπότε και θα υπογραφόταν το οριστικό συμβολαιογραφικό αγοραπωλητήριο συμβόλαιο.
Την ίδια ημέρα, τα θύματα του κατέβαλαν 64.100 € ως δόση προς κάλυψη του συμφωνηθέντος τιμήματος, με την ρητή υπόσχεση του κατηγορουμένου ότι η τυχόν διαφορά μεταξύ αφενός της αξίας του τμήματος γης μετά της ανεγερθησόμενης κατοικίας και αφετέρου του συνολικού χρηματικού ποσού που ήδη κατέβαλαν αυτοί 96.382 € θα τους επιστραφεί όταν και υπό τον όρο ότι θα πωλούντο τέσσερα προκατασκευασμένα σπίτια από συμβεβλημένη με αυτόν εταιρία. Και μολονότι οι εργασίες ανέγερσης της οικοδομής ολοκληρώθηκαν και οι παθόντες διεμειναν στην αποπερατωθεισα κατοικία τουλάχιστον από τα τέλη του μηνός Μαΐου του έτους 2004, παρά τις συνεχείς προσχηματικές παρατάσεις για την κατάρτιση του οριστικού συμβολαίου ο κατηγορούμενος δεν προέβη ποτέ σε κάποια πράξη μεταβίβασης της κυριότητας σε αυτούς, αντιθέτως ήδη κατά το έτος 2004 επιβάρυνε το επίμαχο ακίνητο με δύο προσημειώσεις υποθήκης ποσού 103.200€ και 350.000€ αντίστοιχα υπέρ της Εμπορικής Τράπεζας, ενώ δυνάμει αγοραπωλητηρίου συμβολαίου, το ακίνητο μεταβιβάστηκε σε τρίτο πρόσωπο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου