ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ρόλος των Περιφερειών στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, βασικό θέμα της συνάντησης του Προέδρου της ΕΝΠΕ-Περιφερειάρχη

news room 1 λεπτό ανάγνωση
100

Ενό­ψει της συ­νά­ντη­σης των 13 Πε­ρι­φε­ρειαρ­χών με τον Πρω­θυ­πουρ­γό Αλέξη Τσί­πρα, στις 3 Μαΐου, στο Μέ­γα­ρο Μα­ξί­μου

Συ­νερ­γα­σία με τον Πρό­ε­δρο της Ένω­σης Πε­ρι­φε­ρειών Ελ­λά­δος κ. Κώστα Αγο­ρα­στό, ο οποί­ος βρί­σκε­ται από το πρωί σή­με­ρα στη Ρόδο, είχε ο Πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Νο­τί­ου Αι­γαί­ου κ. Γιώρ­γος Χα­τζη­μάρ­κος.

Η ατζέ­ντα της συ­νά­ντη­σης πε­ριε­λάμ­βα­νε θέ­μα­τα  που άπτο­νται της επι­κεί­με­νης αλ­λα­γής του θε­σμι­κού πλαι­σί­ου λει­τουρ­γί­ας της Αυ­το­διοί­κη­σης («Καλ­λι­κρά­της»), στο σκέ­λος που αφορά τις Πε­ρι­φέ­ρειες, καθώς και θέ­μα­τα σχε­τι­κά με το πα­ρα­γω­γι­κό μο­ντέ­λο της χώρας και τον ρόλο που μπο­ρούν να δια­δρα­μα­τί­σουν οι Πε­ρι­φέ­ρειες στην δια­δι­κα­σία πα­ρα­γω­γι­κής ανα­συ­γκρό­τη­σης, σε συ­νάρ­τη­ση και με το δυ­σμε­νές δη­μο­σιο­νο­μι­κό πε­ρι­βάλ­λον.

Σε κοινή Συ­νέ­ντευ­ξη Τύπου που ακο­λού­θη­σε, ο Πρό­ε­δρος της ΕΝΠΕ και ο Πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Νο­τί­ου Αι­γαί­ου ανα­κοί­νω­σαν ότι οι 13 Πε­ρι­φε­ρειάρ­χες της χώρας έχουν προ­σκλη­θεί από τον Πρω­θυ­πουρ­γό Αλέξη Τσί­πρα, σε συ­νά­ντη­ση που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί την προ­σε­χή Τε­τάρ­τη, 3 Μαΐου 2017, με αντι­κεί­με­νο την πα­ρα­γω­γι­κή ανα­συ­γκρό­τη­ση της χώρας. Τόσο ο κ. Αγο­ρα­στός, όσο και ο κ. Χα­τζη­μάρ­κος επε­σή­μα­ναν στις δη­λώ­σεις τους ως πολύ ση­μα­ντι­κό το γε­γο­νός ότι ο Πρω­θυ­πουρ­γός της χώρας ξε­κι­νά την συ­ζή­τη­ση για την πα­ρα­γω­γι­κή ανα­συ­γκρό­τη­ση, με τους Πε­ρι­φε­ρειάρ­χες, απόρ­ροια και ανα­γνώ­ρι­ση της μέχρι σή­με­ρα λει­τουρ­γί­ας τους, με τρόπο υπεύ­θυ­νο, σο­βα­ρό, απαλ­λαγ­μέ­νο από ιδε­ο­λη­ψί­ες και λαϊ­κι­σμούς και με μόνο στόχο την στή­ρι­ξη της κοι­νω­νί­ας και της οι­κο­νο­μί­ας, σε επί­πε­δο Πε­ρι­φε­ρειών, αλλά και της χώρας συ­νο­λι­κά.

