Ειδήσεις

Περιορισμένη η συμμετοχή στην απεργία των ξεν/λήλων

Ισχνή ήταν χτες η συμμετοχή στην απεργία των Ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Ρόδο, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που προκήρυξε η ΠΟΕΕΥΤΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων).
Στην Ρόδο, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν φάνηκε να κατάφεραν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα, μεσούσης της καλοκαιρινής σεζόν, αφού οι περισσότεροι ήταν στις εργασίες τους.
Ως τόπος της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας είχε οριστεί να γίνει στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου, στις 11 το πρωί, όμως δεν υπήρξε η αναμενόμενη συμμετοχή.
Με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου κ. Θανάσης Σταμούλης τόνισε τα εξής:
«Σήμερα, οργανώσαμε την 24ωρη απεργία μας με την ΠΟΕΕΥΤΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων). Όπως γνωρίζετε, η Ρόδος έχει τα λιγότερα προβλήματα από την υπόλοιπη Ελλάδα καθώς έχει υπογράψει και μία σύμβαση όπου περιλαμβάνεται αύξηση της τάξης του 1,8% για φέτος και στο σύνολο 3% σε βάθος τριετίας. Τα προβλήματα όμως των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Ρόδου δεν σταματούν σε αυτό. Όπως γνωρίζετε έχουν γίνει περικοπές στο εφάπαξ μέχρι και 50% ενώ μειώθηκε πολύ το επίδομα ανεργίας –το οποίο, καταβάλλεται μόνον για τρεις μήνες. Από εδώ και πέρα, πρέπει να συνεχίσουμε να πολεμάμε και να διεκδικούμε μια σειρά από αιτήματα του κλάδου μας. Π.χ. η υποχρεωτικότητα των συμβάσεων. Δεν μπορεί ένα ξενοδοχείο να ακολουθεί την Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και το διπλανό του, να ακολουθεί την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Δηλαδή ο ένας υπάλληλος να παίρνει άλλο μισθό μικτά για πενθήμερο, ενώ ο υπάλληλος του διπλανού ξενοδοχείου να παίρνει τα μισά. Αυτό είναι κατάφωρη αδικία. Μας είχαν υποσχεθεί οι κυβερνώντες ότι θα το διορθώσουν, αλλά ακόμη… περιμένουμε. Ευελπιστούμε να κάνουν αυτά που μας υποσχέθηκαν».
Ο κ. Σταμούλης έκανε εκτενή αναφορά για το επίδομα ανεργίας που καταβάλλεται πλέον μόνον για τρεις μήνες, κάτι που αποτελεί μεγάλη απώλεια για όσους ξενοδοχοϋπάλληλους εργάζονται εποχιακά.
«Ο Τουρισμός πάει πάρα πολύ καλά για την Ρόδο. παρά ταύτα, πολλοί εργοδότες έχουν απλήρωτους τους εργαζόμενους για δύο και τρεις μήνες. Κανονικά, πρέπει να παρέμβει η Πολιτεία να δώσει λύσεις για να μην την πληρώνουν πάντα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι».
Εκτίμησε πάντως, ότι η ισχνή συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση οφειλόταν σε πιέσεις της εργοδοσίας προς τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, λέγοντας: «Βλέπετε ότι δεν συμμετέχουν πολλοί σήμερα. Εμείς θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας, με τετράωρες στάσεις εργασίας τις οποίες θα κάνουμε σε συγκεκριμένα ξενοδοχεία που αφήνουν συστηματικά απλήρωτους τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, δεν τηρούν κανέναν νόμο (αφού τους βάζουν να δουλεύουν 16 ώρες την ημέρα, με 2 ευρώ την ώρα) εξευτελίζοντας τους εργαζόμενους, ενώ εκείνοι κάνουν την δουλειά τους. Αυτοί εισπράττουν και οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να σηκώσουν κεφάλι. Είχαμε πολλά επεισόδια με λιποθυμίες γυναικών σε συγκεκριμένη ξενοδοχειακή μονάδα από την εξάντληση και τα ασθενοφόρα πηγαινο-έρχονται. Η Επιθεώρηση Εργασίας δεν έχει πάει ακόμη να το ελέγξει αλλά εμείς θα πάμε από σήμερα κιόλας με κλιμάκια και με ελεγκτές. Πρέπει να επιβληθεί ο Νόμος. Και ο Νόμος πρέπει να επισύρει πρόστιμα. Δεν μπορεί να την πληρώνει πάντα ο εργαζόμενος» όπως είπε χαρακτηριστικά.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου