Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τον Οργανισμό της Περιφέρειας

Με τον αρμόδιο υφυπουργό Εσωτερικών Γιώργο Ντόλιο και την επιτροπή επεξεργασίας των σχεδίων Οργανισμών των Περιφερειών συναντήθηκε χθες ο νομάρχης Δωδεκανήσου Γιάννης Μαχαιρίδης, ο οποίος ζήτησε να ληφθεί υπόψη η πρόταση που συντάχθηκε και απεστάλη από τη Νομαρχία, αποκαθιστώντας παραλείψεις τού προς διαβούλευση αρχικού σχεδίου, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται η αντιστοίχιση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε τον κ. Μαχαιρίδη ότι θα εξεταστεί σοβαρά η πρόταση της Νομαρχίας και πως θα διασφαλιστεί η αντιστοίχιση νευραλγικών υπηρεσιών σε επίπεδο έδρας της Περιφέρειας με τη Ρόδο και τις αποκεντρωμένες δομές όλων των επαρχιών της Δωδεκανήσου.
Με αφορμή τις δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ των νομαρχιακών συμβούλων της μείζονος μειοψηφίας, κυρίων Βασίλη Υψηλάντη και Νίκου Πουλιού, ο νομάρχης Δωδεκανήσου, από την Αθήνα όπου βρίσκεται, σχολίασε χθες:
«Ζητούσαν ενημέρωση και διάλογο στο Νομαρχιακό Συμβούλιο για ένα θέμα που όλοι συμφωνήσαμε ότι είναι σημαντικό. Ήμασταν εκεί, έτοιμοι να τους πληροφορήσουμε για το περιεχόμενο του αρχικού σχεδίου Οργανισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Ήμασταν εκεί για να τους ενημερώσουμε για τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις μας σε όλα τα επίπεδα, μόλις έφτασε στα χέρια μας το προς διαβούλευση σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που παρέλειπε την θεμελιώδη αρχή και απαίτησή μας για αντιστοίχιση όλων των νευραλγικών υπηρεσιών της Περιφέρειας σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες.
Ήμασταν έτοιμοι να ενημερώσουμε το σώμα για τη δική μας bπου συντάξαμε, σε συνεργασία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και υπαλλήλους της Νομαρχίας, και την οποία αποστείλαμε έγκαιρα προκειμένου να απαντήσουμε σε αυτούς που αγνοούν τα αυτονόητα για τον νησιωτικό χώρο, και ιδιαίτερα για τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες.
Θα πληροφορούνταν επίσης γιατί ο νομάρχης θα βρισκόταν σήμερα στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Ο νομάρχης και η παράταξη πλειοψηφίας, σεβόμενοι τον θεσμό και τη λειτουργία του κορυφαίου πολιτικού οργάνου του νομού μας, ήταν εκεί.

Αυτοί έφυγαν, όπως έφυγαν και άλλες φορές στο παρελθόν.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που αναζήτησαν τα πέντε λεπτά δημοσιότητας. Επέλεξαν πάλι τους μονολόγους και τις προσωπικές επιθέσεις εναντίον μου με τις «πατριωτικές» και τοπικιστικές τους κορώνες, αντί για τον διάλογο και τη συμφωνία για ένα πραγματικά σοβαρό θέμα.Ο καθένας έχει τη δική του ιστορία σε αυτόν τον τόπο. Αυτή γράφεται καθημερινά και κρίνεται από τους πολίτες που μας παρακολουθούν όλους».
Η ΜΙΚΑ ΙΑΤΡΙΔΗ
Η Βουλευτής Δωδεκανήσου, Μίκα Ιατρίδη, με αφορμή την τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Κουσουρνά με τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Ντόλιο, σχετικά με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του Οργανισμού της νέας ενιαίας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Καταρχήν, σέβομαι τον αγώνα και τις παρεμβάσεις των συναδέλφων μου Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για μια καλύτερη Δωδεκάνησο. ¶λλωστε έχουν πιο πολλά χρόνια πολιτικής παρουσίας σε σχέση με μένα. Παρ’ όλα αυτά, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:
Πως είναι δυνατόν ένας νησιώτης Υπουργός Εσωτερικών να μην γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες του Νοτίου Αιγαίου, ειδικά όταν και ο ίδιος έχει διατελέσει δήμαρχος νησιού που ανήκει σε αυτήν την Περιφέρεια, και να καταθέτει αυτό το απαράδεκτο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος;

Πως είναι δυνατόν να περιμένουμε από έναν Υφυπουργό που εκλέγεται στον Έβρο να αντιληφθεί τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού μας χώρου, τον όρο εδαφική ασυνέχεια και γενικότερα τις αρχές της νησιωτικότητας, όταν δεν τις έχει αντιληφθεί ο νησιώτης Υπουργός;
Δυστυχώς, τίποτα από αυτά δεν είναι δυνατόν.

Εκτός και αν μπορέσουμε, επιτέλους, όλοι μαζί να προβάλλουμε μια ενιαία φωνή, τη φωνή της Δωδεκανήσου και των κατοίκων της. Να διεκδικήσουμε για τον τόπο μας το αυτονόητο και να σταματήσουμε την απαξιωτική για τα νησιά μας πολιτική, που εφαρμόζει ο καταγόμενος από τις Κυκλάδες Υπουργός Εσωτερικών.
Αυτό το κάλεσμα το έχω απευθύνει, σαν νέα πολιτικός πολλές φορές. Δεν έχει εισακουστεί. Αντίθετα, πολλοί επιμένουν σε κλειστές κομματικές συγκεντρώσεις και συναντήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα. Τώρα όμως είναι η ώρα να συστρατευθούμε όλοι οι Δωδεκανήσιοι και ο πολιτικός κόσμος του τόπου μας να αναλάβει τις ευθύνες του.”

O N. ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ
Από την περιφεριακή παράταξη «Πολίτες Κόντρα στον Καιρό» του κ. Ν. Συρμαλένιου, εκδόθηκε χθες η ακόλουθη ανακοίνωση:
Η Περιφερειακή Παράταξη «Πολίτες Κόντρα στον Καιρό» με αφορμή το σχέδιο Π.Δ. για τον οργανισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, επισημαίνει τα εξής:
1. Ο “Καλλικράτης” δεν αποτελεί τη μεγάλη αυτοδιοικητική τομή που οραματιστήκαμε, ούτε τη ριζοσπαστική μεταρρύθμιση που καθιερώνει δομές περιφερειακής αποκέντρωσης με αυτοδιοίκηση και θεσμούς δημοκρατικής συμμετοχής των πολιτών στο πιο κοντινό προς τη ζωή τους επίπεδο. ¶λλωστε δεν είναι τυχαίο ότι εντάσσεται στο κυβερνητικό Πρόγραμμα Σταθερότητας.
2. Για μια ακόμη φορά οι κυβερνητικές εξαγγελίες για την εφαρμογή των συνταγματικών ρυθμίσεων ώστε να λαμβάνεται υπόψη ο νησιωτικός χαρακτήρας της Περιφέρειας μας αποδεικνύονται «κενό γράμμα».
3. Η παράταξη μας διεκδικεί την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των νησιών της Περιφέρειας μας, ανεξαρτήτως μεγέθους, η οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί με τον προτεινόμενο οργανισμό, με τον οποίο απομακρύνονται βασικές υπηρεσίες από τον τόπο διαμονής των κατοίκων των νησιών. Προτείνουμε την απόσυρση του προτεινόμενου Π.Δ. και την ριζική αναδιάρθρωση του οργανισμού με γνώμονα τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού συμπλέγματος της Περιφέρειας μας.