Όπως ανέ­φε­ρε ο  Πρό­ε­δρος της ΕΝΠΕ κ. Κώ­στας Αγο­ρα­στός, «σε ένα πε­ρι­βάλ­λον αστα­θές και αβέ­βαιο, που δη­μιουρ­γεί κιν­δύ­νους και το­ξι­κό­τη­τα, οι Πε­ρι­φέ­ρειες  πα­ρέ­μει­ναν και πα­ρα­μέ­νουν στα­θε­ρά προ­ση­λω­μέ­νες στο σκοπό τους, με σε­βα­σμό και εν­δια­φέ­ρον για τον άν­θρω­πο και την κοι­νω­νία. Και πε­τύ­χα­με πολλά. Ακόμα και στις πιο δύ­σκο­λες στιγ­μές για τη χώρα μας ανα­λά­βα­με την προ­σω­πι­κή μας ευ­θύ­νη η οποία ανά­γε­ται σε συλ­λο­γι­κή και εθνι­κή ευ­θύ­νη. Με σο­βα­ρό­τη­τα, υπευ­θυ­νό­τη­τα, μα­κριά από τον λαϊ­κι­σμό και την μι­κρο­πο­λι­τι­κή. Για αυτό και εί­μα­στε αξιό­πι­στοι συ­νο­μι­λη­τές σε επί­πε­δο Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης, Ευ­ρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής, στην Επι­τρο­πή των Πε­ρι­φε­ρειών, αλλά και σε εθνι­κό επί­πε­δο. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που ο Πρω­θυ­πουρ­γός, τη με­γά­λη προ­σπά­θεια πα­ρα­γω­γι­κής ανα­συ­γκρό­τη­σης της χώρας, την ξε­κι­νά με τους 13 Πε­ρι­φε­ρειάρ­χες, σε συ­νά­ντη­ση στο Μέ­γα­ρο Μα­ξί­μου την προ­σε­χή Τε­τάρ­τη. Εμείς δη­λώ­νου­με πα­ρό­ντες με προ­τά­σεις. Αυτό που θέ­λου­με είναι μια πα­ρα­γω­γι­κή επα­νά­στα­ση, ένα μο­ντέ­λο που θα δίνει την δυ­να­τό­τη­τα στις εξω­στρε­φείς, υγιείς δυ­νά­μεις της χώρας να ανα­σά­νουν και να πα­ρά­γουν, δη­μιουρ­γώ­ντας εθνι­κό πλού­το και θέ­σεις ερ­γα­σί­ας».

 Ανα­φε­ρό­με­νος στη πα­ρα­γω­γι­κή ανα­συ­γκρό­τη­ση της χώρας, ενό­ψει της συ­νά­ντη­σης με τον Πρω­θυ­πουρ­γό, ο Πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Νο­τί­ου Αι­γαί­ου κ. Γιώρ­γος Χα­τζη­μάρ­κος δή­λω­σε: «Για μας, προ­ϋ­πό­θε­ση για το νέο πα­ρα­γω­γι­κό μο­ντέ­λο της χώρας, είναι η πε­ρι­φε­ρεια­κή δια­κυ­βέρ­νη­ση, προ­κει­μέ­νου να μπο­ρεί να είναι απο­τε­λε­σμα­τι­κός ο ρόλος των Πε­ρι­φε­ρειών στην δια­δι­κα­σία πα­ρα­γω­γι­κής ανα­συ­γκρό­τη­σης. Πι­στεύω ότι αυτή η νέα με­γά­λη προ­σπά­θεια του Πρω­θυ­πουρ­γού που ξε­κι­νά σε συ­νά­ντη­ση με τους 13 Πε­ρι­φε­ρειάρ­χες της χώρας, ση­μαί­νει πολλά και για τον θεσμό αλλά και για μας τους ίδιους, το πόσο και πώς έχου­με δου­λέ­ψει όλο αυτό το διά­στη­μα. Πι­στεύω ότι ση­μαί­νει πολλά και για το μέλ­λον και κα­τα­δει­κνύ­ει ποια είναι η βα­ρύ­τη­τα του θε­σμού που υπη­ρε­τού­με, στο με­γά­λο στοί­χη­μα που έχει η χώρα να κερ­δί­σει, αυτό της πα­ρα­γω­γι­κής ανα­συ­γκρό­τη­σης, για να βγού­με από το τέλμα στο οποίο βρι­σκό­μα­στε. Πα­ρα­γω­γι­κή ανα­συ­γκρό­τη­ση, για μας τους Πε­ρι­φε­ρειάρ­χες ση­μαί­νει ότι θα πρέ­πει να αυ­ξη­θεί ο βαθ­μός ελευ­θε­ρί­ας της κάθε πε­ρι­φε­ρεια­κής αρχής, να απο­φα­σί­σει, να σχε­διά­σει και να υλο­ποι­ή­σει δρά­σεις και πρω­το­βου­λί­ες οι οποί­ες να απα­ντούν στις ιδιαί­τε­ρες προ­κλή­σεις, ευ­και­ρί­ες, δυ­να­τό­τη­τες και ανά­γκες της κάθε πε­ριο­χής. Αυτός ο βαθ­μός ελευ­θε­ρί­ας θα πρέ­πει να είναι και στα τρία επί­πε­δα, πο­λι­τι­κό, διοι­κη­τι­κό και οι­κο­νο­μι­κό».

