Στον Οργανισμό Διαμεσολάβησης προσέφυγε και η Ομοσπονδία Ξενοδοχουπαλλήλων προκειμένου να επιτύχει την υπογραφή κλαδικής σύμβασης εργασίας, και την κατοχύρωση αυξήσεων στους μισθούς των εργαζόμένων για τη φετινή σεζόν. “Προσφύγαμε στον ΟΜΕΔ, μετά τη διαπίστωση ότι τα αιτήματα μας δεν εισακούονται από τους ξενοδόχους. Ο ορισμός του μεσολαβητή που θα αναλάβει την υπόθεση, θα γίνει το αργότερο μέχρι την Παρασκευή”, δήλωσε στη “δ”, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδοχουπαλλήλων Λεωνίδας Καραθανάσης.
Μέσα στις επόμενες ημέρες ο μεσολαβητής, θα ξεκινήσει επαφές τόσο με τους ξενοδόχους όσο και με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Θα ακούσει δηλαδή τα αιτήματα που θέτουν οι εργαζόμενοι σε ότι αφορά, τις αυξήσεις που ζητούν, για τους μισθούς τους και τα επιχειρήματα των εργοδοτών που δηλώνουν, πως εξαιτίας της κρίσης, δεν μπορούν να πληρώνουν περισσότερα χρήματα.
Αν και σε αυτές τις συναντήσεις, δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ της ΠΟΞ και της Ομοσπονδίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ), τότε τον τελευταίο λόγο, θα έχει ο μεσολαβητής που θα εκδώσει απόφαση με την οποία θα καθοριστούν, οι αυξήσεις που θεωρεί ότι πρέπει να λάβουν οι εργαζόμενοι, το φετινό καλοκαίρι. Η απόφαση αυτή θα πρέπει να γίνει σεβαστή, τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από τους εργοδότες. Θα πρέπει να σημειωθεί, πως την όλη διαδικασία δυσχεραίνει η καθυστέρηση υπογραφής της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας καθώς και οι εξαγγελίες, για τριετές πάγωμα των μισθών.
Το θέμα που αφορά τις αυξήσεις στους μισθούς και την υπογραφή της τοπικής σύμβασης, συζητήθηκε στην συνάντηση, την οποία είχε πριν λίγες ημέρες, ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχουπαλλήλων Θανάσης Σταμούλης με την διοίκηση της Ένωσης Ξενοδόχων. Μετά την συνάντηση ο κ. Σταμούλης, είχε δηλώσει πως το σωματείο θα προσφύγει και αυτό στον ΟΜΕΔ για να διασφαλίσει την υπογραφή της σύμβασης και τις αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων. “Αν υπογραφεί σε κεντρικό επίπεδο, η σύμβαση γίνει συμφωνία και τοπικά για τις αυξήσεις οι οποίες είναι δυνατό να δοθούν φέτος, τότε η προσφυγή στην Οργανισμό Διαμεσολάβησης θα αποσυρθεί”, είπε ο κ. Σταμούλης.
Αίτημα των ξενοδοχοϋπαλλήλων είναι να μειωθούν οι αλλοδαποί που φέρνουν στη Ρόδο και διοχετεύουν στα ξενοδοχεία, εταιρείες οι οποίες εδρεύουν στην Κύπρο. Πρόβλημα για τον κλάδο αποτελούν και οι εργαζόμενοι που απασχολούνται με την ιδιότητα των “σπουδαστών”. Αυτό ήταν άλλωστε και ένα θέμα που ερεύνησε κλιμάκιο του Σώματος Επιθεωρητών το οποίο ήρθε πρόσφατα στη Ρόδο. Έγιναν έλεγχοι σε αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού μας και με την στήριξη του Εργατικού Κέντρου Ρόδου.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/i-xenli-prosefigan-ston-organismo-diamesolavisis/