ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εργασιακά: Δεν έχουν προηγούμενο οι 10 απαιτήσεις των δανειστών

news room 1 λεπτό ανάγνωση
εργαζόμενος

H ΕΝΥΠΕΚΚ σε ανα­κοί­νωση για τα νέα δεδο­μένα στα εργα­σιακά ανα­φέ­ρουν ότι συμφωνα με το τρίτο Μνη­μό­νιο (ν. 4336/2015) η συγκυ­βέρ­νηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανέλαβε την υπο­χρέ­ωση να επα­νε­ξε­τά­σει το σύνολο των θεσμών της αγοράς εργα­σίας.

Ειδι­κό­τερα η ψηφι­σμένη διάταξη του άνω νόμου ορίζει (σελ. 1026) ότι: «Έως τον Οκτώ­βριο του 2015 η κυβέρ­νηση θα δρο­μο­λο­γή­σει δια­δι­κα­σία δια­βού­λευ­σης με επι­κε­φα­λής μια ομάδα ανε­ξάρ­τη­των εμπει­ρο­γνω­μό­νων με σκοπό την επα­νε­ξέ­ταση ορι­σμέ­νων υφι­στά­με­νων πλαι­σίων της αγοράς εργα­σίας, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των ομα­δι­κών απο­λύ­σεων, της συλ­λο­γι­κής δράσης και των συλ­λο­γι­κών δια­πραγ­μα­τεύ­σεων, λαμ­βα­νο­μέ­νων υπόψη των βέλ­τι­στων πρα­κτι­κών σε διεθνές και ευρω­παϊκό επίπεδο.».

Παρα­κάτω ανα­φέ­ρε­ται ότι: «Μετά την ολο­κλή­ρωση της δια­δι­κα­σίας επα­νε­ξέ­τα­σης, οι αρχές θα ευθυ­γραμ­μί­σουν τα πλαίσια για τις ομα­δι­κές απο­λύ­σεις, τη συλ­λο­γική δράση και τις συλ­λο­γι­κές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις με τις βέλ­τι­στες πρα­κτι­κές στην ΕΕ. Δεν θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί καμία αλλαγή στο τρέχον πλαίσιο συλ­λο­γι­κών δια­πραγ­μα­τεύ­σεων πριν από την ολο­κλή­ρωση της επα­νε­ξέ­τα­σης.» και τέλος ότι: «Για την απο­τε­λε­σμα­τική εφαρ­μογή του προ­γράμ­μα­τος μεταρ­ρυθ­μί­σεων, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων της μεταρ­ρύθ­μι­σης της αγοράς εργα­σίας, της ΕΕΚ και της ανά­πτυ­ξης ικα­νο­τή­των του Υπουρ­γείου Εργα­σίας, οι αρχές θα κάνουν χρήση της τεχνι­κής βοή­θειας, επω­φε­λού­με­νες μεταξύ άλλων από την εμπει­ρο­γνω­μο­σύνη διεθνών οργα­νι­σμών, όπως ο ΟΟΣΑ και η ΔΟΕ.»

Ο δεκά­λο­γος των δανει­στών. Τα δέκα (10) μέτρα που απαι­τούν

Από τις παρα­πάνω μνη­μο­νια­κές δεσμεύ­σεις, αλλά και από μετα­γε­νέ­στερα κείμενα των δανει­στών στα πλαίσια της δια­πραγ­μά­τευ­σης, γίνεται σαφές πως οι δανει­στές έχουν κατα­λή­ξει σε δέκα (10) μέτρα γενι­κευ­μέ­νης και καθο­λι­κής παρέμ­βα­σης στην αγορά εργα­σίας με στόχο την ολο­σχερή ανα­τροπή όλων όσων ίσχυαν μέχρι τώρα στη χώρα, ανα­φέ­ρει η ΕΝΥΠΕΚΚ.

Ειδι­κό­τερα οι δανει­στές προ­τεί­νουν και επι­μέ­νουν στη δική τους εργα­σιακή ατζέντα με τα παρα­κάτω μέτρα για τον Ιδιω­τικό Τομέα, πολλά από τα οποία πάντως η κυβέρ­νηση δια­ψεύ­δει ότι έχουν τεθεί:

1.Κατάρ­γηση 13ου και 14ου μισθού (Δώρα Πάσχα και Χρι­στου­γέν­νων και επίδομα αδείας). Το αν θα αφορά μόνο τους νεο­προ­σλαμ­βα­νό­με­νους ή και τους ήδη εργα­ζό­με­νους, είναι αντι­κεί­μενο της δια­πραγ­μά­τευ­σης!

2.Μείωση του κατώ­τα­του μισθού από 1-1-2017 (κάτω από τα 586 € που ισχύει σήμερα για τους έχοντες ηλικία άνω των 25 ετών και κάτω από τα 510 € για τους έως 25 ετών).

Σύμφωνα με μνη­μο­νιακή δέσμευση (ν. 4172/2013 άρθρο 103) ο νέος νομο­θε­τη­μέ­νος κατώ­τα­τος μισθός θα ισχύσει από 1-1-2017.

3.Κατάρ­γηση όλων των προσαυξήσεων-επιδομάτων («ΑΠΟ-επιδοματοποίηση» του μισθού).

Σύμφωνα με την πρω­το­φα­νούς σκλη­ρό­τη­τας διάταξη του μνη­μο­νια­κού νόμου 4093/2012 (παρ. ΙΑ.11 σελ. 5612): «ε)Πέραν της μηνιαίας τακτι­κής προ­σαύ­ξη­σης λόγω προ­ϋ­πη­ρε­σίας καμία άλλη προ­σαύ­ξηση δεν περι­λαμ­βά­νε­ται στο νομο­θε­τι­κώς καθο­ρι­σμένο κατώ­τατο μισθό και ημε­ρο­μί­σθιο.» και «στ)Έως ότου η ανεργία δια­μορ­φω­θεί σε ποσοστό κάτω του 10% ανα­στέλ­λε­ται η προ­σαύ­ξηση του νομο­θε­τι­κώς καθο­ρι­σμέ­νου νόμιμου κατώ­τα­του μισθού και ημε­ρο­μι­σθίου για προ­ϋ­πη­ρε­σία, που συμπλη­ρώ­νε­ται μετά την 14.2.2012.».

Τώρα οι δανει­στές επι­μέ­νουν να καταρ­γη­θούν ακόμη και οι τριε­τίες (προ­σαύ­ξηση λόγω προ­ϋ­πη­ρε­σίας) που έχουν παγώσει με την αμέσως παρα­πάνω ρύθμιση!

4.Αμε­τά­βλητο μισθό (ίδιο) για όλον τον εργα­σιακό βίο («σύστημα “καθαρού” μισθού»-«single minimum wage system»).

Σύμφωνα με το σύστημα αυτό που υπο­στη­ρί­ζε­ται κυρίως από το ΔΝΤ, ο μισθω­τός του Ιδιω­τι­κού Τομέα θα λαμ­βά­νει (χωρίς προ­σαυ­ξή­σεις και επι­δό­ματα) τον ίδιο μισθό κατά την είσοδο στην εργασία και κατά την έξοδο από αυτήν!

5.Νομο­θε­τη­μένο από την κυβέρ­νηση (και όχι συμ­φω­νη­μένο από τη ΓΣΕΕ) κατώ­τατο μισθό κατ’έτος. Κατώ­τα­τος μισθός εκτός του συστή­μα­τος συλ­λο­γι­κών δια­πραγ­μα­τεύ­σεων προ­βλέ­πε­ται ήδη από το άρθρο 103 του ν. 4172/2013!

6.Δυνα­τό­τητα συνο­μο­λό­γη­σης κατώ­τα­του μισθού, κατώ­τε­ρου μέσα από τις ατο­μι­κές συμ­βά­σεις εργα­σίες (ΑΣΕ) με παρά­καμψη των ΣΣΕ. Το μέτρο αυτό απο­τε­λεί την απόλυτη ανα­τροπή στο μισθο­λό­γιο του Ιδιω­τι­κού Τομέα και οδηγεί στη βίαιη κατα­βύ­θιση των σημε­ρι­νών μισθών!

7.Κατάρ­γηση γενικώς της μετε­νέρ­γειας των ΣΣΕ. Είναι γνωστή η εμμονή των δανει­στών στη σύντμηση ή/και κατάρ­γηση του χρόνου μετε­νέρ­γειας των ΣΣΕ.

8.Πλήρης απε­λευ­θέ­ρωση των ομα­δι­κών απο­λύ­σεων (χωρίς όρια και χωρίς διοι­κη­τικό βέτο). Η επιμονή των δανει­στών θα είναι τώρα ισχυ­ρό­τερη, αφού ο Γενικός Εισαγ­γε­λέας ενώπιον της ΔΕΕ ειση­γή­θηκε ουσια­στικά την πλήρη απε­λευ­θέ­ρωση των ομα­δι­κών απο­λύ­σεων!

9.Κατάρ­γηση των συν­δι­κα­λι­στι­κών δια­τά­ξεων (ν. 1264/1982) για τις διευ­κο­λύν­σεις, τις άδειες και την προ­στα­σία των συν­δι­κα­λι­στών από απολύσεις-μεταθέσεις, καθώς και αλλαγή ολό­κλη­ρου του θεσμι­κού πλαι­σίου για τις απερ­γίες.

10.Γενι­κευ­μένη ευε­λι­ξία (flexibility) και ευε­λι­σφά­λεια (flexicurity) της αγοράς εργα­σίας με τη θέσπιση και επέ­κταση όλων των «νέων» μορφών «μικρο-εργασίας» (φτηνής και απρο­στά­τευ­της εργα­σίας), όπως:

α.Mini jobs, midi jobs, mini geld, labor franchising, teleworking.

β.«Συμ­βά­σεις μηδε­νι­κών ωρών» ή «έκτα­κτης ανάγκης» («zero hour contracts»).

γ.«Συμ­βά­σεις λίγων ωρών» («low hour contracts»).

δ.«Συμ­βά­σεις με το τηλέ­φωνο» («on–call contracts»).

ε.«Λευκές συμ­βά­σεις» («white contracts»).

Ημε­ρη­σία

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.