 Ση­μειώ­νε­ται ότι στην διάρ­κεια της κοι­νής Συ­νέ­ντευ­ξης Τύπου, ο Πρό­ε­δρος της ΕΝΠΕ κ. Αγο­ρα­στός, εξήρε τις επι­δό­σεις και τις πρω­το­βου­λί­ες της Πε­ρι­φέ­ρειας Νο­τί­ου Αι­γαί­ου, σε μια σειρά από το­μείς, αρχής γε­νο­μέ­νης από την επι­τυ­χη­μέ­νη και  απο­τε­λε­σμα­τι­κή δια­χεί­ρι­ση των κοι­νο­τι­κών πόρων, όπου η Πε­ρι­φέ­ρεια Νο­τί­ου Αι­γαί­ου πέ­τυ­χε απορ­ρό­φη­ση 110% των πόρων του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, ενώ μέχρι σή­με­ρα έχει προ­κη­ρύ­ξει το 76% του νέου ΕΣΠΑ 2014 – 2020. «Η δια­χεί­ρι­ση αυτή δίνει προ­στι­θέ­με­νη αξία στην κοι­νω­νία και την οι­κο­νο­μία, όχι μόνο των νη­σιών του Νο­τί­ου Αι­γαί­ου, αλλά ολό­κλη­ρης της χώρας, μέσα σε ένα πολύ δυ­σμε­νές δη­μο­σιο­νο­μι­κό πε­ρι­βάλ­λον» ανέ­φε­ρε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά. Συ­νε­χά­ρη τον Πε­ρι­φε­ρειάρ­χη Γιώρ­γο Χα­τζη­μάρ­κο για την επι­θε­τι­κή του­ρι­στι­κή προ­βο­λή, με την οποία στη­ρί­ζει και ενι­σχύ­ει το συ­γκρι­τι­κό πλε­ο­νέ­κτη­μα της Πε­ρι­φέ­ρειας Νο­τί­ου Αι­γαί­ου και που απο­δεί­χθη­κε άκρως απο­τε­λε­σμα­τι­κή, με τον του­ρι­σμό να πα­ρα­μέ­νει αλώ­βη­τος από την γε­νι­κό­τε­ρη οι­κο­νο­μι­κή κρίση. Ιδιαί­τε­ρη ανα­φο­ρά έκανε ο κ. Αγο­ρα­στός στο με­γά­λο και φι­λό­δο­ξο εγ­χεί­ρη­μα της δη­μιουρ­γί­ας δι­κτύ­ου υδα­το­δρο­μί­ων στα νησιά, λέ­γο­ντας ότι μία συ­ζή­τη­ση που διαρ­κεί δε­κα­ε­τί­ες η Πε­ρι­φέ­ρεια Νο­τί­ου Αι­γαί­ου την κάνει επι­τέ­λους πράξη και ότι θα πρέ­πει το συ­ντο­μό­τε­ρο δυ­να­τόν να υπάρ­ξει το θε­σμι­κό πλαί­σιο που θα επι­τρέ­ψει τη λει­τουρ­γία τους. Ο πρό­ε­δρος της ΕΝΠΕ δεν πα­ρέ­λει­ψε να ανα­φερ­θεί στον ψύ­χραι­μο, υπεύ­θυ­νο και σο­βα­ρό τρόπο, με τον οποίο η Πε­ρι­φέ­ρεια Νο­τί­ου Αι­γαί­ου δια­χει­ρί­στη­κε την με­γά­λη προ­σφυ­γι­κή και με­τα­να­στευ­τι­κή κρίση.

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.