ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέο σύστημα επιλογής διευθυντών στα σχολεία

news room 1 λεπτό ανάγνωση
σχολείο

Μια ξε­κά­θα­ρη, ορι­στι­κή και σύμ­φω­νη με την από­φα­ση του ΣτΕ λύση σε ό,τι αφορά τη δια­δι­κα­σία ανά­δει­ξης των διευ­θυ­ντών των σχο­λι­κών μο­νά­δων, αλλά όχι εγκα­τά­λει­ψη της ιδέας της ενί­σχυ­σης του ρόλου του συλ­λό­γου δι­δα­σκό­ντων.

Με οδηγό αυτό το σκε­πτι­κό προ­σπα­θού­σε το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας να ισορ­ρο­πή­σει ανά­με­σα στις απα­γο­ρεύ­σεις του ΣτΕ και τη γε­νι­κή επι­δί­ω­ξη της ανα­βάθ­μι­σης του συλ­λό­γου δι­δα­σκό­ντων στις σχο­λι­κές δια­δι­κα­σί­ες.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, χθες, έβαλε τη σφρα­γί­δα στο ορι­στι­κό σχέ­διο επι­λο­γής διευ­θυ­ντών το οποίο κα­ταρ­γεί μεν την ψη­φο­φο­ρία του συλ­λό­γου, αλλά προ­βλέ­πει την έκ­φρα­ση της γνώ­μης του στο αρ­μό­διο υπη­ρε­σια­κό συμ­βού­λιο. Συ­γκε­κρι­μέ­να, προ­βλέ­πει προ­σμέ­τρη­ση των εξής κρι­τη­ρί­ων:

►Τυ­πι­κά προ­σό­ντα και προ­ϋ­πη­ρε­σία.

►Συ­νέ­ντευ­ξη υπο­ψη­φί­ων από διευ­ρυ­μέ­να υπη­ρε­σια­κά συμ­βού­λια τα οποία και θα λαμ­βά­νουν την από­φα­ση.

►Δυ­να­τό­τη­τα έκ­φρα­σης της γνώ­μης του συλ­λό­γου, αι­τιο­λο­γη­μέ­νη σε πρα­κτι­κό που θα κα­τα­τί­θε­ται στα συμ­βού­λια κρί­σης. Δεν θα είναι με­τρή­σι­μο κρι­τή­ριο, ωστό­σο τα συμ­βού­λια θα συ­νε­κτι­μούν την άποψη του συλ­λό­γου.

►Η θη­τεία των διευ­θυ­ντών που θα ανα­δει­χθούν με το νέο σύ­στη­μα θα είναι κα­νο­νι­κή καθώς απο­φα­σί­στη­κε να δοθεί μό­νι­μη και όχι προ­σω­ρι­νή λύση.

Η από­συρ­ση της ψη­φο­φο­ρί­ας και η δια­τή­ρη­ση της συ­νέ­ντευ­ξης (πι­θα­νόν με χα­μη­λή μο­ριο­δό­τη­ση) είχαν προ­κρι­θεί εξαρ­χής, ενώ η θη­τεία (που εξαρ­τιό­ταν από το αν θα είχε με­τα­βα­τι­κό ή όχι χα­ρα­κτή­ρα η λύση) και το θέμα της συμ­με­το­χής του συλ­λό­γου συ­ζη­τού­νταν μέχρι την τε­λευ­ταία στιγ­μή.

Ξε­κά­θα­ρη λύση

Το υπουρ­γείο κλή­θη­κε να βρει μια γρή­γο­ρη και ξε­κά­θα­ρη λύση στο ζή­τη­μα της ανά­δει­ξης των ορ­γά­νων, αλλά πα­ράλ­λη­λα να ανα­ζη­τή­σει εναλ­λα­κτι­κούς τρό­πους δια­τή­ρη­σης της γε­νι­κής ιδέας ενί­σχυ­σης της δη­μο­κρα­τι­κής λει­τουρ­γί­ας στις σχο­λι­κές μο­νά­δες και εν γένει της ανα­βάθ­μι­σης των συμ­με­το­χι­κών δια­δι­κα­σιών.

Βέ­βαια, η από­φα­ση του ΣΤΕ είναι απο­λύ­τως δε­σμευ­τι­κή.

Οπως φαί­νε­ται, το υπουρ­γείο επι­δί­ω­ξε να ισορ­ρο­πή­σει στο σχοι­νί και να προ­χω­ρή­σει. Αλλοι θα το έλε­γαν σο­λο­μώ­ντεια λύση. Θα το δεί­ξουν οι αντι­δρά­σεις ένθεν και ένθεν. Ο ίδιος ο υπουρ­γός, Κώ­στας Γα­βρό­γλου, χθες, στο κα­νά­λι της Βου­λής δή­λω­σε:

«Το Συμ­βού­λιο της Επι­κρα­τεί­ας πήρε μία κατά τη γνώμη μου πολύ αυ­στη­ρή από­φα­ση, αλλά εί­μα­στε υπο­χρε­ω­μέ­νοι να την ακο­λου­θή­σου­με, θε­ω­ρώ­ντας ότι η ψη­φο­φο­ρία του Συλ­λό­γου Δι­δα­σκό­ντων για την ανά­δει­ξη των Διευ­θυ­ντών ήταν αντι­συ­νταγ­μα­τι­κή […].

»Το βα­σι­κό μας σχέ­διο είναι από τη μια μεριά τρό­ποι εντε­λώς αντι­κει­με­νι­κοί για τον διο­ρι­σμό των διευ­θυ­ντών, αλλά και από την άλλη έχου­με πρό­τα­ση για το πώς θα ανα­βαθ­μι­στεί ο ρόλος του Συλ­λό­γου Δι­δα­σκό­ντων».

efsyn.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.